Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Calciumgehalte in brouwwater  (gelezen 233 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wil1

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: 00
Calciumgehalte in brouwwater
« Gepost op: 15-11-2017 12:31 u »
Ik heb vorige week gebrouwen met water uit n put (235 m diep). Het calciumgehalte is zeer laag namelijk 8 mg/l. Het leidingwater bij mij heeft 88 mg/l. Op het forum vond ik dat calciumchloride een voller rondere smaak geeft en calciumsulfaat een drogere en bitterder smaak afgeeft. Nu weet ik niet wat calcium zelf doet aan smaak en aan het brouw/vergisting proces.  Bij mijn weten is het calciumgehalte n maat voor de hardheid van het water. Weet  iemand hier meer over te vertellen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Calcium gehalte in brouwwater
« Reactie #1 Gepost op: 15-11-2017 13:27 u »
Hardheid komt door calciumcarbonaat, en dan vooral het carbonaat gedeelte.
Calcium zelf is echter essentieel voor bier. Eerst tijdens het maischen waar het belangrijk is voor de pH en ik dacht ook de conversie, en ook later tijdens de vergisting waar het belangrijk is voor de flocculatie. 80 mg/l is een goed richt getal.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Calciumgehalte in brouwwater
« Reactie #2 Gepost op: 15-11-2017 21:52 u »
Het calciumion (het calciumgedeelte van calciumzouten) heeft geen smaakinvloed. Het andere deel van de calciumzouten wel.

Hardheid van water wordt bepaald door de mate waarin calciumzouten worden afgezet na verwarmen.

En inderdaad gist heeft calcium nodig. Het werkt ook positief op het helder worden van je bier.

Zie ook http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35207.msg532037.html#msg532037

Tags: