Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene vragen hobbybrouwen / Hersluiten na testen koolzuur
« Laatste bericht door JasperS Gepost op Vandaag om 12:12 »
Hallo allemaal,

Ik heb zojuist voor het eerst een batch (9L) bier gebrouwen en gebotteled. Over ongeveer een week wilde ik een fles opentrekken om het koolzuurgehalte te testen. Indien dit te laag is, kan ik de fles dan weer afsluiten en wegzetten (Grolsch beugeldop flessen).

Bij voorbaat dank!

Gr. Jasper
2
Brouwproces / Re: Verschillende hopgiften
« Laatste bericht door Knobby Gepost op Vandaag om 12:06 »
Hoi Ad,

Dus wat je stelt is het volgende:

- Langer koken betekent meer bitterstoffen (alfazuur?) gevolg-> bier is meer bitter. Dit was me al wel duidelijk en lijkt me de meest eenvoudige hop vs kooktijd relatie.
Het is de (geleidelijke) omzetting van alfazuur naar iso-alfazuur door het koken dat de bitterheid geeft. Langer koken is dus meer alfazuur omgezet naar iso-alfazuur en dus meer bitterheid.
Citaat
- Minder lang de hop koken betekent meer aroma. Daarover heb ik een vraag namelijk:
*Wanneer hop minder lang wordt gekookt wordt het ook minder lang bloot gesteld aan het wort waarbij naar mijn idee de aroma afgifte ook minder zal zijn, klopt dit? Wat ik me dan kan bedenken is dat de aromastoffen als eerst oplossen in het water? Echter zijn de aromastoffen voor een groot gedeelte etherische olie die vervliegt wanneer je het kookt. Waar blijft dan het aroma als de aroma-oliŽn gekookt worden?
Door de hoge temperatuur van het wort komen de oliŽn snel vrij, als de kookduur kort genoeg is zal zeker niet alle olie ook weer vervliegen.
Je kan ook hopgiften doen nadat je stopt met koken. Dat noemen we de vlamuit gift. Deze hop wordt dus maar heel erg kort gekookt en zit in de ketel tijdens het koelen. Zo wordt de afgegeven olie beter behouden. Nog weer een andere manier is de whirlpool gift, die doorgaans gedaan wordt wanneer het wort reeds is afgekoeld tot een graad of 80. Deze hop wordt dus helemaal niet gekookt, maar door de hoge temperatuur geeft deze nog wel veel olie af.

Bij koudhoppen is de temperatuur veel lager en duurt het dus langer voordat de oliŽn vrijkomen.
3
Brouwproces / Re: Verschillende hopgiften
« Laatste bericht door AukeRadelaar Gepost op Vandaag om 11:58 »
Hey Knobby,

Bedankt voor je reactie, een zeer duidelijk verhaal waarmee ik denk uit de voeten te kunnen. Ik ben zelf vooral heel veel aan het lezen op dit forum en in het boek van Adrie Otte. Doordat je best veel informatie naar binnen werkt is het soms lastig om nog de juiste verbanden te leggen. Bedankt voor het scheppen van orde in mijn chaos.

Ik heb ook diverse berekeningen voorbij zien komen voor het meten van de bitterheidsindex. Echter weet ik nog niet precies wat de verschillen zijn. Ik denk eerst maar weer eens iets brouwen en dan weer verder.

Praktijkervaring is denk ik belangrijker dan de theorie. Echter ben ik gek op theorie.

Groeten,
Auke
4
Brouwproces / Re: Verschillende hopgiften
« Laatste bericht door AukeRadelaar Gepost op Vandaag om 11:51 »
Hoi Ad,

Dus wat je stelt is het volgende:

- Langer koken betekent meer bitterstoffen (alfazuur?) gevolg-> bier is meer bitter. Dit was me al wel duidelijk en lijkt me de meest eenvoudige hop vs kooktijd relatie.


- Minder lang de hop koken betekent meer aroma. Daarover heb ik een vraag namelijk:
*Wanneer hop minder lang wordt gekookt wordt het ook minder lang bloot gesteld aan het wort waarbij naar mijn idee de aroma afgifte ook minder zal zijn, klopt dit? Wat ik me dan kan bedenken is dat de aromastoffen als eerst oplossen in het water? Echter zijn de aromastoffen voor een groot gedeelte etherische oliŽn die vervliegt wanneer je het kookt. Waar blijft dan het aroma als de aroma-oliŽn gekookt worden?


