Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Zuster Agatha  (gelezen 11256 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Zuster Agatha
« Gepost op: 27-09-2007 21:25 u »
Vandaag 39,7 km gefietst om kennis te mogen maken met zuster Agatha. Na te hebben geroken, genipt, gesnoven, volgt hier het vonnis : donker, robuust, fruitig, volmondig, geparfumeerd... kortom een lekker wijf om te samen de koude winter maanden door te brengen. Hoewel mijn voorkeur gaat uit naar een tripel, kan ik met zuster Agatha een paar vrienden gelukkig maken. Is de receptuur resp. de werkwijze gepubliceerd in het forum? Of is het topsecret bij Made by Oss ??

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #1 Gepost op: 28-09-2007 19:15 u »
Ja, dat is een goeie. Wat zou het recept van de zuster zijn. Staat dat niet gewoon op de muifelbrouwerij.nl site?

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #2 Gepost op: 29-09-2007 08:11 u »
Ja, dat is een goeie. Wat zou het recept van de zuster zijn. Staat dat niet gewoon op de muifelbrouwerij.nl site?
Jawel, maar geen ingrediënten % en geen maischschema. Ok, het mijn een uitdaging om het te vinden.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #3 Gepost op: 29-09-2007 08:40 u »
Doe maar een voorstel. Ik kan het recept wel opschrijven, en je mag alles van me weten, maar echt spannend is het dan niet meer he?

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.115
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zuster Agatha
« Reactie #4 Gepost op: 29-09-2007 08:50 u »
Houd de zuster maar spannend... :D Daardoor zullen mensen nog meer moeten gaan proeven(=kopen) om het te "klonen".


Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Zuster Agatha
« Reactie #5 Gepost op: 29-09-2007 11:07 u »
Misschien een goede voor de pre-ONK....kloon project van De Zuster. :pan:

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.963
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Zuster Agatha
« Reactie #6 Gepost op: 29-09-2007 13:39 u »
Al lezend op het forum heb ik tot nu toe het volgende verzameld van de Zuster:

75% pilsmout
7% Caramout
6% Special B
12% suiker

Vergisten tussen 25 .. 30 ºC.
Begin SG 1080. Eind SG 1010.

Northern Brewer hop als bitterhop
Hallertau als aromahop

2 maanden rijpen om op smaak te komen
Rochefort gist.

En MO zit ik er ver langs?

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #7 Gepost op: 29-09-2007 15:48 u »
Hier komt zuster Geltruda half zuster van Agatha :
Q= batch 20 lit.
Pilsmout     6000 g.   75,9%
caramout     650 g.    8,2 %
special B     500 g.     6,3 %
Donker kandijsuiker 750 g. 9,4 %

Maischschema:     50 min 62 C. 40 min 70 C. 5 min. 78 C.
Northern Brewer 43 g. Hallertau 20 g.
Wyeast 1762.   

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zuster Agatha
« Reactie #8 Gepost op: 29-09-2007 17:25 u »
MO maischt toch altijd 1 uur op 66 ºC?  8)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.473
  • Land: nl
Re: Zuster Agatha
« Reactie #9 Gepost op: 29-09-2007 20:10 u »
Mannen, we gaan toch niet elkaars bieren klonen toch?
Verzin je eigen bier "and get a live" zou ik zo zeggen.

 :stom:

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #10 Gepost op: 29-09-2007 20:13 u »
 :hoera: helemaal mee eens !!

(maarja, met zo'n planning als mr. Yeast....)

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #11 Gepost op: 29-09-2007 20:16 u »
Mannen, we gaan toch niet elkaars bieren klonen toch?
Verzin je eigen bier "and get a live" zou ik zo zeggen.

 :stom:

Je kloont toch ook commerciële bieren! Zuster Agatha is go to the commerce.

