Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Volume in het vat
« Laatste bericht door Erny Gepost op Vandaag om 00:21 »
Ik kan hier niet helemaal opmaken  of je de suiker ook al de dag er voor toevoegt.
Ik ga er maar vanuit van niet, maar dan is het nut van een dag eerder hevelen ook weg.

Als je hevelt en dan een dag laat staan wordt de kans op oxidatie groter.
Als je een dag van te voren hevelt en de suiker dan ook toevoegt al de vergisting weer beginnen, het bier wordt weer troebel en je weet dan niet hoeveel CO2 in je flesje komt (een deel van de suiker is dan al weg).

Ik zie dus het nut niet van een dag voor het bottelen al overhevelen, kun je uitleggen waarom je dat doet?

Groet,
Hans
Hoi Hans,
Ik kom net kijken in de brouwwereld en dacht een dag eerder overhevel leek mij bij mijn vorige ( lees eerste brouwsel) handig om alvast van het troebele spul af te zijn. Vervolgens had ik bedacht om het nog een dag te laten staan om de rest aan vaste stoffen ook te laten bezinken voor dat ik over ga tot het vullen van de flesjes. Naar aanleiding van jouw reactie is het al suiker toevoegen niet zo'n goed idee. Met betrekking tot het oxidatie risico. Tja dat weet ik gewoon weg niet. Je zult gelijk hebben hoor, Al smaakt mijn vorige biertje prima. Voorlopig blijf ik het overhevelen een dag eerder doen, behalve het toevoegen van de suikers naar aanleiding van jouw reactie.

Dank voor het inzicht

Erny
2
Apparatuur / Re: Ervaringen met Grainfather semi automatische brouwketel rvs
« Laatste bericht door muldereric Gepost op Vandaag om 00:05 »
In verband met een veranderde water aansluiting kan ik de GF chiller niet gelijk meer op mijn kraan aansluiten via de meegeleverde adapter. Weet iemand toevallig of ik de benodigdheden om de chiller van een Gardena koppeling te voorzien kan kopen bij een bouwmarkt (Praxi, Hornbach, e.d.)?
3
Algemeen / Re: Eindelijk!
« Laatste bericht door Brouwers Gepost op Gisteren om 23:58 »
Je geeft een bak geld uit aan je hobby en dan twijfel je nog of je een moutpakket moet kopen? Dare to brew!!!
Wat mout, hop en gist kost niet zoveel en houd zich meestal wel een tijdje. Recepten maken is niet zo heel moeilijk hoor, bij twijfel plaats je het op het forum dan krijg je meestal goed advies waar je ook nog veel van leert. En anders neem je een bewezen recept of iet uit BrouwHulp.

Je eerste echte brouwsel zal sowieso lekker worden!
4
Grondstoffen / Re: Houdbaarheid hoppellets
« Laatste bericht door rajd Gepost op Gisteren om 23:52 »
Ongeacht of je hopbloemen of hoppellets gebruikt is het altijd het beste een aangebroken verpakking terug vacuüm te verpakken.
De aanschaf van een goed vacuümapparaat is daarom aanbevelenswaardig. Hier op het forum zijn er meerdere topics waarin vacuümapparaten besproken zijn.
Zelf heb ik al de nodige jaren een vacumeermachine van Allpax en die bevalt erg goed.
https://www.allpax.nl/verpakken/vacumeermachines.html

Heb zelf ook een Allpax. Helaas te laat ontdekt dat het eigen merk van de Makro (Tarrington House) deze machines re-brandt en wezenlijk goedkoper verkoopt. Mijn machine kostte bij Allpax ongeveer 80 euro; de Makro verkoopt diezelfde machine voor 50 euro. Fijn apparaat overigens!
5
Discussie over recepten / Re: Simpel IPA recept
« Laatste bericht door Biertje1985 Gepost op Gisteren om 23:22 »
succes geen dank, ik heb er ook weer het eea van opgestoken voor de volgende ipa :proost
6
Discussie over recepten / Re: Simpel IPA recept
« Laatste bericht door muldereric Gepost op Gisteren om 23:19 »
Dank je wel voor je recept Biertje1985!

Heb voor de laatste maal mijn recept aangepast. Klein beetje geschoven met de kooktijden en temperaturen en de Munich I mout vervangen door Cara 120 van Dingemans.
Tevens ook nog even de brouwzouten toegevoegd om mijn waterprofiel te optimaliseren.

Dit recept zou mij 18 liter IPA op moeten gaan leveren met een kleur van 23 EBC en een bitterheid van 62 IBU  :biersmile:

Tijd om de ingredienten te gaan bestellen en brouwen maar  :brouwen:
7
Brouwproces / Re: Is deze giststarter uitgegegist?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:31 »
Een starter zakt wanneer die wel wat doet naar iets hoger dan 5 Brix. Ik denk dat je bier op de korrelgist alleen gaat vergisten.

Ik sluit niet uit dat de Wyeast gist toch gaat werken. Als de verpakking wat ouder was kan het een tijd duren voordat de gist actief is.
8
Brouwproces / Re: Is deze giststarter uitgegegist?
« Laatste bericht door mbroek Gepost op Gisteren om 21:34 »
Heb gemeten met een refractometer. Heb met het maken van de starter ook een waarde van 10 brix gemeten. De starter rook wel naar gist. Had hem gisteren toegevoegd aan mijn jongbier. Maar vanmiddag had ik nog geen activiteit, dus heb ook nog korrelgist erbij gedaan.

Een starter zakt wanneer die wel wat doet naar iets hoger dan 5 Brix. Ik denk dat je bier op de korrelgist alleen gaat vergisten.
 
9
Discussie over recepten / Re: Simpel IPA recept
« Laatste bericht door Biertje1985 Gepost op Gisteren om 21:29 »
Hoe dan ook dit wordt een prima IPA.  :brouwen: (Als alles volgens plan verloopt >:D)

Die caramunich zou best 10% kunnen bedragen, ze spreken in Amerikaanse IPA vaker over Crystal mout 120 EBC of dergelijks. Die Caramunich 1 is niet wat lichter hoe
deze smaakt dat weet ik niet want ik heb die mout nooit gebruikt. Al denk ik dat 5% ook goed is.


Acht wat zou het ook  :brouwen: :proost:

Hierbij mijn recept van de smash die had ik nog beloofd:

(Ik heb vals gespeeld ik had nog een heel klein beetje Magnum, al is het maar een kleine bittergift)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptCENTENNIAL IPA
Brouwdatum30-07-2017
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,4 l
Begin SG1,060 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,0%
Alcoholgehalte6,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)68 IBU
Brouwzaalrendement60,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lHellevoets kraanwater
5,00 gCaSO4
10,00 mlMelkzuur
10,21 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
100 mg/l7 mg/l38 mg/l125 mg/l56 mg/l170 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,600 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 166,0 °C1 min.60 min.3,5 l/kg
Step 280,0 °C1 min.2 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gCentennialpellets10,3%first wort hop36,9 IBU
5,0 gMagnumpellets15,5%first wort hop9,3 IBU
10,0 gCentennialpellets10,3%20 min.6,6 IBU
24,0 gCentennialpellets10,3%10 min.9,4 IBU
36,0 gCentennial 2bellen8,5%5 min.5,8 IBU
56,0 gCentennial 2bellen8,5%whirlpool0,0 IBU
20,0 gCentennialpellets10,3%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,2 l starterAmerican Ale II (1272)bovengist


+ nog 125 gram koudhop van je raad het vast wel : Centennial (Pellets)

Brouwzaalrendement komt wat laag uit door een lekkage, ik zal eerder rond de 75% zitten.

Zoals je ziet is mijn bittergift toch wel aardig groot, ik zou dit volgende keer anders aanpakken.





10
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Recepten leren 'lezen' vs wiki/cursus
« Laatste bericht door Hay Gepost op Gisteren om 21:17 »
Er zijn veel verschillende manieren van brouwen.
Als eerste moet je voor jezelf uit gaan maken op welke manier en met welke installatie je wil gaan brouwen.
En dan moet je daar op die manier gericht info gaan zoeken.
En een brouwprogamma aanschaffen en dan zul je zien dat heel veel vragen al vanzelf beantwoord worden.
Anders ga je alles door mekaar halen en dat schiet niet op.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10