Belgische Pale Ale

Gestart door Bas, 15-07-2003 13:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bas

Het was al weer een tijdje geleden dat ik aan brouwen toe was gekomen, maar eindelijk was het weer eens zover. Dit keer een Belgian Pale Ale volgens het boekje. Ik heb geprobeerd de recepten van Derek Walsh (Pale Ale, Belgisch) en van Graham Wheeler / Roger Protz (De Koninck) zo goed mogelijk te volgen.


Voor 20 liter wort:

3200 gram Pilsmout, 3 EBC
1025 gram Viennamout, 8 EBC
55 gram Chocolate mout, 900 EBC

Dit zou een OG 1053 moeten opleveren.

maischschema: 50 ºC 30 min, 67 ºC 60 min, 78 ºC 5 min.

90 minuten koken met 40 gram Saaz hops (3,5%). Dit zou 19 EBU moeten opleveren. Verder de laatste 15 minuten 10 gram iers mos meekoken.

Gist: Chimay (Wyeast #1214 Belgian Abbey)


Afgelopen zondag heb ik dit recept zonder problemen gebrouwen. Totaal aan 21,3 liter met een OG van ongeveer 1052 (moet dit later nog eens nader bepalen).

Omdat de komende dagen een behoorlijke tempertuur voorspeld is, en mijn kelder het thuis na de erg warme zomer (tot nu toe) ook niet meer erg koel is, verwacht ik een bier met een sterk gist karakter.

Voor de liefhebbers zal ik het Promash recept op de site plaatsen.

Grt, Bas H.

Herman

Hoi Bas,

Dat zal vast een prima biertje opleveren. De gelijkenis met de door mij gepost De Koninck is ook wel aardig aanwezig, maar dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk  :D

Herman

Bas


CiteerDat zal vast een prima biertje opleveren. De gelijkenis met de door mij gepost De Koninck is ook wel aardig aanwezig, maar dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk  :D

Ik heb net even jouw recept voor De Koninck gelezen. Er is inderdaad behoorlijke gelijkenis. Blij te lezen dat het een prima biertje is geworden.

Zijn de fruitsmaakjes van jouw brouwsel later nog wat weggetrokken? De thermometer in mijn keldertje begint namelijk waardes aan te geven waar ik me toch lichtjes zorgen over begin te maken (ik vrees voor iets te veel fruit smaakjes).

Grt, Bas H.

Herman

Hoi Bas,

De fruitsmaakjes zijn gelukkig aardig weggetrokken. al kan ik als kritische proever nog steeds de Chimay gist herkennen, dat duurt echt wel bijna een jaar voordat dat effect ondersneeuwd. Het bier is echter wel veel beter in balans, bananen zijn ver te zoeken (en da's mooi voor een niet bananen liefhebber  ;D).

Ik ben echter bang dat jij met deze temperaturen wel een behoorlijk bananig bier gaat krijgen, ik hoop dat je daarvan houdt. Persoonlijk vind ik de Westmalle gist beter bij dit type bier passen, ik spreek hier uit eigen ervaring.

Herman

Bas

Hoi Herman,

Ik deel die angst. De temperaturen (vooral gisteren) hebben mijn keldertje toch wat te broeierig gemaakt. Helaas is binnen mijn huis geen koelere plek te vinden.

Maar misschien valt het wel mee. Ik denk dat ik dit bier maar een erg lange hergisting ga gunnen. Misschien trekt het de komende maanden wel wat bij. Voorlopig heb ik nog niks geproefd en / of geroken (primaire vergisting loopt nog steeds lekeer door), dus ik weet niet of het probleem zich echt gaat voordoen. Was al blij dat ik eindelijk weer eens tijd had om te brouwen (had geen zin meer te wachten op een lagere buiten temperatuur).

Grt, Bas H.

Bas

Vanochtend even geroken aan het waterslot, en inderdaad, de aroma van bananen kwam me tegemoet. :( En hoewel ik een banaantje van tijd tot tijd wel lekker vind, hoeft mijn bier er echt niet naar te smaken. Nu maar hopen dat het tijdens de lagering en hergisting weer wat bijtrekt.

