Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Rochefort 10  (gelezen 2754 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Rochefort 10
« Gepost op: 29-05-2007 21:39 u »
Beste collega-brouwers,

'k Heb daarnet een Rochefort bierke genuttigd. Het leek me wel wat om het te klonen. Behalve de samenstelling van de mouten en de hopsoorten heb ik een vraagje: kunnen jullie mij een idee geven van de kruidensamenstelling? Koriander, zoethout ? Of iets anders? Open er eentje en laat het er ons even over hebben !!

Uiteraard met vriendelijke brouwgroeten,
Bierke
Uiteraard met vriendelijke brouwgroeten!
Bierke

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.394
  • Land: nl
  • Wie zijn gist eert die hydrateert.
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Rochefort 10
« Reactie #1 Gepost op: 29-05-2007 21:40 u »
Beste Bierke,

De Rochefort 10 is een zwaardere variant van de Rochefort 8. En die hebben we al uitgebreid besproken en gekloond. Behalve een beetje koriander, zitten er geen kruiden in. De gist is het geheim.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Rochefort 10
« Reactie #2 Gepost op: 29-05-2007 21:42 u »
Ik heb hier ook weleens gelezen (weet niet meer waar) dat het eind s.g. erg laag is (1009?) en dat de vergistingsgraad op 93% zit. Dit betekend dat je veel suiker zal moeten gebruiken.

 :degroeten:
Wesley

Ps. Die koriander proef je niet in het bier, hebben ze knap gedaan.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Rochefort 10
« Reactie #3 Gepost op: 29-05-2007 21:43 u »
Hoe? En voor de rest GEEN andere kruiden? Ik proef duideljk een chocolade-koffiesmaak en een frisse andere smaak. Ik dacht aan karwijzaad?
Uiteraard met vriendelijke brouwgroeten!
Bierke

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.182
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Rochefort 10
« Reactie #4 Gepost op: 29-05-2007 21:44 u »
Voeg toe wat je wilt maar er zitten geen kruiden in de Rochefort. De gist en een hoge vergistingstemperatuur is het geheim. Of er wel of geen koriander in zit, blijft open voor discussie.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.394
  • Land: nl
  • Wie zijn gist eert die hydrateert.
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Rochefort 10
« Reactie #5 Gepost op: 29-05-2007 21:44 u »
Nou, vorige week in de kroeg proefde ik samen met Johannes, Edwin, MO en David een Rochefort 10, en toen konden we de koriander er wel degelijk uithalen. Overigens had ik het nooit zo sterk in een Rochefort geproefd. Wellicht waren de broeders een beetje uitgeschoten met de kruidenpot.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.182
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Rochefort 10
« Reactie #6 Gepost op: 29-05-2007 21:44 u »
Eind SG is 1006. En over die koriander blijf ik twijfelen.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Rochefort 10
« Reactie #7 Gepost op: 29-05-2007 21:44 u »
Koriander proef je niet in het bier maar er zit wel een kruidige smaak aan? Kan dat alleen door de mout en de gist (1762 Wyeast?) ?
Uiteraard met vriendelijke brouwgroeten!
Bierke

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.394
  • Land: nl
  • Wie zijn gist eert die hydrateert.
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Rochefort 10
« Reactie #8 Gepost op: 29-05-2007 21:46 u »
De gist geeft een heel kruidige smaak. Ik dacht ook altijd dat er mysterieuze kruiden in dit bier zaten, totdat ik de kloon gebrouwen had. Die gist geeft echt een heel pallet aan smaken.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Rochefort 10
« Reactie #9 Gepost op: 29-05-2007 21:47 u »
Maar de vraag is wel in hoeverre je een bepaald kruid smaakt in combinatie met andere kruiden?
Zo geoefend ben ik nou ook weer niet!
Zoethout er bij ?
Uiteraard met vriendelijke brouwgroeten!
Bierke

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Rochefort 10
« Reactie #10 Gepost op: 29-05-2007 21:53 u »
Adrie, ik heb zonet de kloonrecepten van de Rochefort 8 even bekeken en onlangs een Rochefort 8 geproefd maar ik vond die smaak toch niet helemaal hetzelfde als de Rochefort 10. Vandaar mijn topic hier.

Ofwel moet ik de samenstelling al brouwende zoeken  :denken: en ook een lekker bierke brouwen ofwel zal ik bij de paterkes moeten gaan en het recept als "pater-brouwer" moeten ontfutselen... Ben benieuwd wat mijn vrouw hiervan zal zeggen  :elifant:
Uiteraard met vriendelijke brouwgroeten!
Bierke

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Rochefort 10
« Reactie #11 Gepost op: 29-05-2007 21:55 u »
hhhmmmmm... ik ga die gist eens kopen bij Brouwland en er een lekker brouwselke mee proberen te maken.
Maar welke kruiden raden jullie me aan?
Uiteraard met vriendelijke brouwgroeten!
Bierke

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.394
  • Land: nl
  • Wie zijn gist eert die hydrateert.
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Rochefort 10
« Reactie #12 Gepost op: 29-05-2007 21:57 u »
Geen kruiden. Probeer nou het laatste kloonrecept van de Rochefort 8 eens. Je zult versteld staan.

