Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Orangeloo op 12-08-2017 13:51 u

Titel: Orange Rye
Bericht door: Orangeloo op 12-08-2017 13:51 u
Weer wat ervaring en kennis vergaren. Brouwen met rogge.
Recept gebaseerd op het recept van Brewdog Lichtenstein Pale ale.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Rye
Kenmerknr 135 17/10
Brouwdatum13-8-2017
BiertypePale Ale (American)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1055 (5,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,1%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater29,2 liter
Maischdikte3,7 l/kg
Maischwater16,1 liter
Spoelwater13,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur18 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid50 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout (TS)82,0 %3,568 kg7 EBC
Munchener Light (TS)9,0 %0,392 kg13 EBC
Roggemout6,0 %0,261 kg6 EBC
Crystal malt3,0 %0,131 kg130 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Columbus15,7 %10 gr90 minuten25 EBU
SimcoeŽ11,8 %6 gr30 minuten8 EBU
Cascade6,9 %6 gr30 minuten5 EBU
Amarillo 20169,5 %6 gr30 minuten6 EBU
SimcoeŽ11,8 %6 gr15 minuten5 EBU
Cascade6,9 %6 gr15 minuten3 EBU
Amarillo 20169,5 %6 gr15 minuten4 EBU
Columbus15,7 %25 grKoud hop0 EBU
SimcoeŽ11,8 %25 grKoud hop0 EBU
Cascade6,9 %25 grKoud hop0 EBU
Amarillo 20169,5 %25 grKoud hop0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C75 minuten3,7 l/kg
278°C5 minuten3,7 l/kg


Titel: Re: Orange Rye
Bericht door: Hay op 12-08-2017 14:48 u
Met rogge wil ik ook graag nog een keer brouwen en heb hier al een recept voor.
Maar omdat ik dit meer een zomerbiertje vind en het daar nu wat laat voor is ga ik maar een herfstbiertje brouwen
Is 6% roggemout niet wat aan de lage kant?
Misschien dat ik teveel in mijn recept heb maar dat gaat richting de 20%.
Titel: Re: Orange Rye
Bericht door: Orangeloo op 12-08-2017 15:02 u
Is 6% roggemout niet wat aan de lage kant?
Misschien dat ik teveel in mijn recept heb maar dat gaat richting de 20%.

Geen idee, nog geen ervaring mee  ^-^
Maar dit is de moutstort van de Brewdog Lichtenstein Pale ale.
Deze heeft een score op untappd van 3,75. moet goed zijn Toch?

Volgende week gaan we een rogge pale ale brouwen met 46 % rogge, kunnen we het verschil proeven.
Titel: Re: Orange Rye
Bericht door: Jacques op 12-08-2017 20:50 u
Met rogge wil ik ook graag nog een keer brouwen en heb hier al een recept voor.
Maar omdat ik dit meer een zomerbiertje vind en het daar nu wat laat voor is ga ik maar een herfstbiertje brouwen
Is 6% roggemout niet wat aan de lage kant?
Misschien dat ik teveel in mijn recept heb maar dat gaat richting de 20%.

Waarom zou je met rogge alleen een zomerbier kunnen brouwen? Dat is net zo iets als dat je met tarwe alleen zomerbiertes kunt brouwen.

Door het alcoholgehalte te verhogen tot boven de 6% wordt het snel een bier voor de donkere maanden van het jaar. Zeker als het aandeel aan munchmout wordt verdubbeld.