Offline Johannes

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Zuster Agatha
« Reactie #12 Gepost op: 29-09-2007 20:17 u »
Waarom? Als iemand een goed bier brouwt? Gebeurt hier op het forum dagelijks. Alleen in dit geval kun je het ook in de winkel kopen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.473
  • Land: nl
Re: Zuster Agatha
« Reactie #13 Gepost op: 29-09-2007 20:26 u »
Citaat
Zuster Agatha is go to the commerce.
Ja, maar één PB'tje naar de brouwer is genoeg om het recept te krijgen.

Als je dan toch gaat klonen, probeer dan een Chimay Blauw te klonen voor een prijs.
Ik moet zeggen dat ik nog geen poging heb gedaan.
Ik krijg de Chimay blauw simpelweg niet door mijn strot.

 :degroeten:


Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #14 Gepost op: 29-09-2007 20:31 u »
Ja, maar één PB'tje naar de brouwer is genoeg om het recept te krijgen


Neen Mr. Yeast zie citaat MO. "  Doe maar een voorstel. Ik kan het recept wel opschrijven, en je mag alles van me weten, maar echt spannend is het dan niet meer he?  Daag mij niet uit!!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.473
  • Land: nl
Re: Zuster Agatha
« Reactie #15 Gepost op: 29-09-2007 20:39 u »

Maar helemaal hetzelfde krijg je het bier toch niet.
Dit vanwege het simpele feit dat jij andere brouwhuisconstanten hebt.
Om dezelfde kleur/smaak te krijgen moet jij misschien andere moutverhoudingen hebben.
Het hoprendement is bij jou anders etc, etc......

ik word er nu al moe van.

 :degroeten:

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #16 Gepost op: 29-09-2007 20:43 u »
Ik was al moe!
 

Offline Johannes

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Zuster Agatha
« Reactie #17 Gepost op: 29-09-2007 20:46 u »
Tsja dan hoeven we helemaal niet meer te klonen. Maar inderdaad ook al laat je 10 brouwers hetzelfde recept met dezelfde ingedienten brouwen, je krijgt 10 totaal verschillende bieren.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.473
  • Land: nl
Re: Zuster Agatha
« Reactie #18 Gepost op: 29-09-2007 20:46 u »

Laten we een biertje pakken.  :proost2:

 :biersmile:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #19 Gepost op: 30-09-2007 17:05 u »
Henielma, mijn dochter (van 4) zou zeggen: jij krijgt een medaille. Je hebt het recept helemaal. Dit was het recept van de 1e batch (300 liter). In de 2e batch (900 liter) heb ik nog 0.6% chocolade mout (cara900, ontbitterd) toegevoegd. De kleur van de 2e batch bevalt me beter, dus die zwarte mout blijft er wel in.

Inderdaad eenstapsmaisch, 66 grC. Gisteren 30 liter weggetapt in Bergen op Zoom. De mensen vonden het een heerlijk bier, ik stond er echt als trotse brouwer.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.963
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Zuster Agatha
« Reactie #20 Gepost op: 30-09-2007 18:06 u »
Het stond allemaal al op het forum. Welliswaar verspreid. Leuk dat ik het goed verzameld had. Ik ga het een keer nabrouwen en misschien is het wel het eerstvolgende wat ik ga proberen.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #21 Gepost op: 30-09-2007 18:50 u »
Het stond allemaal al op het forum. Welliswaar verspreid. Leuk dat ik het goed verzameld had.
In mijn tijd op school, was het spieken niet toegestaan !

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.963
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Zuster Agatha
« Reactie #22 Gepost op: 30-09-2007 18:58 u »
Literatuur onderzoek toch wel?


Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #23 Gepost op: 30-09-2007 19:27 u »
Literatuur onderzoek toch wel?


Jawel.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.963
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Zuster Agatha
« Reactie #24 Gepost op: 25-12-2007 23:36 u »
MO,

Ik heb nu het onderstaande brouwsel in de hoofdvergisting staan bij zo'n 24,5 ºC. Als ik straks op deze gistkoek nog een keer een poging wil wagen voor een bier met veel smaak zoals jou Zuster wat zou jij dan veranderen? Bijvoorbeeld echt vergisten bij zo'n 27 .. 28 ºC? Of kan ik beter iets anders veranderen?

BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Zuster Agatha stort
Biertype: Quadrupel


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =========================================================

Gepland volume: 21 liter
Geplande begindichtheid: 1080 g/l
Gemeten begindichtheid: 1072 g/l
Geplande kleur (Morey): 44 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 29 IBU


==== Maischen =============================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    4.693    75.0
CaraMunich (Cara 120)                    123    0.438     7.0
Special B (Cara 400)                     391    0.375     6.0
Bruine kandijsuiker                       10    0.751    12.0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 18

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Beta-amylase            60     60        0     35    Infusie                  64       21.00         3.81
Alfa-amylase            72     72       10     25    Directe verwarming        0       
Uitmaischen             78     78        5      1    Directe verwarming        0       


==== Filteren en spoelen ==================================================================================

Spoelwater:             9.57 liter
Temperatuur spoelwater: 0.00°C
Filtertijd:             0:00


==== Koken, hop en kruiden ================================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Styrian Goldings           3.8            65.0           75         Hopbellen     25.8
Hallertau                  2.5            30.0           10         Hopbellen      2.7


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)

SG na koelen:          1072
Volume na koelen:      22 liter


==== Vergisting ===========================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          1762 Bel ABY II
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      1.0 liter
Dichtheid giststarter:   1040 g/l
Starter belucht:         48 uur
Temperatuur giststarter: 22.0°C
Gistvoeding:             Nutrivit
Hoeveelheid gistvoeding: 10.0 gram

Vergisting
Primaire vergisting bij 24,5 °C

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #25 Gepost op: 29-12-2007 20:52 u »
Ai, pijnlijk om mijn "geheimen" prijs te moeten geven, maar bovenstaand recept IS de zuster. Oh wacht, 0.6% chocolade mout (cara 800 ontbitterd), voor iets meer kleur. Oeps nog iets: bitterhop is northern brewer. Maar misschien volgend jaar niet meer want deze schijnt moeilijk verkrijgbaar te zijn.
Mooi recept man. Ik zou niet weten wat je eraan nog meer zou kunnen veranderen. Nu maar hopen dat niet half Nederland dit bier gaat brouwen, dan raak ik het niet meer kwijt.

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Re: Zuster Agatha
« Reactie #26 Gepost op: 30-12-2007 08:28 u »
Ik ken uw zuster niet en kan haar hier ook niet te pakken krijgen. Hoe vergelijkt haar smaak met die van een Rochefort?

Groeten
Amberbock

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.006
  • Land: be
Re: Zuster Agatha
« Reactie #27 Gepost op: 30-12-2007 09:16 u »
[kleutermodus]

Ik ken uw zuster niet en kan haar hier ook niet te pakken krijgen. Hoe vergelijkt haar smaak met die van een Roquefort?
[/kleutermodus]  :clownsmile:

(sorry het was niet te laten...) :verbergen:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #28 Gepost op: 30-12-2007 13:47 u »
Mij werd onderstaande proefnotitie gemaild door ene Marcel (ken ik verder niet). Bier met karakter zou ik zeggen. En zo is ze ook bedoeld. De 7% special B maakt het bier behoorlijk gebrand.

> Dit is een verzoek om informatie van
> Marcel
>
> Zoals belooft een beoordeling van de Zuster Agatha (muifelbrouwerij):
> Neus: licht moutig. rogge
> Smaak: licht zoet, kruidig (kruidnagel), Bitter als Guiness. Niet zo goed in balans als Westvleteren abt (bitter Agaat overheerst).
> Smaakvoller dan Rochefort 10 en Benardus 12
> Nasmaak Beetje Laurier
> Schuim: Dik als slagroom.
> Conclusie: een 7,5 op de schaal van Westvleteren abt. En dat is zeer goed.
> Drinktemperatuur 12 -14C.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.048
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Zuster Agatha
« Reactie #29 Gepost op: 30-12-2007 14:53 u »
Grappig dat je bier vergeleken wordt met de Westvleteren en Sint Bernardus... misschien zou een Rochefort 10 beter vergelijkingsmateriaal zijn ;).

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.678
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Zuster Agatha
« Reactie #30 Gepost op: 30-12-2007 23:23 u »
Hmm, is zuster Agatha niet gewoon een Rochefort derivaat? Of is dit vloeken in de kerk.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #31 Gepost op: 31-12-2007 14:27 u »
 "SG na koelen:"          1072

  Alc.10% vol. ??

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #32 Gepost op: 31-12-2007 14:55 u »
1080-1083 is het begin SG.

En ja, Herman, je hebt gelijk. Maar proef ze maar eens naast elkaar en oordeel zelf. De verschillen zijn navenant.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #33 Gepost op: 10-03-2008 23:04 u »
Spannend. Ik heb net een zuster op (37 kratten) die 7 dagen aan het hervergisten is bij 30 ºC. Er is nog een spoortje diacetyl in de geur aanwezig. Er is nog een licht zoetje van een gedeelte van de bottelsuiker. Maar verder: een van de beste zusters ooit. Veel volle moutsmaken, geen gebrande moutsmaken en ook wat milder gehopt. Niet dat ik minder hop heb toegevoegd, maar de hop was wel wat ouder.

Nu de kloon van Herman (Henielma). Twee maanden op fles, dan begint de Zuster net lekker te worden.

Uiterlijk: de kleur is te licht en het bier is erg troebel. Vreemd, als er 1 gist flocculent is, dan is het wel de Rochefort gist. Prachtige mousse schuimkraag
Geur: prachtige gistesters. Ruikt wat zoetig. Mist wat speciaalmoutgeur
Smaak: te vlak en te zoet. Ik mis hopkarakter en ik mis speciaal-mout karakter (gebrandheid). Het is een prachtig bier, maar hij lijkt meer op de Rochefort 8 dan op de Zuster.

Grappig dat het bier zo verschilt van het origineel. In het recept mist alleen de 0.5% cara900 en de northern brewer mist. De ene installatie is de andere niet.

Herman: wat was je eind SG? De zuster hoort tussen de 1010 en 1016 te eindigen.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.963
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Zuster Agatha
« Reactie #34 Gepost op: 10-03-2008 23:25 u »
De kloon van mij is geeindigd op een SG van 1014. Het begin SG was wat te laag. Bedoeld was 1080 maar het was 1070 geworden inclusief het toevoegen van de starter. Dit geeft inclusief hergisting ongeveer 7,3% alcohol.

De kleur is inderdaad te licht en het bier blijft lekker troebel. Ik heb me dit jaar voorgenomen niet op de kleur te sturen om geen last te hebben van de gebrande smaak van de donkere moutsoorten. Wat je mist zou toch de cara900 en de Northern Brewer hop kunnen zijn. Maar misschien was de hoofdgisting nog wat te koud. Begonnen bij 22 ºC, de tweede dag 25 ºC en de derde dag 23 ºC.

Ik vind het een lekker en zacht bier. Inderdaad richting de Rochefort 8.
Een paar weken later heb ik het recept van BuBS voor de Rochefort 8 gemaakt en ik moet mijn Zuster kloon en die BuBS kloon nog eens met elkaar vergelijken. Maar over beide bieren ben ik tevreden. Bij het tweede bier heb ik wel het begin SG van 1080 gehaald. Beide bieren hebben een schijnbare vergistingsgraad van 80%.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #35 Gepost op: 12-04-2008 14:06 u »
Zuster Aghata voorlopig niet te krijgen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.473
  • Land: nl
Re: Zuster Agatha
« Reactie #36 Gepost op: 12-04-2008 14:48 u »
Later op deze middag weer meen ik.

