Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Eikensnippers in bier  (gelezen 25497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Eikensnippers in bier
« Gepost op: 18-07-2007 22:12 u »
Ik heb net een podcast geluisterd op www.basicbrewing.com, omdat ik op zoek was naar het gebruik van eikenhout in bier. (Er staan nog veel meer geweldige podcasts, check). De conclusies die hierover werden vermeld waren:

  • Bierstijlen die geschikt zijn om eikensnippers te gebruiken zijn stouts, imperial stouts, sterke donker bieren. Hoog alcoholisch en met genoeg bitterheid.
  • Bieren gebrouwen met eiken kunnen gemengd worden met andere bieren zoals brown ales, IPA's en lichtere bieren.
  • De aanbevolen hoeveelheid eiken ligt op de 13 gram/liter (dit is een grote brouwer die dit zegt, dit is veel te veel heb ik gelezen)
  • Snippers kunnen droog aan het bier toegevoegd worden
  • Lager het bier met eiken 3 maanden tot 1 jaar
  • Lager in plastic, omdat dan een kleine oxidatie plaats vindt (dit zal wel voor geuzes en lambieken gelden)


Toen heb ik nog even gekeken op het forum. Het enige onderwerp waar eikensnippers gebruikt werden was het Lowbach onderwerp.
  • Hierin wordt vermeld dat je het beste de eikensnippers kan toasten in de oven. Snippers worden in aluminiumfolie verpakt en een uur bij 100-190°C getoast. Hierdoor komt de smaak uit het hout.
  • snippers kunnen in whiskey of andere alcohol gelegd worden om te desinfecteren en smaak op te nemen.
  • Bij het eerste recept wordt er 2 gram/liter gebruikt, maar dit is veel te veel.
  • Daarna wordt er 0,5 gram/liter gebruikt wat iets te weinig is, maar dit is een vrij licht, niet bitter bier

Best wel een verschil tussen beide, ik neig toch eerder naar de ervaringen van Hoppie. Ik wil graag een Imperial Stout maken en daar een gedeelte van lageren met eiken. Het lijkt me geweldig om hiermee wat extra diepte in het bier te brengen. 
Heeft iemand meer ervaringen met eiken en dan vooral in zware, donkere, hoppige bieren? Als ik het zo bekijk, wil ik meer dan 0,5 gram/liter (1g/l) gebruiken en de snippers in de oven roosteren. Daarna wil ik het bier minimaal 3 maanden lageren, gewoon in glas.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #1 Gepost op: 18-07-2007 22:44 u »

Hoi Gerb,

De 2 gram was teveel ivm het kloonaspect.
De smaak was op zich niet verkeert.
Wel zijn eikensnippers bitter, maar net wat je zegt valt dat weer minder op in een bitter bier.

2 gr/ltr kan wel in een stout (misschien moet je zelfs meer hebben), maar verstandig is om het eerst
met 1,5 gr/ltr te doen.

Beter te weinig dan te veel in dit geval.

3 maanden lageren met in de oven verwarmde snippers is echt niet nodig.
In de oven gaan de porien open van het eiken, en bij deponeren in de lagertank heb je binnen 1 minuut
eikensmaak aan je bier.
Dus gewoon lekker je eigen lagertijd aanhouden zou ik zo zeggen.

Inderdaad geeft eiken een "edel" karakter aan je bier.
Geen slecht plan om dit toe te passen in een stout.

Ik denk dat 2 g/l wel kan, maar doe voorzichtig brewmate.  :biersmile:

 :degroeten:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #2 Gepost op: 18-07-2007 23:55 u »
Ik heb eiken snippers toegevoegd in mijn lambiek van spontane vergisting en lambiek met de lambic blend direct direct na het brouwen. Ook in mijn kersenbier heb ik eiken snippers toegevoegd na de hoofdvergisting toen ik ook kersen toevoegde. Bij mijn derde lambiek ook met lambic blend ga ik ze pas toevoegen zodra de morellen erbij gaan. Dus qua smaak ervaring weet ik nog niets, wel rook het heel lekker toen ik het net had toegevoegd. Ik heb Amerikaanse eikenkrullen gebruikt die je in zakjes kan kopen, 1 zakje is genoeg voor 20 liter bier of most voor de wijnbrouwers.

 :degroeten:

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.094
  • drink gezond
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #3 Gepost op: 19-07-2007 08:25 u »
 Houtsnippers ? jawel ik heb ze veel gebruikt bij het maken van wijn. Hoewel het laten rijpen in houtvaten een beter en zuiver smaak oplevert ( er wordt
 zuurstof doorgelaten ) je kunt met houtsnippers goede resultaten bereiken. Ik zou zelf geen hout gaan roosteren.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #4 Gepost op: 19-07-2007 09:17 u »
In mijn Robust Porter heb ik 1 gram medium geroosterde eikensnippers (gekocht bij Brouwland, verder niet behandeld) per liter toegevoegd. Dit bier heeft twee weken gelagerd. Aan de helft van dit bier had ik wel eikensnippers toegevoegd, aan de andere  helft niet. Ik proefde geen enkel verschil. Wellicht was twee weken te kort (of 1 gram per liter te weinig).