Tip: laat de vergistingstemperatuur niet te hoog oplopen. Ik  herinner me de kloon van Theo Verschoor, die was vergist bij 30 graden en leek wel op vloeibare bananenschuimpjes.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.631
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Rochefort 10
« Reactie #13 Gepost op: 29-05-2007 21:58 u »
Brew Like a Monk geeft aan:

Begin SG: 1096
Alcho, vol: 11,3%
Schijnbare Vergisting: 89%
IBU: 27
Mout: Pils, karamel
Overig: Witte suiker, donkere suiker, tarwe zetmeel
Kruiden: Koriander
Hop: Styrian Goldings, Hallertau
Vergisting: pitched bij 20 ºC, temperatuur stijgt in 7 dagen naar 23 ºC (EBC: niks geen hoge temperaturen dus!)
Lagering: 3 dagen bij 8 ºC


Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Rochefort 10
« Reactie #14 Gepost op: 29-05-2007 22:10 u »
@ Adrie
Ga ik probern dat kloonrecept, maar wel gerekend naar een hoger alcoholpercentagen
Uiteraard met vriendelijke brouwgroeten!
Bierke

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Rochefort 10
« Reactie #15 Gepost op: 29-05-2007 22:11 u »
@ EBC
Slechts 3(!) dag lagering! Dat is wel héééél raar!
Uiteraard met vriendelijke brouwgroeten!
Bierke

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.097
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Rochefort 10
« Reactie #16 Gepost op: 29-05-2007 22:17 u »
Geen kruiden. Probeer nou het laatste kloonrecept van de Rochefort 8 eens. Je zult versteld staan.

Adrie, welk laatste kloonrecept in het Rochefort 8 topic bedoel je? Wil je het antwoordnummer (berichtnummer) in het topic vermelden van het bericht waarin het laatste recept staat dat jij bedoeld? Er staan er zoveel dat ik de draad kwijt ben en ik wil graag een goed gelijkende kloon maken.
Geautomatiseerd maischen en gecontroleerd vergisten is zo gek nog niet.
Vergisting online: Tcontrol

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.394
  • Land: nl
  • Wie zijn gist eert die hydrateert.
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Rochefort 10
« Reactie #17 Gepost op: 29-05-2007 22:22 u »
Goede vraag, ik zal net zolang moeten zoeken als jij.

Neem DIT recept en laat de carafa eruit.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.097
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Rochefort 10
« Reactie #18 Gepost op: 29-05-2007 22:28 u »
Even voor de duidelijkheid, je bedoeld dus het allereerste recept van het topic?
Geautomatiseerd maischen en gecontroleerd vergisten is zo gek nog niet.
Vergisting online: Tcontrol

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.631
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Rochefort 10
« Reactie #19 Gepost op: 29-05-2007 22:38 u »
@ EBC
Slechts 3(!) dag lagering! Dat is wel héééél raar!

Waarom is dat raar?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 543
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Rochefort 10
« Reactie #20 Gepost op: 29-05-2007 22:49 u »
Volgens broeder Pierre (van Rochefort) gebruiken ze een 'tikkeltje' koriander in hun bieren. Bron: Bierpassiemagazine nr 10.
Overigens heb ik hier een krat Rochefort 8 met lotnummer (tht) l221111 die last heeft van gushing. Hebben meer mensen hier last van?
 :degroeten:
Hobbybrouwer sinds 1993.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.631
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Rochefort 10
« Reactie #21 Gepost op: 29-05-2007 22:52 u »
Ook in Brew Like a Monk wordt aangegeven dat het om maar heel weinig koriander gaat. De meeste kruidigheid komt van de gist. En dan dus niet bij hoge temperatuur! Dat is funest voor bijna alle bier.


Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 567
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Rochefort 10
« Reactie #22 Gepost op: 29-05-2007 22:56 u »
Tip: laat de vergistingstemperatuur niet te hoog oplopen. Ik  herinner me de kloon van Theo Verschoor, die was vergist bij 30 graden en leek wel op vloeibare bananenschuimpjes.

Maar laat het vat ook niet te ver afkoelen. Ik heb de R8-kloon nu 3 keer gebrouwen en de eerste keer heeft de gist er zes weken over gedaan om op een aanvaardbaar eind SG uit te komen. Overigens was dat niet eens zo'n slecht bier. De andere 2 keren heb ik de temperatuur op laten lopen naar zo'n 26°C en dat is mij heel goed bevallen. Vergisting voorbij in 3 dagen en een heerlijk kruidig bier zonder fruitsmaakjes. Ik ben er van overtuigd dat dit een gist is die van lekker warm houdt.

Wel koriander toevoegen, natuurlijk niet teveel. De smaak in zo'n donker bier van dit kruid is heel anders dan in een blond bier. Heb mijn laatste kloon op het ONK ingezonden, ben benieuwd wat de heren keurmeesters er van vinden.

Groeten,

Henk  :proost2:
Ga naar de Fanclub van het bier van Henk: "http://hbvh.hyves.nl/"

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 19.604
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rochefort 10
« Reactie #23 Gepost op: 29-05-2007 23:17 u »
Of er wel of geen koriander in zit, blijft open voor discussie.

Ook ik heb onlangs uit een betrouwbare bron gehoord dat er koriander gebruikt wordt. Het is behoorlijk subtiel gebruikt want je proeft het er niet boven uit. Voorzichtigheid is dus geboden.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.720
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Rochefort 10
« Reactie #24 Gepost op: 29-05-2007 23:22 u »
Ook ik heb onlangs uit een betrouwbare bron gehoord dat er koriander gebruikt wordt.

En hoe zou Rochefort dit toevoegen? Gebruiken ze daadwerkelijk koriander tijdens het brouwen? Of voegen ze extract toe bij het lageren of zelfs bij het bottelen?
De eerste NL Lambiek Reserveer nu !. Gebruik een Refractometer !! Heb nu eens geduld !!

Tags: