ONK 07 B2 Vlaams Bruin - Wil van den Broek

Gestart door huizerbrouwer, 05-06-2007 21:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

huizerbrouwer

Recept Vlaam Bruin: 2e prijs klasse B ONK2007

Gebrouwen 27 oktober 2006, nummer 261.
Begin SG 1077  (18.5 Plato)
Geschat eind SG 1014 (3.6 Plato)
Bitterheid 22 EBU
Kleur 54 EBC

Maischen: water niet aangezuurd
30 liter water 37 graden, 5 minuten
45 graden, 5 minuten
63 graden, 30 minuten
73 graden, 20 minuten
75 afmaischen

Pilsmout  24.2%, 2250 gram
Pale Ale 59.8%, 5500 gram (bij gebrek aan pilsmout)
Aroma 150 5%, 470 gram
Cara Chrystal 120 5%, 470 gram
Special B 5%, 470 gram
Chocolat ontbitterd 2%, 210 gram
2000 gram bruine kandijsuiker

23 liter spoelwater, aangezuurd tot pH 6.0 met phosforzuur
75 graden.

10 minuten koken zonder hop
Hallertau Perle 7.1%, bijdrage 16EBU, 50 gram, 60 minuten
Hallertau Perle 7.1%, bijdrage 4EBU, 25 gram, 15 minuten
Hallertau Perle 7.1%, bijdrage 2EBU, 30 gram,5 minuten

Wyeast Roeselare 3763,
start 1074 op 27-10-2006
gesloten 1023 op 3-11-2006
bottelen 1014 op 21-nov-2006
Gebotteld met 3gram kristalsuiker

Juryrapport
Bier smaak niet zo zurig/rinsig als het origineel (Liefmans Goudenband).
Maar heeft direckt vanaf het begin al een aangenaam zuurtje, niet te veel.
Prima zo, complexe smaak, zeer verfrissend.

Het bier is Broekmans Zilverenriem gedoopt.

Mogelijk kan er bij een volgend brouwsel tijdens de lagering wat
eikenhout in de vorm van gestoomde snippers worden toegevoegd om het eikenhout
nog wat op te halen. Maar dat bewaren we dan wel voor 2008.

Groeten Wil.

Edwin

Ha Wil,

Gefeliciteerd met je tweede plaats! Mooie gist hè?

Wat me opviel is dat je dit bier in klasse B hebt ingezonden, terwijl je bier qua dichtheid toch in klasse D thuishoort. Ik had met mijn vlaams bruin dezelfde situatie en het om die reden in klasse V ingezonden (en daar 8e geworden), met als reden dat het biertype sterke vlaams bruin ontbreekt in klasse D. Is dat ook de reden waarom je het in klasse B hebt ingeschreven?

Edwin

Caspar

Gefeliciteerd Wil!

Mooi complexe moutstort, ook ik wil deze gist een keer gebruiken voor een Kersen c.q. fruitbier... "Gelukkig" is het een seizoensgebonden gist, want mijn hele jaar zit alweer volgepland qua brouwsels ;).

Groet Caspar

bakkerman

Gefeliciteerd!

Ik heb een Vlaams Bruin met Roeselare gist die nu staat te bubbelen. Ik ben blij te zien dat je hiermee al na een korte tijd lageren een heel goed bier krijgt. Ik was al bang dat ik em een jaar moest wegzetten!

huizerbrouwer

De smaak veranderd vrij snel, maar gelukkig gaat de aanmaak van zuur
niet zo vlug.
Ik moet wel zeggen dat langer liggen het bier zeer ten goede komt.
Ik ga er een paar apart zetten om te zien hoever de verzuring doorzet.
 Ik heb de Liefmans Goudenband bij de Mug in Middelburg geproefd van het
vat. Dit bier was al enkele jaren oud en heeft een scherper zuur dan mijn brouwsel.
Dat vind ik eerlijk gezegd niet zo prettig meer.
De flesjes Goudenband hebben een veel zoeter karakter, mogelijk is daar suiker of
jongbier bijgevoegd, om de zurigehid wat te verbloemen.
Hoe het ook zij, 1x daag een Broekmans Zilverenriem, werkt heel verfrissend.



Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.