Poll: HOE LANG lager je alvorens te bottelen

Enkele dagen
- 7 (7.2%)
1 week
- 19 (19.6%)
1,5 weken
- 11 (11.3%)
2 weken
- 28 (28.9%)
3 weken
- 7 (7.2%)
Langer dan 3 weken
- 7 (7.2%)
Ik kijk naar de activiteit van het waterslot (hieronder vertel ik wat en hoe)
- 10 (10.3%)
Ik controleer regelmatig het SG tijdens het lageren (vanaf welk SG ik bottel vertel ik hieronder)
- 2 (2.1%)
Ik begin te bottelen wanneer ik tijd heb
- 5 (5.2%)
Ik begin te bottelen als ik mijn lager-vat nodig heb voor een volgend brouwsel
- 1 (1%)

Totaal aantal stemmen: 95


Pagina's:
Actions
  • #1 door Bierke Gepost op 03 Jun 2007
  • Beste allemaal,

    Over lageren is op dit forum al veel gezegd en veel te lezen. Misschien even het moment om een korte peiling te houden. HOE LANG lageren jullie alvorens te bottelen?
    Of wordt er rekening gehouden met de activiteit van het waterslot? Of controleer je regelmatig het SG en geeft dat aan wanneer je kan gaan lageren?

    Ben benieuwd beste mede-brouwers !!!!

    Uiteraard met vriendelijke brouwgroeten,
    Bierke
  • #2 door korek Gepost op 03 Jun 2007
  • Ik kijk altijd naar de activiteit in het waterslot en de tweede vergisting gaat bij mij naadloos over in het lageren. Bij aanvang van de tweede vergisting/lagering controleer ik het SG.
  • #3 door Ronnie Gepost op 03 Jun 2007
  • Kijk es naar:
    http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=6576.msg73561;topicseen#msg73561

    ik vind dat de vraag onvolledig is: er dient ook over lageringscondities (temp) gesproken te worden, lagering in fie van biertype, hoger/lager..
  • #4 door j.steen Gepost op 03 Jun 2007
  • Ik kijk naar de activiteit van het waterslot. Als er niks meer gebeurt wacht ik nog zeker een week. In totaal lager ik doorgaans een week of twee.

    Bij mijn huidige brouwsel was er de eerste week van het lageren geen noemenswaardige activiteit te zien. Daarna begon het toch weer een beetje te pruttelen en ontstond er een dun schuimlaagje op het bier. SG was ook nog wat te hoog dus daar wordt nu ook wat aan gedaan. Ik wacht nog maar even met bottelen.
  • #5 door Bierke Gepost op 03 Jun 2007
  • Kijk es naar:
    http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=6576.msg73561;topicseen#msg73561

    ik vind dat de vraag onvolledig is: er dient ook over lageringscondities (temp) gesproken te worden, lagering in fie van biertype, hoger/lager..


    Hier heb je zeker en punt beste Lobosbrouwer. Maar dat zou de poll een beetje te uitgebreid maken. Ik hoop dat wie in de poll stemt een woordje uitleg geeft naar temperatuur en biertype. Je hebt gelijk. Ik zou trouwens niet weten hoe ik een lopende poll kan wijzigen? Een vraagje misschien voor Jaques?
  • #6 door Jacques Gepost op 03 Jun 2007
  • Ik zou trouwens niet weten hoe ik een lopende poll kan wijzigen? Een vraagje misschien voor Jaques?

    Degenen die een poll gestart heeft en de moderators kunnen een poll wijzigen door te klikken op de link 'Bewerk de poll' die je vindt bij de resultaten van de poll.
  • #7 door De-Geert Gepost op 03 Jun 2007
  • Ik ben ook erg benieuwd hoe warm mensen lageren, en of er bijvoorbeeld brouwers zijn die eerst warm en dan koud lageren of iets dergelijks.

  • #8 door Jacques Gepost op 03 Jun 2007
  • Daar hebben al een poll over lopen. Zie hier.
  • #9 door Henielma Gepost op 04 Jun 2007
  • Ik houd de activiteit van het waterslot in de gaten. Als er geen schuim meer op het jongbier staat en het waterslot staat al een paar dagen stil dan ga ik bottelen op een moment dat ik er tijd voor heb. In de praktijk duurt het lageren bij mij vaak een week of twee.
  • #10 door Bierke Gepost op 04 Jun 2007
  • Ik heb daarnet nog eens het SG van het lagerend bier gecontroleerd. Het was ondertussen 1014. Een blonde 'dubbel'.
    Er stonden nog kleine schuimvlekjes op het bier. Het smaakte nog scherp maar helemaal niet slecht. Momenteel staat het 10 dagen te lageren bij 15°C. :gistsmile:
    Er mag dus nog gerust een klein weekje bij. Dan zal ik het SG nog eens controleren. Een reden om nog eens te proeven! :proost:
  • #11 door Greggy Gepost op 16 Jul 2014
  • Leuk oud topic om eens leven in te blazen.  :biersmile:

    Wij brouwen eigenlijk altijd zondags. 's-Ochtends vroeg beginnen en rond 4 schuiven wij het volle gistvat in de temperatuur gecontroleerde koelkast. We meten tijdens het vergisten de SG e.d. maar eigenlijk gaan we altijd hevelen & bottelen twee weken na het brouwen.

