Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Re: Upgrade brouwsysteem
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 23:10 »
Mogen de dames van het forum niet reageren?

Voor een grote pan zou je op dit forum kunnen zoeken naar "Mennopan". Ook op de markt in grotere stede kun je goedkope grote pannen vinden.
Een Javalfilter werkt een stuk fijner dan een emmer in emmer filter.
Zo'n boormaschine aangedreven pompje kun je beter niet gebruiken. Kan metaaldeeltjes in je wort geven.
2
Grondstoffen / Re: Ondergister gekocht
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 23:01 »
Hmmm een starter... Voor alles moet een eerste keer zijn.

Hebben jullie handige tips hiervoor? Hoe ik simpel en goed voor de eerste keer een starter maak?


Het forum staat er vol mee... Kijk bij de tag giststarter

Het makkelijkst is moutextract oplossen 100g op 1 liter water.
Koken gedurende 10 minuten (er hoeft geen hop bij)
Af laten koelen in een afgesloten fles.
Goed schudden met de fles.
Gist er bij.
Weer schudden.
Waterslot op de fles plaatsen en wachten.

Meer is het in feite niet.

In de topics van de tag kun je zien hoe je het allemaal nog meer kan.
3
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Vertering en gist
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:51 »
Gist kan inderdaad voor verhoogde werking van je darmen zorgen. Dat geldt vooral als je niet gewend bent gist te drinken.

Gist is rijk aan vitamine B. Tot een aantal jaren leden kon verse gist op doktersrecept gist gehaald worden bij Westmalle. Er zijn ook mensen die gistpillen innemen.

Zie ook
https://gezonderleven.com/de-voordelen-van-biergist/
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/156716-wat-is-biergist-en-waar-is-het-goed-voor.html
https://herbologie.nl/biergist/

4
Apparatuur / Re: Controller voor 3 fasen element
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 22:49 »
Met 3 solid state relais in inderdaad het makkelijkst. De regelaar bepaalt dan hoe je het vermogen regelt.
kan simpel met aan/uit. hangt een beetje ervan af wat je wilt regelen maischen, koken?
Maischen met aan uit kan (doe ik zelf ook), maar met 8.5kW in een 70 liter keteltje heb je een behoorlijke 'hotspot' Je moet dan ook een goed  roerwerk hebben om het vermogen snel en gelijkmatig over de pan te verdelen, anders krijg je aanbranden en grote temperatuurovershoot omdat de sensor nog in het koude deel meet terwijl rondom de elementen de zaak misschien wel bijna kookt.

voor koken is PWM wel handig om traploos het vermogen in te stellen. Er gelden wel normen voor de PWM frequentie.
bij 8.5kW mag je meen ik niet sneller aan en uit schakelen dan 10 seconden herhaling oid, anders zie je te veel geknipper van het licht in je huis. Het vermogen kun je regelen door verhouding aan tijd/ periode tijd, bv 1 sec aan, 9 sec uit=850watt.
5
Brouwproces / Re: Advies over vergistingsproces
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:39 »
Zou het dan kunnen dat door het beluchten er inderdaad heel veel
meer cellen zijn aangemaakt en dat daardoor de gisting in heel korte tijd is verlopen. Op het laatste beetje na dan? Ik denk sowieso niet dat ik droge gist blijf gebruiken. Ik heb inmiddels al 2 dertig liter flessen over kunnen nemen om in te vergisten en/of lageren. Die ga ik volgende keer gebruiken.

De vergistingsgraad die je haalt is voor een heel groot deel afhankelijk van de gebruikte gist zoals Esterenbrouw ook al schrijft. Met S-33 zul je geen vergistingsgraad van 92% halen...
Je had gisteren een vergistingsgraad van 61,5%. Het kan zijn dat je op 70% uit was gekomen wanneer je belucht had.

Overigens gaat het afsnoepen van het SG op het laatst altijd langzaam.
6
Algemene vragen hobbybrouwen / Iets nieuws
« Laatste bericht door Dund Gepost op Vandaag om 22:34 »
Ik zit een beetje te twijfelen wat ik ga brouwen. Ik brouw meestal ipa’s, berliners of brett bieren. 1-2x per jaar een tripel maar dat is wel het meest klassieke naast een saison of kolsch.

Ik ben niet echt fan van porters, stouts of hele zware bieren.

Wie heeft er een goed idee 👍😀

Even weer iets nieuws proberen
7
Brouwproces / Re: Advies over vergistingsproces
« Laatste bericht door W.brewda Gepost op Vandaag om 22:26 »
Zou het dan kunnen dat door het beluchten er inderdaad heel veel
meer cellen zijn aangemaakt en dat daardoor de gisting in heel korte tijd is verlopen. Op het laatste beetje na dan? Ik denk sowieso niet dat ik droge gist blijf gebruiken. Ik heb inmiddels al 2 dertig liter flessen over kunnen nemen om in te vergisten en/of lageren. Die ga ik volgende keer gebruiken.
8
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Bier schuimt over na het openen
« Laatste bericht door Niels B. Gepost op Vandaag om 22:24 »
Wat op het filmpje te zien is is echt geen gushing...
9
Prikbord / Te koop: inbouwkoelkast
« Laatste bericht door Fermentor Gepost op Vandaag om 22:22 »


Wegens bouw nieuwe keuken een nog prima werkende bauknecht inbouwkoelkast te koop om een gistkast of kegerator van te bouwen.

Op te halen in Diepenveen voor een paar lekkere biertjes of een leuk bod.

mvg

Martijn

p.s.
Goto staat gedraaid... lukt nu ff niet om hem goed te krijgen :pcboos:
10
Kloonbrouwsels / Re: Nog tips voor een nieuwe kloonpoging Westmalle tripel?
« Laatste bericht door Jacobf Gepost op Vandaag om 22:11 »
Bedankt voor dit recept, heeft me de 3e plaats in een brouwwedstijd opgeleverd  :groots:
Pagina's: [1] 2 3 ... 10