Gebruik vergistingstank

Gestart door Liemingbrouwer, 04-01-2006 10:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Liemingbrouwer

Hallo allemaal;

Mijn zoon gaat volgend weekend een inox vergistingstank namaken.  Het wordt een conische tank met afsluitbaar deksel en een kraan aan de onderzijde en een kraan in de zijkant van de coon. (zegt men dat zo?).
Als voorbeeld neem ik de tanks van Morebeer of ook de tank van Jos.
De vraag nu; kan er mij iemand uitleggen hoe je zo een tank gebruikt zodoende dat ik weer geen flaters maak en een goed biertje verknoei. 
Ik heb al gehoord dat de gist afgetapt wordt??? Hoe doe je dat.
En waar moet ik vooral op letten? 
Zijn er nog speciale dingen waar ik moet op letten bij het bouwen van deze tank. Ze zal ongeveer 120L. groot zijn.
Kortom leg een leek eens uit hoe je zo een tank gebruikt

Zeer vriendelijk bedankt
Groetjes
Liemingbrouwer

MO

Twee kranen is handig: een aan de onderkant om de gist af te laten en een een stuk hoger om SG monsters te nemen.

Er moet een goed waterslot op kunnen.

Het werkt heel eenvoudig: eerste vergisting in de tank, als die klaar is gist aflaten via de onderste kraan et volia, uw lagering begint

Helemaal ideaal is een dubbelwandige tank waar koelwater doorheen kan om ondergisters te brouwen of te koelen tijdens lagering.

Liemingbrouwer

Mo,
Dubbelwandig zou wel kunnen denk ik maar moet je daar dan leidingwater doorsturen, komt toch wel heel duur uit denk ik.
Laat ons zeggen een kraantje dat loopt gedurende de vergisting toch wel een week.
Of je moet je een koelinstallatie hebben om die vloeistof die rond de tank zit te koelen (zal ook wel niet goedkoop zijn.)
Of kan het misschien nog anders?
groetjes

Adrie

In aanvulling op MO: zorg er vooral voor dat het deksel goed luchtdicht afgesloten kan worden. Tijdens de lagering is de koolzuurproductie minimaal en er mogen geen zuurstof en infectiebronnen bij je bier komen.

Let er verder op dat het volume van je tank ruim meer is dan het volume bier dat je gaat vergisten (minimaal 2 keer zo groot), omdat de schuimvorming tijdens de hoofdvergisting soms enorm kan zijn afhankelijk van de vergistingstemperatuur, de gebruikte gist en de vorm van de tank.

Een vorm van koeling is zeker aan te raden bij een hoeveelheid die jij wilt gaan maken, dus een koeling in de tank of in de ruimte waar de tank staat. De temperatuur van het vergistende bier kan oplopen tot 5 tot 10 graden boven de omgevingstemperatuur.

Zo'n tank lijkt me erg praktisch.

Adrie

Nog iets: maak de opening groot genoeg om gemakkelijk schoon te kunnen maken en maak de kranen demontabel. Vooral in de kranen kan zich een hoop rommel ophopen en die moet er na de lagering echt weer uit.

Liemingbrouwer

Ik had gedacht max 50 à 60 L te vergisten in deze tank dus dat zit wel goed.
Als je de tank dubbelwandig maakt zal er hoogsten 10 à 20 L. water in de mantel zitten dus moet je om echt te koelen een constante stroom"koel" water rond de tank sturen. 
Ik dacht eerder in de toekomst een koelkamer te bouwen (wij hebben geen kelder)
Ik heb nu ook al een warmte kamer in gebruik waarin ik vergist. (1 vierkante meter oppervlakte hoogte 2 M.)
Hierin kan ik de temperatuur traploos regelen met thermostaat.
Als waterslot dacht ik te werken zoals ik in brouwerijen al gezien heb van bovenaan een leiding tot bijna op de grond en daar zet je dan een jerrycan met sulfietwater onder en je ziet het "waterslot" bluppen
Groetjes

Henk oet Paiz

Citaat van: Liemingbrouwer op 04-01-2006  11:04 uOf kan het misschien nog anders?

