Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Zuster Agatha  (gelezen 9188 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.069
  • drink gezond
Zuster Agatha
« Gepost op: 27-09-2007 21:25 u »
Vandaag 39,7 km gefietst om kennis te mogen maken met zuster Agatha. Na te hebben geroken, genipt, gesnoven, volgt hier het vonnis : donker, robuust, fruitig, volmondig, geparfumeerd... kortom een lekker wijf om te samen de koude winter maanden door te brengen. Hoewel mijn voorkeur gaat uit naar een tripel, kan ik met zuster Agatha een paar vrienden gelukkig maken. Is de receptuur resp. de werkwijze gepubliceerd in het forum? Of is het topsecret bij Made by Oss ??

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.317
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #1 Gepost op: 28-09-2007 19:15 u »
Ja, dat is een goeie. Wat zou het recept van de zuster zijn. Staat dat niet gewoon op de muifelbrouwerij.nl site?

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.069
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #2 Gepost op: 29-09-2007 08:11 u »
Ja, dat is een goeie. Wat zou het recept van de zuster zijn. Staat dat niet gewoon op de muifelbrouwerij.nl site?
Jawel, maar geen ingrediënten % en geen maischschema. Ok, het mijn een uitdaging om het te vinden.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.317
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #3 Gepost op: 29-09-2007 08:40 u »
Doe maar een voorstel. Ik kan het recept wel opschrijven, en je mag alles van me weten, maar echt spannend is het dan niet meer he?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.827
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zuster Agatha
« Reactie #4 Gepost op: 29-09-2007 08:50 u »
Houd de zuster maar spannend... :D Daardoor zullen mensen nog meer moeten gaan proeven(=kopen) om het te "klonen".

Brouwtip: doorspoelen tot gewenst volume voor koken! Verder: geduld!!! Geduld!!! Geduld!!!
En je wort of bier weggooien kan altijd nog...
Warm lageren !! :)

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Zuster Agatha
« Reactie #5 Gepost op: 29-09-2007 11:07 u »
Misschien een goede voor de pre-ONK....kloon project van De Zuster. :pan:
Nothing suprises me, I'm a scientist.
Water wordt een feest als het bij de brouwer is geweest!!!!

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.851
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Zuster Agatha
« Reactie #6 Gepost op: 29-09-2007 13:39 u »
Al lezend op het forum heb ik tot nu toe het volgende verzameld van de Zuster:

75% pilsmout
7% Caramout
6% Special B
12% suiker

Vergisten tussen 25 .. 30 ºC.
Begin SG 1080. Eind SG 1010.

Northern Brewer hop als bitterhop
Hallertau als aromahop

2 maanden rijpen om op smaak te komen
Rochefort gist.

En MO zit ik er ver langs?
Geautomatiseerd maischen en gecontroleerd vergisten is zo gek nog niet.
Vergisting online: Tcontrol

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.069
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #7 Gepost op: 29-09-2007 15:48 u »
Hier komt zuster Geltruda half zuster van Agatha :
Q= batch 20 lit.
Pilsmout     6000 g.   75,9%
caramout     650 g.    8,2 %
special B     500 g.     6,3 %
Donker kandijsuiker 750 g. 9,4 %

Maischschema:     50 min 62 C. 40 min 70 C. 5 min. 78 C.
Northern Brewer 43 g. Hallertau 20 g.
Wyeast 1762.   

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zuster Agatha
« Reactie #8 Gepost op: 29-09-2007 17:25 u »
MO maischt toch altijd 1 uur op 66 ºC?  8)
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.459
  • Land: nl
Re: Zuster Agatha
« Reactie #9 Gepost op: 29-09-2007 20:10 u »
Mannen, we gaan toch niet elkaars bieren klonen toch?
Verzin je eigen bier "and get a live" zou ik zo zeggen.

 :stom:
HOME  has been made for you : share it! And act for the planet.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.138
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #10 Gepost op: 29-09-2007 20:13 u »
 :hoera: helemaal mee eens !!

(maarja, met zo'n planning als mr. Yeast....)

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.069
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #11 Gepost op: 29-09-2007 20:16 u »
Mannen, we gaan toch niet elkaars bieren klonen toch?
Verzin je eigen bier "and get a live" zou ik zo zeggen.

 :stom:

Je kloont toch ook commerciële bieren! Zuster Agatha is go to the commerce.

Offline Johannes

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Zuster Agatha
« Reactie #12 Gepost op: 29-09-2007 20:17 u »
Waarom? Als iemand een goed bier brouwt? Gebeurt hier op het forum dagelijks. Alleen in dit geval kun je het ook in de winkel kopen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.459
  • Land: nl
Re: Zuster Agatha
« Reactie #13 Gepost op: 29-09-2007 20:26 u »
Citaat
Zuster Agatha is go to the commerce.
Ja, maar één PB'tje naar de brouwer is genoeg om het recept te krijgen.

Als je dan toch gaat klonen, probeer dan een Chimay Blauw te klonen voor een prijs.
Ik moet zeggen dat ik nog geen poging heb gedaan.
Ik krijg de Chimay blauw simpelweg niet door mijn strot.

