Tripel (B en NL)

Gestart door Jacques, 03-10-2004 00:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Tripel (B en NL)


Zwaarte
SG 1065- 1080     Plato 16 - 20

Bitterheid
15 - 40 EBU

Kleur
10 - 25 EBC

Smaakomschrijving
Geur: zoet, kruidig, moutig, soms hoppig
smaak: volmoutig, romig, bitter, zoetig
Mondgevoel: plakkerig tot plakkend, soms droog, alcoholwarmend
Nasmaak: bitterig tot bitter, droog tot zoetig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

MO

Brouwer: MO
Bron van het recept:  zelfontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1228.0.html

Naam: Desiree Grand Cru (Code: OB032)
Biertype: tripel (tarwetripel)
Begin SG: 1074
Eind SG: 1014
Kleur: 10 EBC
Bitterheid: 16 IBU

Mout & suiker
1.5 kg pilsmout        3 EBC     46%
1.5 kg tarwemout     3 EBC    46%
0.24 kg bruine kandij             7%

Water
7 L maiswater
6,5 L spoelwater

maischschema
90 min 67 gr C
1 min 78 gr C

Hop (pellets)
21,7 g Saaz    3.0%        60 min koken
4,3 g Saaz    3.0%        2 min

Kruiden
2,6 g koriander                        15 min
1,7 g zoete sinaasappelschil    15 min
1,7 g bittere sinaasappelschil   15 min

Gist
Wyeast 3944

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting  5 dagen 20 gr C
Lagering 12 dagen 20 gr C

Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Via de post kreeg ik het volgende recept van Rob van den Berge.


Tripel (Rob van den Berge)


Aantal liter  :                   10.00    Wort Size (L):     10.00
Totale hoeveelheid (kg):     3.12
Begin SG:                         1.080    Plato:             19.33
Berekende EBC kleur:          11.8
Berekende bitterheid IBU:     21.3
Rendement (Amerikaanse methode): 81 %
Kooktijd:                           75    Minutes


Mout/suiker

   %     gewicht    Naam                              land          EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 68.0     2.12 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België              3
 16.0     0.50 kg.  Munichmout 15 - Dingemans België            20
  8.0     0.25 kg.  Tarwemout (licht) - Weyermann Duitsland    4
  4.0     0.12 kg.  Havervlokken                                          4
  4.0     0.12 kg.  Kristalsuiker                                            0



Hop

 Gewicht      Naam                           Vorm    Alfa  IBU    Kooktijd
-----------------------------------------------------------------------------
 14.67 g.     Perle                             bloem    7.60  21.3  75 min.
  7.33 g.     Hallertau Hersbrucker         bloem    4.75   0.0  10 min.


Extras

  Gewicht     Naam                             Kooktijd
--------------------------------------------------------------------------
  4.00 gm     Korianderzaad                 10 Min.
 10.00 gm     Zoete sinaasappelschillen   10 Min.


Gist
-----

DCL Yeast T-58 SafBrew Specialty Ale


Maischschema
-------------


Totaal mout/suiker kg:     3.00
Beslagwater L:    12.02



Temperatuur         41 C   47 C   52 C   61 C   72 C
Tijd (in minuten)    10     10     10      60     20



Opmerkingen
-----

Er is gebruik gemaakt van verse sinaasappelschillen (niet het wit) van 1 sinaasappel per 10 liter wort.


Prijs
------

3e prijs ONK 2004 klasse C waarbij het bier 84 punten heeft gehaald. In klasse C waren 61 bieren ingezonden.

Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Gisterenavond ontving ik het recept van het bier (tripel) waarmee
Bram Hoogesteger
Algemeen Kampioen ONK 2005 werd.



Winnaar ONK 2005      (brouw-cursus-bier 2004/2005)                 

Brouwdatum:   16/10/2004         Sg.  1080
Einde gisten:   19/10/2004 (22 ºC)      Sg.   1020
Klaren:         12(ºC)
Bottelen:      25/10/2004         Sg.   1018

15  ltr
Pilsmout   3 EBC      5000 gr.       96.9%
Ambermout  50 EBC      160 gr.       3,1%

Challenger    6,6%        24 gr.      60 min.
Koriander                  8 gr.      10 min.


Gist          Safale S-04

Maischwater  19 l.   Spoelwater  7 l.   

