Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Rusian Imperial Stout  (gelezen 7545 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Rusian Imperial Stout
« Gepost op: 15-12-2003 12:41 u »
Hi,
Goed plan, een rubriek bewezen recepten, ik heb er wel een paar. Hier het recept van mijn n van lekkerste bieren, een Russian Imp Stout. Ik heb bij een wedstrijd in Bergen op Zoom in 2000, 89 punten gehaald  :hoera:. Hoeveel bieren er ingezonden waren weet ik niet, maar er waren 40 inzendingen in klasse D.
Het was gebrouwen in september 1999. hier het recept.
Recept is voor 24 liter. 112 EBC / 41 EBU.
7.5 kg Pale ale
1 kg karamel 120
1.1 kg Cara 150
400 gr Chocolade 800
250 gr Zwartemout 1200
25 liter maischwater
17 liter spoelwater
3 liter water toegevoegd voor het koken

maischschema 90 min op 66C / 30 min 77 C
Kooktijd 90 minuten
60 gr Fuggles 4 % 90 min
60 gr Fuggles 4 % 60 min
30 gr Fuggles 4 % 30 min
Gist, Guinness ( gistbank Goes )

Begin Sg 1088 ( rendement 69 % )
Eind Sg 1022
Alc 9.6 %
Vergistingstemp 22 C
Gebrouwen op 26-09-99 / gebotteld op 25-10-99
Weinig opmerkingen van de keurmeester, enkel hele mooie imperial. Maar als je het keuringsformulier leest vallen de volgende zaken op.Viseule aspecten waren goed, enkel wat ongelijkmatig schuim.Bij de geur overheerst de gebrandheid en verder ruik je wat esters en iets zoetigheid. Bij de smaak valt wederom de gebrandheid op en matig karamel/drop en hogere alcoholen.De nasmaak is zwaar alc, bitter, dropachtig en gebrand en zwak zurig, maar dat zit van nature in de Guinness gist.Ik heb het bier nog een paar keer nagebrouwen, maar dan met een gedeelte suiker ( 5 % ) om wat minder stroperigheid te krijgen.

Tags: