Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemeen / Re: BelgiŽ, land der onwetende bierdrinkers
« Laatste bericht door Haagse Wouter Gepost op Vandaag om 01:35 »
Dank je wel Adrie, inderdaad grote flauwekul. Onwetendheid heeft geen nationaliteit.
De meeste bierdrinkers willen het ook niet weten en daar is niets mis mee: ieder zijn ding.
Je kan het gras niet doen groeien door eraan te trekken. :weetbeter:

Ik denk wat ze bedoelen is dat het niet heel goed gaat qua economie voor bier in BelgiŽ.
Wanneer vroeger al het speciaalbier in Nederland uit BelgiŽ kwam is dat nu nog maar een fractie.
2
Grondstoffen / Re: Houdbaarheid hoppellets
« Laatste bericht door Haagse Wouter Gepost op Vandaag om 01:25 »
Over het vacuŁmen gesproken:
http://brulosophy.com/2017/07/17/hop-storage-vacuum-sealed-vs-non-purged-baggie-exbeeriment-results/

Interessante uitkomst.
Ik denk zelf dat het vooral belangrijk is om verse (vacuŁm) hop te gebruiken als je dry hopped.
3
Discussie over recepten / Re: 1e American IPA - recept vanuit BrouwHulp
« Laatste bericht door Knobby Gepost op Vandaag om 00:10 »
Poeh, wel duur cleanen met enzybrew hoor als je daar je ketel mee gaat doen, ik heb minimaal 10 liter nodig om het verwarmingselement onder te dompelen, dus voor mijn brouwinstallatie is dit geen goedkope oplossing, of zou het ook werken met een CIP bal?
Maarja als je koeler daarvan echt schoon gaat worden.

Misschien kan de koeler wel in een litertje circuleren of zo.

Wat mij voornamelijk bevalt is dat Enzyclean niet erg milieubelastend is, als ik wel eens hoor wat sommige brouwers voor zware chemicaliŽn gebruiken dan vraag ik me af of je niet beter gewoon goed kan schrobben/spoelen ipv CIP.
Ik gebruik enzybrew alleen voor moeilijk te bereiken dingetjes zoals de platenkoeler, kraantjes, slangen etc. Ik gebruik dan iets van 3-4 liter.
De ketel gaat gewoon in de vaatwasser.

CIP zou ook mogelijk zijn.
4
Brouwproces / Re: Zuurstof tijdens maischen
« Laatste bericht door Wisdom Gepost op Gisteren om 23:36 »
Dank, ja precies het beschrijven van smaak is erg lastig. Ik ga je ideeŽn eens proberen
5
Brouwproces / Re: Zuurstof tijdens maischen
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:30 »
Hartelijk dank voor de uitleg, maar daarmee heb ik nog steeds geen aanknopingspunten punt wat oxidatie betekent. Het leren herkenen van een smaak is in ieder geval wel het meest fascinerende wat ik van het zelf brouwen heb overgehouden, maar probeer eens uit te leggen hoe oxidatie smaakt, ruikt er uit zien, verschilt met niet geoxideerd.

Oxidatie kent een groot scala aan smaken. Van "niet fris" naar licht papierachtig, kartonachtig, leerachtig, sherry-achtig, madera.
 
Maar het is altijd lastig om smaken uit te leggen. Het beste is het zelf te ondervinden. Schenk bijvoorbeeld een bier in laat het een paar uur staan en vergelijkt het met hetzelfde bier dat je net uitgeschonken hebt.
Een andere manier is een klein gedeelte van je bier goed te beluchten voor het bottelen. Vergelijk dat na een paar maanden met bier dat je niet belucht hebt vlak voor het bottelen. Oxidatiesmaak is moet zo heel moeilijk te leren...  ;)
6
Brouwproces / Re: Zuurstof tijdens maischen
« Laatste bericht door Wisdom Gepost op Gisteren om 23:23 »
Hartelijk dank voor de uitleg, maar daarmee heb ik nog steeds geen aanknopingspunten punt wat oxidatie betekent. Het leren herkenen van een smaak is in ieder geval wel het meest fascinerende wat ik van het zelf brouwen heb overgehouden, maar probeer eens uit te leggen hoe oxidatie smaakt, ruikt, er uit zien, verschilt met niet geoxideerd.
7
Brouwproces / Re: Zuurstof tijdens maischen
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:17 »
Een simpel bewijs is het turks stoombad. Je zit dan midden in de waterdamp en ik zit toch hier nog achter mijn schermpje  :weetniet:

Toch is de concentratie aan zuurstof lager bij een verzadigde waterdamp.


Is het mogelijk dat je aangeeft hoe je dit vaststelt.
Ik heb vaak zelf nogal moeit om zoiets eenduidig vast te stellen.
Meet je dit of leid jij dit ergens uit af?
Ben heel benieuwd.

De nodige jaren geleden ben ik getraind in het herkennen van allerlei smaken die voorkomen in bier. Dat is gebeurt tijdens een degustatiecursus die zo'n 4 maanden geduurd heeft (wekelijks een dag naar Gent). Daarnaast ga ik regelmatig op herhaling met zuivere smaakstoffen tijdens allerlei proefsessies (ben ook lid van het Bierkeurmeestersgilde).
Mijn smaakdrempel voor oxidatiesmaken is door dit alles aanzienlijk gedaald.

Zo doende kan ik oxidatie proeven en ook vaststellen of een bier in meer of mindere mate geoxideerd is.
8
Brouwproces / Re: Houdbaarheid Star San
« Laatste bericht door mbroek Gepost op Gisteren om 23:09 »

Gelukkig kan ik straks starsan met osmosewater aanmaken als mijn RO binnen is.

In mijn spuitflacon gebruik ik Star San met gedestilleerd water (supermarkt), dat blijft gewoon goed.
 
9
Grondstoffen / Re: Houdbaarheid hoppellets
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:05 »
Allerlei maten en soorten vacuŁmzakken kun je kopen bij =http://www.marmelot.com/marmelot/vacuumzakken.phpMarmelot
10
Brouwproces / Re: Houdbaarheid Star San
« Laatste bericht door Serge VL Gepost op Gisteren om 22:58 »
Ik snap dat sweeten(???) niet helemaal, hoe lager de pH hoe zuurder en niet zoeter het wordt, maar met Phosforic acid, (fosdforzuur) kan ik natuurlijk alleen aanzuren.

Met "sweeten" bedoeld men een beetje Star San of fosforzuur bij doen zodat de pH terug onder de 3.0 zit.

Een duidelijke uitleg over het gebruik van Star San vind je hier.
http://www.homebrewfinds.com/2011/09/tip-using-star-san-in-spray-bottle.html
Pagina's: [1] 2 3 ... 10