Het beste kun je inderdaad gewoon met leidingwater werken en dat rondpompen middels een koelapparaat dat ook bij tapinstallaties wordt gebruikt. Ik heb dat gezien in A'dam bij brouwerij de Prael. Zo koelden ze daar de lagervaten en dat kostte weinig water en weinig stroom. Je zou eens kunnen bellen met de brouwer, ik weet zeker dat hij je wil informeren.

Groeten,

Henk  :proost2:

Gio

Ik heb wel een gisttank gezien met een vlottend deksel.
D.w.z. als je bier of gist aftapt dat de kopruimte niet groter wordt maar gelijk blijft. Want het deksel lag als het ware op het bier en zakt bij aftappen mee naar beneden. Ideaal maar lijkt me heel moeilijk te maken.

Koeling lijkt me alleen nodig bij vergisting van een lager. Als je er wieltjes onderzet kun je 'm makkelijk naar een ruimte met juiste omgevingstemp. rijden.
een thermometertje erin is ook handig

kwijl, kwijl, ik zie 'm helemaal voor me...

Liemingbrouwer

Hoi Brouwers,

Citeereen thermometertje erin is ook handig
¨Dat zal ik zeker doen, als je toch bezig bent is dat een kleine moeite.
Het deksel zou de hele diameter worden dus zeker groot genoeg.
En koeling; wanneer ik ergens een tweedehandse koelkamer op de kop kan tikken is die koeling volledig overbodig een koelkamer kan tot 2° koelen. (en houdt ook mijn biertjes koel)
Voor de kwijlers zal ik als hij af is enkele foto's posten.  Zaterdag beginnen we er aan, ik denk dat hij op twee zaterdagen klaar zal zijn, we maken ondertussen ook nog een kookketel van 112 L.
We kunnen alleen de voormiddag werken want het gebeurt op het bedrijf waar mijn zoon werkt.
Als er nog ervaringen zijn laat maar komen

Bedankt
Liemingbrouwer

Gio

Hoi liemingbrouwer

Ik ben erg benieuwd hoe je zón tank of ketel zelf maakt.
Veel plaat en laswerk waarschijnlijk.
Maar zou je ook wat praktijkervaringen willen delen met behulp van foto's en uitleg?

 

Jacques

Hoi Marc,

Qua temperatuurbehersing lijkt ook mij het makkelijkst als je de gisttank op een koele plaats zet. Voor de hoofgisting zou je dan het vat kunnen isoleren met allerlei isolatiemateriaal om een hogere temperatuur te kunnen aanhouden.

Koelen met koud water is denk ik wel een optie. Naar mijn idee hoeft de waterkraan maar een heel klein beetje open te staan als je de kouwater leidingen afschermd van de omgeving (je hoeft met het koude water niet de kamer te gaan koelen waarin de tank staat).

Oscar

Hallo Liemingbrouwer,

Ik heb zelf ook een dergelijke gisttank (±70-80liter) en voor de temperatuur regeling heb ik altijd een aquarium thermostaat in het jonge bier hangen met een verlangsnoer door een dunne afdichtbare opening. Dit werk prima voor de temperatuur beheersing tijdens en na de hoofdvergisting.

Succes met b(r)ouwen!  :duimop:

Groeten en gezondheid
Oscar

Edwin

Citaat van: Oscar op 05-01-2006  09:09 uvoor de temperatuur regeling heb ik altijd een aquarium thermostaat in het jonge bier hangen met een verlangsnoer door een dunne afdichtbare opening. Dit werk prima voor de temperatuur beheersing tijdens en na de hoofdvergisting.

Ha Oscar :proost:

Maar met zo'n aquariumelement kun je niet koelen, alleen verwarmen. Bovendien wordt het erg warm, waardoor het bier in de directe omgeving toch een flinke warmte-optater krijgt: doding van gistcellen, karamelisatie...

