Brouw eens een Schwarz

Gestart door Oscar, 12-01-2007 21:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edgar

Citaat van: Oscar op 29-10-2008  20:10 uEchter omdat ik de donkere mouten droog had geschroot (werd bijna gruis) had ik toch wat kleine filter problemen.

Ik kan me slecht voorstellen dat dat de oorzaak zou zijn. Als je toch (terugkerende?) filterproblemen hebt, moet je misschien eens kijken naar je installatie, filtersnelheid, uitmaischen of een korte rust op 40° voor het afbreken van gomstoffen.

Citaat van: Oscar op 29-10-2008  23:09 uFoei !  ;D  Stap van die gewoonte af en maisch en in op die 62°C

Als je dat doet blijven alle plakkerige stoffen (gomstoffen en eiwitten) natuurlijk intact.

Oscar

Oh jongens... Ik mot ff mijn enthousiastme kwijt:


Jippie !!  :elifant: YEAH..  :hoera: :hoera: JOEHOE !!!   :dansen: :dansen:

Zo, mijn Schwarz is overgehevel bij een SG van 1014 ( en dat bij 9°C) , pH van ± 4,2 - 4,3  en het monster was., ou ja dat zie je hierboven wel, errrug lekker vooral omdat er al wat koolzuur in zit... Ooh meeennn, wat lekkkkerrrr... :proost:   Nog ff geduld. Wat een topper is dit... :D :D

Reinier

Oscar,

Bij gelegenheid hoop ik van jouw Schwarz iets te mogen proeven. Want, recentelijk heb ik een Schwarz geproefd en dat kon mij niet echt bekoren. Tot nu toe snap ik dus dat gejubel over dit soort bier niet!

En mijn problemen m.b.t. de laatste versie van BrouwVisie zijn opgelost. Ik heb het bewuste bestand (Kruiden en r...) alsnog gedownload, uitgepakt en ingelezen. Dat werkt prima, al heb ik soms maar een klein deeltje van alle kruiden ik beeld. Maar met wat gego(o)chel weet ik me daar ook mee te redden.

Blijft over de vraag waarom het bewuste bestand niet bij de opdat naar 1.7 is meegenomen.

Ik hoor of lees t.z.t. wel van je. Het is nu bedtijd.

Mvrgr, r

Oscar

Citaat van: Reinier op 08-11-2008  00:23 uBij gelegenheid hoop ik van jouw Schwarz iets te mogen proeven.

Zorg dat je iedere maand op de gilde-avonden komt, dan komt dat dik in orde! 

En waar heb jij nu je recept gepost wat je laatst gebrouwen hebt?  ???

Oscar

Deze is nu complet uitvergist en heb ik binnen neergezet zodat deze wat kan opwarmen. Ook deze gaat van de week in de fles. :biersmile:

Oscar

Zo vanavond dit bier maar eens gebotteld en met een mooie 1013 is ie net iets onder zijn specs geëindigd voor wat betreft de vergistingsgraad : 72% tegen 77%. Maar dat vind ik niet erg. Het is weer een super lekker bier geworden. totale botteltijd (inclusief flessen spoelen en op het forum spieken) 2,5 uur  :)

Momenteel weer 7 kratten bier die staan te wachten om geproefd te worden :



 :dansen: :elifant: :hoera:

Oscar

Eerste flesje geproefd. Hij is nog wat jong, maar...ooooh. Wat is ie lekker!  :dansen: :biersmile:  Dat wordt weer een toppertje met de feestdagen.  :lekkerbier:

Hopmans

Kan ik 'm ook al opentrekken?
Of nog ff wachten?

Ik heb ook de oatmeal.

 :)

Oscar

Allebei nog ff laten staan... Ze zijn nog veel te jong om er echt van te genieten, maar behandel ze als juweeltjes.  :D :D

Hopmans


Oscar

Jacques,

Voor de Rebie :

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptSchwarz
Brouwdatum29-10-2008
BiertypeSchwarz
Aantal liters25
Gewenst begin SG1048 (5,0 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater38.12 liter
Maischdikte3.83 l/kilo
Maischwater20.00 liter
Spoelwater15.52 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur41 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC77.0 %4019 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC18.0 %940 gram16 EBC
Chocolademout3.0 %157 gram900 EBC
Zwartemout (ontbitterd)2.0 %104 gram1200 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle6.3 %40 gram90 min.30 EBU
Hallertau Hersbrücker2.3 %10 gram15 min.1 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort2035 American Lager
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter800 ml
Beluchtings tijd48 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gist voedingNutrivit
Hoeveelheid5 gram (Verdeeld)
Opmerkingen16-10-2008 : Gist 's ochtends gesmacked.
20-10-2008 : Gist stondbol
21-10-2008 : Gist met 500 ml wort in Erlenmeyer gedaan
22-10-2008 : Aangevuld met 1 liter wort
24-10-2008 : Afgegoten en nogmaals aangevuld met 1 liter
29-10-2008 : Brouwdag, afgegoten en bijgevuld met 500 ml
totaal volume ± 800 ml

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C15 minuten3.83 l/kg
263°C30 minuten3.83 l/kg
372°C45 minuten3.83 l/kg
478°C5 minuten3.83 l/kg


Jacques

Hoi Oscar,

Wederom bedankt voor het plaatsen van het recept.
Zou je voortaan de recepten in de wachtkamer van Rebie willen zetten, dat werkt voor mij wat makkelijker.

Oscar

Zo na lang wachten begin hier ook wat meer druk op te komen... Geduld beloont altijd weer... :dansen:

Oscar

Dit recept gaat binnenkort weer op herhaling, en wel in de volgende vorm:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSchwarz
KenmerkBV0033
Brouwdatum30-4-2010
BiertypeSchwarz
Aantal liters25
Gewenst begin SG1048 (5,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement78,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36,2 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater18,4 liter
Spoelwater17,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur98 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid29 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC77,0 %4052 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC18,0 %947 gr16 EBC
Chocolademout (ontbitterd)3,0 %158 gr800 EBC
Zwartemout2,0 %105 gr1400 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle7,0 %35 gr90 minuten27 EBU
Tettnanger (D)3,5 %10 gr15 minuten2 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2035 American Lager
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter800 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter20°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C15 minuten3,5 l/kg
263°C30 minuten3,5 l/kg
372°C45 minuten3,5 l/kg
478°C5 minuten3,5 l/kg


Oscar

Zojuist dit bier overgeheveld bij een SG van 1011 met een pH van 4,39  :brouwen:  Dit blijft een mooie gist die netjes in 1 week zijn werk doet. Nog een weekje laten staan en dan bottelen..kan ik 'm nog net als ruilbier meenemen naar het ONK, want de smaak is weer als vanouds... erg lekker, zuiver en veelbelovend.

Oscar

Zojuist gebotteld bij een SG van 1010 met 5 g/l suiker (Bier was 10-12°C). Het SG sample zeer donker bruin tot zwart (afhankelijk van je glas) maar smaakt niet gebrand en mooi zacht naar chocolade... hmmm... dit blijft toch een toppertje hoor...

Oscar

Net even dit bier weer geproefd... Erg lekker en precies zoals ik 'm wil. In mijn geheugen komt ie vrij dicht bij mijn vorige brouwsel.
Voor diegenen die 'm hebben geruild met mij, hij kan geproefd worden... of geniet er gewoon van.

 :biersmile:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.