Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: ir. Auditor op 28-04-2017 21:21 u

Titel: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 28-04-2017 21:21 u
Heren,

Volgend weekend wil ik een eerste eigen IPA gaan brouwen. Heb er nu eentje uit een pakket gebrouwen en wil nu zelf iets verzinnen.

Graag jullie reacties op dit recept:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8
Naam receptMy First IPA
Brouwdatum06-05-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume4.0 l
Begin SG1.066 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Rager)55 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0.811 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70.0 %
0.232 kgPilsmoutDingemans3 EBC20.0 %
0.058 kgCara 120Dingemans120 EBC5.0 %
0.058 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
single step67.0 °C1 min.60 min.2.3 l/kg
maisch out77.0 °C1 min.10 min.3.7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3.0 gCascadepellets3.5%60 min.8.7 IBU
2.0 gSimcoepellets12.9%60 min.21.4 IBU
6.0 gCascadepellets3.5%15 min.4.6 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%15 min.11.4 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%0 min.7.1 IBU
4.0 gCascadepellets3.5%0 min.1.9 IBU
4.0 gCascadepellets3.5%koudhop0.0 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%koudhop0.0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
4.0 gSafale American (US-05)bovengist




Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 28-04-2017 22:41 u
Zit nog een beetje met mijn hop te twijfelen.
Weet niet of ik de simceo ook zal gebruiken voor het koudhoppen

Daarnaast weet ik de pilsmout nog niet zeker, die heb ik er eigenlijk gewoon puur optisch bij gedaan omdat ik van licht gekleurde bieren hou, maar zo veel lichter wordt het er niet van.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: Oxhead op 28-04-2017 23:25 u
Als je een lichtgekleurde Pale-ale wilt kan je 100% Pale-alemout gebruiken. ;)
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 28-04-2017 23:31 u
Als je een lichtgekleurde Pale-ale wilt kan je 100% Pale-alemout gebruiken. ;)
Maar het beetje extra body van de cara lijkt me ook wel weer prettig.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: Knobby op 28-04-2017 23:43 u
Zit nog een beetje met mijn hop te twijfelen.
Weet niet of ik de simceo ook zal gebruiken voor het koudhoppen

Daarnaast weet ik de pilsmout nog niet zeker, die heb ik er eigenlijk gewoon puur optisch bij gedaan omdat ik van licht gekleurde bieren hou, maar zo veel lichter wordt het er niet van.
Simcoe is heel mooi als dry hop. Echt heerlijk aroma. Ik zou zelf het dry hop gewicht verdubbelen
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 28-04-2017 23:44 u
Simcoe is heel mooi als dry hop. Echt heerlijk aroma. Ik zou zelf het dry hop gewicht verdubbelen
en de Cascade laten zoals hij is of ook verdubbelen?
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: Knobby op 28-04-2017 23:46 u
en de Cascade laten zoals hij is of ook verdubbelen?
Die ook ja, maar das mijn smaak. Ben een echte hophead. :pan:
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: foz op 29-04-2017 00:04 u
Suiker er uit. Het is geen DIPA.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: Roelof op 29-04-2017 00:12 u
Suiker er uit. Het is geen DIPA.
Mee eens en 100% Pale ale mout (Maris Otter)
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: Oxhead op 29-04-2017 12:39 u
Maar het beetje extra body van de cara lijkt me ook wel weer prettig.
Suiker vervangen door mout. Een goede Engelse Pale-alemout geeft veel body.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 06-05-2017 23:41 u
Ik ben een beetje eigenwijs, ik laat de cara er in ;-)

Ben inmiddels aan het koken. Dit is het geworden:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8
Naam receptMy First IPA
Brouwdatum06-05-17
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume4.0 l
Begin SG1.066 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Rager)54 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
3.50 lWater uit Groningen (de Punt)
3.22 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l5 mg/l21 mg/l0 mg/l39 mg/l16 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.147 kgPale Ale moutDingemans7 EBC95.0 %
0.060 kgCara 120Dingemans120 EBC5.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 °C2 min.60 min.2.9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3.0 gCascadepellets3.5%60 min.8.5 IBU
2.0 gSimcoepellets12.9%60 min.21.1 IBU
6.0 gCascadepellets3.5%15 min.4.6 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%15 min.11.2 IBU
8.0 gCascadepellets3.5%koudhop0.0 IBU
8.0 gSimcoepellets12.9%koudhop0.0 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%0 min.7.0 IBU
4.0 gCascadepellets3.5%0 min.1.9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
4.0 gSafale American (US-05)bovengist




Titel: Re: My first IPA
Bericht door: Mario72 op 06-05-2017 23:51 u
ben inmiddels aan het koken. Dit is het geworden:
Wordt dus een latertje vandaag ;D
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 07-05-2017 01:28 u
Wordt dus een latertje vandaag ;D

