Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Aankondigen gebeurtenissen / Re: Brouwen voor forumtreffen april 2018
« Laatste bericht door RienP Gepost op Vandaag om 09:37 »
Jacques,
Als je over-/ onderenten echt goed inzichtelijk wil maken (niet alleen brouwtechnisch maar ook smaaktechnisch) dan zou ik eerder kiezen voor een gist emt meer uitgesproken karakter (bijvoorbeeld met Belgisch karakter).
2
Brouwproces / Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Laatste bericht door EvdBroek Gepost op Vandaag om 09:36 »
Ach, ja, dat kan ook natuurlijk, had ik niet eens aan gedacht...
Blijft een klassieker h...
3
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Waterprofiel
« Laatste bericht door davyd Gepost op Vandaag om 09:33 »


Werken met theelepels is nattevingerwerk.

Dat hangt er maar van af hoe je die lepeltjes vasthoudt h.

Het heeft Gordon Strong niet belet om drie maal Ninkasi winnaar te worden. Die prijs krijg je wanneer je eerste wordt in drie verschillende klassen bij de Amerikaanse kampioenschappen, een wedstrijd die vele malen groter is dan het ONK.  Hij gebruikt enkel calciumsulfaat en calciumchloride. Bij donkere bieren doet hij cold steeping van de donkere mouten, om de pH niet te moeten verhogen.

Dat belet mij als gezonde huis-tuin-en-keuken geobsedeerde niet om zorgvuldig alles in tiende grammetjes af te wegen, en het wort vloekend weg te kappen bij een vergissing.
4
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Waterprofiel
« Laatste bericht door Koen S Gepost op Vandaag om 09:15 »
Ik denk dat deze benadering niet de juiste is.

Werken met theelepels is nattevingerwerk. Beter werk je met een digitale weegschaal, die tot 0,1 g nauwkeurig weegt.

Ik brouw vaak buiten bestaande biertypen, maar wil wel een bepaald smaak krijgen aan mijn bier. Dan volg je je eigen weg en niet die van brouwsoftware.
Brouwsoftware is een fantastisch hulpmiddel, maar je moet daar inderdaad je eigen ding mee doen.

In BrouwHulp (wat ik gebruik) heb je  verschillende opties:
- je past je water aan op basis van pH en de verhouding Cl/SO4. Dit is een theoretische berekening en voor mij heel kort door de bocht.
- je past je water aan op basis van doelwater. Je kijkt bv. wat de watersamenstelling is in Breendonk wanneer je een Duvel-kloon wil maken. Maar dan ga je ervan uit dat Moortgat het regionale water niet behandelt en dat is nogal naef.
 - ik kies zelf voor een derde mogelijkheid. Ik bekijk een aantal waterprofielen zoals via https://sites.google.com/site/brunwater/ of https://www.brewersfriend.com/brewing-water-Target-profiles/
Dan ga ik kijken wat het best past bij het bier dat ik wil  brouwen en mijn smaak en voer deze parameters in in BrouwHulp. Wanneer ik denk dat ik een goed waterprofiel heb, post ik het recept op het Vlaams en Nederlands forum en stuur ik bij op basis van feedback die ik krijg.
Voor mijn laatste bier (een American Pale ale met start sg 1048 en IBU 50) kwam ik zo tot volgende cijfers:
Brouwvolume: 20 liter
Maischwater: 17,5 liter demi water (4 liter per kg mout)
Toegevoegd: 1,5 g CaCl2 + 3,9 g CaSO4 + 0,9 g MgSO4 + 2,4 ml melkzuur
Het zo bekomen brouwwater bevat 76 mg/liter Ca, 5mg/liter Mg, 8 Mg/liet Na, 145 mg/liter SO4 en 45 mg/liter Cl.
Als ik hier de suggesties van BrouwHulp had gevolgd, kwam ik tot veel te heel hoge waardes voor Ca en SO4.


5
Brouwproces / Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Laatste bericht door Ronnie Gepost op Vandaag om 09:13 »
effe vlug gerekend,
zou FG 1006 moeten zijn ongeveer, is dus flink uitgegist,
jammer dat je start SG aan de lage kant is.

Zal een licht biertje zijn, maar daarom niet slecht.
6
Brouwproces / Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Laatste bericht door Aniek Gepost op Vandaag om 09:00 »

Heb je met refractometer gemeten?

ja inderdaad

Aniek,
je zou toch wat meer moeten vertellen, o.a.  met welke gist heb je gewerkt?
want van 1042 naar 1020 is een heel flauw beestje.
Is dat (goedkoop) moutextract geweest of is het volgraan  en pilsmout?
Na overhevelen krijg je sowieso wat beluchting en zou het daardoor moeten verder, dieper uitgisten als de materiaal en werkwijze eigenschappen daaraan voldoen.