5
Brouwsoftware / Re: BrouwHulp Eroica
« Laatste bericht door springerke Gepost op Vandaag om 11:51 »
Men vult het volledige aantal liter in , ketel van 100L moet je 100L invullen
Niet vergeten de hoogte in te vullen , binnen maat,  zo weet BrouwHulp als je 75L vult je aantal cm van de bovenrand
6
Brouwproces / Re: Verschillende hopgiften
« Laatste bericht door Knobby Gepost op Vandaag om 11:51 »
De bitterheid wordt door 3 factoren bepaald. Het percentage alfazuur in de hop, de hoeveelheid hop, en de kookduur.
Alfazuur is zelf niet bitter, maar tijdens het koken wordt alfazuur geleidelijk omgezet in iso-alfazuur dat wťl bitter is. Dezelfde hoeveelheid en soort hop langer koken geeft dus meer bitterheid.
Hop geeft ook aroma af. Dat zit in de hopolie en verdwijnt langzaam uit je wort tijdens het koken.
Zo kan je dus door dezelfde hop op verschillende momenten toe te voegen spelen met de verhoudingen tussen bitterheid en smaak en aroma.
Overigens is er ook een verschil in type bitterheid. Hop die lang gekookt heeft geeft een 'hardere' bitterheid dan hop die korter kookt, bij dezelfde IBU.
Door bijvoorbeeld een veel grotere maar late hopgift te doen kan je eenzelfde IBU bereiken dan wanneer je een kleinere hoeveelheid hop eerder toevoegt. Deze bitterheid zal echter wat zachter zijn.

Wanneer je in BrouwHulp speelt met de tijden van een hopgift, selecteer dan ook eens een andere bitterheidsberekening bij de instellingen.
Tinseth, Garetz en Mosher rekenen geen bitterheid voor late hopgiften (0min, vlamuit, whirlpool) terwijl ervaring leert dat dat onjuist is.
Ik zelf heb de voorkeur voor Noonan. Daniels en Rager geven ook IBU's aan late hopgiften.

Het onderscheid tussen bitter- en aromahop is vooral gebaseerd op dat bitterhoppen meer alfazuur hebben en je dus minder nodig hebt om de gewenste bitterheid te bereiken. Aromahop heeft vaak veel minder alfazuur en daardoor zou je veel meer nodig hebben. Echter staat het je vrij omdat gewoon wel te doen.
Sommige bitterhoppen geven een aroma af dat sommige mensen niet prettig vinden. Dat is dan dus een reden om deze niet als aromahop te gebruiken.
Echter zijn bijna alle nieuwe hoppen dual purpose, en dus gewoon als beide te gebruiken. Ook bevatten de meeste nieuwe hoppen veel meer alfazuur dan de klassiek bitterhoppen.
7
Stel je voor / Re: Even voorstellen.. ik ben Jouke Brouwer
« Laatste bericht door Joeckeltje Gepost op Vandaag om 11:41 »
Woon zelf in Rhenen. De Wijkgaard had een set voor 8 liter. 5 liter vond ik te klein, en 20 liter te groot  :)
Dus 8 liter vond ik een mooi maatje om mee te beginnen.
8
Brouwsoftware / Re: BrouwHulp Eroica
« Laatste bericht door draok Gepost op Vandaag om 11:22 »
Ik ben helemaal blij met BrouwHulp. Top!

Nu wel een vraagje. De gegeven van de brouwinstallatie ziten er niet mee rin (geen idee wat ik gedaan heb, iets met delete denk ik).
Geen problem om de gegevens opnieuw in te voerne maar ik weet niet meer precies wat je bij de volumes moet invoeren: bruto of netto volume?

Stel de ketel is 100 liter en ik vul hem altijd tot 75 liter. Vul je dan bij volume de 75L of 100L in?

Bedankt!
9
Prikbord / Re: Gezocht: 30L Houten ton
« Laatste bericht door Peke Gepost op Vandaag om 11:16 »
Janton&handel in Giekerk.

Succes,
Jaap van der Meer, Noardburgum.

Mooie tonnen en ook nog eens precies de gevraagde 30 liter.
75 euro
10
Brouwproces / Re: Verschillende hopgiften
« Laatste bericht door Adbrouwt Gepost op Vandaag om 10:55 »
De bitterstoffen worden uit de hop gevormd tijdens het koken. Hoe langer je kookt hoe meer bitterstoffen. Uiteindelijk is natuurlijk alles omgezet in bitterstoffen en dan heeft het niet veel zin om langer te koken. Korter koken minder bitterstoffen en meer aroma.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10