Yep, hij zit nu inmiddels op het gistvat. De dryhop is afgewogen en zit in een tupperware bakje in de koelkast voor over een paar dagen. De rest van de Simcoe en Cascade zit in de vriezer voor een volgende brouwavond, de vaatwasser staat aan en het aanrecht is weer schoon. Nu even de laatste restjes rotzooi aan de kant ruimen zodat de vrouw tevreden is als ze morgen vroeg uit de nachtdienst van haar werk thuis komt.

start SG: 1,065 gemeten.
Wel iets te veel wort over na het koken, niet alles paste in het gistvat (heb een 1 gallon glazen mandfles), dus wil wel voldoende ruimte houden aan de bovenkant voor de vergisting.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 10-05-2017 22:02 u
Vanavond overgeheveld, waterslot was erg rustig geworden. Eerste keer dat ik een bier overgeheveld heb. Dryhops er bij gedaan. SG was al gezakt naar 1.018! Had niet verwacht al zo ver vergist te zijn.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: RienP op 11-05-2017 09:54 u
Dat is wat vroeg voor dryhop. De vergisting is nog gaande (SG zal ergens tussen de 1010 en 1014 eindigen) en dan verlies je wat hoparoma.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: Jeukstaardt op 11-05-2017 12:54 u
Dat is wat vroeg voor dryhop. De vergisting is nog gaande (SG zal ergens tussen de 1010 en 1014 eindigen) en dan verlies je wat hoparoma.

Ikzelf voeg meestal de koudhop toe ver in de nagisting. Vaak als ik geen of weinig activiteit meer zie en/of verandering van SG meet. In de praktijk zo'n 3 tot max. 5 dagen voordat ik ga bottelen.
Geeft mij prima resultaten en geen "gras''. :)
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 11-05-2017 13:29 u
SG verandering heb ik niet kunnen meten, dit was de eerste meting na het begin van het vergisten. Planning voor bottelen is pas over een dag of 10 minimaal.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 19-05-2017 23:20 u
Hij zit op de fles.

Eind SG gemeten: 1.012

Jongbier even geproefd, smaakte lekker, hop en citrus komen mooi naar voren, drinkt lekker weg. Beetje zoet.
Ben benieuwd hoe het over een week of 2 a 3 echt zal smaken.

Heb trouwens niet de mogelijkheid om koud te lageren.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 03-06-2017 19:10 u
Gisteren eerste flesje geprobeerd. Ik ben er heel blij mee. Mijn beste bier tot nu toe.
Van proeven weet ik niet zo veel, maar heb er dit over opgeschreven:
Geur: Fris en fruitig, komt je goed tegemoet. Lijkt qua geur erg op Mooie Nel van Jopen. (zit volgens mij ook Cascade en Simcoe in dus zou zomaar kunnen)
Kleur en schuim, zie foto, Kleur is in het echt wat lichter dan op de foto.
(http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/d2aeab01d00c1cde3a5c4c6943d9a625.jpg) (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/d2aeab01d00c1cde3a5c4c6943d9a625.jpg)
CO2: Prima, geen harde plop bij openen beugel, geen spuiter :)
Smaak: Fris, prikkelend, sterke fruitsmaak, drinkt makkelijk weg, zachte bitterheid (mag voor een IPA volgende keer een heel klein tikje bitterder)

Conclusie: maandag ga ik hem weer brouwen. Ben er nog niet uit of ik hem exact het zelfde ga brouwen.
Heb 3 alternatieven, graag jullie advies.

A) Exact het zelfde brouwen, ben immers erg blij met dit bier.
B) Eerste hopgift iets vergroten zodat er iets meer bitterheid komt.
C) Eerste hopgift vervangen door een echte bitterhop, Columbus, hoeveelheid zodat ik op 30 a 35 IBU kom uit die hopgift.  (die heb ik toevallig liggen, al scheelt het alfazuur percentage van de Columbus niet veel van Simcoe)

Ik ben in ieder geval erg blij met het resultaat. Heb nog 5 flesjes liggen, vanavond weer eentje drinken samen met de vrouw. Denk dat de resterende 3 ook wel voor het einde van het weekend weer op zijn.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: Roelof op 16-06-2017 16:34 u
Gisteren eerste flesje geprobeerd. Ik ben er heel blij mee. Mijn beste bier tot nu toe.
Van proeven weet ik niet zo veel, maar heb er dit over opgeschreven:
Geur: Fris en fruitig, komt je goed tegemoet. Lijkt qua geur erg op Mooie Nel van Jopen. (zit volgens mij ook Cascade en Simcoe in dus zou zomaar kunnen)
Kleur en schuim, zie foto, Kleur is in het echt wat lichter dan op de foto.
([url]http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/d2aeab01d00c1cde3a5c4c6943d9a625.jpg[/url]) ([url]http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/d2aeab01d00c1cde3a5c4c6943d9a625.jpg[/url])
CO2: Prima, geen harde plop bij openen beugel, geen spuiter :)
Smaak: Fris, prikkelend, sterke fruitsmaak, drinkt makkelijk weg, zachte bitterheid (mag voor een IPA volgende keer een heel klein tikje bitterder)

Conclusie: maandag ga ik hem weer brouwen. Ben er nog niet uit of ik hem exact het zelfde ga brouwen.
Heb 3 alternatieven, graag jullie advies.

A) Exact het zelfde brouwen, ben immers erg blij met dit bier.
B) Eerste hopgift iets vergroten zodat er iets meer bitterheid komt.
C) Eerste hopgift vervangen door een echte bitterhop, Columbus, hoeveelheid zodat ik op 30 a 35 IBU kom uit die hopgift.  (die heb ik toevallig liggen, al scheelt het alfazuur percentage van de Columbus niet veel van Simcoe)

Ik ben in ieder geval erg blij met het resultaat. Heb nog 5 flesjes liggen, vanavond weer eentje drinken samen met de vrouw. Denk dat de resterende 3 ook wel voor het einde van het weekend weer op zijn.

Mooi dat je bier gelukt is, altijd spannend.  :biersmile:
Ik zou voor optie B gaan, je vond zelf dat ie iets bitterder kon.
Wel even een flesje bewaren, ik weet dat dat moeilijk is,  zodat je het met je volgende brouwsel kunt vergelijken.

O ja, probeer de volgende keer de foto rechtop te plaatsen, een vol glas op zijn kant lijkt zo raar.  ;D ;D

Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 17-06-2017 14:00 u
Bedankt voor de suggestie, ga hem vanavond volgen. Ik heb Plan C ook uitgevoerd. Recept daarvan is het volgende geworden:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8-2
Naam receptMy First IPA
Brouwdatum05-06-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume4.0 l
Begin SG1.066 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Rager)69 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
3.60 lWater uit Groningen (de Punt)
3.12 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l5 mg/l21 mg/l0 mg/l39 mg/l16 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.147 kgPale Ale moutDingemans7 EBC95.0 %
0.060 kgCara 120Dingemans120 EBC5.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 °C2 min.60 min.3.0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3.0 gColumbuspellets14.9%60 min.36.9 IBU
8.0 gCascadepellets3.5%15 min.6.1 IBU
6.0 gSimcoepellets12.9%15 min.16.8 IBU
8.0 gSimcoepellets12.9%koudhop0.0 IBU
8.0 gCascadepellets3.5%koudhop0.0 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%0 min.7.0 IBU
4.0 gCascadepellets3.5%0 min.1.9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
4.0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.000 SG
Temp. nagisting20.0 °C
Temp. lagering0.0 °C


Die gaat vanavond op de fles voor hergisting. Eind SG 1.014
Het jongbier was een stuk bitterder en de citrus kwam wat minder naar voren, maar nog wel lekker even afwachten dus wat het gaat worden, maar heb er vertrouwen in dat het lekker wordt.

Ik ga vanavond jou suggestie dus eens proberen, maar de bitterheid tussen de eerste en tweede poging in mikken:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8-3
Naam receptMy First IPA
Brouwdatum17-06-2017
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume4.0 l
Begin SG1.066 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Rager)60 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
3.60 lWater uit Groningen (de Punt)
3.12 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l5 mg/l21 mg/l0 mg/l39 mg/l16 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.147 kgPale Ale moutDingemans7 EBC95.0 %
0.060 kgCara 120Dingemans120 EBC5.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 °C2 min.60 min.3.0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3.3 gCascadepellets3.5%60 min.9.4 IBU
2.5 gSimcoepellets12.9%60 min.25.9 IBU
6.0 gCascadepellets3.5%15 min.4.6 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%15 min.11.2 IBU
8.0 gCascadepellets3.5%koudhop0.0 IBU
8.0 gSimcoepellets12.9%koudhop0.0 IBU
4.0 gSimcoepellets12.9%0 min.7.0 IBU
4.0 gCascadepellets3.5%0 min.1.9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
4.0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.000 SG
Temp. nagisting20.0 °C
Temp. lagering0.0 °C



Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 17-06-2017 14:00 u
Het is me trouwens gelukt een flesje van de eerste poging te bewaren :) wil ze alle 3 naast elkaar eens proberen.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: Jeukstaardt op 18-06-2017 11:39 u
Hou er wel rekening mee dat hoparoma snel verdwijnt met de tijd
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 18-06-2017 20:26 u
Twee of drie maanden zou toch nog geen probleem mogen zijn?
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: JaMo op 21-06-2017 20:04 u
Mijn IPA is na een maand of 5 nog steeds wel te drinken, maar je merkt inderdaad dat er veel smaak verloren gaat.