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.177
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #5 Gepost op: 19-07-2007 09:44 u »
De lagertijd zal niet te kort zijn geweest, kennelijk kun je de dosis bij zwaardere donkere bieren verhogen. Wellicht was 2 g/l beter geweest.
Het blijft natuurlijk een kwestie van uitproberen. De juiste dosis zal per biertype verschillen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #6 Gepost op: 19-07-2007 12:33 u »

Citaat
De juiste dosis zal per biertype verschillen.

Juist.  :)

 :degroeten:

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #7 Gepost op: 19-07-2007 18:53 u »
IK heb vorig jaar een porter/stout gebrouwen met houtsnippers.
Eerst had ik de houtsnippers geroosterd en daarna geweekt in potje met whisky, voor een maand of drie.
Dit later toegevoegd bij de lagering van mijn porter.
Ik heb ongeveer 2 gr per liter gebruikt, maar was bijna niet te proeven.
Wil je het hout echt proeven, gebruik dan niet te veel hop, deze zal de hout in smaak overtreffen.
Of gewoon heel veel gebuiken.

Gr BuBs

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.094
  • drink gezond
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #8 Gepost op: 19-07-2007 20:19 u »
In mijn Robust Porter heb ik 1 gram medium geroosterde eikensnippers (gekocht bij Brouwland, verder niet behandeld) per liter toegevoegd. Dit bier heeft twee weken gelagerd. Aan de helft van dit bier had ik wel eikensnippers toegevoegd, aan de andere  helft niet. Ik proefde geen enkel verschil. Wellicht was twee weken te kort (of 1 gram per liter te weinig).
Bij de bier heb ik geen ervaring, bij de wijn duurt maanden voordat een houtsmaak ontstaat.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #9 Gepost op: 19-07-2007 23:44 u »
Op de zakjes eiken snippers die ik gebruikt heb stond 3 maanden mee laten rijpen. Bij 2 lambieken laat ik ze een jaar mee rijpen bij mijn kersenbier en de derde lambiek ca 6 maanden.

Houtsnippers ? jawel ik heb ze veel gebruikt bij het maken van wijn. Hoewel het laten rijpen in houtvaten een beter en zuiver smaak oplevert ( er wordt
 zuurstof doorgelaten ) je kunt met houtsnippers goede resultaten bereiken. Ik zou zelf geen hout gaan roosteren.

Houten vaten zijn uiteraard het meest ideaal voor de lambieken maar behoorlijk duur in aanschaf, ik heb al deze bieren in kunststof gisting vaten en Curver vaatjes, deze laten ook wat zuurstof door.

 :degroeten:

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #10 Gepost op: 27-11-2007 20:55 u »
Ik heb net 10 gram eikensnippers 1 uur bij 200 graden verhit. Daarna in een mix van whiskey en wodka gelegd. Dit is nu bruin geworden en ruikt erg heftig naar hout.
Ik zie het niet zo duidelijk staan, maar was het nu de bedoeling om de snippers hier een tijd in te laten liggen en dan alleen de snippers in de lagertank te gooien of ook het whiskey gedeelte?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.177
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #11 Gepost op: 27-11-2007 21:26 u »
Gerb,

Alleen de houten snippers in de lager tank, deze zijn namelijk doordrenkt van de wiskey smaakstoffen. Niet de whiskey toevoegen, tenzij je een Whiskey-bier wilt hebben  ;D

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #12 Gepost op: 27-11-2007 21:31 u »
Ik denk dat je het beste de snippers met de whiskey in het bier kan gooien. Als je eerst de snippers roosterd, is het niet meer nodig om ze te ontsmetten.

Door ze in een sterke alcohol oplossing te weken onttrek je de houtsmaak aan de snippers, en die zit nu hoofdzakelijk in het whiskey/wodka mengsel.

De hoeveelheid whiskey staat neem ik aan niet in verhouding tot de hoeveelheid bier die je gaat brouwen.

Ik weet niet of je whiskey (Iers) of whisky (Schots) heb gebruikt, de Schotse whisky heeft over het algemeen een rooksmaakje doordat de mout (mechanisch) dmv turf wordt gedroogd, en de Ierse whiskey wordt over het algemeen dmv steenkool gedroogd, en heeft die rooksmaak niet.

Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Als je het in een Stout gaat gebruiken maakt het niet zoveel uit, maar in een IPA of ander licht bier is die rooksmaak niet wenselijk.

 :degroeten:


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.744
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #13 Gepost op: 27-11-2007 21:40 u »
Ik heb hetzelfde procede gevolg voor mijn morellenbier maar heb het alcoholextract toegevoegd aan het bier in plaats van de snippers. Volgens mij worden de de getoaste snippers in alcohol geweekt om de wat meer apolairdere componenten ui de snippers te extraheren. Dit zou in een minder alcoholrijke omgeving zoals bier veel langzamer verlopen.

Je kunt natuurlijk ook beide toevoegen zoals Theo suggereert.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #14 Gepost op: 28-11-2007 20:45 u »
Ik heb de eikensnippers én het alcoholmengsel bij het bier gegooid. Het is een experiment van 5 liter. Het whiskey/wodka mengsel was helemaal donkerbruin gekleurd en rook eigenlijk nog het meest naar alcohol, de 'eikengeur' haalde ik er niet uit. De whiskey is overigens Schots (Glenmorangie) dus het heeft wel een rokerig smaakje. Niet slecht, maar ik ben geen liefhebber.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #15 Gepost op: 28-11-2007 20:58 u »
Citaat
Glenmorangie

Jummie, mijn favoriet.
Ze hebben ook whisky gerijpt in sherryvaten.
Lekkerrrrrr...

 :degroeten:

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #16 Gepost op: 28-11-2007 21:00 u »
Het is een duur flesje geweest. Paarlen voor de zwijnen om dat aan mij te geven. Ik gooi het nota bene in bier, je mag bij deze whiskey nog niet eens een drupje water erin doen, heb ik gehoord.

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 391
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #17 Gepost op: 25-04-2009 20:47 u »
Gerb hoe is je lageren-met-eik experiment dan afgelopen? Was de houtsmaak goed te proeven?

groet
Bart

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #18 Gepost op: 25-04-2009 21:16 u »
Moeilijk te zeggen, niet duidelijk in ieder geval. Door de zwaarte van het bier en de sterk gebrande smaken is de houtsmaak maar moeilijk te isoleren. De contacttijd is natuurlijk ook erg belangrijk. Ik heb uit mijn hoofd 3 weken gelagerd met het hout en whiskey, misschien is dit wel iets te kort. Voor mijn volgende RIS gebruik ik 10 gram eik op 15 liter bier. Deze week ik in 50 gram vodka/cognac. Waarschijnlijk gaat de hele cocktail erbij.

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 391
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #19 Gepost op: 25-04-2009 22:29 u »
Moeilijk te zeggen, niet duidelijk in ieder geval. Door de zwaarte van het bier en de sterk gebrande smaken is de houtsmaak maar moeilijk te isoleren. De contacttijd is natuurlijk ook erg belangrijk. Ik heb uit mijn hoofd 3 weken gelagerd met het hout en whiskey, misschien is dit wel iets te kort. Voor mijn volgende Russian Imperial Stout gebruik ik 10 gram eik op 15 liter bier. Deze week ik in 50 gram vodka/cognac. Waarschijnlijk gaat de hele cocktail erbij.

Bij 10 g op 15 l is de verdunning toch nog groter? Vorige keer gebruikte je 10 g op 5 l...

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #20 Gepost op: 25-04-2009 23:49 u »
OK, ik had het niet nagezocht. Ik was ervan uitgegaan dat ik vorige keer iets van 1 g/l had gebruikt. Ik zal mijn aantekeningen er nog eens bijpakken. Ik denk dat ik nu ook wel tot 2 g/l kan gaan.

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 391
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #21 Gepost op: 26-04-2009 09:04 u »
Ik heb zelf een RIS in lagering staan, ik denk er 2L van af te hevelen en daar als experiment 5g per liter bij te doen.
Waarschijnlijk zet ik de snippers eerst een uur in de oven op 100-120°C.

Offline Robertw

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 198
  • Land: nl
  • Straat vernoemd naar mijn grootvader.
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #22 Gepost op: 26-04-2009 13:07 u »
Misschien is het een idee om in een aantal flesjes bier diverse hoeveelheden eikenhout mee te bottelen?

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #23 Gepost op: 27-04-2009 10:44 u »
Ik heb zelf een Russian Imperial Stout in lagering staan, ik denk er 2L van af te hevelen en daar als experiment 5g per liter bij te doen.
Waarschijnlijk zet ik de snippers eerst een uur in de oven op 100-120°C.

Moet die temperatuur niet iets hoger om het eiken echt te taosten?

Louis

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 391
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #24 Gepost op: 27-04-2009 13:03 u »
Moet die temperatuur niet iets hoger om het eiken echt te taosten?