 :degroeten:

HOME  has been made for you : share it! And act for the planet.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.069
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #14 Gepost op: 29-09-2007 20:31 u »
Ja, maar één PB'tje naar de brouwer is genoeg om het recept te krijgen


Neen Mr. Yeast zie citaat MO. "  Doe maar een voorstel. Ik kan het recept wel opschrijven, en je mag alles van me weten, maar echt spannend is het dan niet meer he?  Daag mij niet uit!!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.459
  • Land: nl
Re: Zuster Agatha
« Reactie #15 Gepost op: 29-09-2007 20:39 u »

Maar helemaal hetzelfde krijg je het bier toch niet.
Dit vanwege het simpele feit dat jij andere brouwhuisconstanten hebt.
Om dezelfde kleur/smaak te krijgen moet jij misschien andere moutverhoudingen hebben.
Het hoprendement is bij jou anders etc, etc......

ik word er nu al moe van.

 :degroeten:
HOME  has been made for you : share it! And act for the planet.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.069
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #16 Gepost op: 29-09-2007 20:43 u »
Ik was al moe!
 

Offline Johannes

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Zuster Agatha
« Reactie #17 Gepost op: 29-09-2007 20:46 u »
Tsja dan hoeven we helemaal niet meer te klonen. Maar inderdaad ook al laat je 10 brouwers hetzelfde recept met dezelfde ingedienten brouwen, je krijgt 10 totaal verschillende bieren.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.459
  • Land: nl
Re: Zuster Agatha
« Reactie #18 Gepost op: 29-09-2007 20:46 u »

Laten we een biertje pakken.  :proost2:

 :biersmile:
HOME  has been made for you : share it! And act for the planet.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.317
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zuster Agatha
« Reactie #19 Gepost op: 30-09-2007 17:05 u »
Henielma, mijn dochter (van 4) zou zeggen: jij krijgt een medaille. Je hebt het recept helemaal. Dit was het recept van de 1e batch (300 liter). In de 2e batch (900 liter) heb ik nog 0.6% chocolade mout (cara900, ontbitterd) toegevoegd. De kleur van de 2e batch bevalt me beter, dus die zwarte mout blijft er wel in.

Inderdaad eenstapsmaisch, 66 . Gisteren 30 liter weggetapt in Bergen op Zoom. De mensen vonden het een heerlijk bier, ik stond er echt als trotse brouwer.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.851
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Zuster Agatha
« Reactie #20 Gepost op: 30-09-2007 18:06 u »
Het stond allemaal al op het forum. Welliswaar verspreid. Leuk dat ik het goed verzameld had. Ik ga het een keer nabrouwen en misschien is het wel het eerstvolgende wat ik ga proberen.
Geautomatiseerd maischen en gecontroleerd vergisten is zo gek nog niet.
Vergisting online: Tcontrol

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.069
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #21 Gepost op: 30-09-2007 18:50 u »
Het stond allemaal al op het forum. Welliswaar verspreid. Leuk dat ik het goed verzameld had.
In mijn tijd op school, was het spieken niet toegestaan !

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.851
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Zuster Agatha
« Reactie #22 Gepost op: 30-09-2007 18:58 u »
Literatuur onderzoek toch wel?

Geautomatiseerd maischen en gecontroleerd vergisten is zo gek nog niet.
Vergisting online: Tcontrol

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.069
  • drink gezond
Re: Zuster Agatha
« Reactie #23 Gepost op: 30-09-2007 19:27 u »
Literatuur onderzoek toch wel?


Jawel.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.851
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Zuster Agatha
« Reactie #24 Gepost op: 25-12-2007 23:36 u »
MO,

Ik heb nu het onderstaande brouwsel in de hoofdvergisting staan bij zo'n 24,5 ºC. Als ik straks op deze gistkoek nog een keer een poging wil wagen voor een bier met veel smaak zoals jou Zuster wat zou jij dan veranderen? Bijvoorbeeld echt vergisten bij zo'n 27 .. 28 ºC? Of kan ik beter iets anders veranderen?

BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Zuster Agatha stort
Biertype: Quadrupel


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =========================================================

Gepland volume: 21 liter
Geplande begindichtheid: 1080 g/l
Gemeten begindichtheid: 1072 g/l
Geplande kleur (Morey): 44 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 29 IBU


==== Maischen =============================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    4.693    75.0
CaraMunich (Cara 120)                    123    0.438     7.0
Special B (Cara 400)                     391    0.375     6.0
Bruine kandijsuiker                       10    0.751    12.0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 18

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Beta-amylase            60     60        0     35    Infusie                  64       21.00         3.81
Alfa-amylase            72     72       10     25    Directe verwarming        0       
Uitmaischen             78     78        5      1    Directe verwarming        0       


==== Filteren en spoelen ==================================================================================

Spoelwater:             9.57 liter
Temperatuur spoelwater: 0.00°C
Filtertijd:             0:00


==== Koken, hop en kruiden ================================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Styrian Goldings           3.8            65.0           75         Hopbellen     25.8
Hallertau                  2.5            30.0           10         Hopbellen      2.7


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)

SG na koelen:          1072
Volume na koelen:      22 liter


==== Vergisting ===========================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          1762 Bel ABY II
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      1.0 liter
Dichtheid giststarter:   1040 g/l
Starter belucht:         48 uur
Temperatuur giststarter: 22.0°C
Gistvoeding:             Nutrivit
Hoeveelheid gistvoeding: 10.0 gram

Vergisting
Primaire vergisting bij 24,5 °C
Geautomatiseerd maischen en gecontroleerd vergisten is zo gek nog niet.
Vergisting online: Tcontrol

Tags: