Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
@Knobby

De definitieve datum wordt na 1 november bekendgemaakt. Hou de website van Triple-W in de gaten en we maken e.e.a. ook via het Forum bekend.

Maarten Alexander Hardeman
2
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Waterprofiel
« Laatste bericht door Twan84 Gepost op Vandaag om 16:46 »
Calciumchloride en calciumsulfaat zijn het belangrijkste. Daarnaast kan je ook magnesiumsulfaat (epsom salt) kopen. Indien je de pH wil verhogen, bijvoorbeeld bij een donker bier, dan gebruik je bicarbonaat uit de supermarkt. Ik pas soms ook het natrium gehalte aan dmv natriumchloride aka keukenzout.

Ja dat begrijp ik allemaal. Bedoelde meer welke ingrediŽnten dan welke waarde verhogen maar zit niet op te letten. Staat gewoon in BrouwHulp.  :nut:
3
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Waterprofiel
« Laatste bericht door tdp Gepost op Vandaag om 16:43 »
Misschien ergens een eenvoudige inleiding tot het gebruik van brouwzouten lezen. Is echt niet moeilijk. Niveau eerste of tweede jaar scheikunde op de middelbare school.

Wel, ik haak af ;) Blijf wel brouwen met leidingwater ;)
4
Brouwproces / Re: pH-correctie, soms echt noodzakelijk en soms niet
« Laatste bericht door davyd Gepost op Vandaag om 16:34 »
"Wanneer er meer waterstofionen zijn dan hydroxide-ionen, dan is de oplossing zuur, en wanneer er minder waterstofionen zijn dan hydroxide-ionen, dan is de oplossing basisch." :)
5
Brouwproces / Re: Meer liter uit kleine pannen
« Laatste bericht door Adbrouwt Gepost op Vandaag om 16:04 »
Een elektrische weckketel is ook handig.  Vaak 27 liter waar je netto maximaal 20 liter uit kunt halen. Dan heb je ook geen gasfornuis nodig.
6
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Waterprofiel
« Laatste bericht door davyd Gepost op Vandaag om 15:56 »
Misschien ergens een eenvoudige inleiding tot het gebruik van brouwzouten lezen. Is echt niet moeilijk. Niveau eerste of tweede jaar scheikunde op de middelbare school.
7
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Waterprofiel
« Laatste bericht door davyd Gepost op Vandaag om 15:51 »
Je koopt dus de zouten. Die vallen uiteen in de ionen die in de watersamenstelling vermeld staan.
8
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Waterprofiel
« Laatste bericht door davyd Gepost op Vandaag om 15:49 »
Calciumchloride en calciumsulfaat zijn het belangrijkste. Daarnaast kan je ook magnesiumsulfaat (epsom salt) kopen. Indien je de pH wil verhogen, bijvoorbeeld bij een donker bier, dan gebruik je bicarbonaat uit de supermarkt. Ik pas soms ook het natrium gehalte aan dmv natriumchloride aka keukenzout.
9
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Waterprofiel
« Laatste bericht door Twan84 Gepost op Vandaag om 15:17 »
Welke brouwzouten moet ik dan kopen om de volgende waardes te verhogen, bij het gebruik van demi water?
Ca2+   Calcium
HCO3-   Waterstofcarbonaat
Mg2+   Magnesium
SO4-      Sulfaat
Na+      Natrium
Cl-      Chloride

Op de bekende webwinkels staan producten zoals calcium-chloride en magnesiumsulfaat. Volgens mij zijn dit niet de zouten zoals die hierboven staan toch?
10
Brouwproces / Re: pH-correctie, soms echt noodzakelijk en soms niet
« Laatste bericht door SanderH Gepost op Vandaag om 15:13 »
"Wanneer er evenveel waterstofionen zijn als hydroxide-ionen is de pH-waarde 7 (pH-neutraal). Als er meer waterionen zijn dan hydroxide-ionen is de oplossing zuur en wanneer er meer waterstofionen zijn is de oplossing basisch."

Klopt dit wel............of is hier sprake van een "spraakverwarring/leesverwarring"

Zou in alle drie de gevallen waterstof ionen moeten zijn en niet een keer waterionen.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10