Maischen:
65 ºC      70 min.         
78 ºC        2 min.

Koken:   60 + 10 min.

bottelsuiker 8 gr/ltr


Opmerkingen:
Berekend alcohol  8,2 vol %.
Berkende EBU 18,4
Verhouding kg storting : liter belagwater = 3,7

JWVG

Dit bier haalde eergisteren (10-12-2003) 82 punten op de keuring van het Edese brouwgilde (twee keurmeesters). Het was goed voor een derde plek - maar het aantal inzendingen lag rond de 32.

Het idee was om een Hoegaarden Grand Cru imitatie te brouwen. Gebaseerd op opmerkingen van Pierre Celis himself heb ik in wezen het recept voor een witbier vermenigvuldigt met 1.5. De volledige thread van dit bier staat onder 'Witzenbock".

Gebrouwen op zondag 16 maart 2003.
Voor 22 l, 1.075, 10 EBC, 30 IBU, 90' koken, 83 % efficientie.

Storting:

50.2 %, 3.16 kg.  Pilsener mout
15.9 %, 1.00 kg. Tarwevlokken
28.9 %, 1.82 kg. Tarwemout
5.0 %, 0.32 kg.  Havervlokken

Hop:

26.7 g. E.K. Goldings Pellets, 4.9 %, 90 min. meekoken
20.0 g. Czech Saaz Pellets, 3.0 %, 90 min.
20.0 g. Czech Saaz Pellets, 3.0 %, 15 min.

Extras:

4.5 g Curacao schil, 10 Min.
4.5 g Koreander zaad, 10 Min., vers gecrusht in de vijzel


Gist:

Wyeast 3944 Belgian White Beer (starter)

Maischschema: 3 l water per kg graan. Inmaischen op 50 C voor 15', 35' op 60C, 35' op 70C. Gespoeld op 78C.

25/3 (na 9 dagen) 1.020, gaat nog vrij goed door (1 bubbel per 12 seconden). Naar secondary.

31/3. 1.017, gaat prima. Begint langzaam op te klaren.

3/4. 1.016, kouder gezet op 16C. Nog wat branderig in de kee
l, maar veelbelovend.

22/4. Gebotteld met 8 g tafelsuiker per liter.

13/5. Bijna gecarboneerd. Erg lekker! Eindelijk een goede tripel! Nog wat scherpe hoprandjes, maar dat gaat wel weg.

27/5. oh oh wat een mooi schuim, heel veel en prachtig 'donzig'. Smaak nog iets zoetig, veel bijproducten e
n iets te hoppig. Moet nog rijpen.

10/12. Ingediend bij keuring. Het commentaar:

Presentatie: correct (4)
Koolzuur: veel, Kleur: volgens klasse, Helderheid: Helder (5)
Schuimkraag: glasplakkend, Schuimstabiliteit: blijvend (5)

Geur: zwak fruitig (esters), matig hoppig/bitter, zwak koreander/komijn, matig moutig. (17)
Smaak: zwak fruitig (esters), matig hoppig/bitter, zwak koreander/komijn, matig moutig (20).

Basissmaak: volgens soort (10)

Body: volgens soort (5)

Mondgevoel: zwak plakkerig/mondklevend (4)

Nasmaak: matig alcohol(verwarmend), matig bitter/hoppig, zwak fruitig, zwak zoetig/moutig (12)

Opmerkingen: "Mooie tripel!"

Bij het napraten merkte de keurmeester nog op dat hij het veel op een Hoegaarden Grand Cru vond lijken. Alhoewel het wat mij betreft dus niet een heel typerende tripel is, is hij wel prima gelukt.

 :degroeten: JW.


gelfling

Na lang zoeken in mijn puinhoop-administratie eindelijk gevonden:
Federatiekeuring 15-10-2005 C-klasse
Geëindigd op positie 1 van de 67 met een score van 89 punten:

"De Beuk"

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

00-C  Derek Walsh - klasse  C, Tripel

Min begin SG:  1.065   Max begin SG:  1.080
Min IBU:    15   Max IBU:    40
Min Clr:    12   Max Clr:    32  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          20.00    Wort Size (L):     20.00
Total Grain (kg):         6.50
Anticipated begin SG:          1.078    Plato:             18.99
Anticipated EBC:          13.8
Anticipated IBU:          48.5
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      56.78    L Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   76.78    L
Pre-Boil Gravity:      1.020    SG          5.19  Plato

Formulas Used
-------------

Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used:   Morey
Hop IBU Formula Used: Rager


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 76.9     5.00 kg.  Pilsener 3                    België         1.037      3
  9.2     0.60 kg.  Munich Mout ( licht )     Amerika      1.033     25
  6.2     0.40 kg.  Tarwemout                  België         1.038      4
  7.7     0.50 kg.  Suiker ( Bruin Kandij)    Nederland   1.047     12

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 50.00 g.     Northern Brewer                   Whole    6.50  42.5  60 min.
 10.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.60   6.0  60 min.


Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
  4.00 gm     Zaad (  Koriander )            Spice     10 Min.(boil)


Yeast
-----

Z.G.B. Tripel Reingist Hertog Jan


Mash Schedule
-------------

Mash Name: De Beuk

Total Grain kg:     6.00
Total Water Qts:   19.02 - Before Additional Infusions
Total Water L:   18.00 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        18.28 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Stap1                  7     15     45      45   Infuse    48       18.00   3.00
Stap 2                 9     20     54      54   Direct   ---     -------   ----
Stap 3                 9     60     63      63   Direct   ---     -------   ----
Stap4                  9     30     72      72   Direct   ---     -------   ----
Stap 5                 6      3     78      78   Direct   ---     -------   ----


Total Water Qts:           19.02 - After Additional Infusions
Total Water L:             18.00 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       22.00 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.


Notes
-----

Gebrouwen in Overloon

Na het brouwen had ik een begin sg van 1075.

3-08-05 een sg van 1018

11-09-05 een eind sg van 1014




Met de gedachte: Beter laat dan nooit!



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Rene Geilings

Biertype: Tripel
Batch: 25 Liter
Begin SG: 1074
Eind SG: 1017
Berekende kleur: 16 EBC
Berekende bitterheid: 31 EBU

Mout & suiker
8000 gram    86,5 %   Pilsmout                   3 EBC
250 gram      2,7 %   Aromamout (Amber 50)      50 EBC
1000 gram    10,8 %   Witte kandijsuiker         0 EBC

Water
40 L maischwater
Beslagdikte: 4,85 l/kg

Maischschema
10 min   53 gr C
65 min   65 gr C
2 min    78 gr C

Hop
56 gram   Cascade   5% alfa   bloemen   First Wort Hop

Kruiden
13 gram Koriander laatste 10 minuten meekoken

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist: DCL Yeast S-04 SafAle English Ale


Bijzonderheden:
Low Gravity Brewing
1e prijs klasse C bij het OBBK 2006. Het bier scoorde 91 punten



Voor de discussie over dit recept zie hier.

BartC

Voor de eerste keer meegedaan, één biertje ingestuurd en al direct een prijs!

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptLC-januari 2008
Brouwdatum5/01/2008
BiertypeTripel
Aantal liters48
Gewenst begin SG1075 (8,15%)
Brouwzaalrendement65.0%

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC93.0 %15638 gram3 EBC
Kristalsuiker7.0 %1177 gram0 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijd
Saaz (CZ)3.8 %100 gram80 minuten
Cascade7.0 %25 gram80 minuten
Cascade7.0 %35 gram10 minuten
Hallertau Hersbrücker2.8 %50 gram0 minuten

Kruiden
Naam KruidMassaKooktijd
Koriander (gemalen korrels)15 gram10 minuten

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3522 Belgian Ardennes
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter5 ml
Beluchtings tijd24 uur
Temperatuur v./d giststarter24°C
Opmerkingen5000ml giststarter aangemaakt met 200gram lichte moutextract in de ketel van het filterwater in de garage. Daarna 25 gram gistvoeding toegevoegd.

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 min2.75 l/kg
262°C60 min2.75 l/kg
372°C20 min2.75 l/kg
478°C1 min2.75 l/kg

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater74.51 liter
Maischdikte2.75 l/kilo
Maischwater46.24 liter
Spoelwater24.36 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Tijdens botteling is er een extra 25ml van een 6%ige alfazuuroplossing toegevoegd.




Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Oscar

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptZomaar een biertje
Brouwdatum27-6-2008
BiertypeTripel
Aantal liters25
Gewenst begin SG1070 (7,7 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater37.22 liter
Maischdikte2.89 l/kilo
Maischwater21.05 liter
Spoelwater17.77 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur24 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid35 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC79.0 %5753 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC10.0 %728 gram16 EBC
Tarwemout6.0 %437 gram3 EBC
Kristalsuiker5.0 %364 gram0 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle6.3 %55 gram90 min.32 EBU
Saaz (CZ)2.3 %35 gram15 min.3 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter500 ml
Beluchtings tijd24 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gist voedingNutrivit
Hoeveelheid10 gram

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C40 minuten2.89 l/kg
272°C30 minuten2.89 l/kg
378°C5 minuten2.89 l/kg



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Adrie

Oorspronkelijke draad hier

Brouwers: De Vier Broeders

Recept voor 10 liter:


BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Hoppige Tarwetripel
Biertype: Tripel


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ===============================================

Gepland volume: 10 liter
Geplande begindichtheid: 1075 g/l
Gemeten begindichtheid (exclusief suiker): 1059 g/l
Gemeten einddichtheid: 1008 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 89,3%
Brouwzaalrendement: 83%
Geplande kleur (Morey): 12 EBC
Geplande bitterheid (BrouwHulp): 42 IBU


==== Maischen ===================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    1,238    45,3
Tarwemout                                  3    0,670    24,5
Munich mout 15                            16    0,415    15,2
Gele basterdsuiker                         6    0,410    15,0  toegevoegd aan het eind van de hoofdvergisting

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 18

            Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam   begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Eiwitrust     51     51        0     10    Infusie                  54        9,17         3,95
Beta-amylase  62     62       20     30    Directe verwarming        0      
Alfa-amylase  72     72       20     30    Directe verwarming        0      
Uitmaischen   78     78       15      5                              0        0,00         3,95


==== Koken, hop en kruiden ======================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort          %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Challenger       5,1            23,2          FWH         Hopbellen     29,3
E.K. Golding     4,1            20,8           20         Hopbellen      9,0
E.K. Golding     4,1            10,4            7         Hopbellen      1,7
E.K. Golding     4,1            10,4            0         Hopbellen      0,7


SG na koelen:          1059 (exclusief suiker)
Volume na koelen:      10 liter


==== Vergisting =================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Wyeast 1214 Belgian Ale
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja

Vergisting
Hoofdvergisting 11 dagen gestart bij 18°C, oplopend tot onbekend, SG bij hevelen 1014.
Lagering 44 dagen bij 15°C, afnemend tot 10°C, SG bij bottelen 1008.


==== Bottelen ===================================================================================

Botteldatum: 07-11-2008
Bottelen met 6,5 g/l suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 20-25°C
Alcoholpercentage: 9,1 vol.%

Proost!


En zo ziet ie eruit:


http://xs135.xs.to/xs135/09023/vb039_tripel905.jpg

RobinB

Hier een tripel die ik vorig jaar heb gebrouwen. Hij is gebaseerd op het recept van de Westmalle Tripel, maar met een andere gist en een bescheiden dosis Cascade als aromahop!
Die geeft er een heerlijke frisse geur aan en komt slechts heel subtiel terug in de smaak.

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptCascade Tripel
Brouwdatum9-2-2008
BiertypeTripel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1080 (8,6 vol% alc.)
Brouwzaalrendement80.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater21.19 liter
Maischdikte2.63 l/kilo
Maischwater12.24 liter
Spoelwater9.36 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur19 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC80.0 %3718 gram3 EBC
Kristal suiker10.0 %465 gram0 EBC
Carahell5.0 %232 gram22 EBC
Caramunich5.0 %232 gram123 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Challenger5.5 %11 gramFWH7 EBU
Cascade5.5 %10 gram30 min.5 EBU
East Kent Golding4.0 %30 gramFWH14 EBU
Cascade5.5 %10 gram10 min.2 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1214 Belgian Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1000 ml
Beluchtings tijd24 uur
Temperatuur giststarter18°C
Gist voedingsiris
Hoeveelheid10
Zinksiris
Hoeveelheid?

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C60 minuten0.00 l/kg

Hier is de discussie geweest:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,8728.0.html

Jacques

Van Noud Boogers ontving ik een mail met het prijswinnende recept.