Louis

Ik volg het procede van Hopmans. Dacht dat de bedoeling van 100-120°C is om de porieën van de snippers open te zetten zodat ze vlugger smaak afgeven, niet noodzakelijk om smaak te wijzigingen.
Ik twijfel wel nog of ik dit ga doen, vraag me af of die snippers na een uurtje in de oven etensluchtjes en dergelijke gaan opnemen?

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #25 Gepost op: 28-04-2009 11:35 u »
Ik volg het procede van Hopmans. Dacht dat de bedoeling van 100-120°C is om de porieën van de snippers open te zetten zodat ze vlugger smaak afgeven, niet noodzakelijk om smaak te wijzigingen.
Ik twijfel wel nog of ik dit ga doen, vraag me af of die snippers na een uurtje in de oven etensluchtjes en dergelijke gaan opnemen?

Dat is een goede vraag. Zou goed kunnen en dat wil je niet.

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 391
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #26 Gepost op: 29-04-2009 18:07 u »
Ik net mijn RIS geheveld. Bij 3L heb ik 21g Amerikaanse eikensnippers gedaan. Zonder in de oven te roosteren, te koken of wat dan ook.
Dus 7g per liter. Misschien wat veel, maar ik denk dat dat wel mag voor zo'n zwaar en donker bier. Wel ga ik af en toe proeven hoe het evolueert.

Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 391
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #27 Gepost op: 12-05-2009 16:41 u »
Ik heb deze RIS-op-hout nu na tien dagen geproefd: de smaak deed me niet direct aan eik denken, maar had wel iets dat ik met rode wijn associeer.
Ik heb het niet goed kunnen proeven want mijn wijndief past niet in de kleine lagerfles.  ::)

Na nog eens tien dagen ga ik nog een staaltje nemen. Als het zo blijft bottel ik met weinig suiker (3g per liter?) om die associatie met wijn te behouden (het bier heeft ook 11,5% alc.).

 :degroeten:
Bart

Offline Menno071

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #28 Gepost op: 26-02-2014 12:57 u »
Een tijd geen reactie geplaatst op dit onderwerp zie ik.

Wat ik recentelijk uitgeprobeerd heb is het volgende: Ik heb twee blikken siroop van Brewferm Abdijbier (8%) genomen, en die heb ik volgens de gebruiksaanwijzing gemaakt (totaal 18 liter). Na de hoofdvergisting heb ik dit 'brouwsel' gesplitst: één deel heb ik normaal gelagerd (2 maanden), terwijl ik het andere deel van 9 liter gedurende twee maanden gelagerd heb met stukken hout van Jack Daniels vaten (dus geen snippers).

Deze stukken hout heb ik eerst gedurende een kwartier verwarmd tot 200 graden C.

Na 2 maanden heb ik alles weer samengevoegd en gebotteld. Nu staat het in mijn kruipruimte te rijpen, en ik ben benieuwd wat na ca een half jaar tot 3/4 jaar het resultaat zal zijn.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #29 Gepost op: 26-02-2014 15:45 u »
Heb je het niet geproefd tijdens het bottelen?

henkg

  • Gast
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #30 Gepost op: 26-02-2014 15:56 u »
Misschien is dit een idee:
http://wijnmaker.blogspot.nl/2007/11/eiken-extract-oak-extract.html
Pas toevoegen op moment van bottelen.

Offline Menno071

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #31 Gepost op: 06-03-2014 13:13 u »
Tijdens het bottelen heb ik het niet geproefd.

Ik heb "nu", dus twee maanden na botteling, wel een fles geopend en geproefd. En tot nu toe smaakt het wel lekker maar ik ga zeker de smaakontwikkeling volgen, en een reeks flessen voor langere tijd bewaren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.422
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #32 Gepost op: 06-12-2014 18:43 u »
Ook ik waag we aan het gebruik van eiken houtsnippers.
Vorige week heb ik een donker bier gebrouwen dat het midden houdt tussen een dubbel en een zachte robuust porter. Het leek mij een mooi bier om daar eens een houtsmaakje aan te geven.

Bij Brouwmarkt heb ik houtsnippers gekocht Amerkaans medium toast en eikenhout chips whiskey.
Omdat ook ik niet zeker weet of je de snippers zo in je bier kunt doen zonder risico's op infecties (in het eerste bericht van dit topic staat van wel...) heb ik bedacht hoe ik op een alternatieve manier de snippers kan pasteuriseren.
De methode die ik gehanteerd is eerst de snippers afwegen (ik heb 25 g van elke soort afgewogen, 50 g in totaal dus). Vervolgens vacuümeren (gegarandeerde goede afsluiting in een stevige plastic zak die levenmiddelenveilig is).
Het zakje in een bad leggen bij een temperatuur van 90 ºC gedurende 2 uur.
Regelmatig het zakje keren.
De temperatuur is in mijn geval geregeld met een oude UT-200. https://www.conrad.nl/nl/conrad-ut-200-universele-thermostaat-tussenstekker-40-tot-99-c-615910.html
De sensor zit in een lange buispijp om te zorgen dat die niet nat wordt.






