Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: udo op 21-04-2017 07:22 u

Titel: Verder met moutextract
Bericht door: udo op 21-04-2017 07:22 u
Na een dozijn blikbrouwen wil ik hierna misschien wel met moutextract aan de slag.
Ik bedoel het spul zoals te zien op https://www.Brouwmarkt.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=moutextract (https://www.Brouwmarkt.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=moutextract)
Met wat water, suiker en gist zou er vergist kunnen gaan worden.

Maar waar vind ik wat informatief leesvoer zodat ik smakelijke bieren kan gaan brouwen?
Hoe bepaal ik de verhoudingen van e.e.a.? Waar heb ik rekening mee te houden?
Hoe ziet het proces van zo'n brouw er precies uit bij een eenvoudig bier?
Titel: Re: verder met moutextract
Bericht door: tdp op 21-04-2017 09:12 u
Ik ken persoonlijk niet veel mensen die met extract brouwen, echter wordt het wel veel in Amerika toegepast. Op Amerikaanse sites kun je wellicht inspiratie opdoen voor recepten, bijvoorbeeld bij http://beersmithrecipes.com/ (http://beersmithrecipes.com/) en dan zoeken met het filter 'Extract' aan.

Eventueel kun je nog hier kijken:
https://byo.com/hops/item/10-10-steps-to-better-extract-brewing (https://byo.com/hops/item/10-10-steps-to-better-extract-brewing)

En Google is natuurlijk ook hier je vriend ;)
Titel: Re: verder met moutextract
Bericht door: Dugraph op 21-04-2017 09:23 u
Hoi Udo,

Ik neem aan dat je droog moutextract bedoelt? Hier kun je hele smakelijke bieren mee brouwen. Gebruik je brouwsoftware? Daar staan de extracten gewoon in onder ‘mouten’ of ‘vergistbare ingrediënten’. Als je geen software gebruikt kun je uitgaan van de volgende vuistregel: 100gr droog moutextract (DME) in 1 liter water geeft een SG van 1035. Wil je naar 1070, dan 200gr per liter gebruiken, enzovoorts.

DME komt helaas niet in veel smaken maar wel een aantal kleuren. Hiermee kun je rekening houden bij de stijl die je wilt brouwen. Er is ook tarwemoutextract. Als je hiermee wilt brouwen houdt dan rekening met het feit dat deze voor 45% uit pilsmout en 55% uit tarwemout bestaat.

PS. Deze ken je denk ik?
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:blikbrouwen (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:blikbrouwen)
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:veel_gestelde_vragen_beginners (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:veel_gestelde_vragen_beginners)
Titel: Re: verder met moutextract
Bericht door: Jeukstaardt op 21-04-2017 10:08 u
Het boek 'Brewing Classic Styles' van Zainasheff en Palmer staat vol met recepten met moutextract. Zowel LME als DME. Inclusief de werkwijze.
'80 winnende recepten die iedereen kan brouwen'...(staat er op de cover ;)). Kun je voorlopig wel even mee vooruit.
Titel: Re: verder met moutextract
Bericht door: udo op 21-04-2017 10:48 u
Dank voor de reacties tot nu toe!
Ik bedoel inderdaad droog moutextract.
Tot nu toe gebruikte ik blikken met de dikvloeibare stroopvorm van e.e.a.

Waar ik mee zit:

Ik begrijp dat ik het poeder moet oplossen in water.
Eventueel ook koken?
Hoeveel water per KG poeder minimaal om tot een soort van dikvloeibare wort te komen?
Ofwel: hoe groot moet de pan zijn die ik ga gebruiken voor zeg max 20L bier in het brouwvat?
Idee is om het wort dik te houden en pas in het vergistingsvat aan te lengen tot 20L. Kan dit?

De blikbrouw urls ken ik inderdaad en een verwijzing aldaar naar een howto voor droog moutextract zou welkom zijn. (kan ik eventueel een opzetje voor b(r)ouwen als ik zover ben dat het gelukt is te brouwen op deze manier)

Dank voor de byo.com link, deze ga ik zeker bestuderen!