Recept Tripel ONK 2009 (omgerekend naar 10 liter)


Pilsmout         2670 gram
Tarwemout        170 gram
Witte Kandij        170 gram
Koriander               1 gram (vlak voor gebruik gemalen)
Sinaasappelschil          10 gram (niet gedroogd )

Maischwater 10 liter 54 ºC.

52 ºC  10 minuten.
63 ºC  30 minuten.
65 ºC  30 minuten.
71 ºC  15 minuten. Verhoogd naar 78 ºC voor het filteren.

Gefilterd naar 12 liter.
Gekookt naar ongeveer 10,5 Liter (maatstok). Kooktijd ongeveer 75 minuten.

Beslag aangezuurd met melkzuur. Ook het spoelwater.

Giststarter gemaakt met Wyeast 3787.

Hop:   5 g Hallertau 3,4 % Gelijk in kookketel bij het spoelen.

   6,7 g Tettnang 4,3 % Bij begin koken.

   16,7 g Saaz 4 % Na ongeveer 20 min. koken.

Belucht voor toevoegen giststarter 10 minuten en na gisttoevoegen 10 minuten.

Hoofdgisting op gang laten komen bij 18 ºC. Daarna heb ik per dag de temperatuur met 1 graad verhoogd tot 23 ºC en bij die temperatuur uit laten gisten.

Hierna heb ik het overgeheveld en hop toe gevoegd voor dry hopping.
3,4  g Tettnang
3.4  g Saaz
3.4  g Hallertau Hersbrucker   

De hop heb ik een hopzakje gedaan en verzwaard met een paar grote knikkers zodat ze niet gaan drijven.Temperatuur tijdens de nagisting 20 graden - 2 weken. Daarna in een andere ruimte gezet bij ongeveer 16 graden -2 weken en daarna gebotteld met 8 gram witte kandij per liter bier.

Begin sg 1085. Eind sg 1010.




Voor de discussie over dit recept zie hier.

JeroenF

Hierbij het recept waarmee ik de 2e prijs heb gewonnen op het OBBK 2009.

Tripel klasse C2 OBBK 2009.

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens

Brouwdatum:  28 maart 2009
Botteldatum:  3 mei 2009

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Tripel
Begin SG: 1080
Eind SG: 1014
Berekende kleur:  15 EBC
Berekende bitterheid:  41 EBU
Aantal liters wort:  25 (gerekend na koken)

Mout / Graan / Suiker / Kruiden
7685  gram  Pilsmout  3 EBC
240  gram  Ambermout  ca. 50 EBC
525  gram Witte kristalsuiker
12  gram koriander
25  gram Zoete Sinaasappelschillen (gedroogd)



Water
Brouwwater 29.3 liter
Spoelwater:  10.7 liter
Totaal:  40 liter
Beslagverhouding:  1 : 3.7

Toevoegingen brouwzouten en aanzuren met melkzuur (voor 40 liter Bergs kraanwater):
2.8 gram Calciumsulfaat
4.5 gram Calciumchloride
7 ml aanzuring met melkzuur
Na toevoeging van brouwzouten is watersamenstelling:
Chloride: 57 mg/L
Sulfaat: 84 mg/L
Calcium: 107.5 mg/L

Maischschema:
Temperatuur in °C:   60 / 63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :   20 / 15 / 10 / 15 /  5

Hop
Cascade bloemen  7%, 35 gram (13 IBE), FWH
Hallertau Mittelfrueh bloemen  4%, 92 gram (20 IBE), FWH
Challenger bloemen  6%, 25 gram (8 IBE), FWH



Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Witte kristalsuiker laatste 10 minuten meekoken.
Zoete Sinaasappelschillen laatste 5 minuten meekoken
Kookpaninhoud: 50 Liter

Gist
Gist:  Wyeast 3944 (Hoegaarden, Belgian White)
Giststarter:  1,5 liter (afgegoten)
7.5 gram gistvoeding (Nutrivit)
Niet belucht en geroerd (magnetische roerder) wel regelmatig geschud

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 6 dagen bij 20 gr C
Nagisting 30 dagen bij 21 °C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  2e prijs C- klasse – 82 punten.
Keurmeester:  Marc van der Steen
Opmerking:  Hopgifte tikkeltje minderen dan is het een topper als Tripel.
Als hopliefhebber bestel ik graag een kratje.

