Te kleine pan

Gestart door eddiekragt, 25-03-2004 17:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

eddiekragt

Ik ben net begonnen met brouwen en ga het proberen met moutextract maar nu heb ik een vraag ik heb niet zo grote pan kan. En ik wou graag 20 liter brouwen. kan ik het ook in twee pannen tegelijk doen of moet het in een pan.


MO

Het kan ook in twee pannen of vijf pannen of tien pannen. Een pan is wel het minste werk, en misschien kun je beter de eerste keer op wat kleinere schaal beginnen. Je kunt beter 5 L wat minder goed bier hebben, maar wel veel geleerd dan in een keer 20 L bier met de kans op minder goed bier.

succes!

gr
MO

eddiekragt

Ik heb nog een vraag als ik 20 liter wil brouwen hoe groot moet dan mijn pan zijn en wat is het makkelijkst een elektrische pan of een gas pan

Edwin

Ha Eddie :proost:

Als je 20 liter wilt brouwen heb je toch wel een forse pan nodig. Een Weck-pan is dan eigenlijk wel het minimum.

Een gas-pan is dan het makkelijkste. De warmtetoevoer is dan het beste te sturen.

Edwin

eddiekragt

Ik heb een pan nu van 45 liter van aluminium, is dat wat?

wim

Uit mijn hoofd meen ik te weten dat aluminium een makkelijk oplosbaar metaal is dat niet erg bevordelijk is voor de gezondheid.
Toch zijn er veel aluminium pannen te koop. Maar koken duurt meestal niet zo lang als het brouwen van een biertje en wort is een licht zure substantie die daardoor sneller zaken aantast dan minder zure zaken zoals aardappeltjes.
Tja, ik heb dus maar even gezocht op het internet en hieronder vind je wat links.

Van de site bier en gezondheid heb ik deze link voor je waar helemaal onderaan het artikeltje aluminium genoemd wordt als een contaminant :(
http://www.biere-et-sante.com/index_nl.jsp?Page=Dos66&Doc=metabolisme

Hier een algemeen stukje over aluminium: http://www.lenntech.com/aluminium.htm

In dit artikeltje wordt gesproken over een beschermende laag op aluminium, wat zou suggereren dat het inderdaad te zacht is om direct bloot te staan het het toch wat zure bier. :(
http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/dossiers/)/components/financien/rtlz/2003/04_april/02-heineken_aluminium_fles.xml

Deze link van een brouwerij (wederom onderste alinea) vermeld dat er gebruik wordt gemaakt van aluminium vaten, maar ze spreken over gesloten vaten dus het zal hier niet gaan over kook/maischvaten en dus minder hoge temperaturen. Maar ik vind het wel suggereren dat het niet geheel onveilig is. :/
http://www.bavik.be/index2.php?page=brewing&lang=nl

bij deze brouwerij hebben ze in 2000 al hun aluminium vaten vervangen door RVS, maar goed, tot 200 hebben ze dus gewoon zonder problemen gebruik gemaakt van het materiaal. :( :)
http://www.brouwerij-strubbe.be/Nederlands/historiek.htm

Volgens mij heb ik ergens op dit forum gelzen dat A3 vroeger een aluminium pan gebruikte, wellicht wil hij hier nog wat over zeggen.

:degroeten: brouw ze

Wim

ps
Van deze site, hobbybrouwen.nl, niet gericht op aluminium doch koper, wel interessant omdat de er reacties besproken worden die met aluminium wel eens sterke op zouden kunnen treden.
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/koper.html
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/koper2.html

MO

In het kort:

Brouw nooit in aluminium. De vloeistoffen tijdens het brouwproces zijn te zuur, je pan lost er langzaam in op

Koper kan maar is eigenlijk ook niet perfect (lost ook een klein beetje op)

Emaille is bijna perfect maar is iets minder goed schoonmaakbaar (oppervlakte is niet helemaal glad), is wel prima bestand tegen zuur

RVS (roestvrijstaal) is het perfecte materiaal om in te brouwen. Een 30 L pan kost echter ca 100 euro

Op het forum staan genoeg links hoe je aan een goedkope RVS pan kunt komen.

gr
MO

wim

Aluminium wordt ook (zijdelings) in verband gebracht met allerlei ziektes, zo vind men in veel hersenen van Altzheimerpatienten hoge concentraties aluminium, maar weten niet hoe die er komen :(

:degroeten:

Wim

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.