Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Stand van de schoepen voor roerwerk?  (gelezen 3347 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Marcel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Daendels Brouwerij
Stand van de schoepen voor roerwerk?
« Gepost op: 05-04-2008 20:02 u »
Ik ben sinds enige tijd een nieuwe installatie aan het maken. Binnenkort zal ik enkele foto's plaatsen.

Mijn hoogte en breedte verhouding van de maischketel is niet helemaal ideaal. hij is in verhouding hoger dan in omvang. Hieronder een foto. Wellicht zal er nog een stuk afgeslepen worden.

Hierdoor heb ik enkele vragen in verband met de stand van de schoepen voor het roerwerk.

1. Moeten de schoepen vlak langs de bodem om verbranding te voorkomen?
2. Ik heb een opwelling van warmte naar boven nodig, is hiervoor een bepaalde stand en/of krul in de schoepen noodzakelijk?
3. is het verstandig om boven de grotere roerbladen halverwege de maischketel nog enkele kleine te plaatsen?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: Stand van de schoepen voor roerwerk ?
« Reactie #1 Gepost op: 05-04-2008 20:23 u »
Ronie heeft hier ooit een mooi roerwerk laten zien, met wat opzoekwerk moet dat terug te vinden zijn.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.739
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Stand van de schoepen voor roerwerk ?
« Reactie #2 Gepost op: 05-04-2008 20:25 u »
Marcel, gebruik de zoektermen "roerwerk" en "degelijk roerwerk" eens, je vindt er heel wat.

Ik heb onderaan de as een bodemschraper, dat is één vleugel die tamelijk vertikaal (lichtjes schuin dus) net boven de bodem draait. Een eind daarboven zit de helix schroef uit één opengerekte cirkel gemaakt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.643
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stand van de schoepen voor roerwerk?
« Reactie #3 Gepost op: 05-04-2008 20:33 u »
Klik ook even op het tagwoord 'roeren' onder de draad. Je krijgt dan een overzicht te zien van draden die over het roeren van het beslag gaan.

Offline Marcel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Daendels Brouwerij
Re: Stand van de schoepen voor roerwerk?
« Reactie #4 Gepost op: 05-04-2008 20:53 u »
Bedankt voor de snelle reactie. Ik heb de tags gelezen en zie verschillende roerwerken, propellorvorm, draaivorn, rechte vorm...

Ik kan me voorstellen dat alle opties in een goede verhouding ketel perfect werken. Maar welke vorm geeft een goede opwaartse stuwing. Mijn gevoel zegt dat ik een blad van dun onder naar breed boven moet hebben. Dit in de vorm van de "buik" van de ketel. Een draaiing erin kan waarschijnlijk een stuw naar boven geven. Uiteraard zal de stuwing ook afhankelijk zijn van de snelheid.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Stand van de schoepen voor roerwerk?
« Reactie #5 Gepost op: 05-04-2008 22:20 u »
Mijn ervaring in een proeflaboratorium voor bereiding van toetjes en yoghurts is dat je een goed menging krijgt als je een verticale as gebruikt met hierop een kruis van 4 horizontale metalen platte latjes. Deze metalen latjes zijn aan de uiteinden getordeerd over een hoek van ongeveer 60 graden. De hoek van tordering loopt dan geleidelijk van 60 graden aan de uiteinden tot 0 graden op het contactpunt met de verticale as. 

Ik hoop dat je dit snapt. ;D

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: Stand van de schoepen voor roerwerk?
« Reactie #6 Gepost op: 06-04-2008 07:50 u »
Een draaiing erin kan waarschijnlijk een stuw naar boven geven. Uiteraard zal de stuwing ook afhankelijk zijn van de snelheid.

Ik weet niet meer onmiddellijk waar ik dat opgevangen heb maar ik meen te weten dat men centraal best een stuwing naar onder teweeg brengt zodanig dat het beslag langs de zijkanten weer omhoog komt.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.739
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Stand van de schoepen voor roerwerk?
« Reactie #7 Gepost op: 06-04-2008 08:37 u »
Veel hangt ook af van de snelheid van de motor, die je best niet te hoog aanhoudt (oxidatie!).

Hoge snelheden: een smalle helix, kijk naar verf en pleistemengers voor de boormachine, die halen dat flink door elkaar.
Lage snelheden: brede schroef.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.210
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Stand van de schoepen voor roerwerk?
« Reactie #8 Gepost op: 06-04-2008 09:44 u »

Mijn intuitie zegt dat: Stuwing naar onder forceert een stroming over de gehele bodem. Stuwing naar boven doet dat niet.
Kijk eens naar wat onze vriend John Schmidling zegt: http://schmidling.com/mix.htm

Tags: roeren