ONK 08 V1 - Gagelbier - Bert Peeters

Gestart door bertus, 18-06-2008 19:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bertus

Recept ONK vrije klasse 2008 eerste prijs

Gagel bier

Recept  10 liter

pilsmout            3 ebc         2100 gram
munichermout    15 ebc         400 gram
tarwemout        15 ebc           80 gram

hopsoorten          alfa zuur%             gram
northernbrewer      11,5                    8
brewers gold       6,3                     8

Toevoegingen

gagelbloemen gedroogd                    2 gram            15min. voor einde koken
vlierbessenbloesem gedroogd             1,1 gram         15 min voor einde koken
kristal suiker                                 225 gram            2 dagen na de hoofd gisting

Gist

Wyeast  german ale 1007   50 gram    1 liter giststarter

begin sg  1070        eind  sg 1015

Aangezuurd naar pH 5.4  melkzuur       3 l/kg

Aangepaste installatie herms 25 liter met extra verwarmingsysteem 4,5l

Maischschema
52 graden      10 min
62 graden      15 min
4,5 liter verwarmen naar 72 graden 10 min daarna weer bij maischketel 62 graden voegen
63 graden 5 min
4.5 l verwarmen naar 72 graden 10 min. daarna weer bij maischketel 63 graden
64 graden
4.5 l verwarmen naar 72 graden  10 min daarna weer bij maischketel  64 graden
72 graden 15 min
78 graden  5 min

spoelwater  15 liter
wort koken 90 min

Belucht door over schudden.
Gisten in gistingkast 22 graden na 2 dagen sg 1030 suiker toegevoegd, 5 dagen overgeheveld.
Na 17 dagen gebotteld.

Beoordeling
Herkenbaar, zuivere geur en uitnodigend.
Mooi balans.

Jelle__


Adrie

Citaat van: Jelle__ op 16-05-2012  16:28 uWas de gagel erg uitgesproken?

Ja, dat schiet op met een draad van vier jaar terug.

Toevallig heb ik net een gagelbier in de lagering met 2 g gagel/10 liter bier en ik kan je zeggen dat je zeker niet meer moet gebruiken. Bij 2 g/10 liter is de smaak goed aanwezig.

BierHenk

Citaat van: Jelle__ op 16-05-2012  16:28 uWas de gagel erg uitgesproken?
Spreek uit: Ga-gel :)
Dus ja, ik denk het wel.

Jelle__

Vreed wel bedankt, Adrie! Ik ging inderdaad waarschijnlijk lang moeten wachten hebben op een antwoord :)

Kan dit kruid ook gebruikt worden om "droog te hoppen"?

LRFokken

Citaat van: Jelle__ op 16-05-2012  16:44 uVreed wel bedankt, Adrie! Ik ging inderdaad waarschijnlijk lang moeten wachten hebben op een antwoord :)

Kan dit kruid ook gebruikt worden om "droog te hoppen"?

Nee want het is geen hop, Drooggagellen misschien wel

Jelle__

Citaat van: LRFokken op 16-05-2012  16:47 uNee want het is geen hop, Drooggagellen misschien wel

Vandaar dat het droog hoppen tussen " " stond he, dude!

Ale, drooggagellen dan maar voor de muggenzifters. Iemand ervaring mee?

jelle

Citaat van: Jelle__ op 16-05-2012  16:54 uVandaar dat het droog hoppen tussen " " stond he, dude!

Ale, drooggagellen dan maar voor de muggenzifters. Iemand ervaring mee?
Ja het gaat heel goed maar voor kruiden geldt wel even een minuutje weken in alcohol.
Ik heb er mijn eerste bier mee verpest met een fikse melkzuurbacterie besmetting.
Alleen Oscar vond het nog enigszins te drinken :D

bolks

Hoe kom je aan gagel??
Lijkt me super om dat een keer te gebruiken.

jelle

Citaat van: bolks op 15-12-2012  20:13 uHoe kom je aan gagel??
Lijkt me super om dat een keer te gebruiken.
Ik kan het ook niet vinden :weetniet:

RobinB

Gagel kan je verbouwen en dan plukken. Je kan het ook plukken in natuurgebieden, maar dat is verboden omdat het een beschermde plant is.

bolks

Dank je, welk deel van de plant heb je nodig, weet iemand dat toevallig.
Het is hier in de buurt gezien door mijn vrouw...

RobinB

Normaliter de katjes, die zijn er echter alleen in het voorjaar.
Blad kan ook, maar is minder intens aromatisch.

bolks

En dan in gedroogde vorm?
Is er een bier in de handel met een dergelijke smaak?

Jacques

Citaat van: bolks op 16-12-2012  23:06 uIs er een bier in de handel met een dergelijke smaak?

Gageleer

RobinB

Gedroogd kan ook wel lijkt me. Heb er geen ervaring mee.

bolks

Zo'n biertje drinken gaat me wel lukken: ik ben benieuwd.
Heeft er iemand ervaring mee welke katjes? Die je nu kan plukken (bruin) of in het voorjaar en dan met stuifmeel er in?
Of als ik wat blad heb, moet ik dat dan drogen of kan dat zo gebruikt worden?

dennisbier

http://wilde-planten.nl/wilde%20gagel.htm In Brabant zie je hem veel.
Ik ga als ik weer eens een paar keer gebrouwen heb, wat oudere recepten/ingredienten gebruiken voor een apart biertje.
Dat is het mooie van hobbybrouwen. Uitproberen.

Het Alfazuurmannetje

Heb nog een kilo van die shit droog in de vriezer liggen. Jaartje geleden besteld. Uit Schotland over laten komen. Nog niks mee gedaan /moet maar eens gebeuren over een maandje of zo. Denk dat ik ga voor 'n kleine gram / 10 liter :proost:

Leverancier weet ik niet meer zo uit mijn hoofd maar met google kom je een heel eind :degroeten:

Het Alfazuurmannetje


dennisbier

Ik zie een markt met die prijzen... ;D

bertus

Ik heb nog 25 gram gedroogde gagel (katjes 2012) over
Bert

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.