Na de behandeling rook het hout heerlijk.
Het hout met wat Hallertauer Hersbrücker in een groot thee-ei gedaan. En vervolgens het thee-ei gedeponeerd in mijn CCT. Nu rustig afwachten. Ik wil het bier minimaal een week laten staan voor het bottelen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.744
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #33 Gepost op: 06-12-2014 19:10 u »
Omdat ook ik niet zeker weet of je de snippers zo in je bier kunt doen zonder risico's op infecties (in het eerste bericht van dit topic staat van wel...) heb ik bedacht hoe ik op een alternatieve manier de snippers kan pasteuriseren.

Ik benieuwd of de microorganismen door droge verhitting worden afgedood. Ik dacht dat ze fysiologisch actief moeten zijn en dat zijn ze vooral in een vochtige omgeving.

Maar desondanks kan er volgens mij weinig gebeuren als je de snippers zo in het wort stopt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.422
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #34 Gepost op: 06-12-2014 20:47 u »
Ik benieuwd of de microorganismen door droge verhitting worden afgedood. Ik dacht dat ze fysiologisch actief moeten zijn en dat zijn ze vooral in een vochtige omgeving.

Goede opmerking. De snippers een beetje vochtig maken was wat slimmer geweest.

Ik sluit echter niet uit dat door de temperatuur (de thermostaat stond op 94 ºC) en de duur (2 uur) toch de nodige afdoding heeft plaats gehad. Sporen zullen niet vernietigd zijn maar dat hoeft volgens mij ook niet.




Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #35 Gepost op: 06-12-2014 21:32 u »
Ik benieuwd of de microorganismen door droge verhitting worden afgedood. Ik dacht dat ze fysiologisch actief moeten zijn en dat zijn ze vooral in een vochtige omgeving.

Mee eens.
Ik drenk ze altijd minimaal een week in alcohol 40+% voor gebruik.
Daarna kan je ze met de alcohol aan het bier toevoegen, de alcohol extraheert al veel smaak die ik lekker vind voor in het bier.

Offline Biermagneet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 528
  • Land: nl
  • Work is the curse of the drinking classes
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #36 Gepost op: 06-12-2014 22:34 u »
Ik leg de snippers op stukje aluminiumfolie  in de oven op 150 graden voor 15 tot 30 min via de folie laat ik het dan in het bier (zachtjes) vallen.
Nog geen problemen mee gehad tot nu toe.
Dit doe ik ook met koffiebonen trouwens.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #37 Gepost op: 07-12-2014 11:30 u »
Ofwel in alcohol weken ofwel 10 minuutjes koken om de ergste tannines te verwijderen.

In Amerika hebben houtschilfers trouwens niet zo'n goede naam. Betere kwaliteit wordt bereikt met "wood cubes", maar die vind ik niet zo gemakkelijk hier. Heb deze gekocht: http://www.themaltmiller.co.uk/index.php?_a=viewProd&productId=550. Binnenkort in een zware porter.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #38 Gepost op: 07-12-2014 12:03 u »
 Is het dan niet handig om de snippers een poosje in wat water in de magnetron te doen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #39 Gepost op: 07-12-2014 12:05 u »
Jack Daniels Wood-chips zijn ook een stuk dikker dan standaardsnippers. Doordat ze van gebruikte vaten komen zijn de harde tannines er al uit en hebben ze heel mooie vanille tonen.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.340
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #40 Gepost op: 26-07-2015 18:55 u »
Volgend projectje... Eiken snippers... Dus zoekende hoe, wat, wanneer en hoeveel.
Dus even deze topic nieuw leven in blazen.

Heeft iemand al eens een andere drank gebruikt dan Whiskey om de snippers in te weken / desinfecteren.
Rum, Vieux, Wodka of pure alcohol?

 

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.978
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #41 Gepost op: 26-07-2015 20:18 u »
Bier. Ik heb de eikensnippers van Brouwland gewoon bij het jongbier gedaan na de nagisting.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #42 Gepost op: 26-07-2015 20:23 u »
Volgend projectje... Eiken snippers... Dus zoekende hoe, wat, wanneer en hoeveel.
Dus even deze topic nieuw leven in blazen.

Heeft iemand al eens een andere drank gebruikt dan Whiskey om de snippers in te weken / desinfecteren.
Rum, Vieux, Wodka of pure alcohol?