Edwin

Oscar

Edwin,

Uiteraard kun je daarmee niet koelen... maar daarvoor zou hij eventueel een dubbelwandig systeem bouwen. Het bier in de directie omgeving wordt wellicht iets warmer..maar ik denk niet veel warmer dan de ingestelde temperatuur. En karamelisatie krijg je met een dergelijk element niet voor elkaar aangezien deze tot maximaal ±35°C kan verwarmen...en gistcellen stervan af bij....?? °C. :weetniet:   En als je het element onderin hangt stijgt de warmte naar boven en krijg je een soort warmte/koude stroom circulatie.

Is in ieder geval een optie...

Groeten en gezondheid
Oscar

Edwin

Zonder teveel af te wijken van het eigenlijke onderwerp een laatste opmerking over het element:

Ikzelf gebruik er ook een hoor, alleen gebruik ik het voor indirecte verwarming en niet voor directe verwarming. De reden is dat het element toch behoorlijk warm wordt (ondervonden toen ik het vastpakte...was zeker geen 350C :'( ). Het afsterven van de cellen valt inderdaad ook wel mee. Toch pleit ik voor indirecte verwarming.

Edwin

Liemingbrouwer

Hoi allemaal,

We wijken wel een beetje af, verwarmen moet ik niet kunnen want
CiteerIk heb nu ook al een warmte kamer in gebruik waarin ik vergist. (1 vierkante meter oppervlakte hoogte 2 M.)

Deze kamer is dubbel geïsoleerd en  wordt verwarmd met een elektrisch vuurtje 400 W.
Die kamer is 2 M lang op 1 M. breed en in tweeën verdeeld zodat ik een stuk heb waar het 14 à 15° is en een stuk van 1 op 1 M. waar het constant 21° is (of ingesteld zoals ik wil met een thermostaat.) Het vuurtje heeft zelfs bij deze vriestemperaturen geen enkele moeite om de temperatuur te handhaven.  Hierin kan ik gemakkelijk drie vergistingtanks (plastic voor het ogenblik)en een 50 tal flessen, 75 cl., in de warmte zetten. Hierin zou ik dus ook mijn vergistingtank zetten.
Maar toch bedankt want het idee is nog zo slecht niet, vroeger toen ik nog geen warme kamer had vergistte ik ook in een dubbele tank ( twee vaten in elkaar van verschillende diameter) waar een aquarium element in zat om zodoende steeds dezelfde temperatuur te houden.
Ondertussen al bericht gehad van de prijs van de plaat inox die besteld werd 90 euro voor 1.50 M. op 2.50 M.(vriendenprijs)
Daaruit gaan we een kookketel en een vergistingvat maken. (werkuren familieprijs natuurlijk)

Groetjes
Liemingbrouwer


Eduard

M.b.t. koeling met leidingwater: je kunt ook overwegen om vlak na de hoofdkraan de waterleiding af te tappen zodat al het water dat in huis gebruikt wordt eerst door je koeler heen gaat. Op die manier blijft de boel koud en het kost je niets extra.

Adrie

Nog iets om op te letten bij het maken van de tank: zorg voor zo schoon en glad mogelijke lasnaden. Kiertjes, randjes en gaatjes zijn heel moeilijk schoon te maken en te houden, zelfs in RVS.

Liemingbrouwer

Adrie
Dat zal een van onze hoogste prioriteiten krijgen want we gaan langs binnen lassen om een zo gaaf mogelijke lasverbinding te verkrijgen.
Eventueel kan mijn zoon ook met gasdruk langs binnen lassen maar dat zal de praktijk uitwijzen.
bedankt voor de tip
Groetjes
Liemingbrouwer

Edgar

Wordt er niet ook vaak 'ruim' gelast waarna de naden worden afgeslepen en gepolijst?

rickdekikker

Normaal gesproken word een tank gedeeltelijk afgesloten en van binnen gevuld met argon of een mengsel met argon, dit verdrijft alle zuurstof waardoor verbranden van het rvs onmogelijk word. Deze werkwijze kost wat extra tijd en gas maar is eigenlijk de enige juiste.
Bij de juiste lasnaad zal alleen langs buiten worden gelast, de binnenkant vloeit vanzelf mee.
Deze manier van werken is helaas werk voor een geoefend lasser en dient te gebeuren met een tig lasapparaat.
Als een naad echt mooi sluit (het rvs zit overal tegen elkaar) kan het ook met een elektrode gelast worden, dan las je gewoon de binnenkant eerst, daarna de buitenkant uitslijpen en ook lassen. Ik denk dat in 9 van de 10 gevallen een elektrode van 2,5 millimeter volstaat, bij twijfel altijd even oefenen op een stuk afval.