 :degroeten:

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #37 Gepost op: 12-04-2008 15:08 u »
Later op deze middag weer meen ik.

 :degroeten:

Nee hoor, het duurt een paar maanden.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #38 Gepost op: 14-04-2008 21:28 u »
Vanaf zaterdag 19-4 weer verkrijgbaar, helaas tijdelijk alleen in 0.75 liter flessen. Sorry.

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Zuster Agatha
« Reactie #39 Gepost op: 14-04-2008 21:46 u »
Beter iets dan niets, Martin!  ;D

Leuk dat je Zuster weer te koop is!  :duimop:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #40 Gepost op: 17-09-2015 13:52 u »
Hemeltje, als je goed zoekt vind je gewoon de receptuur van de Zuster...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.065
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zuster Agatha
« Reactie #41 Gepost op: 17-09-2015 23:13 u »
Hemeltje, als je goed zoekt vind je gewoon de receptuur van de Zuster...

Mooi toch. Het viel mij op dat men in de VS ook niet zo moeilijk doet over receptuur. Maakt ook niet zo veel uit. Er zijn meer factoren, zoals de brouwapparatuur en de vakbekwaamheid van de brouwer, de het uiteindelijke resultaat bepalen.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.963
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Zuster Agatha
« Reactie #42 Gepost op: 18-09-2015 00:04 u »
Ik wist dat die ergens stond, je hebt hem weer gevonden. Leuk om zo'n oud topic weer eens na te lezen.

Offline edensan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • mijn overuren worden uitbetaald in Dingemans mout!
Re: Zuster Agatha
« Reactie #43 Gepost op: 27-11-2016 08:11 u »
Hemeltje, als je goed zoekt vind je gewoon de receptuur van de Zuster...

Hoi,
Waarom zet je niet gewoon jou recept op dit forum? Eer wie eer toekomt!

Gr Edwin

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.678
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Zuster Agatha
« Reactie #44 Gepost op: 27-11-2016 20:53 u »
Hoi,
Waarom zet je niet gewoon jou recept op dit forum? Eer wie eer toekomt!

Gr Edwin


Even naar boven scrollen?
MO's geheim....

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zuster Agatha
« Reactie #45 Gepost op: 27-11-2016 20:57 u »
Nou zegt MO in een andere post dat tegenwoordig de Zuster Agatha vergist wordt met Nottingham gist en vroeger met de Rochefort gist.
Vraag ik me af; hoe kan zo'n cleane gist als nottingham een Rochefort gist vervangen?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 957
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Zuster Agatha
« Reactie #46 Gepost op: 28-11-2016 11:37 u »
Nou zegt MO in een andere post dat tegenwoordig de Zuster Agatha vergist wordt met Nottingham gist en vroeger met de Rochefort gist.
Vraag ik me af; hoe kan zo'n cleane gist als nottingham een Rochefort gist vervangen?

Zo neutraal is de Nottingham niet bij 20..22 graden zoals MO aangeeft. Prima gist voor die stijl bier.
 

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #47 Gepost op: 28-11-2016 13:01 u »
Ik was ook sceptisch in het begin maar een proefbrouwsel 50% vergist met Nottingham en 50% vergist met Rochefort gaf helemaal niet zulke grote verschillen. En commercieel werkt het ook prima, ik schat dat Zuster Agatha al vanaf 2010 met de Nottingham wordt gebrouwen...

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: 00
Re: Zuster Agatha
« Reactie #48 Gepost op: 29-11-2016 00:08 u »
Ik was ook sceptisch in het begin maar een proefbrouwsel 50% vergist met Nottingham en 50% vergist met Rochefort gaf helemaal niet zulke grote verschillen. En commercieel werkt het ook prima, ik schat dat Zuster Agatha al vanaf 2010 met de Nottingham wordt gebrouwen...