Qua benodigdheden:
- Pan met kraan (20L of meer)
- Wortkoeler met slangen etc

Vraag: Hoeveel vermogen moet de kookplaat opbrengen om fatsoenlijk 10L (dikke) wort te laten koken? En voor 20L `normale` wort?
Titel: Re: verder met moutextract
Bericht door: Jeukstaardt op 21-04-2017 11:08 u
Je bedoelt dan denk ik 'high gravity' brouwen. Als je high gravity brouwt kun je met een kleinere pan toe.
Wat bedoel je precies met 20 ltr bier in het brouwvat? 20 ltr je gistvat in? -edit- ik zie het al, overheen gelezen...
Ook met moutextract zul je moeten koken, je wilt immers ook met hop aan de gang. Of ga je met gehopt extract werken?
Titel: Re: verder met moutextract
Bericht door: GeBaxke op 21-04-2017 11:09 u
Hier nog een leuke oude site met veel extract recepten: http://brewery.org/cm3/recs/01_toc.html (http://brewery.org/cm3/recs/01_toc.html)

Zelf zou ik zoveel mogelijk water in de pan doen met het extract en hop erbij. Verdunnen eventueel als dat nog nodig is in het vat.
Door het wort dun te houden heb je minder kans op aanbranden dan een stroperige wort.
Wil je 20 liter brouwen pak minimaal een 30 liter pan begin met 20 liter, kook 70-80 minuten. Koel je wort en vul het weer aan tot 20 liter.

Want waarom wil je het wort dik houden?
Titel: Re: verder met moutextract
Bericht door: udo op 21-04-2017 11:12 u
Je bedoelt dan denk ik 'high gravity' brouwen. Als je high gravity brouwt kun je met een kleinere pan toe.
Wat bedoel je precies met 20 ltr bier in het brouwvat? 20 ltr je gistvat in? -edit- ik zie het al, overheen gelezen...
Ook met moutextract zul je moeten koken, je wilt immers ook met hop aan de gang. Of ga je met gehopt extract werken?
Ik bedoel inderdaad ~20L wort in het 30L vat waarin e.e.a. vergist.
Wort dik houden is vooral vanwege de kookplaten in de keuken die wellicht een beperking gaan zijn.
Een losse brander, gasfles etc komt misschien later.

Qua hop wil ik misschien eerst vooraf gehopt extract gebruiken (eerst nog vinden...) maar later zeker zelf experimenteren met hop.
Plan is te beginnen met een eenvoudig recept en daarna uitbouwen.
Titel: Re: verder met moutextract
Bericht door: hans_nwk op 21-04-2017 11:22 u
Ik weet niet of vooraf gehopt extractpoeder bestaat maar zou er persoonlijk niet naar zoeken.

Hop meekoken in een zakje is zo eenvoudig dat en geeft waarschijnlijk zoveel meer geur en smaak dat ik daarvoor zou kiezen in jouw situatie.

Groet,
Hans
Titel: Re: verder met moutextract
Bericht door: Berend Postema op 21-04-2017 13:43 u
Ik weet niet of vooraf gehopt extractpoeder bestaat maar zou er persoonlijk niet naar zoeken.
Hop meekoken in een zakje is zo eenvoudig dat en geeft waarschijnlijk zoveel meer geur en smaak dat ik daarvoor zou kiezen in jouw situatie.

