Eigen Ale gist

Gestart door Hoppie, 08-03-2007 21:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Beste brouwmakkers,

Na het lambiekavontuur (zie link) heb ik de gistkoek bewaard.
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5791.msg63886.html#msg63886
De gist is gewonnen middels plan B.
Kort samen gevat heb ik een starter gemaakt van geperste druiven en moutkorrels.
Op beide componenten komen van nature wilde gisten voor.
Naarmate er meer alcohol in de cocktail komt, komen de sterkere gisten naar voren.
Eerst rook de starter sterk naar PVC-lijm, en nadat er meer wort in de oplossing kwam
veranderde de gist samenstelling.
De geur werd neutraler.
Nadat de starter in de gehopte hoofdbatch kwam werd het nog interessanter.
Het rook nu naar een echte biergist (zwavelig).
Het jongbier smaakte naar een serieuze ale.
Ook was binnen één nachtje een vergistingsgraad van 62% bereikt.
Reden om dit gistje maar eens op te gaan kweken, en te ontdoen van evt melkzuurbacteriën
en andere meuk middels een reinstrijk.
Misschien wordt het wel een prachtige alegist of universele gist.  :brouwen:
Ik heb de erlemeyer weer gevuld met wort, en wat gistkoek erin gedumpt.
Morgen haal ik een sample uit het schuim om dit vervolgens uit te strijken.

Hieronder de koek.



Deze is niet bepaalt schoon, maar als het goed is wordt het op de agarplaat een mooie witte kolonie.
Althans, dat hoop ik.

 :degroeten:

Oscar

Fantastisch   :hoera: :hoera: :hoera: een heuze ijmuidense Bovengist, Dat zou toch fantastisch zijn. Als dat een goed resultaat opleverd....ga ik voor de verandering jou voorbeeld eens volgen... ;D ;D

Hopmans

Inderdaad kicken hè?  :biersmile:
Er ligt nu een mooie plakkerige witte laag op de bodem van de erlemeyer.
Ik zou bijna durven te wedden dat je nu al een niet zuur bier met deze gist kan brouwen.
Als het allemaal goed gaat, dan ga ik met deze gist de proef op de som nemen, en hier mijn
highgrafity blonde ale mee brouwen voor het prONK.  :proost:
Ik zou deze aankomende zondag brouwen met de London, maar ik stel het nog even uit totdat
deze gist klaar is.
Als het dan een lekkere gist blijkt te zijn dan bied ik de gist aan aan de gistcommisies van de gilden.
Een Hollandse alegist ...

 :degroeten:

Sjaak

Kun je hem iets bijsturen, zodat de gist niet te droog uitvergist? ;D
Succes lijkt mij heel grappig om met de Hoppie gist te gaan brouwen. :dansen:
 :degroeten:
Sjaak

Tsjerk

Citaat van: Hoppie op 09-03-2007  07:20 uEen Hollandse alegist ...

Weet je het zeker? Is het geen lager?  :)

Oscar

Tsja dat zou ook nog kunnen, de oorsprong is natuurlijk een wilde gist, dus wellicht dat ie het ook bij ondergist
temperaturen moet doen. Na je ale, dus ook ff een hoppige pils mee brouwen  :proost2:

Hopmans

Saccharomyces carlsbergensis (lagergist) komt denk niet voor op druiven en mout.
Ik heb wel eens gehoord dat ze dat in een grot hebben gevonden, maar
ik weet dat niet zeker.
Of het is weer een afstammeling van hoge gist in een reeks koude wortjes.

 :degroeten:

Oscar

Aangezien je ook druiven in je mix had, kan het natuurlijk ook een wijngist zijn. Hoe zeker ben je er op dit moment van dat het om een biergist gaat?

Hopmans

Niet.  ::)

Geeft wijngist ook een zwavelige geur?
Dat zou mijn enige houvast kunnen zijn.
Ik heb hier ook de middelen en de kennis niet om
de gist in te delen in een bepaalde groep.  :-\

Feit dat de gist maltose in het wort met gemak omzet
kan ook een aanname zijn, maar ...  :weetniet:

 :degroeten:

stoker

Citaat van: Hoppie op 10-03-2007  10:09 uFeit dat de gist maltose in het wort met gemak omzet
kan ook een aanname zijn, maar.............  :weetniet:
Wijngist kan dat toch ook met gemak?

Ik vind het niet helemaal logisch dat je druiven hebt toegevoegd aan je opkweekding, maar het is wel een zeer interessant experiment!

Johannes

Citaat van: Hoppie op 10-03-2007  10:09 uIk heb hier ook de middelen en de kennis niet om
de gist in te delen in een bepaalde groep.  :-\

Ik heb al even gegoogled op biergist + determineren. Determineren is het identificeren op bepaalde kenmerken van bijvoorbeeld biergist. Wellicht als je wat verder googled dat je een eenvoudige methode vind.

Hopmans

OK, ga ik doen.  :proost2:

CiteerIk vind het niet helemaal logisch dat je druiven hebt toegevoegd aan je opkweekding

Maar het is wel weer logisch als je voor lambiek gaat.
Daar zit ook wijngist in.

Met de lambiek is het immers begonnen.

 :degroeten:

Hopmans

Ik heb me een klokkie in de ronte gezocht op het internet, maar ik kan niet
concreet het verschil vinden tussen wijn en biergist.
Wijn, bier en bakkersgist zijn allemaal Saccharomyces cerevisiae.
Het is volgens mij alleen maar een kwestie van aanpassingen aan de omstandigheden.

Wijngist kan wat beter om met hoge alcoholpercentages.
Bakkersgist kan wat hogere temperaturen hebben.
Biergist heeft een enzym genaamd invertase die maltose omzet naar glucose.
Maar wijngist kan ook maltose omzetten, maar dan wat langzamer.
Ik denk dat als je maar lang genoeg een gistje in wort doet dat deze zichzelf
aan gaat passen aan de omstandigheden, en zodoende een biergist gaat worden.
Maar hoeveel generaties daar overheen moeten?  :weetniet:

 :degroeten:


Hopmans


Hier nog een stukje uit wikipedia:

Octaanzuur (caprylzuur), chemische structuur CH3(CH2)6CO2H, is een carbonzuur.
Het komt in bier voor, het geeft het bier een geit-achtige smaak.
Verder komt het in zweet en zeep voor.

Dit kan Jacques ook beamen.

Maar hoe weet je of een gist dit aanmaakt?
En wanneer?
Na hoeveel aanpassingen?

Lijkt mij dus dat ik gewoon een pot bier moet gaan brouwen met deze gist.
Smaakt de boel naar geit, dan hebben we te maken met een biergist.  ::)

 :degroeten:

oranjeboombiertje

Wat is een geit-smaak ? Ik heb nog nooit een geit geproefd :D

 :degroeten:
Wesley

Jacques

Er zijn wel degelijk verschillen tussen deze verschillende soorten gist. Het feit dat ze allemaal aangeduid worden met Saccharomyces cerevisiae zegt niets. Turken, Marokkanen, Nederlanders, Aziaten en zelfs Geert Wilders behoren allemaal tot de Homo Sapiens. In wezen zijn ze allemaal gelijk. Maar toch bestaan er kleine verschillen.

Zo heb ik ook begrepen dat biergist caprylzuur (natte hond / geit aroma) kan aanmaken en wijngist niet en dat bovengist 4-vinyl-guaiacol (kruidnagelachtig) aanmaakt en ondergist niet.

En verder weten we allemaal dat de ene gist een ander smaakprofiel aanmaakt dan de de andere. Dat moet toch wel genetisch bepaald zijn.

Hopmans

Maar als Geert Wilders naar Maroko gaat, en zijn hoofd blijft er op zitten, dan wordt
Wilders wel bruin door het Marokaanse zonnetje.
Organismen passen zich dus snel aan.

 :degroeten:

Jacco

Citaat van: Hoppie op 11-03-2007  11:05 uMaar als Geert Wilders naar Maroko gaat, en zijn hoofd blijft er op zitten, dan wordt
Wilders wel bruin door het Marokaanse zonnetje.
Organismen passen zich dus snel aan.

 :degroeten:

LOL

Die is echt goed  :hoera: :elifant: :elifant:

peterU

Ik heb ook wel gelezen dat wijngist geen maltose zou omzetten. Dupont gist is volgens sommigen een biergist die dicht bij de wijngist staat. Wilde gisten zijn volgens Jef vd Steen vergelijkbaar met onkruid; ze gedijen waar gecultiveerde gisten het loodje leggen.
Een vriend van me brouwde enkele jaren terug een zeer zware barleywine, die langdurig bleef hangen bij 1040/1030. Met wijngist kwam het spul weer tot leven, om te eindigen bij 1020, meen ik. De gisting/rijping duurde een half jaar, koolzuur was nagenoeg afwezig, maar de smaak was fantastisch, rijpe walnoten. :elifant:

Jacques

Citaat van: peterU op 11-03-2007  11:59 umaar de smaak was fantastisch, rijpe walnoten.

Klinkt als hevig geoxideerd  >:D

Jacques

Citaat van: Hoppie op 11-03-2007  11:05 uMaar als Geert Wilders naar Maroko gaat, en zijn hoofd blijft er op zitten, dan wordt
Wilders wel bruin door het Marokaanse zonnetje.

En zijn haren worden dan natuurlijk blond.

Hopmans

Denk aan het concert Jacques.
De beste muziek is niet altijd clean.
Soms komt een vals nootje juist ten goede in een liveconcert.
Een voorbeeld van te cleane muziek is sleely dan.
http://www.steelydan.com/

 :degroeten:

Hopmans


CiteerEn zijn haren worden dan natuurlijk blond.
Volgens mij is hij van nature zo donker als weet nie wat.
Zijn vrouw heeft twee pasporten.
Ik meen Colombiaans en Nederlands.  ;D

Maar even ontopic:
Ik weet niet of het een wijn of biergist betreft.
Het rook als een biergist tijdens de hoofdgisting.
En het smaakte als een (Belgische?)ale.
Er zaten immers ook moutkorrels in de oplossing.

Ik ga over een paar dagen een eilandje van de plaat plukken,
en weer opnieuw een starter maken.
Kijken wat er gebeurd.  :biersmile:

 :degroeten:

Herman

De off-topic discussie over muziek is hier naar toe verplaatst.

Drents Hopbier

Citaat van: Hoppie op 11-03-2007  10:16 uIk heb me een klokkie in de ronte gezocht op het internet,
Dit zal je ook niet veel verder helpen. http://www.blackwell-synergy.com/links/doi/10.1046/j.1472-765X.2002.01181.x

Ik denk dat je als hobbybrouwer niet TE diep in dit soort zaken moet duiken.

Hopbier

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.