Koffie in bier

Gestart door Christiaan S, 23-06-2013 15:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Christiaan S

Nu zijn er speciale mouten die een koffie aroma aan je bier geven. Maar wat zal het effect zijn van koffie toevoegen bij het koken? Zal dat een koffiesmaak geven aan je bier of is dit een raar idee?
Ik wil een stout export maken met een lichte koffiesmaak.

Hoppenbrouwers

Prima te doen. Is ook vaker gedaan.
Er is hier ergens een topic over een moccaporter te vinden via de zoekknop.

Christiaan S

Oke, dank voor het antwoord. Zoeken alleen op koffie levert niks op.

Twentse Schapekop

Oscar heeft en blond bier gemaakt met koffie,

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,22938.msg349348.html#msg349348

Misschien kan je hier mee verder?
Ik heb hem geproefd en hij smaakte zeer goed. :proost:

RobinB

Koffieporter, espressostout enz.
Een beetje enthousiasteling brand z'n boontjes ook nog zelf... ;)

René K

Een andere optie is zoiets als hier te zien is. De koffiesmaak hoeft dan niet in het gebrouwen bier te zitten maar geef je dan tijdens het tappen mee. Het is natuurlijk wel een vrij prijzige oplossing.

janjansen

Ik heb net een stout gemaakt.
2 batches: 1 met toevoeging koffiebonen (als koudhop-achtige toevoeging tijdens nagisting) en 1 zonder die toevoeging.

Ik moet zeggen: de batch zonder toevoeging heeft een subtiele koffiesmaak: prima.
De batch met toevoeging is "overdone". Smaakt naar espresso.
Het kan liggen aan de hoeveelheid toegevoegde koffie: 90 gram op 10 liter is wat veel blijkbaar...

Overigens heb ik ook lactose toegevoegd, heul veel hop en een startSG van rond de 1100.
Gewoon, omdat het kan en ik zin had in wat experimenteren.

Mijn conclusie: ik voeg in het vervolg geen koffie meer toe (want koffiesmaak uit gebrande mout is subtieler en toch voldoende), geen lactose meer toevoegen in Rissig bier (want het smaakt nu als zoete koude hoppige koffie met een berg alcohol)

Mijn 2 centen over koffietoevoeging bij een Stout.

Christiaan S

Citaat van: janjansen op 23-06-2013  17:50 uIk heb net een stout gemaakt.
2 batches: 1 met toevoeging koffiebonen (als koudhop-achtige toevoeging tijdens nagisting) en 1 zonder die toevoeging.

Ik moet zeggen: de batch zonder toevoeging heeft een subtiele koffiesmaak: prima.
De batch met toevoeging is "overdone". Smaakt naar espresso.
Het kan liggen aan de hoeveelheid toegevoegde koffie: 90 gram op 10 liter is wat veel blijkbaar...

Overigens heb ik ook lactose toegevoegd, heul veel hop en een startSG van rond de 1100.
Gewoon, omdat het kan en ik zin had in wat experimenteren.

Mijn conclusie: ik voeg in het vervolg geen koffie meer toe (want koffiesmaak uit gebrande mout is subtieler en toch voldoende), geen lactose meer toevoegen in Rissig bier (want het smaakt nu als zoete koude hoppige koffie met een berg alcohol)

Mijn 2 centen over koffietoevoeging bij een Stout.

Oke, dus een te sterke koffiesmaak. En als je nu een pot koffie zet en die gebruikt en toevoegt aan het eind van het koken? Blijft er dan misschien een subtiele maar iets sterkere koffiesmaak over.

janjansen

Citaat van: StugIII op 23-06-2013  19:23 uOke, dus een te sterke koffiesmaak. En als je nu een pot koffie zet en die gebruikt en toevoegt aan het eind van het koken? Blijft er dan misschien een subtiele maar iets sterkere koffiesmaak over.

Ja, dat zou kunnen werken.

Christiaan S

Citaat van: janjansen op 23-06-2013  19:52 uJa, dat zou kunnen werken.

Ik ga dat in de toekomst eens proberen. Een espresso of 5 op 15 liter moet kunnen denk ik. :brouwen:

Emperor

Je kunt de koffie koud extraheren, en toevoegen bij de nagisting.
Op deze wijze heb ik een koffiebier gebrouwen dat zeer veel aftrek had onder de vrienden.

petjez

Ik heb een klein 5 liter gistflesje, ik wil daar wat gebrande koffiebonen aan toevoegen tijdens het nagisten / lageren. Iemand een idee hoeveel ik er bij zal doen? Ik snap dat het een beetje gissen is, maar wil het gewoon proberen.

Patrick

Biermagneet

Citaat van: petjez op 12-03-2015  07:38 uIk heb een klein 5 liter gistflesje, ik wil daar wat gebrande koffiebonen aan toevoegen tijdens het nagisten / lageren. Iemand een idee hoeveel ik er bij zal doen? Ik snap dat het een beetje gissen is, maar wil het gewoon proberen.

Patrick
Persoonlijk zou ik niet te veel gebruiken 1 g de liter en even in de oven gooien tegen bacteriën.
Dit eens proberen en aanpassen naar smaak.
Koffie heeft qua smaak wel redelijk snel de neiging weg te trekken vind ik dus regelmatig een flesje opentrekken. (Dat mag ook zonder doktersrecept ;) )

Sander van Dijk

Ik heb zelf nog maar 2 keer een koffiebier op, maar beide keren vond ik het smaken, zoals de koffiedrab uit koffiefilter ruikt na het koffiezetten. Niet lekker dus :)  Terwijl ik wel groot koffiefanaat ben.
 
Mocht de smaak bevallen, dan hoor ik graag hoe jullie het gedaan hebben, want dan ga ik het ook een keer proberen.

petjez

Citaat van: Biermagneet op 12-03-2015  07:47 uPersoonlijk zou ik niet te veel gebruiken 1gr de liter en even in de oven gooien tegen bacteriën.
Dit eens proberen en aanpassen naar smaak.
Koffie heeft kwa smaak wel redelijk snel de neiging weg te trekken vind ik dus regelmatig een flesje opentrekken.  ( dat mag ook zonder doktersrecept ;) )
Als ik de gebrande bonen in de oven gooi, worden ze denk ik nog verder gebrand? Goed idee om er weinig in te doen. Ik probeer het wel. Ik laat het flesje een paar maanden staan.

Hoppenbrouwers

Bonen gewoon zo er in doen, gaat prima zonder problemen. Ik zou ook voor 1 a 2 gram per liter gaan. De smaak overheerst snel.

Brouwers

Ik heb 2x koudgetrokken koffie toegevoegd bij het nagisten. Hoewel de schuim van het bier beter leek te zijn, werd het bier na een maand of 4 hartstikke muf, net als een oude koffiefilter. Een flesje die vrij lang in de koelkast had gestaan had daar geen last van. Voordat het bier muf was, was het wel heel lekker.

petjez

Citaat van: Brouwers op 12-03-2015  09:24 uIk heb 2x koudgetrokken koffie toegevoegd bij het nagisten. Hoewel de schuim van het bier beter leek te zijn, werd het bier na een maand of 4 hartstikke muf, net als een oude koffiefilter. Een flesje die vrij lang in de koelkast had gestaan had daar geen last van. Voordat het bier muf was, was het wel heel lekker.
Was dat ook met boontjes gedaan? Koel bewaren is hier dus de sleutel?

koffie

Er zit altijd bier in mij  :proost:

Brouwers

Citaat van: petjez op 12-03-2015  09:29 uWas dat ook met boontjes gedaan? Koel bewaren is hier dus de sleutel?

Nee koudgetrokken koffie, gemalen koffie 24 uur laten trekken in water. Hierna de koffie drab eruit filteren. Ik verwacht dat door het filteren de koffie is geoxideerd waardoor deze later muf werd.

homoeccentricus

De manier die ik heb gebruikt is een sterke cold brew maken met een goede toddy (ik heb deze: ), en de koffie toevoegen bij het bottelen. Eerst experimenteren met een paar glaasjes bier, en koffie toevoegen tot het goed zit. In mijn geval was dat 1 deel koffie op 20 delen bier. Geen idee of dat bier lang bewaart.

GeBaxke

Na een diner nemen sommige mensen graag een kopje koffie, espresso of zo.
Voor een kookclub waar ik bij zit heb ik een stout gebrouwen met 5 gram hele koffiebonen (type Roma)per liter bij de tweede gisting gedaan voor 1 week. Dit om het kopje koffie te vervangen. We hadden als thema dat in ieder gerecht bier moest zitten, vandaar. Samen met een stuk chocolade was dit heerlijk.
Met die 5 gram per liter geef je echt een stevige koffiesmaak aan je bier.

Wil je dus een wat zachtere smaak zoals bijvoorbeeld de Emilisse espresso stout kun je volgens mij op 2 gram hele bonen per liter gaan zitten.

Na toevoeging van de bonen ging het bier weer gisten bij mij, er zit dus nog wat vergistbare suiker in die bonen :D

Maarten

Citaat van: GeBaxke op 12-03-2015  12:53 uNa een diner nemen dommige mensen graag een kopje koffie, espresso of zo.
Ik had eerst niet door dat dit een spelfout was, en voelde me dus eerst redelijk beledigd... Een goeie espresso-stout/porter lijkt me ook heerlijk na het diner. ^-^  :degroeten:

Shaka

Kom naar het bierfestival in Groningen zou ik zeggen, daar wordt een masterclass gegeven over koffie en bier.

petjez

Citaat van: Shaka op 12-03-2015  13:40 uKom naar het bierfestival in Groningen zou ik zeggen, daar wordt een masterclass gegeven over koffie en bier.
Klinkt goed, wanneer en waar is dat dan?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.