Aangezien voor het weekend weer wat erg warme dagen voorspeld zijn zal ik maar de natte doei methode gaan toepassen voor wat meer koeling.

Grt, Bas H.

MO

Bas,
is de hoofdvergisting niet allang al afgelopen als je zondag hebt gebrouwen? Of is de Chimay gist een trage?
 Wat is de temperatuur precies in je kelder?
gr
MO

Bas

Hoi MO,

Vanochtend was de hoofdvergisting nog bezig, lag nog een mooie laag schuim op het bier en het waterslot gaf nog hoge activiteit aan. Er zit een hydrometer in de gistfles. Hoewel de waarde niet helemaal betrouwbaar is (zit van alles aan vast gekoekt), geeft de hydrometer al een vrij lage SG aan. Ik heb niet gekeken hoeveel precies, maar de hoofdvergisting zou bijna op zijn eind moeten zijn.

Of Chimay gist standaard zo traag is weet ik niet (het is zeker niet mijn snelste hoofdvergisting). In ieder geval kwam de vergisting traag op gang (langzamer dan ik gewend was). Ik heb in ieder geval goed belucht. Dit is mijn eerste ervaring met Chimay gist, dus kan je geen goed antwoord geven over dit gist.

Misschien heeft iemand anders wat meer ervaring met Chimay gist?  ???

Mijn keldertemperatuur zal nu wel boven de 20 ºC liggen. Had eergisteren in huis een temperatuur van 28 ºC (boven nog wel iets meer). Weet een ding, mijn volgende huis zal geen plat dak meer hebben!

Grt, Bas H.

Pallieter

Hallo Bas,

Normaal is Chimay een flinke doorgister (opkweek uit flesje) en hij gist normaal zeer diep uit .
Vandaar dat ik mijn brouwschemas ben gaan aanpassen en  na de eiwitrust (56°c) tegen een snelheid van 0.7°C/min direct naar 73°c ga om daar het joodnegatief af te wachten.
Mijn eerste proeven met deze gist gaven bieren die beendroog waren en op drie dagen uitgegist met densiteiten van 1006 a1007.
Dus als je liefhebber bent van zeer droge bieren dit is hem.
Ik vind het nog steeds een prachtige gist,rekeninghoudend met de fruitige toetsen die hij geeft.

                                          Groeten, :hoera:
                                              Jan

Gerb

Hoi Pallieter,

Als ik jouw beschrijving zo lees, is dit DE ideale gist voor mijn Saison, die moet ook droog en fruitig worden. Ik denk wel dat de temperatuur vrij hoog moet zijn tijdens de hoofdvergisting, nietwaar?

Gerb

Herman

Ik heb met deze gist een vergistingsgraad van bijna 82% gehad. Ik zou de Chimay gist echter niet snel voor een Saison gebruiken, ik heb tenminste nog geen saison met bananensmaak geproefd. Maar dat moet je zelf weten natuurlijk. Kouder vergisten zorgt voor minder banaantjes.

Herman

Bas

Even een update. Na een week is de hoofdvergisting nog steeds behoorlijk actief, dus ik wacht nog af voordat ik overga tot lageren. De 3 dagen die Pallieter aangaf zijn dus al lang voorbij.  :-[

Heeft iemand anders ook zo'n "langere" hoofdvergisting met Chimay gist gehad, of heb ik hier te maken met een zwakke vergisting?

Oh ja, ik heb even de temperatuur van de buitenkant van mijn gistfles gemeten. Deze is 22 °C.

Grt, Bas H.

Bas

Ondanks dat de vergisting nog actief was, gisteren maar over gegaan tot lageren. De SG was 1012, maar ik verwacht dat deze nog wel wat zal zakken. Het waterslot bubbelt in ieder geval redelijk door.

Grt, Bas H.

Herman


CiteerHeeft iemand anders ook zo'n "langere" hoofdvergisting met Chimay gist gehad, of heb ik hier te maken met een zwakke vergisting?
Ik heb er nu een paar keer mee gebrouwen, beide keren ook niet zo snel als Jan aangaf. De eerste keer 3 weken om van 1.066 op 1.012 te komen, het volgende brouwsel met deze gist (mijn Koninck) slechts 8 dagen.