Groet,
Hans

Ik zal het alleen al doen omdat je dan meer ''je eigen'' in het bier hebt gestopt..  je bier smaakt zo omdat jij het op die manier hebt gebrouwen.
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: Thamerdal op 21-04-2017 14:30 u
Brouwen met extract lijkt me hartstikke duur ten opzichte van moutbrouwen  :weetniet:
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: Knobby op 21-04-2017 15:07 u
Brouwen met extract lijkt me hartstikke duur ten opzichte van moutbrouwen  :weetniet:
Dat valt wel mee als je bedenkt dat een kilo moutextract 60% meer suikers bevat dan een kilo mout.
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: Knobby op 21-04-2017 15:08 u
Brouwen met extract lijkt me hartstikke duur ten opzichte van mout-brouwen  :weetniet:
Dat valt wel mee als je bedenkt dat een kilo moutextract net zoveel suiker bevat als 1,6 kg mout.
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: Thamerdal op 21-04-2017 15:28 u
Dat valt wel mee als je bedenkt dat een kilo moutextract net zoveel suiker bevat als 1,6 kg mout.
Een kilo pale mout kost 1,60 per kilo, en een zak extract 6,50 per kilo (bij 5 kg verpakkingen)
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: hans_nwk op 21-04-2017 15:29 u
Dat valt wel mee als je bedenkt dat een kilo moutextract net zoveel suiker bevat als 1,6 kg mout.


moutextract 25 kg, € 135
http://www.vanderkooyjubbega.nl/bierbrouwen/mout/moutextract-spraymalt/moutextractpoeder-extra-light-8-ebc-25-kg.html (http://www.vanderkooyjubbega.nl/bierbrouwen/mout/moutextract-spraymalt/moutextractpoeder-extra-light-8-ebc-25-kg.html)

Pilsmout 25 kg € 20,95 (* 1.6 = € 33,52)
http://www.vanderkooyjubbega.nl/bierbrouwen/mout/mouterij-dingemans/pils-mout-3-ebc-25-kg.html (http://www.vanderkooyjubbega.nl/bierbrouwen/mout/mouterij-dingemans/pils-mout-3-ebc-25-kg.html)

Het scheelt toch behoorlijk.

Groet,
Hans
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: Knobby op 21-04-2017 15:55 u
Jullie hebben gelijk, ik had de prijs van moutextract veel lager in mijn hoofd.
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: goom op 21-04-2017 15:55 u
Ik ben destijds ook afgestapt van blikbrouwen naar brouwen met extract
Met BrouwVisie kan je goed een recept mee maken.

Je kunt een volmoutrecept omrekenen naar een recept voor extract.

Wel handig als je eerst op internet zoekt.
Je hebt al aardig wat sites gekregen

Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: Thamerdal op 21-04-2017 16:30 u
Jullie hebben gelijk, ik had de prijs van moutextract veel lager in mijn hoofd.
Daar staat dan weer wel tegenover dat je geen moutmolen hoeft te kopen  :brouwen:
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: Jacques op 21-04-2017 16:52 u
Daar staat dan weer wel tegenover dat je geen moutmolen hoeft te kopen  :brouwen:

Die heb je met deze prijsverschillen zo terugverdiend. Daarnaast kun je mout geschroot kopen.

Het grote voordeel van brouwen met mout is dat je niet vast zit aan een halffabricaat. Er zijn veel meer moutsoorten te koop en dan dat er verschillende moutextracten te koop zijn. Daarnaast kun je via je maischschema sturen op body en vergistingsgraad. Bij moutextract moet je de kwaliteit nemen zoals hij is. Natuurlijk kun je wat bijsturen in de vorm van brewbody en suiker maar dat kan bij het moutbrouwen ook.

Feit is dat als je gaat brouwen met ongehopte moutextract je altijd moet gaan koken met hop en gaan filteren. En als je gehopte wort moet filteren dan kun je ook maisch filteren met bijvoorbeeld een filterzak of een javalhevelfilter. Het verschil in benodigde apparatuur tussen bouwen met moutextract en moutbrouwen is heel klein. In beide gevallen heb je een grote pan, een brander/verwarmingsplaat, een filter en een koeler nodig. Ten opzichte van extractbrouwen heb je bij het moutbrouwen extra nodig een schrootmolen (als je ongeschroten mout koopt), een thermometer en een roerstok. De laatste twee zijn de kosten niet.
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: udo op 22-04-2017 13:33 u
Dank voor deze inzichten.
Ik zie het vooral als een mogelijk stapje verder na een aantal keren blikbrouwen.

