Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: henkie op 13-11-2017 13:52 u

Titel: Klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: henkie op 13-11-2017 13:52 u
Kun je ongestraft klam geschroot mout in de diepvries bewaren?

Ik heb net 6 kg geschroot maar moet invallen voor een collega. Brouwen wordt niet eerder dan zondag.

  :brouwen:
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: beermenke op 13-11-2017 17:07 u
Als er maar zo weinig mogelijk zuurstof aan kan komen
Gewoon proberen want veel andere keus is er niet
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: TymonK op 13-11-2017 17:48 u
Vriezer zou ik niet doen. Droog en luchtdicht bewaren... er zijn zoveel bedrijven die schroten en dan per post versturen.... zal niet veel anders zijn toch?

Mijn ervaring met klam schroten is dat het er behoorlijk droog uitkomt...
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Eric v B op 13-11-2017 17:55 u
Vriezer zou ik niet doen. Droog en luchtdicht bewaren... er zijn zoveel bedrijven die schroten en dan per post versturen.... zal niet veel anders zijn toch?

Mijn ervaring met klam schroten is dat het er behoorlijk droog uitkomt...
Als je klam hebt geschroot, dan is het in ieder geval niet meer droog. Droog en luchtdicht bewaren valt voor mij af.

In dit geval zou ik het gewoon proberen in de vriezer. Als het een issue is dan zijn er vast wel mensen op het forum die aan kunnen geven waarom je het niet in de vriezer had moeten doen. Dan kun je het alsnog weggooien.
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Peterrr op 13-11-2017 19:21 u
Diepvries... Dan is in ieder geval het vochtige bevroren.
En kan het niet beschimmelen (zou mijn keuze zijn)

Grt Peter
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Easywoods op 13-11-2017 20:17 u
Ik zou het ook in de diepvries proberen omdat het vochtige schrootsel dan niet kan beschimmelen inderdaad, luchtdicht afgesloten bewaren bij kamertemperatuur zal schimmelen alleen maar in de hand werken  :-[
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: henkie op 13-11-2017 21:27 u
 Vanavond heeft mijn vriendin alles in de diepvries gedaan. In vier zakken. Nu afwachten of de enzymen en zo het overleven.

 :brouwen:
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Oscar op 13-11-2017 22:41 u
Ik heb net 6 kg geschroot maar moet invallen voor een collega. Brouwen wordt niet eerder dan zondag.

Slechte planning!  :-[
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: hansHalberstadt op 13-11-2017 22:46 u
Ik denk dat de enzymen wel heel blijven in de vriezer als ook 5% van de gistcellen het overleeft. Enzymen zijn eiwitten, dus lang niet zo kwetsbaar als levende cellen waar de celwand kapotgestoken wordt door de groeiende ijskristallen.
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: beermenke op 13-11-2017 22:55 u
Bewaar recept heel goed want misschien wordt het wel een topper! Sommige bijzonderheden zijn ook onder bijzondere omstandigheden uitgevonden.
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Oscar op 13-11-2017 23:04 u
Waarom plan je een brouwdag, als er de mogelijkheid bestaat dat je dingen voor je werk moet doen (in dit geval invallen voor een collega).... :weetniet: :weetniet:

In mijn geval zou die collega (of de baas..) pech hebben. Beginnen met brouwen is ook afmaken...  ;)
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Bennemans op 14-11-2017 07:40 u
ik vermoed een consignatiedienstje...
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: TymonK op 14-11-2017 08:17 u
En in het ergste geval/twijfel schroot je opnieuw toch. De kosten van mout wegen bij mij niet op tegen een verloren batch (uren, hop, gist)...
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: henkie op 14-11-2017 08:41 u
ik vermoed een consignatiedienstje...

Van een week ja...  Haha
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: henkie op 14-11-2017 08:52 u
Waarom plan je een brouwdag, als er de mogelijkheid bestaat dat je dingen voor je werk moet doen (in dit geval invallen voor een collega).... :weetniet:

In mijn geval zou die collega (of de baas..) pech hebben. Beginnen met brouwen is ook afmaken...  ;)

Lekkere collega ben jij.
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: mbroek op 14-11-2017 09:47 u
Lekkere collega ben jij.

Het komt zo wel van een kant. Neem verse grondstoffen en laat je baas drie extra overuren uitbetalen als compensatie. Voor wat, hoort wat.
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: hansHalberstadt op 14-11-2017 10:46 u
Het komt zo wel van een kant. Neem verse grondstoffen en laat je baas drie extra overuren uitbetalen als compensatie. Voor wat, hoort wat.

