Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Afkoelen gistingsvat, beginwaarde SG + vervolgstap(pen)
« Laatste bericht door Bozza Gepost op Vandaag om 07:26 »
Lageren is nergens voor nodig. Het maakt alleen dat het bier onnodig lang op de gist blijft staan terwijl de vitaliteit van de gist achteruit holt. Een paar dagen laten staan nadat de vergisting is afgerond om te zorgen dat de gist meer uitzakt en je minder gist in de fles hebt kan zeker geen kwaad. Maar weken laten staan op alle gist voegt niets toe aan de kwaliteit van je bier. In tegendeel zelfs.

Dank Jacques. Ik ga na ruim een week de SG waarde noteren en de twee dagen erop controleren of deze niet meer daalt. Wat is voor mij de beste (icm hygiŽnische) manier om een monster te krijgen voor het meten? Lees op Internet allerlei methodes... hydrometer in het vat zelf laten drijven, met een tang de maatbeker vasthouden en uit het vat een monster nemen, zo'n vulspuit...

Daarnaast nog een belangrijke vraag die ik nog open heb staan: Het waterslot is nog steeds actief (op dag 4). Als deze binnenkort stopt, wil ik de 400-450 gram suiker toevoegen om de SG waarde te verhogen. Maar als ik dit opgelost in water toevoeg aan het vat, moet ik dit dan nog roeren of beter van niet?

Wat leer ik veel zeg van jullie, niet normaal! mijn tweede poging gaat al vol met verbeteringen zitten, that's a fact. Nice! :-)
2
Discussie over recepten / Re: Quadrupel recept. Kan de gist dit doen?
« Laatste bericht door brouwerwaldonk Gepost op Vandaag om 07:18 »
Met een refractometer kun je prima werken onder voorwaarde dat je het SG berekent met een daarvoor ontwikkelde rekentool.
Mijn voorkeur gaat nog altijd uit naar meten met een densiteitmeter. Als ik de dichtheid meet van het wort met mijn refractometer voor en na de gisting kom ik uit op een vergistingsgraad van hoger dan 100% met die rekentool.
Ik heb een nauwkeurige densiteitmeter van 1000 tot 1100 met een schaalverdeling van 1 punt.
Laatst had ik voor een biertje van 7,6 vol% een SVG van 93%. Begin densiteit 1057 en na het gisten 1004.
3
Discussie over recepten / Re: Quadrupel recept. Kan de gist dit doen?
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 00:21 »
Dat is niet juist.
de hobbybrouw hydrometers zijn met 2 SG punten afleesbaar en refractometers die de meesten gebruiken zijn binnen 0.2 brix punt afleesbaar. 1 Brix punt komt bij wort overeen met ca 4 Sg punten dus 0.2 Brix=0.8SG punt, vandaar mijn opmerking.
4
Discussie over recepten / Re: Quadrupel recept. Kan de gist dit doen?
« Laatste bericht door EBC Gepost op Vandaag om 00:05 »
... refractometers vaak nauwkeuriger zijn dan hydrometers

Dat is niet juist.
5
Discussie over recepten / Re: Quadrupel recept. Kan de gist dit doen?
« Laatste bericht door EBC Gepost op Vandaag om 00:04 »
Feit is dat de internationale hobbybrouwgemeenschap in SG termen denkt en niet in Brix termen. Voor de onderlinge communicatie is daarom nodig om ook altijd SG waarden te vermelden. Dan weet iedereen waarover je het hebt.

Als we brix nu gewoon plato noemen, dan zijn we al op de betere weg.
6
Prikbord / Re: Gezocht: Hop plantjes / stekjes, regio Breda
« Laatste bericht door Mthijs Gepost op Gisteren om 23:42 »
Dank voor de tips. Dan wordt het inderdaad volgend jaar.
7
Discussie over recepten / Re: Quadrupel recept. Kan de gist dit doen?
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:41 »
Inderdaad voor de communicatie wel handig om ook het SG te vermelden. Misschien nog ter aanvulling:
de verhouding in Sg termen is groter dan die in brix termen (0.235 versus 0.53 in het voorbeeld) dat betekent dat SG meten wat nauwkeuriger zou kunnen zijn, maar daartegenover staat dat brix veel makkelijker werkt met een druppeltje en dat refractometers vaak nauwkeuriger zijn dan hydrometers
8
Brouwproces / Re: Gisting volgen met weegschaal
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:28 »
zojuist een proefopstelling gemaakt met weegschaal, 28.6 kg water en een slangenpompje wat via een tijdklokje 1 x per 2 uur een half uur  heel langzaam pompt en dan water wegpompt uit de jerrycan zodat hiermee de SG daling tijdens de gisting wordt nagebootst.


9
Stel je voor / Re: Even voorstellen: Ilan
« Laatste bericht door marc0871 Gepost op Gisteren om 23:24 »
Meh, ik kan voorlopig vooruit met een oude vrieskist.
En er staan er zat op marktplaats.
10
Apparatuur / Re: Plaato Digitale waterslot
« Laatste bericht door KooTjoo Gepost op Gisteren om 23:16 »
Ik kon me ook niet bedwingen. Ben gek op dit soort technische "snufjes".
Pagina's: [1] 2 3 ... 10