Mijn opmerking: recept is simpel en levert altijd goede bieren, deze is vergist met witbiergist wat lijkt op een Grand Cru met een stevige hopbitterheid. Voor de liefhebbers dus....

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free

Jacques

Van Richard Schrijver ontving ik het recept waarmee hij een derde prijs gewonnen heeft in de C klasse.
Het Excel rekenblad dat ik van Richard gekregen heb is aan dit topic gevoegd.



Brouwnummer      117               
Datum   23-01-2010

                        
Biertype      Karmeliet                  
Hoeveelheid      40      ltr.               Kleine Pan   

Ingrediënten      Hoeveelheid      Soort            
                        
1      8000     gr.      Pilsmout                      3 ebc      
2      400      gr.      Munchener           15 ebc      
3      400      gr.      Tarwemout             3 ebc      
4      880      gr.      Tarwevlokken            
5      2000    gr.      Havervlokken            
6      40        gr.      Hallertau Hers      3,40%      
7      60        gr.      Challenger      6,60%      
8      44        gr.      Saaz      3,80%      
9      800      gr.      Suiker            
10      1         gr.      Iers Mos            
11      14        gr.      Sinasappelschillen            
12      18       gr.      Koriander            
13      32       ltr.      Maischwater            
14      26       ltr.      Spoelwater            
15      1 smackpak      Wyeast 3787      3 ltr. Giststarter      

Maischen      Temperatuur [ c ]      Tijd [ min ]            

1      62      30            
2      72      30            
3      78      2            

Koken      Temperatuur      Tijd [min ]       Gram      

Challenger             FWH      75      60      
Hallertau Hers      101      10      40      
Saaz      101      10      44      
Iers Mos      101      25      16      
Sinasappelschillen      101      10      14      
Suiker      101      10      800      
Koriander      101      10      1      


Opmerkingen                        

Tarwe en de havervlokken eerst verstijfseld op 100 graden gedurende een half uur en toegevoegd bij temp. 1                        

29-01-2010 in een schoon vat om te lageren. SG 1016                        


Begin  SG      Eind  SG      Alcohol              EBU              EBC

1070      1016      7,70%            
                        

Botteldatum      Kleur Dopjes      Soort Flesjes      Hoeveelheid in de Flesjes      

14-02-2010      Goud       Westmalle      36 ltr.      

Jan van der Vlies

Beste Brouwers,

Zondag jl. werd ik verrast door de uitslag van het OBBK. Mijn Jacht Tripel had 91 punten gescoord en in de Klasse C had ik de tweede plaats.

Hier dan het recept van mijn Jacht tripel. Deze Tripel scoorde 91 punten op het OBBK, 25-09-2010.

Gebrouwen hoeveelheid = 35 liter

Pilsmout        3 ebc      7      kg
Ambermout   50 ebc    0,25 kg
Tarwemout    7 ebc     1,5   kg
Kristalsuiker                1,05 kg
Maischwater 32,1 liter
Spoelwater   26,0 liter
Kooktijd 90 '
SG  1077
EBC 12,4

Gebruikte hop:
Cascade        7%      20 gram
Mittelfrueh     4%      60 gram
Challenger     6%      20 gram

Kruiden, etc.
Koriander      12 gram toegevoegd na 85'
Sin. schil        25 gram toegevoegd na 85'

Gist
Nottingham droge korrelgist, 2 zakjes a 7 gram
NB: het was mijn bedoeling om Wyeast Belgian Abbey te gebruiken. De giststarter viel dood, daarom maar Nottingham gebruikt.

Maischschema:
Fase 1       60 ºC    20'
Fase 2       63 ºC    15'
Fase 3       70 ºC    10'
Fase 4       73 ºC    15'
Fase 5       78 ºC      5'

Alcohol na lagering: 8,6 %
Alcohol na bottelen: 9,1 %

Het gistingsproces verliep zeer vlot. Na 5 dagen was het sg gedaald tot ±1016. Daarna nog 14 dagen op een koele plek laten staan om te lageren.

Het recept staat ook op http://www.mijnbestand.nl/Bestand-OSEMODJIFJZA.xlsx

Tips om de score nog met 9 punten te verhogen zijn van harte welkom! :proost:

Jan van der Vlies

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.