Hangt ervan af hoe het met je baas is afgesproken. Van te voren goedgekeurde vrije dag of invallen op oproepbasis zijn 2 verschillende condities, maar goed het gaat er nu om hoe je de schade kunt beperken als je die niet bij je baas kunt declareren. invriezen is dan een betere optie dan laten liggen en weggooien is de beste, maar ook duurste optie.
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: hansHalberstadt op 14-11-2017 10:57 u
Je zou als testje een beetje kunnen invriezen en dan ontdooien en een uur maischen in een thermosfles en dan zetmeeltest om te testen of de enzymen nog werken. Als dat zo is is invriezen verder niet van invloed op de kwaliteit denk ik.
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Knobby op 14-11-2017 11:54 u
Gepurifeerde enzymen worden ook in de vriezer bewaard, dus dat zal wel loslopen...
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Eric v B op 14-11-2017 12:50 u
Aangezien het november is, zou ik er een november-experiment van maken. Goed documenteren en publiceren op het forum. Zoals al eerder in dit topic vermeld, misschien heeft het wel een positieve uitwerking op de smaak. Spruitjes en boerenkool zijn het lekkerst als de nachtvorst er overheen is geweest...
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Jeukstaardt op 14-11-2017 13:00 u
Zou het gewoon doen. Kan me voorstellen dat door condensatie bij ontdooien het wat klammer wordt, maar als je het gelijk schroot of desnoods een gedeelte vervangt door droge mout moet dat wel goed komen denk ik.
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Winne2 op 14-11-2017 13:50 u
(De mout is al geschroot)
Vacumeren en in de koelkast/vrieskist nog een optie?
Volgens mij speelt bij warmte het risico op schimmel en bacterie-groei zeker bij hogere vochtigheidsgraad denk ik.
En ik meen gelezen te hebben dat met name oxidatie ook bij geschrote mout een issue kan zijn...
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: ciesvandekwis op 14-11-2017 14:12 u
Oxidatie tegengaan door Antioxin (is trouwens combi van ascorbinezuur, sulfiet en nog wat tannines), volgens mij best te doen om dat zelf te maken...
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: davyd op 14-11-2017 18:18 u
Oxidatie tegengaan door Antioxin (is trouwens combi van ascorbinezuur, sulfiet en nog wat tannines), volgens mij best te doen om dat zelf te maken...
Wat geoxideerd is kan je natuurlijk niet ontoxideren.
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: stiaanke op 14-11-2017 18:26 u
Wat een gedoe voor 6 kg mout.
Kippenvoer.  :pan:
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Jacques op 14-11-2017 22:39 u
Vanavond heeft mijn vriendin alles in de diepvries gedaan. In vier zakken. Nu afwachten of de enzymen en zo het overleven.

 :brouwen:

Een prima vriendin heb je.  :)
Bij mij thuis zal dat niet lukken. Zo groot is de vriezer die we hebben niet. 6 kg geschrote mout neemt veel ruimte in. Zo'n 10 liter.
Bang voor beschadiging van de enzymen ben ik niet.

Er zal condens op de mout komen tijdens het ontdooien. Hierdoor loop je het risico dat de eiwitsplitsende enzymen gedurende een langere periode kunnen werken waardoor je een verminderde schuimvorming kunt krijgen.
Ik zou de mout storten in water dat net gekookt heeft en de zakken niet allemaal gelijktijdig in het water doen. Na 2 zakken opstoken naar 74 C en dan weer een zak storten. Je kunt zo een omgekeerde infusiemethode toepassen. Door de toevoeging van de volgende zak daalt immers de temperatuur weer. Dit geeft waarschijnlijk een heel droog bier. Maar dat weet je pas als het bier klaar is.

Wordt inderdaad een heel mooi experiment.
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: tdp op 15-11-2017 08:14 u
Wat een gedoe voor 6 kg mout.
Kippenvoer.  :pan:

We blijven Hollanders he ;) Maar inderdaad, is zo'n 6,- tot 10,- aan grondstoffen... Ik had het ook naar de geitjes aan het eind van de straat gebracht.
Titel: Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: TymonK op 15-11-2017 08:46 u
Als het je laatste mout is en je het zou moeten bestellen/naar de winkel toe dan snap ik het wel een beetje....
Titel: Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: henkie op 15-11-2017 14:07 u
Dit geeft waarschijnlijk een heel droog bier. Maar dat weet je pas als het bier klaar is.

In dat geval ga ik er een Saison van maken. Wellicht met wat Carapils en tarwe voor de schuimkraag.

:biersmile:
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: davyd op 15-11-2017 15:08 u
Wordt inderdaad een heel mooi experiment.

Definieer 'mooi' :)
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Jacques op 15-11-2017 21:30 u
Definieer 'mooi' :)

Dat mag iedereen voor zich invullen.

Denk aan leerzaam, interessant, bijzonder, enz.
Titel: Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: lier op 15-11-2017 21:36 u
Als dit experiment lukt zou het best wel een paar deuren openen zou ik zeggen.
Wie weet moeten we alleaal volgend jaar rond deze tijd een vriezer aan de goede sint vragen om ons klam geschroot mout te bewaren
Titel: Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: hansHalberstadt op 16-11-2017 08:37 u
Als dit experiment lukt zou het best wel een paar deuren openen zou ik zeggen.
Wie weet moeten we alleaal volgend jaar rond deze tijd een vriezer aan de goede sint vragen om ons klam geschroot mout te bewaren
Ik zou als proefje dan 10 x invriezen en ontdooien van een klein beetje geschrote mout en dan maichen in een thermosfles 1 uur bij 65 graden, idem voor niet ingevroren portie en dan beide porties filteren en laten gisten en dan SVG vergelijken en smaak.
 
Titel: Re: klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: Ronnie op 16-11-2017 08:58 u
Wat een gedoe voor 6 kg mout. Kippenvoer.  :pan:

Vind ik ook,
maar ook jammer voor die kippen, want kippen lusten geen mout, tenzij ze echt verhongerd zijn.
Titel: Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
Bericht door: lier op 16-11-2017 18:02 u
Ik zou als proefje dan 10 x invriezen en ontdooien van een klein beetje geschrote mout en dan maichen in een thermosfles 1 uur bij 65 graden, idem voor niet ingevroren portie en dan beide porties filteren en laten gisten en dan SVG vergelijken en smaak.

Misschien ook een deel vochtig schroten en een deel droog?