Succes

Liemingbrouwer

Hoi,

Dat is ook wat ik bedoelde met
CiteerEventueel kan mijn zoon ook met gasdruk langs binnen lassen maar dat zal de praktijk uitwijzen
Normaal gesproken kan het geen probleem zijn want hij last regelmatig voor melk en yoghurt bedrijven.
Omdat we speciale apparatuur nodig hebben gaan we ook op het bedrijf waar mijn zoon werkt lassen.
Dus ik denk wel dat alles met de tig zal gelast worden, met een elektrode is het toch nooit zo mooi gelast.
De specialist (van het laswerk)is dus eigenlijk mijn zoon, ik ken er niet zo veel van als hij.
Toch bedankt

Groetjes
Liemingbrouwer

Liemingbrouwer

Hallo b®ouwers

Het lassen van mijn vergistingstank is voor een weekje uitgesteld want mijn zoon moet zaterdag gaan werken, dus volgende week zaterdag vliegen we er in.  Later zal ik dan ook de foto's posten en een verslag leveren van de werkzaamheden.  Morgen brouw ik een duvelkloon en die zal nog in plastiek moeten vergist worden.

Groetjes
Liemingbrouwer

norbertus

Beste Liemingbrouwer,

Indien gewenst kan u een gitsttank van Morebeer bij mij komen bekijken. Ik bezit een tank van 12 gallons en binnen enkele dagen hopelijk ééntje van 25 gallons. ( is momenteel aangekomen in de haven van Antwerpen ) Ik ben echter geen goed lasser, alhoewil ik zinnens ben dit aan te leren want er is toch regelmatig wat bij mekaar te lassen, zodat ik de fermenters heb aangekocht.

Een extra aandachtspunt is toch wel de afdichting bovenaan. Ondertussen is er een volgende generatie op de markt met een bol deksel zodat er onder druk kan vergist worden. Op een Engelse site bekeken enkele dagen geleden.

Indien je wil afspreken kan dit via mijn emailadres.

Groeten,
norbertus.

Liemingbrouwer

Hallo Allemaal,

Ziehier de vorderingen van het begin van de bouw van een vergistingstank.
http://users.telenet.be/liemingbrouwer./liemingbrouwer./index.htm


Groetjes
Liemingbrouwer

Bierke

Beste Liemingbrouwer,

Heb de foto's van de gistingstank in opbouw even bekeken. Ziet er mooi uit!
Vraagje: hoe dik (milimeter) neem je de inox plaat? Hoe krijg je de plaat dan zo mooi rond? Doe je dit met de ronde vorm op de achtergrond? En hoe las je de plaat aan elkaar, met TIG lassen of kan dit ook met een halfautomaat lastoestel?

Brouwgroeten,
Bierke

Liemingbrouwer

Hallo bierke

De site werd zojuist nog aangepast, beter foto van de vergistingstank.
De dikte van de plaat is in mijn geval 1,5 mm. en ik kan u verzekeren dat is heel dik want de vergistingstank van 125 L. zal bijna niet meer draagbaar zijn; leeg welteverstaan.
Als het voor jezelf is kan het altijd iets stevigers denk ik.
Het geheel werd gelast met TIG en wanneer het kon met gas erin zoals hoger in deze thread al beschreven.
De ronde vorm werd gemaakt met walsen; wanneer die juist staan (we hebben er twee gemaakt) in een keer er door duurt welgeteld één minuut.
Volgende zaterdag gaan we verder aflassen en afwerken, poten eronder, een sluiting voor het deksel, een waterslot, enz.
Het walsen van dergelijk dikke platen moet je in een gespecialiseerd bedrijf laten doen.
Ook het maken van de trechter is een vak apart, daar moet eerst een constructie voor gemaakt worden en dan met de hand gebogen (kost zweet)
Kan ik wel eens indien nodig beter uitleggen.