Waar vind ik een eenvoudig recept voor circa 10-20L bier met net voldoende details qua kookproces?
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: Marcel_k op 22-04-2017 22:33 u
Dank voor deze inzichten.
Ik zie het vooral als een mogelijk stapje verder na een aantal keren blikbrouwen.

Waar vind ik een eenvoudig recept voor circa 10-20L bier met net voldoende details qua kookproces?
joh, Doe eens lekker zoeken op 'extract' of 'minimaisch', in dit forum, dan vind je vast wel iets. ;)
Bijvoorbeeld hier: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,28603.msg438176.html#msg438176 (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,28603.msg438176.html#msg438176)
DutchFoodGeek heeft hier veel over geschreven.

Ik heb ook een paar keer extractbrouwen gedaan als tussenfase. Prima als je nog niet helemaal toe bent aan de real thing. Maar is inderdaad wel duurder.
In BrouwHulp wel effe je rendement op 100 zetten, hè.
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: udo op 23-04-2017 12:06 u
Dank, op die link vind ik inderdaad wat meer concrete details m.b.t. het koken.

BrouwHulp mag op mijn Fedora machine gaan draaien.
De deb uitgepakt, afhankelijkheden geinstalleerd.
Bij opstarten, na de melding 'Databank niet gevonden. Nieuwe databank wordt gemaakt.' volgt:

$ BrouwHulp
[FORMS.PP] ExceptionOccurred
  Sender=EAccessViolation
  Exception=Access violation
  Stack trace:
  $0000000000000000
TApplication.HandleException Access violation
  Stack trace:
  $0000000000000000
Exception at 0000000000000000: EAccessViolation:
Access violation.


Wie kan ik hiermee lastigvallen om e.e.a. werkend te krijgen?
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: tdp op 24-04-2017 15:20 u
Dank, op die link vind ik inderdaad wat meer concrete details m.b.t. het koken.

BrouwHulp mag op mijn Fedora machine gaan draaien.
De deb uitgepakt, afhankelijkheden geinstalleerd.
Bij opstarten, na de melding 'Databank niet gevonden. Nieuwe databank wordt gemaakt.' volgt:

$ BrouwHulp
[FORMS.PP] ExceptionOccurred
  Sender=EAccessViolation
  Exception=Access violation
  Stack trace:
  $0000000000000000
TApplication.HandleException Access violation
  Stack trace:
  $0000000000000000
Exception at 0000000000000000: EAccessViolation:
Access violation.


Wie kan ik hiermee lastigvallen om e.e.a. werkend te krijgen?

Zijn topics te over v.w.b. BrouwHulp: Ken Fedora niet, maar open je het via de terminal? Bij mij (Ubuntu) kreeg ik het in eerste instantie niet werkend, op het moment dat ik het laad vanuit de terminal gaat dit wel goed.

Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: udo op 24-04-2017 16:15 u
Zijn topics te over v.w.b. BrouwHulp: Ken Fedora niet, maar open je het via de terminal? Bij mij (Ubuntu) kreeg ik het in eerste instantie niet werkend, op het moment dat ik het laad vanuit de terminal gaat dit wel goed.
Dit is uit een terminal geplakt.
Via de het menu start e.e.a. ook niet 'door'.
Hopelijk kan iemand aan de hand van deze uitvoer vertellen wat ik moet corrigeren voor een soepele werking van e.e.a.
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: Jacques op 24-04-2017 21:35 u
Zijn topics te over v.w.b. BrouwHulp

Goede opmerking. Vragen over BrouwHulp kun je het beste plaatsen in topic met BrouwHulp als onderwerp van het topic.
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: udo op 26-04-2017 15:05 u
Goede opmerking. Vragen over BrouwHulp kun je het beste plaatsen in topic met BrouwHulp als onderwerp van het topic.