De variatie moet je denk ik zoeken in de hoeveelheid, de beluchting, de activiteit van de starter etc. Zomerse temperaturen zijn aan de ene kant goed voor snelle vergisting, aan de andere kant lost zuurstof minder goed op.

Herman

Bas


Citeer... het volgende brouwsel met deze gist (mijn Koninck) slechts 8 dagen ...
<`r>Valt dus toch wel mee. :D Die 8 dagen van jou komen toch wel overeen met mijn 9 dagen voor de hoofdvergisting. Mijn giststarter was inderdaad niet al te groot, en ik heb alleen de +/- 20 eerste minuten belucht. Misschien was het beter geweest wat meerdere keren te beluchten in de eerste paar uur.

Grt, Bas H.

Pallieter

Hallo Brouwers,

Ik gebruik steeds minimum 7% giststarter bij mijn brouwsels en afhankelijk van de schuimvorming tijdens de transfer naar mijn gistvat,belucht ik +/- 30 minuten.(gisttemperatuur +/_23°C)
Dit zal dus zeker een bepalende factor zijn in de vergistingsduur.
Willen jullie je gegevens posten ivm %giststarter en beluchting en gisttemperatuur dan hebben we een vergelijkende situatie.
                                   Groeten, :hoera:
                                     Jan

Bas

Citeer... Willen jullie je gegevens posten ivm % giststarter en beluchting en gisttemperatuur dan hebben we een vergelijkende situatie. ...
Hoi Pallieter,

Ideaal subject voor een nieuwe discussie. Ik heb deze dan maar ook opgestart.

Grt, Bas H.

Bas

Afgelopen vrijdag gebotteld. Eind SG was 1010, 7,2 °Brix met de refractometer. Volgens promash zou dit een begin SG van 1058 en een schijnbare vergistingsgraad van rond de 82% betekenen (wijkt nogal af van de begin SG van 1052 die ik met de hydrometer heb gemeten). Ik denk dat 1058 te hoog is als begin SG (meetfoutje?), want mijn systeem efficiency komt daarmee in promash rond de 94%, en dat lijkt me behoorlijk onwaarschijnlijk.

Ik heb gebotteld met +/- 6 gram tafelsuiker per liter. Ik heb nog niet geproefd. De geur had in ieder geval, zoals verwacht, een sterke Chimay aroma. Over een paar weken / paar maanden trek ik er wel een open.

Grt, Bas H.

Henk oet Paiz

Hoi Bas,

Dat hoeft helemaal geen meetfout te zijn. Als je zorgt dat er tijdens het brouwproces weinig wort in de ketels achter blijft, kom ik regelmatig op dit soort rendementen uit in Promash.

Jan, begrijp ik goed uit jouw bijdrage dat je vanaf 56 ineens doorgaat naar 73 graden? en dat je dan erg droge bieren krijgt? Ik heb altijd begrepen dat er op 73 onvergistbare suikers worden gevormd.

Groeten,

Henk  :proost2:

Bas

Gisteren het eerste flesje als proef opengetrokken. Lichte sis,  hergisting was duidelijk nog niet ten einde (beperkte schuimkraag). Buiten de zoete smaakje van de suiker die voor de hergisting toegevoegd smaakte het bier erg droog en bitter, ongeveer zoals de Koninck (veel bitterder en minder zoet als Palm). De fruitgeurtjes waren al stukken minder sterk dan na de lagering, maar toch nog behoorlijk aanwezig (ik vond ze storend en niet positief bijdragen tot het drinkplezier).

Ik houdt dit jonge bier nog een tijdje in quarantaine voordat ik weer eens ga proeven, kijken of de mindere geurtjes weg trekken. Hoewel ik er nog niet kapot van ben, heeft dit bier potentie om erg smakelijk te worden. Geduld ...

Grt, Bas H.

Bas

De afgelopen keer dat ik een flesje opentrok had ik nog de angst dat dit bier in een bananadrama zou uitmonden. Eergisteren weer eens een flesje opengetrokken, tegelijkertijd met een "De Koninck", en die vergeleken.

De hergisting is nu wel over. Hierdoor is het laatste zoete smaakje verdwenen. Wat overblijft is een erg droog, bitter biertje dat erg dicht bij een "De Koninck" aanligt.