Groetjes
Liemingbrouwer

Bierke

Hoi Liemingbrouwer,

Bedankt voor de info.
Je hebt ook je schrootmolen zelf gebouwd. Hoe begin je eraan? Wat kan je zelf doen? of ben jij thuis in de metaalbewerkingswereld?

Mooie foto's!

groeten,
Bierke

Liemingbrouwer

Hallo Bierke

Een schrootmolen heb ik wel niet zelf gebouwd, waar heb je dat van of verwarje met iemand anders.

Groetjes
Liemingbrouwer


Bierke

En liemingbrouwer,

Waar heb je die dan volgens jou het voordeligst kunnen kopen?
Welk type heb jij?

grtz bierke

Liemingbrouwer

Hallo Bierke

Ik heb mijn schrootmolen gekocht bij Brouwland, een schijvenmolen, maar zou dat nu niet meer doen ik zou gaan voor een walsen molen.  Komt ooit nog op de doe-lijst om zelf te maken.  Daarvoor moet je dan weer een draaibank hebben, tenminste om hem te maken zoals ik denk te doen.

Groetjes
Liemingbrouwer

Liemingbrouwer

Foto vergistingstank in aanbouw
Als het lukt de foto te plaatsen met dank aan MO


Adrie

Tjonge, het lijkt de Apollo 13 wel. Ik zou er maar wieltjes onder zetten, want dat ding is straks vast niet meer te verslepen.

Liemingbrouwer

Hallo Adrie,

Hij staat wel op zijn kop, er moeten nog poten onder komen en de inhoud is een goeie 130 L. dus ongeveer 80 L. vergisten dat is toch niet meer draagbaar.  Zelfs leeg zal het moeten met twee gebeuren (of met wieltjes) want de dikte is 1.5 mmm. roest vrij staal.
De brouwcapaciteit wordt nu dus beperkt door de vergistingstank vermits de kookketel ook 100 L. wordt.
Zaterdag zullen we verder afwerken.

Groetjes
Liemingbrouwer

PS de nieuwe lading quadrupel staat in de warme kamer......

Liemingbrouwer

Hallo b(r)ouwers

De vergistingstank is gelast en ik heb er gauw een fotoke van gemaakt, nu moet er nog veel gereinigd worden (vooral de lasnaden)
Er ontbreekt wel nog een deeltje namelijk de dichting die heb ik op maat laten maken en dat duurt nog een weekje.

Groetjes
Liemingbrouwer



stoker

Indrukwekkend.
Kan je hem nog dragen?

loe

  8)
Prachtig werk geleverd mannen.  :hoera:
Wat ik mij afvraag is of je aftap halverwege de cone een beetje hebt laten doorsteken of gelijk met de wand van de cone?
Ga je aan de overstort een lantaarn plaatsen?
En waarvoor dient de aansluiting net boven de cone? (of het moet een temperatuur sonde zijn)
Toch goed gedaan van jullie.
 Vriendelijke groenten LOE

Liemingbrouwer

Hoi de mannen,

Voor Stoker; ik kan hem nog net leeg dragen, maar handelbaar is iets anders.  Normaal gezien moet de vergister niet verplaatst worden, hij staat in de warme kamer en wordt gevuld bij het brouwen, de gist wordt ten gepaste tijde afgetapt en dan vindt de lagering plaats door de temperatuur te laten dalen tot de gewenste lageringstemperatuur.  Voor het bottelen wordt per 20 L. afgetapt.
Voor Loe; De aftap halverwege de cone zit gelijk met de wand en ik zie direct waar je naartoe wilt. (had beter erdoor gestoken om geen gist mee te nemen bij staalname)
Wat jij overstort noemt is denk ik het waterslot er wordt tijdens het gisten gewoon een bidon met water onder gezet en het waterslot is actief.
En de aansluiting net boven de cone is inderdaad de aansluiting van de temperatuurmeter.
Het enige dat nog moet afgewerkt worden is de sluiting maar daarvoor wachten we tot we de dichting hebben (is besteld en op maat gemaakt)
En natuurlijk nog reinigen van de lasnaden.

