Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Maisch hoppen  (gelezen 8755 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.694
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Maisch hoppen
« Gepost op: 04-04-2002 17:29 u »
Hoi allen,

Ik heb op internet een artikeltje gelezen over het toevoegen van hop (de aromahop om precies te zijn) aan de maisch. † :leren:
Heeft iemand hier ervaring mee? De achterliggende theorie is:
  • alfazuur verlaagt pH
  • bij gebruik in tarwebier helpt de blaadjes bij het dunner maken van de viscositeit
  • makkelijker opname van hoparoma's, dat schijnt beter te gaan dan bij kokende wort
  • zetmeel wordt eerder afgebroken door veranderde pH, eiwitten coaguleren beter, vlokken beter uit. Tannines worden minimaal geŽxtraheerd.
Al met al interessant genoeg om eens mee te gaan experimenteren. †:brouwen:
Heeft iemand hier ideŽen over?? †???

Herman
:degroeten:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Maisch hoppen
« Reactie #1 Gepost op: 04-04-2002 17:52 u »
Ha die Herman,

Misschien word ik voorspelbaar in mijn reacties, maar.... op het Amerikaanse forum waar ik nogal zit, zitten een aantal mensen die hier veel mee werken. Sterker nog, Marc Sedam (pseudoniem Alechemist) is volgens mij degene die het concept destijds weer uit de kast heeft gehaald. Voor zover ik het volg, heeft het inderdaad voordelen bij het spoelen van tarwe bier, en blijven er bepaalde aroma's heel goed bewaard (een beetje zoals first wort hopping). Zeker bij de amerikaanse pale ales en india pale ales, die bijna drijven op hoparoma en smaak, lijkt het me heel zinvol, maar ik zal er ook eens mee gaan experimenteren.

JW.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.694
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Maisch hoppen
« Reactie #2 Gepost op: 04-04-2002 19:06 u »
Hoi JW,

Weet je waar ik het artikeltje vandaan had  ;)

Herman

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Maisch hoppen
« Reactie #3 Gepost op: 04-04-2002 19:26 u »
Ahaa! Nou ja, dan weet je in ieder geval wie je moet vragen als je nog wat wilt weten.

JW.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.694
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Maisch hoppen
« Reactie #4 Gepost op: 04-04-2002 19:28 u »
Ik ben alleen benieuwd of er in NL + BE ervaring mee is. Altijd leerzaam, zo te lezen zou het in Belgie bekend gerbuik moeten zijn.

Herman

Offline JvH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Pennie brouwer in actie
Re: Maisch hoppen
« Reactie #5 Gepost op: 12-04-2002 12:39 u »
Hoi Herman & JW,

Ik heb de laatste keer al een gedeelte van de hop aan de maisch toegevoegd bij het maken van een batch Imperial Russian Stout. Het aroma van de Bullion hop is inderdaad goed waar te nemen, maar of dit door het maischhoppen komt †???
Ik denk dat je hiervoor twee batches in 1 keer moet maken en met maischhoppen en de andere zonder om een goede vergelijking te krijgen †:idea:
Het recept kwam trouwens ook uit Amerika.

Groeten Hans †:lekkerbier:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.350
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Maisch hoppen
« Reactie #6 Gepost op: 03-01-2006 08:41 u »
Jacques,

jij had hier toch hele slechte ervaringen mee (verstopt filterbed)?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.142
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Maisch hoppen
« Reactie #7 Gepost op: 03-01-2006 08:59 u »
Hoe zit dit technisch in elkaar?  De stoffen die tijdens het maischen vrij komen, worden die niet geÔsomeerd tijdens het koken? En worden de aroma's tijdens het koken niet "uitgekookt"?   :weetniet:

Groeten en gezondheid
Oscar  :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.213
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maisch hoppen
« Reactie #8 Gepost op: 03-01-2006 10:32 u »
Jacques,
jij had hier toch hele slechte ervaringen mee (verstopt filterbed)?

Klopt! Ik zal deze methode niet meer zo snel toepassen.
Ik had overigens hopbloemen gebruikt. De hopblaadjes verstopten de gleufjes van de hevelfilter.
Mogelijk ondervind je geen problemen als je hoppellets gebruikt.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.037
  • Land: nl
Re: Maisch hoppen
« Reactie #9 Gepost op: 11-12-2007 19:44 u »
Hoi Herman & JW,

Ik heb de laatste keer al een gedeelte van de hop aan de maisch toegevoegd bij het maken van een batch Imperial Russian Stout. Het aroma van de Bullion hop is inderdaad goed waar te nemen, maar of dit door het maischhoppen komt  ???
Ik denk dat je hiervoor twee batches in 1 keer moet maken en met maischhoppen en de andere zonder om een goede vergelijking te krijgen  :idea:
Het recept kwam trouwens ook uit Amerika.

Groeten Hans  :lekkerbier:

Wie van jullie weet wat voor hop dit is, waar het te krijgen is of wat een goed alternatief voor deze hop is.

 :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.142
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Maisch hoppen
« Reactie #10 Gepost op: 11-12-2007 20:54 u »
Wie van jullie weet wat voor hop dit is, waar het te krijgen is of wat een goed alternatief voor deze hop is.

Lang leven de BrouwVisie hop database  :hoera::

Citaat
Smaak geur omschrijving :
Een veelzijdige hop, voornamelijk gebruikt als bitterhop in combinatie met andere hoppen.
Intens zwartebessen aroma.

Vervangende hoppen :
Northern Brewer, Brewer's Gold (D), Columbus

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.759
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Maisch hoppen
« Reactie #11 Gepost op: 11-12-2007 20:55 u »
Hoppie heeft deze hop in het verleden een keer gebruikt meen ik. Ik heb de hop nog nooit ergens gezien. Een vervanging zou Brewer's Gold zijn, het 'zwarte bessen' aroma zou ook aan deze hop zitten.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.472
  • Land: nl
Re: Maisch hoppen
« Reactie #12 Gepost op: 11-12-2007 21:56 u »
Hoi brewmates,

Brewer's Gold is de hop waar ik wel eens mee gebrouwen heb.
Je krijgt inderdaad een hele mooie fruitige cassistoets aan je bier.
Het kan gebruikt worden voor blonde ale's en in donkere bieren.
De bitterheid vind ik persoonlijk zacht.

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Maisch hoppen
« Reactie #13 Gepost op: 11-12-2007 22:05 u »
Ik vind Brewer's Gold ook lekker, maar zacht zou ik hem niet noemen. Hij staat zelfs bekend als een hard bittere hop; cohumulone gehalte 40 tot 48%; eigenlijk extreem hoog. Naar verluidt (maar wat kan je geloven...) is het de bitterhop in XX-Bitter.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.472
  • Land: nl
Re: Maisch hoppen
« Reactie #14 Gepost op: 11-12-2007 22:16 u »
Citaat
Hij staat zelfs bekend als een hard bittere hop
Inderdaad, daarom heb ik ook maar "persoonlijk" gebruikt, omdat
ik de hop zelf zacht vind ondanks de specificaties.

Tja........... moeilijk.

 :degroeten:

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.037
  • Land: nl
Re: Maisch hoppen
« Reactie #15 Gepost op: 11-12-2007 23:42 u »
Jongens bedankt.  :proost2:  Wat een forum is dit toch  :hoera:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.048
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Maisch hoppen
« Reactie #16 Gepost op: 12-12-2007 09:32 u »
Brewers Gold wordt volgens mij inderdaad in XX Bitter gebruikt, mooi aroma van zwarte bessen, citrus achtig, maar wel wat hard inderdaad.

Ik zou mijn bier niet 100% bitteren met Brewers Gold, maar een deel vervangen door de wat mildere Perle of Magnum.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.472
  • Land: nl
Re: Maisch hoppen
« Reactie #17 Gepost op: 12-12-2007 10:57 u »
Het hangt misschien ook een beetje van de gewenste bitterheid af.
Boven de 40EBU moet je denk ik sowieso met milde hoppen aan de gang.
misschien dat beneden de 40-30 EBU de Brewers Gold voor 100% gebruikt kan worden.
Daarbij blijft het een kwestie van persoonlijke smaak uiteraard.

 :degroeten:


Tags: bitterheid hop