Als je gaat maischen op 63 graden, dan krijg je een iets drogere IPA. Als je daarvan houdt natuurlijk.

Ben benieuwd welke van de 3 je de voorkeur gaat geven ;)
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 22-06-2017 16:18 u
Ik ben bang dat versie 3 aan het mislukken is, het is veel te warm in huis, dus de vergisting gaat aan een te hoge temperatuur...
Kan niet wachten tot ik straks in mijn nieuwe huis plaats heb voor een vergistingskast.
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: Adrie op 22-06-2017 16:43 u
Tja, met dit weer is temperatuurgestuurde vergisting onontbeerlijk. Maar dat is het eigenlijk altijd.  :P
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: JaMo op 22-06-2017 17:32 u
Tja, met dit weer is temperatuurgestuurde vergisting onontbeerlijk. Maar dat is het eigenlijk altijd.  :P


Sluit ik me bij aan! :P
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 02-07-2017 20:27 u
Versie 2 vanavond geproefd.

Versie 2 is de versie van het recept waarbij de eerste hopgift is vervangen door Columbus hop  bitterder dan de eerste versie. 69 IBU in deze versie, 54 IBU in de eerste versie.

Had woensdag al even een flesje geopend om te kijken of er voldoende CO2 op zat. (en van plan meteen weer te sluiten daarna).
Dat bleek een spuiter te zijn... Flesje helemaal leeg gespoten over het aanrecht.

Gisterenochtend 2 flesjes koud gezet om vanavond te kunnen openen.
Het koelen heeft geholpen, geen spuiter.

Verder wat opmerkingen:
de begin SG is veel hoger uitgevallen dan gepland, deze was 1.082 in plaats van de geplande 1.066 ik heb niet met water aangevuld om de SG omlaag te brengen omdat het niet meer in het gistvat zou passen dan. De oorzaak hiervan moet ik dus nog even onderzoeken.

Normaal hebben mijn bieren altijd een vrij harde smaak. Ik denk dat dat komt omdat ik mijn water niet behandel.
Dit bier heeft die harde smaak echter NIET dat zijn dus zeker punten waard!

Verder is het schuim heel erg goed! het blijft mooi staan en plakt enorm lang aan het glas. Ik zit er nu al 5 minuten naar te kijken en er plakken nog steeds stukjes schuim tegen het glas. Ook pluspunten wat dat betreft.

Mijn proef skills zijn niet goed, ik hou gewoon van een lekker biertje op de bank of op een terras, weet wat ik lekker vind en that's it.
Toch probeer ik nu wat beter te proeven.
Wat me bij dit bier opvalt is dat hij moutig en een tikje droog is, daar ben ik blij om. Door de droogheid blijft de moutigheid en de bitterheid lekker nasmaken. Goed samentrekkend gevoel.
Al met al heb ik nu echt het gevoel een lekker, bijzonder bier in de mond te hebben.

Een neutraal punt: het bier lijkt in deze versie een stuk donkerder dan versie 1, geen ramp, maar bijzonder aangezien alleen het hopschema aangepast is.

Verder is er 1 plus- en minpunt voor smaak en geur. De extra bitterheid overstemt de fruitigheid. In versie 1 was de Simcoe erg nadrukkelijk aanwezig, die is nu wat meer naar de achtergrond, wat ik jammer vindt.
Aan de andere kant smaakt hij nu wat meer naar een echte IPA, versie 1 was erg lekker, maar ook erg fruitig, versie 2 is hoppiger.

Resumerend, ben ik blij met dit bier, het is lekker, ben vooral blij dat ik een mooie schuimkraag heb weten te maken en die harde smaak er uit heb gekregen (al heb ik geen idee hoe....)
De smaak is anders geworden, minder fruitig, meer hoppig, maar dat mag voor dit bier.

Ik heb nog 1 flesje van versie 1 over, daarnaast zit versie 3 in de nagisting, gaat donderdag waarschijnlijk op fles. Ik bewaar van versie 2 ook een flesje (ik heb er maar 5 gebrouwen in totaal). Dan nodig ik 2 vrienden uit en gaan we alle 3 de versies vergelijken.

Ik hou jullie op de hoogte :)
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: jwvandenheuvel op 13-11-2017 21:20 u
Naar aanleiding van dit topic besloten deze IPA (en ook my first IPA) ook te gaan brouwen! Ben benieuwd!
Titel: Re: My first IPA
Bericht door: ir. Auditor op 14-11-2017 19:41 u
Leuk!
Welke variant ga je brouwen?
Ik heb zelf vorige maand de eerste versie nog eens gebrouwen. Die zit net op de fles sinds vorig weekend.