Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Re: Keggen, hergisting of niet?
« Laatste bericht door Dirtbag Gepost op Vandaag om 11:04 »
Ik heb gemerkt dat als je de rubbertjes goed invet en de zaak niet al te loeivast draait de buis netjes in het midden blijft.

Wat voor een glijmiddel gebruik je hiervoor?

db
2
Rijd niet even van mijn huis naar Brouwland om nieuwe te halen.

Ik zou vanuit de regio Amsterdam ook niet zomaar even naar Brouwland rijden. Brouwmarkt in Almere is veel dichterbij.
3
Grondstoffen / Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Laatste bericht door Ronnie Gepost op Vandaag om 10:00 »
OK mensen, ik ga voor die M36 Lyberty ale gist om me te starten. De  Fermentis Abbaye zou iets gelijkaardig moeten zijn.

En, Oscar, inderdaad heb gisteren  al met brouwplanner iets gepland en ging het ook met gewone pilsmout en een ietsje palemout 7 ebc doen.
Dacht aan Record hop, die is fruitig, eventueel de Target hop als er geen Record meer is, en einde koken wat Fuggles voor dat kruidige toetsje.

Herman: Prima, ik hou korrelgist als alternatief, omdat het toch zo makkelijk is. Begin een beetje naar mijn gemak te kijken.

4
Algemeen / Re: PVC of siliconen
« Laatste bericht door witbierron Gepost op Vandaag om 09:31 »
Hai Stephan

siliconen is een stuk soepeler en vervormd ook niet bij hogere temp pvc wel pvc kan je beter gebruiken voor koud water



Ron 
5
Algemeen / PVC of siliconen
« Laatste bericht door Stephan Franken Gepost op Vandaag om 09:24 »
Hallo,
Compleet nieuw op dit forum en ook nieuw in de brouwerij. Twee weken geleden mijn eerste biertje gemaakt.
Enthousiast geworden en direct een startpakket besteld.
Er zitten diverse slangen bij. Voor de hevel en voor de platenkoeler. Echter sommige zijn van PVC en sommige van siliconen.
Ik heb het hele internet afgespeurd maar ik kan nergens vinden waarom en wanneer ik siliconen gebruik of wanneer pvc.
Beide zijn (mag ik aannemen) geschikt voor gebruik van levensmiddelen.

Er is vast iemand die kan vertellen wat de voor-/nadelen zijn van siliconen en pvc...!?

Groet,
Stephan
6
Brouwproces / Re: Experiment verstijfselen haver
« Laatste bericht door Serge VL Gepost op Vandaag om 07:28 »

Verder klopt het dat verstijfselen gebeurt bij één temperatuur maar dat het gaat om een temperatuurtraject. Voor haver ligt die voor gangbare haver tussen de 53-73 °C.



Jacques,

De verstijfsel temperatuur aangegeven in de literatuur is de temperatuur waarbij het verstijfselen aanvangt en niet het traject zoals jij hier aangeeft, dat is wel een vast gegeven!!!!
Ik zou zeggen zoek het even op dan kan je er jezelf van vergewissen of kijk even op onderstaande diagram en probeer niet halsstarrig vast te houden aan je eigen gelijk, maar luister naar de opmerkingen die je krijgt je wordt er alleen maar wijzer van.



Trouwens de Haver van de 2 brouwsels die ik moeten verwerpen heb kwam gewoon van de brouwwinkel, Laten we hopen dat ze me daar geen dierenvoeding verkocht hebben (je zou nog gaan twijfelen)


7
Grondstoffen / Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Laatste bericht door HermanH Gepost op Vandaag om 01:34 »
Overweeg ook eens Mangrove Jack M36 Liberty Bell Ale. Had bij bij laatst een SVG van iets boven de 80%. Geeft ook nog wat fruitige smaakjes.
Laatst nog een blond biertje met de M36 gebrouwen, zit nu +/- 2 maand op fles, de eerste proef na een paar weken of die ene deze week was een heel groot verschil, en inderdaad, er zijn misschien wel trekjes te vinden in deze gist van de Ename blond, maar bekijk uw email maar eens Ronnie die ik je daarnet verstuurd heb, als ik dat kan verkrijgen wat ik je heb voorgesteld is dat wel een grote stap vooruit hé.... ;-)
8
Grondstoffen / Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Laatste bericht door Oscar Gepost op Vandaag om 00:14 »
Ik zou eens willen proberen iets te brouwen als een Ename Blond van de brouwerij Roman (Ename bij Oudenaarde, Oost-VL)

Serieus, en maak het jezelf niet te moeilijk.... gewoon pilsmout tot 6,5% en zoek een leuke fruitige hop en een Belgische gist.... zo moeilik kan het toch niet zijn ? 
9
Brouwproces / Re: Vergisting start niet
« Laatste bericht door RobinBakker Gepost op Vandaag om 00:07 »
Het is zoal gelukt, de honing is toegevoegd en ik heb het afgelopen woensdag (3 dagen na toevoeging honing, vergistingstemperatuur was +/- 20 graden met Wyeast Belgian Strong Ale) naar een ander vat geheveld en in de kelder gezet. Nu ben ik benieuwd wat een ideale lagering tijd is in de kelder. De vorige keer had ik het 2 weken er neer gezet en zat er geen schuim op het bier.

Het bier heb ik na de vergisting ook nog even geproefd, de honing was niet erg te proeven maar de nasmaak had wel een honing smaakje. Ik had een idee om tijdens het bottelen een deel honing toe te voegen, is dit een goed idee om de honing smaak iets meer tot z'n recht te laten komen?

10
Grondstoffen / Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Laatste bericht door mbroek Gepost op Gisteren om 23:05 »
Gozdawa Fruit Blanche: heeft ook een SVG van 73% op volmout, is een bovengist stam voor Witbier met fruitige esters, maar is een gist die ik kwalitatief minder vertrouw.

Finaal betwijfel ik of dit bier wel geschikt is voor mij, het heeft immers restsuikers.
Als diabeet let ik liever op.
Zou me een drogere variant willen maken dus werken met veel lagere begin SG en gist met hogere  SVG.
Alle goede raad  is welkom.

Ik heb ook geen beste ervaringen met deze Gozdawa gist.
Overweeg ook eens Mangrove Jack M36 Liberty Bell Ale. Had bij bij laatst een SVG van iets boven de 80%. Geeft ook nog wat fruitige smaakjes.
Ik weet zo niet meer of het de juiste smaken zijn, het is al weer lang geleden dat ik Ename gedronken heb.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10