Cognac, bij een porter met honing en verse vijgen. Maar geen snippers, wel grotere blokjes (in België/Nederland niet te vinden).

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.340
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #43 Gepost op: 26-07-2015 20:37 u »
Bier. Ik heb de eikensnippers van Brouwland gewoon bij het jongbier gedaan na de nagisting.

Was dat in CCT, gistvat of mandfles? Was het los of ergens in gestopt zoals hopzak of kookei?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.978
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #44 Gepost op: 26-07-2015 20:58 u »
Alle drie niet, het was in een fustje die ik gebruikte om het bier te carboniseren en tegelijkertijd van hout te voorzien. Een week of twee heeft het bier (barley whine) hier toen in gezeten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.422
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #45 Gepost op: 26-07-2015 23:03 u »
Volgend projectje... Eiken snippers... Dus zoekende hoe, wat, wanneer en hoeveel.
Dus even deze topic nieuw leven in blazen.

Heeft iemand al eens een andere drank gebruikt dan Whiskey om de snippers in te weken / desinfecteren.
Rum, Vieux, Wodka of pure alcohol?

Geen drank maar de methode die al in dit topic is beschreven. Tegenwoordig doe ik wat vocht bij de snippers voor een betere desinfectie. Het zakje bolt daardoor flink op.

Offline justDick

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Brouwerij 't Mallehuis
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #46 Gepost op: 27-07-2015 22:36 u »
Port.

Gaf een mooie volle vanilletoets in een RIS en maakte hem zachter.
 :biersmile:

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.340
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #47 Gepost op: 27-07-2015 22:57 u »
Port.

Gaf een mooie volle vanilletoets in een RIS en maakte hem zachter.
 :biersmile:

 :duimop: Ook een goed idee... ik heb nog 5 liter eigengemaakte Port staan.
Dat wordt de methode geloof ik, eigengebrouwen bier met een snufje eigengemaakte port.  :biersmile:

Offline FremBrew

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • In Bresjes drink'n ze uut flesjes!
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #48 Gepost op: 28-07-2015 18:10 u »
:duimop: Ook een goed idee... ik heb nog 5 liter eigengemaakte Port staan.
Dat wordt de methode geloof ik, eigengebrouwen bier met een snufje eigengemaakte port.  :biersmile:


Ik heb begin mei een Kriek gebotteld en hieraan 10 ml port toegevoegd.
Ik had hier nog niet van geproefd, maar door dit bericht dacht ik er ineens weer aan.
Het bier is wel iets zoeter, maar verder geeft het weinig verschil.
Ik zal een flesje meebrengen naar de volgende Ambrasserie avond, verder heb ik ook nog een paar flesjes Kriek staan waaraan ik 10 ml sleedoorn likeur heb toegevoegd.




Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.053
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #49 Gepost op: 29-10-2015 21:09 u »
Nog maar eens schoppen. De zogenoemde chunks zijn tegenwoordig gewoon bij de Brouwmarkt te koop. Iemand daar al eens mee gespeeld? Ik zoek vooral hoeveelheid en tijdsduur. Onderbuik gevoel zegt, laar maar lekker een paar maanden staan, of redeneer ik nu teveel vanuit een houten vat?

homoeccentricus

  • Gast
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #50 Gepost op: 31-10-2015 09:25 u »
Gewoonlijk neemt men tussen 1,5 en 3 gram per liter "cubes" (van waar dat woord "chunk" komt is mij een raadsel). (Tonsmeire, American Sours) Vele maanden laten trekken tot de smaak letterlijk proefondervindelijk goed wordt bevonden. Ben nu cubes in pinot noir aan het laten trekken. Zullen binnen een drietal weken aan een te verzuren bier worden toegevoegd.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.726
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #51 Gepost op: 31-10-2015 09:51 u »

van links naar rechts, mot, zaagsel, snippers, "chunks"

Ingo

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.053
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #52 Gepost op: 31-10-2015 10:13 u »
Chunks staat op nagenoeg elke verpakking ;)

Misschien is elke x weken proeven wel de beste optie ja.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #53 Gepost op: 31-10-2015 11:45 u »
Bij ons in het tuincentrum ligt bij de barbecue afdeling snipper van Jack Daniëls vaten. Wellicht ook leuk om te gebruiken. Ze zijn eigenlijk bedoeld om vlees op te roken.

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #54 Gepost op: 19-03-2016 11:20 u »

van links naar rechts, mot, zaagsel, snippers, "chunks"

Ingo


Iemand ervaring met de rookmot variant?