    Is dit eigenlijk wel 'goed'? Zouden we veel meer het jong bier moeten aanhouden en gaan bottelen na 'geen gistactiviteit + bijv. 2 dagen'?

    Twee weken na brouwen gaan bottelen is wel zo praktisch... En als ik de poll zo zie doen wel meerdere brouwers het zo.

  • #12 door Ronald_ Gepost op 16 Jul 2014
  • Twee weken na het brouwen bottelen is erg snel. Dit topic gaat over lageren. Dus na de hoofdvergisting laten de meeste het bier nog twee weken lageren. totaal kom je dan op 3-4 weken tot bottelen uit.

  • #13 door Oscar Gepost op 16 Jul 2014
  • Twee weken na het brouwen bottelen is erg snel.

    1 week vergisten daarna 1 week warm lageren, daarna bottelen...zo doe ik het al een tijdje ... :)
  • #14 door Ronald_ Gepost op 16 Jul 2014
  • Dan geef je in mijn beleving het bier niet voldoende tijd om zijn gistafvalstoffen op te ruimen en blijf je met bijsmaken zitten.
  • #15 door Oscar Gepost op 16 Jul 2014
  • Nee, dat valt heel heel erg mee.....Ik ruik en proef geen bijsmaken in mijn bieren..(en anderen ook niet)  :biersmile: en eventuele rijping (opruimen van stoffen) gaat op de fles natuurlijk gewoon door.....
  • #16 door Greggy Gepost op 16 Jul 2014
  • @Oscar; gist & lager jij ook gewoon in het gistvat? Anders gezegd, jij hebt dezelfde methode als ons blijkbaar?
  • #17 door Oscar Gepost op 16 Jul 2014
  • @Oscar; gist & lager jij ook gewoon in het gistvat?

    Na een week gisten hevel ik over in een bolfles...en daar een weekje in "lageren". Dit alles mits een goede vergisting !!! Al mijn bieren zijn in 1 week uitvergist  :brouwen:
  • #18 door Eric v B Gepost op 16 Jul 2014
  • 1 week vergisten daarna 1 week warm lageren, daarna bottelen...zo doe ik het al een tijdje ... :)

    Doe je nooit koud lageren/heb je ooit koud gelagerd?
    Ik heb na berichten op dit forum nu een aantal keren koud gelagerd om het bier helderder/minder troebel te krijgen maar tot nu toe blijft het bier troebel. Ik heb dan een week op 10 ºC gelagerd maar ik heb niet het idee dat het verschil maakt met warm lageren. Ik heb gemerkt dat het bier na verloop van tijd toch wel helder wordt. Alleen mijn porter blijft (na een maand of 4) troebel maar daar zal wel iets mis gegaan zijn tijdens het brouwen.
    Momenteel heb ik een Kölsch in de hoofdgisting staan en ben van plan deze gewoon warm lageren.
  • #19 door Oscar Gepost op 16 Jul 2014
  • Doe je nooit koud lageren/heb je ooit koud gelagerd?

    Nee, doe ik nooit en heb ik in een ver verleden wel gedaan. Maar ik zie het nut er niet meer van in..mijn bieren worden ook wel helder. En sommige gisten treken je bier ook helder... :) en lageren bij dezelfde temp als je vergisting zorgt ook dat je bier goed uitvergist, mocht dat na 1 week nog niet het geval zijn  :brouwen:
  • #20 door Jacques Gepost op 16 Jul 2014
  • Dan geef je in mijn beleving het bier niet voldoende tijd om zijn gistafvalstoffen op te ruimen en blijf je met bijsmaken zitten.

    Net als Oscar bottel ik al een hele tijd het merendeel van mijn bieren 2 weken na het brouwen. En daar zitten echt geen bijsmaken in. Het duidelijkste voorbeeld is mijn Blozende Blonde, het prijswinnende bier van de Brand Bierbrouwwedstrijd 2013.
  • #21 door Greggy Gepost op 17 Jul 2014
  • @Jacques; hevel je het jong bier dan nog over of laat je het gewoon in het gistvat liggen?
  • #22 door Jacques Gepost op 17 Jul 2014
  • @Jacques; hevel je het jong bier dan nog over of laat je het gewoon in het gistvat liggen?

    Ik heb een CCT en kan de gist aftappen. Dat is iets wat ik altijd (een paar keer) doe.
  • #23 door mr.chelsea Gepost op 24 Aug 2014
  • Ik heb onlangs voor de tweede keer bier gebrouwen en nu alles zelf gedaan, mout malen, maischen etc. Na twee weken gebotteld en 24 uur voor het bottelen de temp van de klimaatkast op 1 a 2 graden Celcius gezet. De volgende dag was er toch nog weer aardig wat gist bezonken. Bier was nog niet helder, maar zag er goed uit. (verder een suikeroplossing in het bottelvat gedaan en voorzichtig het jongbier erdoor geroerd). Aankomend weekend zit het bier 3 weken onder de kroonkurk en ga ik proeven. Misschien bij een volgend brouwsel iets langer lageren als dit goed is gegaan.
Pagina's:
Actions