ONK 07 B1 Alt - Theo Verschoor

Gestart door TVERSCH, 04-06-2007 21:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TVERSCH

Naam brouwer: Theo Verschoor
Bron: Div. eerdere brouwsels
Locatie forum: geen

Type: Alt (Uerige- maar geen kloon)

Begin SG  - 1044
Eind SG   -  1011

Gebruikte ingrediënten per 10 ltr.

 600 gram Pilsmout  3 ebc
 125 gram Zuurmout 3 ebc? (staat niet vermeld)
1250 gram Münichmout 15 ebc
  300 gram Aromamout 150 ebc
    22 gram Carafa 1000 ebc

Water: 11 ltr maischwater  5 ltr spoelwater

maischschema:

52ºC - 15 min. -pH 5,1  5ltr water
62ºC - 60 min - pH 5,3  + 6 ltr water
75ºC - 5 min. - in 30 min opwarmen


HOP:

Northern Brewer uit eigen tuin geschat op ca.8% -20 gr. FWH
Northern Brewer  - idem -                                 10 gr. na 15 min.

Kooktijd: 75 min. - afkoelen met koelspiraal

Gist: Wyeast German Ale 1007

Beluchten alleen door flink overgieten in verband met forse gistkoek van eerder brouwsel
niet extra belucht.

Gisting gestart bij 16º C - gisting gaat niet overdreven snel, maar wel constant.
Na 9 dgn nog steeds 16ºC (vloeistof temp.) door oplopende buitentemp. wordt
het 18ºC- SG is dan 1012 gisting zo goed als voorbij. Overgeheveld naar fles en
bij ± 10/12º  nog 3 weken laten staan.

Dit bier haalde 92 pnt in de klasse B = 1e plaats.

Zodra ik het keuringsformulier heb zal ik het commentaar van de keurmeester vermelden.

Dit recept is een verbetering van het recept waarmee ik in Bergen op Zoom 1e werd in
de klasse B. Zie OBBK 2006- waar de keurmeester de kleur niet donker genoeg vond,
en ikzelf niet geheel te spreken was over het hoparoma.

Keurmeester Joop Joosten: Een  mooie Alt - heeft alles
                                     Korter op 73º nog beter met zoet
                                     Grandioos bier !

Hopmans

Kolere 92 punten.  :o

Jij bent echt een topper Theo!  :groots:
Onwijs gefeliciteerd man!  :proost2:

 :degroeten:

gelfling

Super! Ook jij bent niet weg te denken bij de prijsuitreiking Theo! Geniet ervan!

Adrie

Ja, die Theo. Stilletjes op het forum, maar ondertussen stiekem prijzen winnen. Geweldig gedaan, Theo!

Drents Hopbier

Citaat van: TVERSCH op 04-06-2007  21:08 uNaam brouwer: Theo Verschoor

Gebruikte ingrediënten per 10 ltr.

Water: 11 ltr maischwater  5 ltr spoelwater

52ºC - 15 min. -pH 5,1  5ltr water
62ºC - 60 min - pH 5,3  + 6 ltr water

Mooi resultaat. Alleen snap ik de waterhuishouding niet goed.
11+5+6+5= 27 liter
blijft achter in bostel 2.3 liter
dan zou er 14.7 liter verdampt zijn? Of is er (wat ik denk) dik ingemaischt met 5 liter en bij 62 °C verdund met 6 liter?

Hopbier

Herman

Zo lees ik het wel Hans. 11 liter maischwater, daaronder staat een toelichting hoe het is gebruikt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.