Ik heb rookmot van beuk, eiken en hickory voor in een rookoven. Ik was van plan het in de nagisting te gebruiken. Maar er staat op de verpakking dat de rooksnippers niet eetbaar zijn en niet direct in aanraking met voedsel mogen komen (inedible and not to be applied directly to any food) ... Zit er dan een toevoeging aan het hout om beter te kunnen roken?
Afrader om dit te gebruiken ben ik bang...



Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 553
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #55 Gepost op: 19-03-2016 12:47 u »
Iemand ervaring met de rookmot variant?

Ik heb rookmot van beuk, eiken en hickory voor in een rookoven. Ik was van plan het in de nagisting te gebruiken. Maar er staat op de verpakking dat de rooksnippers niet eetbaar zijn en niet direct in aanraking met voedsel mogen komen (inedible and not to be applied directly to any food) ... Zit er dan een toevoeging aan het hout om beter te kunnen roken?
Afrader om dit te gebruiken ben ik bang...

Als het er op staat, dan zou ik dat ook niet doen.
Maar voor mij persoonlijk is houtmot überhaupt al geen optie want: hoe ga je het er weer uitkrijgen?

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #56 Gepost op: 19-03-2016 20:36 u »
Hallo Klan,

Ik denk dat je het wel kunt gebruiken. De tekst op de verpakking is een juridische keuze. Stel iemand krijgt het hout binnen en krijgt er lichamelijke klachten van, dan kan hij de producent niet aanklagen want die had er voor gewaarschuwd. Ik ben allergisch voor noten en lees vaak op verpakkingen dat een product 'sporen van noten kan bevatten'. Dat staat er ook om die reden op. Gevolg van de angstcultuur waarin we leven.
Ik denk ook niet dat ze het hout nog bewerken, dat is allemaal veel te duur.

Louis

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #57 Gepost op: 25-03-2016 10:45 u »
Ik ben toch maar voor koffiebonen gegaan ;)
Geen zin om bier te besmetten met iets waarvan ik niet weet wat het is. En het filteren van het mot was ook nog een nadeel...

Offline mr.chelsea

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • "Boeckelder, Het andere bier uit het Oosten!"
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #58 Gepost op: 21-10-2016 12:45 u »
Hallo,

Heeft iemand al eens houtsnippers meegekookt? Wat voor effect heeft dit, of is het absoluut fout om dit te doen?

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.027
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #59 Gepost op: 19-12-2016 18:55 u »
Hallo,

Heeft iemand al eens houtsnippers meegekookt? Wat voor effect heeft dit, of is het absoluut fout om dit te doen?
Klinkt als een experiment  :brouwen:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.726
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #60 Gepost op: 19-12-2016 20:05 u »
Heeft iemand al eens houtsnippers meegekookt? Wat voor effect heeft dit, of is het absoluut fout om dit te doen?

Ja. Effect, weet ik niet meer, er zat meer dan alleen maar hout in de kook.
Het is zeker niet fout. In Frankrijk wordt voor de cognac, armagnac en calvados een hout-thee gemaakt, daarbij wordt het hout ook kort gekookt en vervolgens wordt de thee heel lang op 80°C gehouden tot het ingedikt is tot een licht siroop. Dat moet dan natuurlijk jaren rijpen in een houten vat. Het wordt gebruikt om veroudering van de drank te simuleren.
Dit soort thee zou in de hoofdgisting tot koffie-achtige smaakjes kunnen leiden, gemaakt door de gist.

Ingo

Ingo

Offline mr.chelsea

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • "Boeckelder, Het andere bier uit het Oosten!"
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #61 Gepost op: 23-12-2016 18:59 u »
Oké, klinkt interessant, maar voorlopig aan mij niet besteed denk ik. ;-)

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.027
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #62 Gepost op: 19-09-2017 18:14 u »
Tot nu toe heb ik weinig info uit dit draadje weten te trekken, er zijn toch wel mensen die dit vaker gedaan hebben neem ik aan. (Help :weetniet: :weetniet:)

Er staat nu een RIS te lageren, 18 L met 70 gram in whiskey geweekte medium toast eiken snippers van Brouwland.

Ik vraag me af wat er gaat gebeuren, of ik de nu heel sterk en bittere proevende eikenmelange van whiskey ga toevoegen weet ik nog niet vooralsnog denk ik dit nog even te bewaren en bij het bier te voegen als het resultaat tegen valt.

Wie o wie weet wat de juiste methode is?


Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #63 Gepost op: 19-09-2017 18:58 u »
Ik heb het moutpakket Oak Royale van Arsegan gemaakt. Daarin zaten ook eikensnippers voor in de navergisting. Gewoon het recept gevolgd. Een maand na het bottelen vond ik de smaak erg bitter van het hout. Ik heb op het punt gestaan om het bier weg te gooien Gelukkig niet gedaan want na een paar maanden (3 tot 4) rust is de smaak heerlijk zacht geworden en is het bittere van het hout compleet verdwenen. Het is een echt genieten biertje geworden.

In de planning staat bij mij ook nog een split batch stout met bourbon en whiskey geweekte eikensnippers. Waarschijnlijk moet je deze ook maanden laten staan voordat het de moeite waard wordt.

Offline SKABRAM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • Brams Keukenbrouwerij
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #64 Gepost op: 19-09-2017 19:58 u »
Ik heb een keer met snippers gewerkt. Eerst een week op bourbon laten staan, de bourbon met harde houtbitters weggekieperd en opnieuw bourbon toegevoegd tot de snippers net onderstonden. Dit vervolgens na twee dagen in het gistvat gegooid (5gr chips per liter, vanille eiken) en dit nog een week laten staan.

Het resultaat is een imperial stout met een vrij dominant houtkarakter (denk een rode wijn met flink eiken). Na een maand of 4 is het iets afgerond, maar nog steeds flink aanwezig. Volgende brouw gaan we op 3 g per liter zitten.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.027
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #65 Gepost op: 19-09-2017 20:51 u »
Okay, dan zit ik met 4.4 gram/liter wel aan de hoge kant, ik zal de whiskey waarin het hout heeft gezeten dan ook niet toevoegen.

Over een week eens proeven of het hout er goed inzit. Anders laat ik het nog iets langer staan. Ik was inderdaad van plan om het bier een tijdje te laten rijpen op fles, al zal ik
af en toe vast een flesje aanslaan. :proost:




Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 838
  • Land: be
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #66 Gepost op: 19-09-2017 20:59 u »
Onder het motto "The first time right"
Volg ik steeds volgend scenario bij de eerste maal houtchips toevoegen aan een brouwsel.
Bijvoorbeeld voor een brouwsel van 22 L
Ik zet 20 liter gewoon in de lagering zonder toevoeging van houtchips de overgebleven 2 liter doe ik in een grote PET fles van 2.5l en voeg daar 5 g / 10 liter chips (al dan niet op voorhand gearomatiseerd)  berekend op volledige hoeveelheid van het brouwsel aan toe en laat deze ook gewoon 2 weken lageren.
Bij het bottelen blend ik de 20 liter met X liter van de 2.5 liter PET fles tot het bier op smaak is.

Wat wel een aandachtspunt is dat je de eikenchips afhankelijk van de oorsprong desnoods eerst desinfecteert door deze een uurtje in de oven te leggen bij 160 °C (=medium toast) of voldoende lang onderdompelt in alcohol 75% zodat deze helemaal doordrongen zijn met alcohol, zodat ze steriel zijn (het laatste is niet zo ideaal daar je dan al een deel smaak verliest)
Houtchips van oude eiken vaten of andere exotische oorsprong durven (soms) sporen bevatten van brett, en als je niet zeker bent dat ze voldoende steriel zijn kan je ook je bier er mee naar de vaantjes helpen, of plots een lekker brett biertje hebben  :proost:

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 833
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #67 Gepost op: 21-09-2017 18:13 u »
of voldoende lang onderdompelt in alcohol 75% zodat deze helemaal doordrongen zijn met alcohol, zodat ze steriel zijn (het laatste is niet zo ideaal daar je dan al een deel smaak verliest)

Je moet die alcohol ook niet weggooien maar gewoon aan je bier toevoegen  ;).
Laatste keer dat ik het gedaan heb, heb ik de snippers laten weken in Jack Daniëls voor twee weken en deze vervolgens met JD en al toegevoegd.

De volgende keer wil ik iets compleet anders proberen, maar dat zal ik dan rapporteren qua wat dan ;).

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.027
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #68 Gepost op: 21-09-2017 20:53 u »
Je moet die alcohol ook niet weggooien maar gewoon aan je bier toevoegen  ;).
Laatste keer dat ik het gedaan heb, heb ik de snippers laten weken in Jack Daniëls voor twee weken en deze vervolgens met JD en al toegevoegd.

De volgende keer wil ik iets compleet anders proberen, maar dat zal ik dan rapporteren qua wat dan ;).

Wat was het resultaat? want ik heb ongeveer vergelijkbaar gehandeld. Alleen staat de whiskey die van de houtsnippers af komt hier nog in een flesje.

Offline Eskil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • G.H.B Genooier Hoes Brouwerie
    • Genooier Hoes Brouwerie
Re: Eikensnippers in bier
« Reactie #69 Gepost op: 22-09-2017 19:53 u »
Is het dan niet handig om de snippers een poosje in wat water in de magnetron te doen?

Ik stoom ze een half uurtje en daarnaa inderdaad, 3 minuten magnetron. O ja in een hopzakje, dat is makkelijk.

Tags: hout rijpen