Hoeveel suiker maakt hoeveel alcohol?

Gestart door ed, 06-12-2006 23:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ed

Hallo,

Ik ben een beginnend brouwer en heb al wat uurtjes op de forum rond gezworven. Ik heb nl. een vraagje over eventuele suiker die sommige onder ons toevoegen om een hoger alcohol percentage te verkrijgen.

Hoeveel suiker moet/kun je toevoegen om je alcohol percentage omhoog te krijgen en wat voor effect heeft het nog meer op het bier (smaak)

Als iemand hier een zinnig antwoord op kan geven dan hoor ik het graag.

ed

Oscar

Citaat van: ed op 06-12-2006  23:54 uHoeveel suiker moet/kun je toevoegen om je alcohol percentage omhoog te krijgen en wat voor effect heeft het nog meer op het bier (smaak)

Ed,

1 gram suiker geeft ongeveer 0,51 gram alcohol en 0,48 gram koolzuur. Alcohol (Ethanol) heeft een dichtheid van  789,4 gr/L ,
koolzuur heeft een dichtheid van 1,98 gr/L.

Met een beetje rekenen kun je nu bepalen hoeveel suiker je moet toevoegen voor een bepaald stijging in Alcohol/koolzuur.

Het toevoegen van suiker aan je bier tijdens brouwen geeft je bier meer alcohol, maar zorgt voor een mindere body(volheid) van je bier.
Bij veel zwaardere (commerciele) bieren wordt dit nog wel eens gebruikt.

Groeten en gezondheid
Oscar

Jacques

Suiker wordt vooral toegevoegd voor de doordrinkbaarheid. Een zwaar bier gebouwen met uitsluitend mout moet je bij wijze van spreken wegkauwen en ligt vrij zwaar op de maag.

Heel veel Belgische en Engelse brouwers gebruiken suiker in hun brouwsels (ook bij minder zware bieren).

ed

Oscar bedankt voor jouw reactie.

Ik ben geen scheikundige en heb ook geen ervaring met chemische formules. Ik zal eens logisch gaan nadenken en narekenen en een antwoord zien te krijgen om b.v. 10 liter van 6% alc naar 7% te laten stijgen.

Als iemand anders al een formule voor dit probleem heb dan zie dat graag tegemoet.

ed

Henielma

Met het excel sheet in onderstaande link kan je door het veld met de hoeveelheid bottelsuiker te wijzigen zien wat dat doet met het alcoholpercentage.

http://www.hobbybrouwen.nl/rekenen/alcoholberekening_hydrometer.xls

Succes ermee

ed

Henielma, bedankt voor het exel bestandje. ALs ik alles goed doe en ik heb een begin sg van 1065 en en een eind van 1020 dan wordt het alc percentage 6%. Als ik dan 22 gram suiker per liter toevoegd dan kom ik op 7%.
Dus voor 10 liter 220 gram.

Volgens mij kan ik hier wel wat mee. :biersmile:
Mocht ik het verkeerd hebben dan hoor ik graag hoe het wel zou moeten.


Waarschijnlijk ga ik over twee weken beginnen met brouwen en kan ik dit misschien nodig hebben.

ed

oranjeboombiertje

22 gram per liter ????? Dit is extreem veel. Misschien zelfs wel gevaarlijk. Normaal is 6-7 gram per liter. Voor een tripel (met veel CO2) is 8 gram normaal. Dus 22 is echt veel te veel, je hebt kans dat de flessen dan ontploffen.

 :degroeten:
Wesley

Henielma

Citaat van: oranjeboombiertje op 07-12-2006  19:47 u22 gram per liter ????? Dit is extreem veel. Misschien zelfs wel gevaarlijk. Normaal is 6-7 gram per liter. Voor een tripel (met veel CO2) is 8 gram normaal. Dus 22 is echt veel te veel, je hebt kans dat de flessen dan ontploffen.

In dit geval is het niet bedoeld als bottelsuiker maar om bij de vergisting toe te voegen. Het deel dat hij voor de bottelsuiker gebruikt (6 a 7 gram inderdaad) kan Ed er dan nog van aftrekken en dan houd hij over wat hij voor de vergisting nog aan suiker kan toevoegen om uiteindelijk op die 7% van zijn voorbeeld uit te komen.

ed

Henielma, je hebt me goed begrepen. :hoera: Ik ben inderdaad vergeten :denken: om de suiker voor het bottelen eraf te halen.

Wesley, bedankt :duimop: voor je bezorgdheid. Ik heb een cursusje bierbrouwen gevolgd en begrijp wel dat je niet teveel suiker moet toevoegen voor het bottelen.

ed

oranjeboombiertje

Gelukkig. Ik dacht inderdaad dat je dit van plan was toe te voegen als bottelsuiker  :verbergen:

 :degroeten:
Wesley

EBC

Denk eens met mij mee...

Een wort van 1050 bevat 50 gram suiker per liter.
Bij 100% vergisting levert die 50 gram suiker 50*0,51=25,5 gram alcohol, dat is 0,032 liter.
Is dat dan 3,2 %?

Want dan klopt hier iets niet...

Johannes

Citaat van: EBC op 07-12-2006  20:39 uDenk eens met mij mee...

Een wort van 1050 bevat 50 gram suiker per liter.

Volgens mij is dat eerder in de richting van 135-140 gram/liter.

Oscar

Citaat van: Johannes op 07-12-2006  20:44 uVolgens mij is dat eerder in de richting van 135-140 gram/liter.

