Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemeen / Re: BelgiŽ, land der onwetende bierdrinkers
« Laatste bericht door Brouwers Gepost op Vandaag om 00:08 »
Wat een hoop geneuzel bij elkaar weer,

Ingo :(
+1  ;)
2
Apparatuur / Re: Stomme vraag over een hevel
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Gisteren om 23:54 »
Wat mij betreft zijn al dit soort hevels onhandig en niet goed steriliseerbaar. 

steriliseren doe je boven de 100įC of heel lang bij een iets lagere temperatuur..maar dat is compleet overbodig bij het hobbybrouwen....ontsmetten is meer dan genoeg en aanzuigen met je mond levert geen infecties op !!! tenzij je ziek bent of vervelende mond aandoeningen/infecties hebt.... :(   

Een stukje kennis en ervaring is soms wel gewenst bij het brouwen..... ;)
3
Apparatuur / Re: En nog een alles in 1 systeem, nu van Klarstein
« Laatste bericht door Dirtbag Gepost op Gisteren om 23:48 »
Ik begin een beetje een latente interesse te krijgen voor dit apparaat, echter wat zijn de limieten die te maken zijn?

Stel ik wil 21 liter met een SG van 1100 maken voor een Russian imperial Stout of een Barley Wine. Kan dit door bijvoorbeeld?

De Arsegan variant wordt geadverteerd als een 30 liter apparaat. Klopt dit? Kun je inderdaad 30 liter bier produceren? Wat is dan de hoogst haalbare SG?

Bij voorbaat dank

db
4
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Lieve (royal)
« Laatste bericht door Brouwers Gepost op Gisteren om 23:34 »
Palm is nooit van Inbev geweest, integendeel: Palm was altijd een doorn in het oog van Inbev omdat het de marktleider was van de 'Spťciale Belge Ale', Inbev kwam met zijn Vieux Temps nog niet in de buurt van Palm qua verkoopcijfers en dat deed pijn.
Sinds 2016 heeft Bavaria een meerderheidsaandeel in Palm dat kort daarvoor samensmolt met Rodenbach.
Van de Lieve en de Lieve Royale heb ik buiten het alcoholgehalte niets kunnen terugvinden. Misschien een mailtje naar de brouwerij sturen?
Je hebt helemaal gelijk. Kan me alleen herinneren dat mijn vader het over Palm had, maar kan maar zo de Palm tegenhanger van inbev zijn geweest, of ik haal teveel verhalen door elkaar >:D
5
Prikbord / Re: Speidel Braumeister
« Laatste bericht door Brouwers Gepost op Gisteren om 23:21 »
Wil niet lullig doen maar voor Ä 95,- meer, koop je een nieuwe met alle toebehoren en een moutpakket.

Ik ga je wel een bod doen.
Dat klopt, maar dan mis je wel de bac brewing filters, de hopspider, bac brewing vergrotingsfilter, speidel filter en een rvs hoed.
Als je wilt kan ik er een moutpakket bij doen  ;)
6
Apparatuur / Re: Stomme vraag over een hevel
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:15 »
Wat mij betreft zijn al dit soort hevels onhandig en niet goed steriliseerbaar. Ik gebruik gewoon een siliconenslang met stukje RVS pijp, wat ik met stoom bacterievrij maak, zou bv ook dit kunnen zijn http://www.hobbybrouwshop.nl/stang_18,9_liter
Aanzuigen doe ik met een koppelingetje, bv zoiets http://www.kampeertotaal.nl/kunststof-slang-verbinder-recht12-12mm.html met nog een slangetje. aanzuigen en slang zo houden dat de luchtbellen steeds omhoog gaan in de slang. als de slang gevuld is koppeling eraf halen en je kunt hevelen.
Instroom van RVS buis steeds ca 1cm onder het vloeistof oppervlak houden en vat beetje scheef zetten zodat je laatste restje ook kunt hevelen zonder gist mee te krijgen.
 
7
Algemeen / Re: BelgiŽ, land der onwetende bierdrinkers
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Gisteren om 22:42 »
Wat een hoop geneuzel bij elkaar weer,

Ingo :(
8
Apparatuur / Re: Stomme vraag over een hevel
« Laatste bericht door Markiej87 Gepost op Gisteren om 22:42 »
Je kunt beter zo'n automatische hevel kopen. Kost iets meer maar heb je veel meer plezier van.
9
Algemeen / Re: BelgiŽ, land der onwetende bierdrinkers
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:36 »
Al met al denk ik wel dat de Belgische bierstijlen die zogenaamd vernieuwende hipster bieren gaan overleven.
Over pak hem beet vijf jaar zie ik het aantal Nederlandse brouwerijen wel gehalveerd zijn.

We zullen zien. Op dit moment zie ik dat in Nederland dat de prominente plek die Belgische bieren in het schap van de supermarkt en specialiseerde bierslijters steeds kleiner wordt.

Dat er over een vijftal jaren veel van de kleine brouwerijen verdwenen zijn denk ik ook. Veel eigenaren van kleine brouwerijen ontdekken na een paar jaar dat het veel werk is om steeds weer je bier aan de man te brengen. En dat de opbrengsten na aftrek van alle kosten en belastingen toch wat tegenvallen.
Neemt niet weg dat er ook weer veel anderen zijn die na een paar keer gebrouwen te hebben in hun schuurtje denken dat ze wereld kunnen veroveren met hun creatie. Soms lukt dat ook. Heel vaak echter ook niet.

PS
Deze overdenkingen doe ik terwijl ik een glas zelfgebrouwen koffiestout aan het drinken ben. Die smaakt mij goed. Het blijft leuk om bezig te zijn met nieuwe smaken in bier. Veel andere bierliefhebbers genieten ook van de rijkdom aan smaken die kleine brouwerijen ons voorschotelen.
Overigens had ik gisteren een commerciŽle koffiestout van een Duitse brouwerij die niet erg geslaagd was. Niet alles wat nieuw is, is goed. Daar ben ik het ook mee eens. Maar als je altijd hetzelfde rondje fiets zie je weinig van de wereld.
10
Discussie over recepten / Re: Rookbock
« Laatste bericht door William Gepost op Gisteren om 22:32 »
Aangezien niemand hier een antwoord op heeft ga ik van het weekend lekker een bokbier brouwen met Magnum en Tettnanger. :brouwen: :brouwen: :brouwen:

Type hop lijkt me sowieso minder belangrijk in een bok tenzij je deze volplempt met aromahop of koudhop.

Brouw ze.

Ga ik morgen lekker een Belgische topper brouwen (Rochefort a-like) met Belgische mouten en Belgische gist.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10