Dit is het recept. Het is volgraan. Ik dacht dat je zo weinig mogelijk zuurstof mocht toelaten met overhevelen. Ik heb geprobeerd het wort zo min mogelijk met de lucht in aanraking te laten komen.

Batch Name:   American pale ale
Brewed By:   Aniek
Style:   American Pale Ale
Batch Size:   25.00 L
Boil Time:   70 min
Initial Boil Volume:   22.0 L
Mash Method:   All Grain
Brew Date:   16/10/17
My Rating:   0/10

Typical Style Characteristics
Style:   American Pale Ale
O.G.   1,045 - 1,060
F.G.   1,010 - 1,015
ABV   4,5 - 6,2
IBU   30 - 50
SRM   5 - 10L
Color   

Calculated & Measured Statistics
Calculated O.G.   1.047 (72% Efficiency)
Calculated F.G.   1.012 (72% Yeast Attenuation)
Measured O.G.   1.042 (65% Actual Efficiency)
Measured F.G.   0.000 (0% Actual Attenuation)
ABV   4.0%
IBU   48.7
SRM   7.9L
Color   

Malt Bill
Malt Name   Weight   PPG   SRM   Type
Pale Ale Malt - 3.1L   5.00 kg   1.036   3.10   Mashed Grain
CaraMunich - 47L   0.40 kg   1.034   47.00   Mashed Grain

Mash Rest Profile
Rest   Temperature   Time   Type   Details
Dough-In   22C   0 min   Initial Strike   Mash-in with 14.1 L of water at 22C
Protein Rest   52C   10 min   Infusion   Infuse 22.0 L of water at 98C
63C   75 min   Infusion   Infuse 0.0 L of water at 0C
Mash Out   78C   10 min   Infusion   Infuse 10.2 L of water at 98C
Fly sparge with -13.0 L of water at 77C

Hop Bill
Hop Name   Time Added   Weight   AA%   Type
Simcoe   60 min   15.00 g   13.0%   Leaf Hop
Amarillo   60 min   10.00 g   8.5%   Leaf Hop
Amarillo   10 min   10.00 g   8.5%   Leaf Hop
Simcoe   10 min   15.00 g   0.0%   Leaf Hop
Mosaic   10 min   15.00 g   12.2%   Pellet Hop
Mosaic (dry hop)   8 days   10.00 g   12.2%   Pellet Hop

Yeast Details
Yeast Strain   Quantity   Attenuation   Flocculation
Safale US-05 Fermentis Dry Ale   1   72   Low Medium

Dates
16/10/17   Brew Date   Sg 1042
23/10/17   Overhevelen   pH 4,5 Temp 8,5 SG 1020 BRIx 5%

Notes

Exported from Fermenticus Brew Log v2.6, 23/10/17
7
Brouwproces / Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Laatste bericht door Ronnie Gepost op Vandaag om 08:55 »
Heb je met refractometer gemeten?
Ach, ja, dat kan ook natuurlijk, had ik niet eens aan gedacht...
8
Brouwproces / Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Laatste bericht door Aniek Gepost op Vandaag om 08:54 »
Hallo Aniek,

Zit de deksel, stop of het waterslot goed aangesloten op het vat? Mogelijk lekt er lucht via een andere weg.

Hoeveel activiteit was er vlak voor het overhevelen?

Is er schuim zichtbaar op het vergistende bier? Dit duidt op een actieve vergisting.


Ik heb zo'n pet fles van Brouwland met schroefdop witte 'rubber' stop en deze zitten goed aangedrukt. De eerste 3 dagen was er volop vergisting. Het bubbelde erop los met een schuimlaag van zo'n 2 cm (korrelgist) 4e dag werd het minder en de 5 de dag was n a twee bubbels per minuut.

Ik heb via het kraantje van het gistvat en een siliconen slang overgeheveld. Aan het einde het vat een beetje schuin gehouden zodat de dode gist op de bodem bleef liggen en het kraantje geen extra lucht kon trekken.
Ondertussen heb ik het sg gemeten door een beetje af te tappen. Ik wilde het kraantje zo weinig mogelijk gebruiken.
9
Brouwproces / Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Laatste bericht door EvdBroek Gepost op Vandaag om 08:53 »
De start SG was 1042 en tijdens het overhevelen zat ik op 1020 (temp 18,5 graden en geen alcoholcorrectie).
Heb je met refractometer gemeten?
10
Brouwproces / Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Laatste bericht door Ronnie Gepost op Vandaag om 08:48 »
Aniek,
je zou toch wat meer moeten vertellen, o.a.  met welke gist heb je gewerkt?
want van 1042 naar 1020 is een heel flauw beestje.
Is dat (goedkoop) moutextract geweest of is het volgraan  en pilsmout?
Na overhevelen krijg je sowieso wat beluchting en zou het daardoor moeten verder, dieper uitgisten als de materiaal en werkwijze eigenschappen daaraan voldoen.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10