Mooie tip, ga ik ook eens proberen.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.055
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zuster Agatha
« Reactie #49 Gepost op: 30-11-2016 13:24 u »
Ik vind Zuster Agatha een heerlijk biertje, zo lekker dat ik dit recept ook na ga brouwen.
Spullen bestellen en dat wordt mijn volgende, weet iemand trouwens welke Hallertau hier bedoeld wordt?
Of maakt dat niet zoveel uit?
En aan MO, bedankt voor het delen van je recept en als tegenprestatie heb ik 3 muifelbieren, te weten de zuster, d'n ossekop en de broeder opgenomen in het assortiment in mijn winkel.
Ik kan overigens ook alleen die 3 bestellen!   

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #50 Gepost op: 30-11-2016 13:31 u »
Northern brewer, kooktijd 90 min, IBU bijdrage 25
Hallertau Hersbrücker of Mittelfrüh, kooktijd 30 min, IBU bijdrage 5

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.055
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zuster Agatha
« Reactie #51 Gepost op: 09-12-2016 14:08 u »
Volgende week word de stiefzuster gebrouwen.
Ik heb alles binnen nu nog ff een dag vrij plannen.
En de echte zuster is ook binnen samen met een paar familieleden.


Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 276
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zuster Agatha
« Reactie #52 Gepost op: 09-12-2016 15:54 u »
Hay, post je recept hier eens, dan ga ik hem ook brouwen.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.055
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zuster Agatha
« Reactie #53 Gepost op: 09-12-2016 16:55 u »
Ben vanavond laat pas weer thuis maar ik heb het recept aangehouden zoals op de eerste pagina van dit topic.
Zoals neergezet door Henielma plus de 0.6% chocomout die Mo zelf aangeeft.
Ik werk niet met BrouwHulp of zo en dan moet ik het daar weer in gaan zetten.
Maar kijk maar is het staat er allemaal.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.810
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Zuster Agatha
« Reactie #54 Gepost op: 09-12-2016 18:03 u »
Dan zou dit hem ongeveer moeten zijn:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk134
Naam receptZuster Agatha Kloon
Brouwdatum09-12-2016
BiertypeQuadrupel
Volume15,0
Begin SG1,080 SG
Eind SG1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,5%
Alcoholgehalte8,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)49 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement74,7 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lVenlo water.
7,60 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l5 mg/l9 mg/l60 mg/l15 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,950 kgPilsmoutDingemans3 EBC74,7 %
0,360 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC6,8 %
0,310 kgSpecial BDingemans350 EBC5,9 %
0,030 kgCarafa Special IWeyermann900 EBC0,6 %
0,640 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC12,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust60,0 °C1 min.35 min.3,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.25 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
29,0 gNorthern Brewerbellen5,6%75 min.23,9 IBU
17,0 gHallertau Hersbrucker bellen2,5%30 min.4,5 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,00 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gNottingham (-)bovengist



Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 276
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zuster Agatha
« Reactie #55 Gepost op: 10-12-2016 13:12 u »
De originele Zuster heeft wel ca. 10% alcohol, het recept geeft 8,1% aan?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 776
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Zuster Agatha
« Reactie #56 Gepost op: 10-12-2016 13:30 u »
Het eind SG zal ook eerder 1010 dan 1018 zijn.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.055
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zuster Agatha
« Reactie #57 Gepost op: 08-01-2017 19:06 u »
Dinsdag heb ik deze gebrouwen begin sg was 1082.
Vandaag zat het sg na een heftige vergisting al op 1012 en heb ik overgeveld.
Wat mij opviel met proeven en dat is ook logisch met deze gistkeuze dat je totaal geen gistprofiel/smaak aan het bier hebt.
Normaal bij Belgische bieren verwacht je een sterk gistprofiel.

Tags: