ONK 07 C2 IPA - Martin Ostendorf

Gestart door MO, 10-06-2007 22:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MO

Brouwer: Martin Ostendorf - Muifelbrouwerij
Bron van het recept: zelf ontwikkeld
Naam: Mouffe IPA
Soort: IPA
Batchcode: OB101
Start SG: 1073
Eind SG: 1014 (SVG 81%)
kleur: 14 EBC
Bitterheid (schatting): 59 IBU
Schaal: 20 L
Brouwzaalrendement: 75%

Discussietopic op het forum

Mout
4,2 kg Pilsmout     3 EBC           50%   
4,2 kg Pale ale mout  7 EBC          50%

Water
Maischwater 27 liter
Spoelen tot 27 liter
Na koken verdunnen tot 27 liter
Gebrouwen met onbehandeld kraanwater (16 °DH, 250-300 ppm HCO3-, 90-100 ppm Ca2+)

Maischschema
60 min 66 °C, spoelen op 75 °C

Hop
Columbus         50 g       11%      90 min      44 IBU
Chinook         10 g        11%      90 min      9 IBU
Saaz eigen tuin      35 g       3%      30 min      6 IBU
Saaz eigen tuin      15 g       3%      koudhop   


Vergisting
Volledige gistkoek gebruikt na lagering van een 14 liter La Chouffe batch (Wyeast 3522)
Het wort 1 uur belucht
Gist toegevoegd aan wort van ca 23 °C
Vergisting in RVS gamel (isoleert zeer goed) in woonkamer bij een externe temperatuur van 16-19 °C
Brouwdatum 23 februari 2007. Uitvergist binnen 48 uur. Temperatuur van het wort dan 23 °C
Gelagerd na drie dagen hoofdvergisting in een glazen gistfles bij 18 °C
Na 13 dagen lagering bij 18 °C de koudhop toegevoegd
Na drie dagen in de woonkamer de gistfles verplaatst naar de brouwerij (temperatuur ca 11 °C). Na 5 dagen bij deze temperatuur het vat weer 24 uur in de woonkamer gezet om op temperatuur te komen voor bottelen.

Bottelen
Geen verse gist toegevoegd
6,8 g/L suiker toegevoegd
hergisting 8 dagen bij 25-28 °C (gistkast)

Opmerkingen
De hop werd geplukt om 4 uur 's middags, deze hop is dezelfde avond nog gebruikt in dit bier
Erg veel liters verloren na hopkoken en tijdens lageren. Uiteindelijk maar 16 liter gebotteld.


Beoordeling ONK2007
Keurmeester: A. v/d Zee

87 punten
2e prijs klasse C

Visueel: 15 uit 15
Geur: 23 uit 25 (sterk hoppig, zwak kruidig, moutig en zoetig)
Smaak: 21 uit 25 (sterk bitter, zwak kruidig.moutig, matig zoetig)
Basissmaak: 8 uit 10
Body: 4 uit 5
Mondgevoel: 4 uit 5 (matig koolzuur, matig plakkerig, sterk samentrekkend)
Nasmaak: 12 uit 15 (matig alcohol, matig hoppig, sterk bitter, zwak kruidig)

commentaar
Uiterlijk perfect. Mooie hopgeur en hopsmaak. Lekker bitter. Ga zo door!

René K

Dit bier lijkt me wel erg lekker. Morgen wil ik een soortgelijk bier gaan brouwen.
Ik heb de keuze uit 2 korrelgisten namelijk de S 04 en de US 05. Welke zou hiervoor het meest geschikt zijn? :weetniet:

Voor de hoppen zat ik te denken aan Magnum en Saaz of iets met Cascade...

(Voor de hoppen heb ik de keuze uit: Fuggle, Northern Brewer, Saaz, Magnum en Cascade)

Iemand tips?    :degroeten:

MO

gist US05

Wel volmout houden dan

bitterhop:Saaz

30 min en 10 min meekookhop:Cascade

koudhop: Saaz.

Mijn tips tot zover.

René K

Bedankt voor de tips!

Zal zo even een recept gaan aanmaken in BrouwVisie en dan gaan we morgen weer brouwen!
 

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.