Dank voor de tip, dit zo geregeld op http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,34049.0.html (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,34049.0.html)
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: udo op 06-05-2017 15:29 u
Inmiddels start BrouwHulp op zoals het hoort.
Nu uitvogelen hoe ik een recept voor b.v. 10L beslag maak voor 20L wort in het gistingsvat...

Ik moet ergens het rendement op 100% zetten maar ook de verhouding tussen het volume wortbrouwsel en het vergistingsvat instellen.
Wat zijn de juiste plekken en waar zie ik dat BrouwHulp dan het recept aanpast?

Gaat het om de hopfactor? (onder brouwinstallaties)
Dit is denk ik om de hoeveelheid hop te schalen bij aanlengen van het wort. Of heb ik het mis?
En is het gemiddeld brouwzaalrendement (onder brouwinstallaties -> filteren) de juiste instelling om op 100% te zetten?
Of ook het brouwzaalrendement onder een recept? (wat is de samenhang qua effect hier?)

Hoe relevant zijn de volumes van de maischkuip en filterkuip (onder brouwinstallaties) bij brouwen op basis van moutextract poeder?

Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: udo op 14-05-2017 08:53 u
Doel is maximaal 10 L koken maar 20 L te brouwen.
Als ik nu een test-recept invoer voor een mild ale zie ik het volgende:

Volume komt uit op 8.8 L, is dit afgeleid van de 10L pan die ik heb ingevoerd bij de installatie?
Ik stel het type brouwsel in op Extract maar dit springt soms terug naar Mout.

Ik kies wat moutextract: Moutextract Amber en Moutextract donker. beide 0.62 KG.
Ik voeg 20 g Cascade hop toe met kooktijd van 15 minuten. (de hele brouw kookt 15 minuten vanwege moutextract)

Het begin SG is 1050, de indicator onderin staat rechts van het gewenste bereik. Komt dit goed als ik e.e.a. aanleng in het vergistingsvat naar het gewenste volume van 20 L?
Bitterheid staat op 22 IBU, wordt dat niet minder bij aanlengen?
Alcohol staat op 5.5%, rechts van het gewenste bereik. Ook hier wordt e.e.a. gecorrigeerd bij aanlengen?

Ofwel: waar kan ik concluderen of in ieder geval goed instellen dat ik 20L wordt wil overhouden ondanks 10 L koken?

Hoe maak ik het venster voor BrouwHulp groter? (Gewoon aan een vensterhoek sleuren werkt niet)
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: tdp op 15-05-2017 16:09 u
Doel is maximaal 10 L koken maar 20 L te brouwen.
Als ik nu een test-recept invoer voor een mild ale zie ik het volgende:

Volume komt uit op 8.8 L, is dit afgeleid van de 10L pan die ik heb ingevoerd bij de installatie?
Ik stel het type brouwsel in op Extract maar dit springt soms terug naar Mout.

Ik kies wat moutextract: Moutextract Amber en Moutextract donker. beide 0.62 KG.
Ik voeg 20 g Cascade hop toe met kooktijd van 15 minuten. (de hele brouw kookt 15 minuten vanwege moutextract)

Het begin SG is 1050, de indicator onderin staat rechts van het gewenste bereik. Komt dit goed als ik e.e.a. aanleng in het vergistingsvat naar het gewenste volume van 20 L?
Bitterheid staat op 22 IBU, wordt dat niet minder bij aanlengen?
Alcohol staat op 5.5%, rechts van het gewenste bereik. Ook hier wordt e.e.a. gecorrigeerd bij aanlengen?

Ofwel: waar kan ik concluderen of in ieder geval goed instellen dat ik 20L wordt wil overhouden ondanks 10 L koken?

Hoe maak ik het venster voor BrouwHulp groter? (Gewoon aan een vensterhoek sleuren werkt niet)

Buiten het feit om of het wel of niet kan, zou ik toch eerst het advies willen geven om een grotere pan te kopen. Ik heb zelf een 33 liter pan en brouw ook gemiddeld batches van 20 / 25 liter.

