Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Kolsch
« Laatste bericht door Eskil Gepost op Vandaag om 23:08 »
Ik brouw regelmatig Kölsch, en krijg hem kraak helder zonder Iers mos, vislijm o.i.d.
Ik gebruik 7,5% tarwemout in de stort, goed whirlpoolen en door een kaasdoek of fijne zeef in je gistvat laten lopen.
Ik zou toch Wyeast 2565 kolsch nemen, voor 23 liter maak ik toch een starter van 1 liter.
Dan vergisten tegen 15 ºC , na 4 dagen is vergisting klaar en verhoog ik de naar 16 ºC als het S.G, niet verder daalt de volgende 2 dagen ga ik meteen over naar een coldcrash van 4 / 5 dagen op 2 / 3 ºC .
Daarna bottel ik koud met 4 gram suiker per liter , een week op huiskamertemperatuur en daarna minstens 10 dagen op 5/7 ºC.
Bij mij is hij dan kraakhelder.
2
Brouwproces / Re: Opkweken gist (Westmalle Tripel)
« Laatste bericht door Herman Gepost op Vandaag om 23:06 »
Ik kweek heel vaak gist op uit Westmalle. Ik neem hiervoor per definitie de tripel, omdat deze de hoogste omloopsnelheid heeft in de super. Meestal is de gist al na 1 dag actief.

Na brouwen gaat een deel van het gistdepot in een ziplock zak de koelkast in, als ik dan binnen 1-2 maand weer brouw heb ik direct genoeg gist voorhanden voor een superactieve starter.
3
Brouwproces / Re: Troebel op vat
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:46 »
Ja de tapstang reikt tot de bodem, ongeveer 2/3 cm vanaf de bodem. Het tapsysteem is een Heineken tapje waarbij ik ook een CO2 fles op heb aangesloten. Hoe weet ik wanneer alle gist naar beneden is gezakt, is dit een kwestie van gokken?

Je kunt de tapstang wat inkorten.
Als je zo'n 4 tot 5 weken wacht na het afvullen voordat je gaat tappen mag je aannemen dat alle gist uitgezakt is.


Volgens mij is dit koudewaas.
Dat is inderdaad een mogelijke oorzaak.
4
Brouwproces / Re: Opkweken gist (Westmalle Tripel)
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:41 »
Eigenlijk vind ik dat je een hoop risico neemt, omdat deze gist makkelijk verkrijgbaar is.

Verse Westmalle bieren zijn ook goed verkrijgbaar. Als je netjes werkt is er weinig risico.
Een flesje Westmalle is goedkoper dan een verpakking Wyeast. En je kunt meteen genieten van een lekker bier. Het gistdepot is immers afval...
5
Brouwproces / Re: Troebel op vat
« Laatste bericht door bierfan Gepost op Vandaag om 22:40 »
Volgens mij is dit koudewaas.
6
Brouwproces / Re: Opkweken gist (Westmalle Tripel)
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:37 »
Een beetje off topic, maar hoe weet je nu dat je voldoende gist heb bij het opkweken uit de fles? Je begint natuurlijk met een x-aantal cellen, als je ze commercieel koopt weet je dat (ok met de nodige marge dan), maar wat je start aantal is bij opkweken uit een fles weet je natuurlijk niet.

Ook bij een verpakking Wyeast weet je niet precies hoeveel levende gistcellen in de verpakking zit. Door de slechte bewaaromstandigheden kan dat minder zijn dan op de verpakking staat.

Bij het opkweken met wort is de hoeveelheid voedingstoffen de beperkende factor. Vandaar dat bijvoorbeeld Mr Malty een aantal liters giststarter aanbeveelt voor een giststarter. Het beste is heel klein te beginnen en steeds met een factor 5 tot 10 de starter vergroten. Hierdoor gaat de vergisting eerder een de gang en heb je minder kans op ontwikkeling van infecties.
7
Apparatuur / Re: Bouwen iSpindel op basis van een bouwpakket
« Laatste bericht door Biertje1985 Gepost op Vandaag om 22:36 »
Dit zijn de verbindingen aan de onderzijde van het printje.Hieronder nog een elektrisch schema van het geheel. Misschien dat het dan wat duidelijke wordt.Ziet er mooi uit maar ik begrijp de functie niet van die 230K resistor, tussen de DS18b20 +3.3v en A0 niet, wat is de meerwaarde van deze weerstand want ik gebruik altijd de DS18b20 alleen met een 4k7 weerstand tussen de data en +.

Ik ben ook een (soort) gelijk apparaatje aan het maken, alleen dan in een oude whitelabs gist buisje, ofwel nog even wat kleiner, en dat past nog ook zover.
(als er mensen nog lege whitlabs vials hebben hou ik me aanbevolen)
8
Brouwproces / Re: Troebel op vat
« Laatste bericht door RobinBakker Gepost op Vandaag om 22:30 »
Ja de tapstang reikt tot de bodem, ongeveer 2/3 cm vanaf de bodem. Het tapsysteem is een Heineken tapje waarbij ik ook een CO2 fles op heb aangesloten. Hoe weet ik wanneer alle gist naar beneden is gezakt, is dit een kwestie van gokken?
9
Brouwproces / Re: Opkweken gist (Westmalle Tripel)
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 22:29 »
4 dagen geen activiteit of daling is SG gemeten en gisteren vrij plotseling schuim en waterslotactiviteit. Ook maar meteen ‘gevoerd’ en vanmorgen stond hij aardig blubben.

Is dit normaal? Het is mijn eerste keer dat ik dit probeer en mijn gevoel zegt dat 4 dagen geen activiteit erg lang is. Kan dit de smaak negatief beïnvloeden oid?

Komt wel meer voor, zeker als de flesjes wat ouder zijn.
Het beste kun de flesjes kopen bij een grote supermarkt. De kans dat je daar een vers flesje koopt is groter dan bij een kleine slijterij.

En verder kun je beter zoals ook al geschreven is een dubbel gebruiken voor het opkweken.

Serieus? Olijfolie is niet steriel, en dat dien je aan de te koken wort toe te voegen. Niet achteraf.


Olijfolie mag misschien niet steriel zijn maar ik heb nog nooit gehoord dat er een bier een infectie opgelopen heeft door een toevoeging van ongekookte olijfolie.
Er er zijn heel veel hobbybrouwers die oliefolie gebruiken bij een giststarter om te zorgen dat de schuimvorming binnen de perken blijft. De olijfolie wordt opgenomen door de gist. Je bier heeft hierdoor geen last van een verminderde schuimhoudbaarheid.
10
Brouwproces / Re: Kolsch
« Laatste bericht door TwentseNijverheid Gepost op Vandaag om 22:23 »
Beste brouwers,

Bedankt voor je reactie hier kunnen we wat mee. Hebben nu al aardig wat biertje gebrouwen vandaar dat we de moeilijkheid van kraakhelder pilsner bier willen proberen. Bedankt voor alle tips

Bjorn
Pagina's: [1] 2 3 ... 10