Mijn bier is (vergeleken met een "De Koninck"):
- ietsje bitterder (wat wel lekker is);
- heeft een iets hoger alcohol % (ergens tussen de 6% en de 6,5%), maar daar is niet veel van te merken;
- heeft een iets hoger CO2 gehalte (mag wel iets minder);
- heeft een licht Chimay gist smaakje, maar het banadrama lijkt geheel weg getrokken te zijn.

Het lijkt dus toch goed gekomen te zijn met dit bier. Ik vind 't zelfs erg lekker :proost:. De nare overheersende smaak is in de afgelopen maand gereduceerd tot een lichte Chimay smaak, die ik erg goed vind passen bij dit bier. Ik was van plan dit zelfde recept van de winter nog eens te brouwen, maar dan met Westmalle gist. Maar ik twijfel of ik niet weer voor Chimay gist ga.

Grt, Bas H.

Bas

Ondertussen is dit bier al weer bijna op. Nu was ik afgelopen weken toch van plan om weer eens te brouwen, dus was ik van plan om weer een BPA te brouwen. Maar toch niet helemaal het recept wat ik voor dit bier heb gevolgd, want ik ben na al die kratten wel (voorlopig) op de overheersende Chimay smaak en het erg gortdroge karakter uitgekeken.

Daarom dacht ik om eens Westmalle gist te gebruiken. Nu ben ik al drie weken aan het proberen om dit gist op te kweken, maar om de een of andere manier lukt het niet goed of ruik ik verdachte geurtjes. Ergo, al 3 potentiele brouwweekeinden verloren waar ik flink van baal.

Dus toch maar een Wyeast reincultuurtje bestellen. Het doel is een, niet te droog, niet naar Chimay smakend biertje. Dus eerder richting Palm als richting De Koninck.

Heeft iemand ideeen / tips voor het gist dat ik voor mijn nieuwe BPA poging eens zou kunnen gebruiken?

Grt, Bas H.

Bas

Afgelopen weekeinde heb ik weer eens een BPA proberen te brouwen. Geinspireerd door de eerdere poging (zie deze thread) was het doel om een wat minder droger (dus toch geen Chimay gist) en wat doordrinkbaardere versie te maken. Dit is natuurlijk wel relatief doordat ik een voor mij onbekend gist met onbekende eigenschappen heb gebruikt. Verder vond ik mijn vorige poging wel erg donker voor een BPA, dus heb ik het gehalte Chocolatemout aangepast. Het volgende recept heb ik gevolgd:

Voor 20 liter wort:

3000 gram Pilsmout, 3 EBC;
1000 gram Viennamout, 8 EBC;
30 gram Chocolatemout, 900 EBC.

Dit zou een OG 1053 moeten opleveren.

Maischschema: 53 ºC 10 min, 60 ºC 30 min, 70 ºC 30 min, 78 ºC 5 min.

90 minuten koken met 73 gram Saaz hops (2,7%) en 15 minuten met 10 gram Saaz hops (2,7%).

Gist: Wyeast #1338 European Ale.


Uiteindelijk is alles volgens recept gebrouwen, alleen de begin OG leek rond de 1048 uit te komen. Aangezien mijn ervaring is dat de eerste meting van de begin OG nogal eens fout kan zijn ga ik deze bij lagering nog eens met refractometer en hydrometer nameten.

Dankzij een ruime giststarter van 800 ml. sloeg de gisting erg snel aan. Het bier staat nu bij zo'n 18 ºC te gisten.

Grt, Bas H.

TVERSCH

Hoi Bas,
Ik ben benieuwd naar de kleur van je laatste BPA. Het lijkt mij wat donker, maar dat valt misschien mee?
 Theo

Bas


CiteerIk ben benieuwd naar de kleur van je laatste BPA. Het lijkt mij wat donker, maar dat valt misschien mee?
Hoi Theo,

Volgens promash zou het ongeveer rond de 20 EBC moeten liggen. Maar de promash kleurberekening neem ik niet al te serieus. In ieder geval was mijn vorig BPA behoorlijk donker, dus heb ik er nu voor gekozen om de hoeveelheid Chocolatemout nu te halveren.

Grt, Bas H.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.