OBBK 06 B1 - Alt - Theo Verschoor

Gestart door TVERSCH, 03-10-2006 00:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TVERSCH

Naam brouwer: Theo Verschoor
Bron: Div. eerdere brouwsels
Locatie forum: geen

Naam brouwsel: Tuinfeest-2
Type: Alt
Begin SG: 1046
Eind SG  : 1009
Kleur:   24 EBC
Bitterheid: ± 40 IBU


Gebruikte ingrediënten per 10 ltr:

 455 gram Pilsmout        3 ebc
 182 gram Tarwemout   15 ebc
1364 gram Münichmout 15 ebc
  91 gram Aromamout   150 ebc
   5 gram Carafa         1400 ebc

Water:12 ltr maischwater / 2,7 ltr spoelwater

Maischschema:

60º C - 30 min - eau bain marie in 20 min naar
70º C - 10 min   in 10 min naar
75º C - 5 min - spoelen met water van ±80ºC / pH 5,4

HOP:

Northern Brewer (eigen tuin) geschat op ca. 8%- 50 gram FWH
Herschbrücker 4,0% pellets                               20 gram laatste 20 min.


Gist: Danstar Nottingham

Kooktijd 75 min.

Bijzonderheden:vergisting  14 dgn bij 18º / 12 dgn in fles bij ± 10º

82 punten/Opmerking keurmeester D.Walsh - Mooi bitter, droog schoon Alt
zou het alleen iets donkerder willen zien

Aantal bieren in deze klasse: 15

Oscar

Theo, mooi recept!

En goed dat je met eigen geteelde hop  de juiste bitterheid hebt verkregen!
Alleen tarwemout van 15 EBC? Is dat wel juist?

Deze is meestal 2 of 3 EBC.

Groeten en gezondheid
Oscar

Edgar

Citaat van: Oscar op 03-10-2006  01:05 uAlleen tarwemout van 15 EBC? Is dat wel juist?

Er is ook donkere tarwemout!

Mooi recept inderdaad. Ik zou die zeker als richtlijn nemen als ik een alt zou brouwen (op de gist na uiteraard).

TVERSCH

Die tarwemout 15 ebc komt van Brouwland. Heb ik ooit per abuis ontvangen, maar het is prima spul, en sinds die tijd gebruik ik meestal deze donkere tarwemout.

Mijn volgende alt zal dus wel met Wyeast German Ale gebrouwen worden, maar soms heb je ineens tijd- en zin- om te brouwen en heb je de gist nog in de koelkast staan.
 
Wat betreft de bitterheid was dit het 3e bier met deze Northern Brewer, en heb de hoeveelheid steeds iets naar beneden bijgesteld.

Theo

Adrie

Toch grappig dat het blijkbaar kan om een alt te brouwen met een Engelse gist. En wederom wordt bevestigd dat een alt gebrouwen kan worden met een zeer uiteenlopend scala aan moutstorten.

TVERSCH

Zit nu mijn alt te vergelijken met een UERIGE, maar het mag toch wel wat bitterder! Ook de smaak is iets te moutig. DUS! De volgende wordt echt met Wyeast German Ale en geen FWH maar alleen bitterhop. En op advies van de keurmeester iets donkerder.

Ik heb de laatste tijd veel ALT -merken geprobeerd, maar alleen de Uerige vond ik beter dan mijn eigen brouwsel? ;D

 :clownsmile: Theo

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.