149 gram/liter om precies te zijn

Citaat van: EBC op 07-12-2006  20:39 uEen wort van 1050 bevat 50 gram suiker per liter.

Dit is dus een denkfout. Hier is al eerder over gesproken. Je vergeet hier het volume toename veroorzaakt door de suiker waardoor je dus meer suiker nodig hebt dan 1 gr/l om het SG 1 punt omhoog te krijgen.

Groeten en gezondheid
Oscar

EBC

Ok, daar was ik even flink in de war!  :verbergen:

SG 1050 = 12,3 Plato. Dat zou dus 123 gram suiker moeten zijn.

10 gram suiker per liter levert dan ongeveer 4 SG punten op.

ed

Zit er ook nog verschil in rietsuiker, kristalsuiker of kandijsuiker? Of is suiker gewoon suiker?

ed

Oscar

Citaat van: ed op 07-12-2006  22:19 uZit er ook nog verschil in rietsuiker, kristalsuiker of kandijsuiker? Of is suiker gewoon suiker?

Als het je puur gaat om de alcohol dan kom je met alle drie even ver. Echter zijn rietsuiker en (donkere) kandijsuiker wel wat kleur verhogend en kandijsuiker, hmmm dat doet toch iets met de smaak...

Groeten en gezondheid
Oscar

Jacques

Lees dit artikel over koolhydraten. (Suikers zijn koolhydraten.)

Batavier

Om het even simpel te houden:  27 gram/liter kristalsuiker levert ca. 1 vol % alcoholstijging op.
Indien ik het mis heb hoor ik dat graag. Ik gebruik dit getal om op het gewenste alcoholpercentage te komen bij een te laag begin SG.
Voor mij is het resultaat moeilijk te controleren.

EBC

Ik denk eerder dat  18 gram/liter = 1 vol % stijging.

Batavier

Op mijn hydometer lees ik 1 sg punt komt overeen met ca. 0,137 vol% alc.
Dit komt overeen met 2,7 gram suiker per liter.

dus 1:0,137x2,7= ca. 20 gram/liter
afhankelij van het start sg kan 0.137 op lopen naar 0.145
Dan kom je op ca. 18,5 gram/per liter

Dus mijn 27 gram is niet correct, 18 gram komt dichter in de buurt.

Sorry

Ronnie

Hoi,
Iemand schreef: "Ik denk eerder dat  18 gram/liter = 1 vol % stijging".
Dat is correct, en vrij juist om bottelsuiker te berekenen. Toen ik 20 jaar geleden nog wijn maakte, leerde ik dat dit cijfer komt van hoeveel gram suiker maakt hoeveel gram alcohol, dat heeft men dan omgezet voor een steiging naar 1 vol%.

Maar, volgens de wijnmakers klopt dit niet voor grote hoeveelheden alcohol want dit is niet lineair toe te passen, wegens de volumestijging! Wil men bijv. 5 vol% en meer omhoog dan neemt men 17 g/l, herinner ik me nog. Dat was een vuistregel. Dus beter de tabel van Goldinger & Klemann nemen.

Oscar

Leuk rekensommetjes... ;)

even narekenen  :lessmile: :

uit 1 gram suiker krijg ik 0,51 gram alcohol at gelijk is aan ± 0,65 ml dit in 1 liter leverd dus een % op van 0,065 %
Hieruit bereken ik (Via Excel) : 16 g/l suiker leverd 8,177 g/l alcohol wat overeenkomt met 10,35 ml/l --> 1,035% Alcohol.

Groeten en gezondheid
Oscar

Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 08-12-2006  10:10 ueven narekenen  uit 1 gram suiker krijg ik 0,51 gram alcohol at gelijk is aan ± 0,65 ml dit in 1 liter leverd dus een % op van 0,065 %
Hieruit bereken ik (Via Excel) : 16 g/l suiker leverd 8,177 g/l alcohol wat overeenkomt met 10,35 ml/l --> 1,035% Alcohol.

C12H22O11+H2O >>2C6H12O6  met gist  4C2H5OH +4CO2  dus 1 mol suiker (342,4 gram) geeft 4 mol alcohol (184 gram)=184/0,789=233 ml.
C12H22O11 (suiker) molgew. 342,4
C2H5OH  alcohol (ethanol)      46
Dus 16 g suiker geeft 4*46*16/342,4 = 8,598 gram of 10,9 ml alcohol per liter dus 100*10,9/1010,9=1,08 vol%. Maar door contractie (50 ml water + 50 ml alcohol geeft minder dan 100 ml mengsel) zal de volumetoename ca. 1 % zijn.

Hopbier

MO

Nog meer vrijwilligers om de berekening nogmaals en nogmaals en nogmaals te herhalen?

Nochthans interessante getallen.

Batavier

We gaan hierbij denk ik voorbij aan hoe het begon.
Een simpele vraag van Ed en tig (misschien) te moeilijke antwoorden. ???
Wat ik merk als beginnende brouwer, waar deze site ook voor bedoeld is hoop ik, zonder HBO, academische opleiding of biochemisch achtergrond zou ik ook graag simpele directe antwoorden zien.
Als voorbeeld: gewoon zoveel gram suiker per liter geeft 1% alcohol verhoging.

Met eventuele verwijzingen naar andere artikelen voor meer  diepgang.

Verder niets dan lof voor deze site.  :hoera:







Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.