Verder:
Geen idee qua getallen maar op zich kun je natuurlijk e.e.a. zelf ook beredeneren:
stel dat je met 9 liter begint met koken en je verdampt 10%, dan blijft er +/- 8 liter over. Wanneer je dit zou willen aanlengen, moet je nog 12 liter water toevoegen om tot 20l te komen, dit is factor 2,5. Je SG zal afnemen, je verdunt namelijk. In dit geval moet je (ff uit de losse pols) een SG van 1.100 hebben, om op een SG van 1.040 uit te komen.

Dit geldt ook voor de hop, je moet dit ook (in dit voorbeeld) 2,5 zo hoog hebben, zo'n 55 IBU. Ik weet echter niet waarom je maar 15 min kookt?

Brouw in eerste instantie gewoon 8 liter, volume na koken. High gravity kan, maar zou ik je niet aanraden in dit voorbeeld.

Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: SanderH op 15-05-2017 17:04 u
Echt nog nooit met extract gewerkt voor een brouwsel, maar toch een wezen kijken in BH hoe een en ander ingevuld kan worden.

Heb dus maar even een extract brouw installatie verzonnen van een 10 liter pan om zo te kijken waar jij zo al tegen aanloopt.

Ik heb de gegevens ingevuld zoals jij en kom dan ook op dezelfde waardes.
Echter heb ik het extra water ingevuld onder het tabblad "metingen op de brouwdag" bij volume naar gistvat 9 liter ingevuld en bij extra water in gistvat 21 liter ingevuld en BrouwHulp komt dan met een SG van 1,015, bitterheid 6 IBU en kleur 7 EBC.

Als je dan je recept aanpast, stel alleen de beide mout extracten maal 3, dan voeg je dus van beide 1,86 kg toe. dan wordt het sg voor toevoegen van water 1,149 en erna 1,045.

Lijkt mij zo de beste manier om het in te vullen, maar nogmaals, nog nooit brouwsels gemaakt met extract.

Gebruik het alleen voor giststarters.
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: udo op 16-05-2017 06:37 u
Dank voor de reacties, met deze input ga ik weer experimenteren met BrouwHulp.

Voorbeeldpan was 10L omdat ik niet weet hoeveel liter ik goed kokend krijg met een normale keramische kookplaat zoals deze hier aanwezig is.
Wat is hierover te zeggen danwel te gissen op basis van vermogen en pan omvang?
Het vermoeden is dat ik bij grotere volumes moet gaan aanlengen.

We koken 15 minuten omdat dat voor het moutextract voldoende is. (elders op het forum gelezen, ik meen van dutch food geek)
Voor hop wil men wellicht langer koken maar dan wordt (een deel van) de moutextract bij kokend water gevoegd wat wat lastiger is dan bij niet kokend water.
Ik wil e.e.a. simpel houden voor de eerste keer op deze manier brouwen.
Titel: Re: Verder met moutextract
Bericht door: Jeukstaardt op 16-05-2017 21:08 u
Ik begrijp dat je een eerste keer simpel wilt houden, maar op mij komt dat knutselen in BrouwHulp niet simpel over. Met een grotere pan is het eenvoudiger opgelost, maar dat is mijn idee.
Hoeveel watt levert je kookplaat?
Misschien is een losse inductieplaat wat voor je. Voor 2,3 tientjes heb je een 2000W inductie kookplaat (Aldi, Lidl)
Ik gebruik er 1 voor maischen in een 27 liter Weckpan en dat gaat als een speer.
Voor koken met volumes van om en nabij 25 liter is die eigenlijk net even te licht (moeizaam rollende kook) maar met kleinere volumes zal dat wel moeten lukken.
Bijkomend voordeel is dat je dat ding overal neer kunt zetten om te brouwen desnoods op je slaapkamer ;)