Grimbergen blond kloon / opkweken gist

Gestart door Hopmans, 24-03-2008 11:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Smaakstof natuurlijk.

Het wordt een Grimbergen, maar dan versch.

 :biersmile:

Hopmans

Hey Brewbuddies,

Dit is het voorlopige recept.
Schiet maar, en sneller dan Lucky luke, want morgen is het brouwdag, en ik ga zo schroten.
Ik heb geen aromahop toegevoegd omdat het alfazuurpercentage zo laag is, zodat er genoeg
aroma van de hopbladeren afkomt.

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptGrimbergen Blonde
Brouwdatum3/29/2008
BiertypeBlond(e)
Aantal liters23
Gewenst begin SG1060 (6.5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement83.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36.43 liter
Maischdikte4.65 l/kilo
Maischwater24.44 liter
Spoelwater14.43 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur10 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid22 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC84.0 %4416 gram3 EBC
Caramunich1.0 %53 gram123 EBC
Tarwevlokken5.0 %263 gram4 EBC
Kandijsuiker (bruin)10.0 %526 gram10 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding3.1 %62 gram90 min.22 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Sinaasappelvrucht50 gram10 min.
Kruitnagel1 gram10 min.
Zoethout3 gram10 min.

Opmerkingen1/2 sinaasappelvrucht
1 kruidnagel

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortRolduc
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter2000 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Gist voedingSiriS Yeast Vit
Hoeveelheid10 gram

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C35 minuten4.65 l/kg
272°C25 minuten4.65 l/kg
375°C5 minuten4.65 l/kg

:degroeten:


Oscar

Ik vraag me af of die kruiden wel in de Grimbergen zitten, denk ik niet. Verder een leuk receptje.

Hopmans

Het is inderdaad een beetje lastig te proeven bij een Grimbergen,
daarom heb ik heel weinig kruiden gebruikt.
Het zal bij Grimbergen wel chemische smaakstoffen zijn.
Een exacte kloon wordt het dus niet, maar wel iets in die trend.

 :)

Hopmans

Vandaag brouwdag.  :brouwen:

Ik heb de piezo-ontsteking weer aangesloten, en hij doet het weer Oscar!

 :dansen: :elifant: :hoera:

Oscar

Citaat van: Hopmans op 30-03-2008  10:27 uIk heb de piezo-ontsteking weer aangesloten, en hij doet het weer Oscar!

pffview... gelukkig maar... :D

Hopmans

Moet ik de kruidnagel nog pletten, of kan deze in zijn geheel erin?
 :weetniet:


Oscar

Gewoon in zijn geheel, pletten is niet nodig.

Hopmans


Menno


Hopmans

CiteerTussenstand, Hopmans?

Het laatste spoelwater is er doorheen.
Dadelijk de kuip schoonspoelen en koken.

 :degroeten:

Menno


Hopmans

Thanks mate,

Ik heb een stukje van 5 gram afgeknipt van het stokje,
en de vezels losgetrokken met een platbektang.

Zal ik het 5 gram op 23 liter laten, of is dit al teveel?

 :weetniet:

Oscar

Zoethout bedoel je? Dat zou ik wel bij de 3 gram houden, is een zeer sterk goedje in de smaak.

Hopmans

Zeker weten?
Het is 23 liter.
Is 5 gram dan al teveel?

 :weetniet:

Oscar

of het teveel is weet ik niet...ik zou rustig beginnen houd die 3 gram aan...te weinig is niet erg, te veel wel !

Hopmans

Je hebt gelijk.
We houden het op 3 gram.

 :proost2:

Jacques

Als het niet verder vermalen is, is dat zeker niet te veel.

Hopmans


Jacques

Dan kun je kijken wat het wordt en een eventueel volgende keer corrigeren. Laat eens weten hoe het bier zich ontwikkeld.

Hopmans

Inderdaad iets te weinig als te veel.  :biersmile:
Uiteraard laat ik alle fasen weten hier.
Van ontwerp tot proeven.

De starter was ietwat zurig, en meer fenolisch als normaal.
Dat eerste is normaal, en het tweede lijkt me goed nieuws voor dit bier.
Nu maar weer even afwachten.

 :degroeten:

Hopmans

Het was trouwens ongelovelijke plakgist.
Ik kreeg een bepaald laagje de erlemyer niet uit.
 :o

Hopmans

Gisteren de bruine kandij er in gedaan.
Het is weer bananas all over the place.
Wat een lekkere geur is dat toch.

Dit is toch het leukste; een onbekende gist opkweken.

 :brouwen:

Hopmans

Nou... nouderdenounounou............ het lijkt er toch verd*mt veel op.  :brouwen:

Vandaag overgeheveld, en natuurlijk ben ik aan het proeven aan een sample.
Het is inderdaad een aardig kruidnagelachtig gebeuren.
De sinaasappel is ook te proeven, maar alles net onder de smaakdrempel.
Dit is de eerste kloonpoging, maar direct raak denk ik.
Zoals het er nu naar uitziet wordt dit gewoon een lekkere InBev Blonde.

Het SG is nu 1020 van de 1060, dat is een SVG van 67%.
Het jongbier is nog behoorlijk troebel, dus ik verwacht nog wel een paar puntjes daling.

Voorlopig gaat het goed.

 :degroeten:


RobinB

Ha! Dat klinkt erg goed! :)

Misschien ook nog wel toepasbaar in je Leffe projectje? Wel jammer dar er niet een makkelijke manier is om een identificatie van de gist te krijgen. Als het nu gewoon een Wyeast of een korrel is, kunnen er meteen meerdere kloner mee aan de slag!

Citaat van: Hopmans op 05-04-2008  17:56 uZoals het er nu naar uitziet wordt dit gewoon een lekkere InBev Blonde.

Is Grimbergen niet van Heineken sinds de overname van S&N door Heineken en Carlsberg?
Grimbergen komt van Alken-Maes en dat viel onder S&N toch?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.