Groetjes
Liemingbrouwer

Ps We hebben tegelijkertijd ook nog een kookketel gemaakt  Zie foto


bartbier

Amai chapeau, knap werk, hier ga je lang plezier aan beleven.
Ik wou dat ik zo goed was in mechanisch werk!

 

stoker

Misschien een handige link voor wie net dat ietsje minder handig is:
conische ketel gemaakt in RVS. Dat moet te doen zijn om te bewerken.




jeroentjecross

Het is al weer even geleden maar toch haal ik dit draadje weer even naar boven. Hoe heb je de sluiting van de deksel gemaakt. Heb je hiervoor een speciale pakking? Heb je er eventueel ook foto's van?

Liemingbrouwer

Hallo,
Het deksel sluit op een pakking op maat gemaakt, deze pakking is voedingsgeschikt.
Het deksel wordt vastgedrukt door verschillende spiën (is dat wel een Nederlands woord).
In elk geval sluit het deksen goed af.
Morgen zal ik eens een fotoke maken van de pakking.
Groetjes
Liemingbrouwer

Liemingbrouwer

Hier zijn de foto's;



Het is misschien niet zo duidelijk maar het is een pakking van 5mm. dikte een diameter van 50 cm en een breedte van 5 cm.  Deze pakking werd op maat gemaakt uit voedingsgeschikte "rubber" (weet niet welke stof) en kostte 15 euro.
Groetjes
Liemingbrouwer

jeroentjecross

Waar heb je de pakking laten maken? En heb je nog een detail foto van de deksel. Ik heb gisteren op de sloop een mooie conus gevonden van 50 cm doorsnee en nu nog een stuk buis van 50 cm doorsnee  en dan kan ik gaan lassen en ben ik binnenkort ook in het bezit van mijn eigen gist tank van 150 liter.

Liemingbrouwer

Ik zal proberen om morgen een fotoke te maken want in het donker is het nooit zo mooi.  De tank staat buiten als ze niet gebruikt wordt.
De pakking komt van Peleman in Leuven (aan de vaart).  Deze winkel is gespecialiseerd in riemen, pakkingen,koppelingen en slangen.

Groetjes
Liemingbrouwer

jeroentjecross

 :groots: Geweldig ik kan niet wachten ik ben dat geklooi met gistvaten en mandflessen een beetje beu en straks heb ik een mooi vat dat ook nog eens makkelijk schoon te maken is. :gistsmile:

Liemingbrouwer

Hier de foto's, toch nog in het donker.
Het deksel sluit met de pakking en dan een dikke inox plaat, daarboven wordt een aluminium ring gelegd en deze ring wordt met verschillende spieën naar beneden gedrukt.  Voor de foto heb ik maar een spie geplaatst.  Het werkt in elk geval zoals het hoort.
Een advies dat ik u zou willen geven in laat de (staalname)kraan in het midden van de conus 2 à 3 cm. doorlopen in de tank; dit om te vermijden dat je bij staalname gist meeneemt. (is een foutje dat ik gemaakt heb).






Kijk ook eens op de site www.liemingbrouwer.be kan je het maken volgen.
Groetjes
Liemingbrouwer

jeroentjecross

 :duimop: Bedankt voor de foto's het is me helemaal duidelijk. De laatste spullen nog bij elkaar zoeken en dan is het laswerk aan de beurt.

Frenky

Citaat van: Edgar op 06-01-2006  06:07 uWordt er niet ook vaak 'ruim' gelast waarna de naden worden afgeslepen en gepolijst?

Als je de lasnaden goed tegen elkaar aan laat sluiten (vast tegen elkaar !!) en vlak kunt opspannen, in je tig apperaat goed afsteld <ga ongeveer uit van 20-25 ampere /mm plaat dikte> kun je gewoon afvloeien >smeltbad vloeit de naad netjes dicht zonder een veel aan oneffenheden te krijgen.

Leg je een rij langs je las naad waar je je lascup langs laat glijden, krijg je doorgaans een super strakke las.
Doorgaans wordr de naad  gebeitst om het blauwe van de verwarming weg te krijgen.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.