Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Volume in het vat
« Laatste bericht door LuukDudink Gepost op Vandaag om 19:03 »
Ik kan er ook heel naast zitten maar het lijkt me dan eerder logisch het SG te pakken.
Mvg Luuk
2
Algemene vragen hobbybrouwen / Volume in het vat
« Laatste bericht door Erny Gepost op Vandaag om 18:57 »
Beste mensen,
Ik ben op dit moment aan het vergisten. Op mijn vat staat geen index mbt het aantal liters "bier" wat er in zit.  Om te bepalen hoeveel suiker ik nodig heb voor op de flesjes vroeg ik mij af of ik het vat niet kan wegen. Ik heb namelijk ook een identiek leeg vat staan en weet dus het gewicht van het vat. Gaat de vergelijking op 1 kilo is 1 liter?

Erny
3
Prikbord / Re: 2 70 liter ketels
« Laatste bericht door Edgar Gepost op Vandaag om 18:13 »
Hoi Bart,

Ze staan tussen Gent en Oudenaarde. Maar ik beweeg nog wel eens Noordelijk (regio's Zeeuws-Vlaanderen, Dordrecht of Oosten des lands maar ook elders), en ik doe niet moeilijk over een lussie.

4
Discussie over recepten / Re: Pilsner
« Laatste bericht door Eskil Gepost op Vandaag om 17:40 »
Ik zou maximaal 5% Carapilsmout aanhouden, of nog beter 100% Pilsmout.
Ik begrijp uit een eerder bericht dat je loopt te puzzelen omdat je nog weinig Pilsmout in huis hebt.
Gewoon even on-line bestellen en je hebt het binnen een paar dagen in huis.

Mvg, Peter

Inderdaad een beetje terughoudend zijn met carapils, 5% is echt genoeg.
5
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Meerdere malen een te laag start SG :(
« Laatste bericht door William Gepost op Vandaag om 17:33 »
Het was wel wat ik bedoelde, krijg soms de indruk dat men, jouw daarbij niet impliciet, dit soort getallen als waarheid gaat zien. Zoals je zelf al zegt, bij lichtere bieren.....
Vandaar mijn opmerkingen, geen kwade wil.

 :duimop:  Prima, altijd kritisch blijven.
6
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Meerdere malen een te laag start SG :(
« Laatste bericht door Munckerik Gepost op Vandaag om 17:32 »
Bij de Grainfather is het spoelwater doorgaans meer dan 30%
7
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Meerdere malen een te laag start SG :(
« Laatste bericht door SanderH Gepost op Vandaag om 17:28 »
Zonder het helemaal uit mijn duim te zuigen  ;), bij meer dan 30% spoelwater op maischwater krijg je sneller last van wrange smaken vooral bij de wat wat minder sterke bieren.

Maar daar gaat dit topic niet over. Mijn lijst met punten is een handreiking om er achter te komen waarom het start sg van Eelke (te) laag is.

Het was wel wat ik bedoelde, krijg soms de indruk dat men, jouw daarbij niet impliciet, dit soort getallen als waarheid gaat zien. Zoals je zelf al zegt, bij lichtere bieren.....
Vandaar mijn opmerkingen, geen kwade wil.
8
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Meerdere malen een te laag start SG :(
« Laatste bericht door William Gepost op Vandaag om 17:22 »
Dan maar een discussie over het eerste punt: Hoezo maar 30%? Kun je dit onderbouwen of is het een "rule of thumb" . (staat tussen aanhalingstekens en mijn hoofd werkt er beter mee ;) )

Zonder het helemaal uit mijn duim te zuigen  ;), bij meer dan 30% spoelwater op maischwater krijg je sneller last van wrange smaken vooral bij de wat wat minder sterke bieren.

Maar daar gaat dit topic niet over. Mijn lijst met punten is een handreiking om er achter te komen waarom het start sg van Eelke (te) laag is.
9
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Meerdere malen een te laag start SG :(
« Laatste bericht door SanderH Gepost op Vandaag om 17:14 »

- volume spoelwater  (gebruik nooit meer dan 30% van het maischwater aan spoelwater)
- volume + sg wort na spoelen/start koken -> hieruit kun je berekenen hoeveel volume water je per kg mout verliest (vaak 1 liters/kg mout) + brouwrendement (geen discussie a.u.b.  :))

Dan maar een discussie over het eerste punt: Hoezo maar 30%? Kun je dit onderbouwen of is het een "rule of thumb" . (staat tussen aanhalingstekens en mijn hoofd werkt er beter mee ;) )
10
Apparatuur / Re: pH-meter(s)
« Laatste bericht door Haagse Wouter Gepost op Vandaag om 17:10 »
Heb de pen al binnen trouwens. Zo snel dat ik geen demiwater in huis heb! Zal komende dagen posten hoe deze 7 euro pH meter werkt.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10