Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Samenvatting onderwerpen Brouwproces  (gelezen 41384 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.335
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Samenvatting onderwerpen Brouwproces
« Gepost op: 03-01-2006 15:31 u »
In de volgende berichten geef ik de links naar alle facetten die hier zijn bediscussieerd over het brouwproces. De onderwerpen staan gerangschikt op brouwvolgorde.

Er kan over dit onderwerp niet worden gediscussieerd en hij blijft altijd bovenaan staan. Ik zal hem ook regelmatig bijwerken.

Per onderwerp is min of meer een chronologische rangschikking aangegeven met het actueelste onderwerp bovenaan.

Als je foutjes tegenkomt, graag mij via een persoonlijk bericht via het forum inseinen.

laatste update: 15 maart 2006


Naast dit overzicht kun je ook de zoekfunctie en de tags gebruiken om berichten over een bepaald onderwerp terug te vinden.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.





Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.335
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Samenvatting onderwerpen Brouwproces
« Reactie #4 Gepost op: 03-01-2006 15:56 u »
GIST

Saflager S-23
Oude Wyeast
Niet opgebold pak Wyeast gist
Een pak vloeibare gist vaker gebruiken 1
Een pak vloeibare gist vaker gebruiken 2
Uitstellen gebruik van opgebold pak Wyeast
Gebruikte ondergisten
Hergebruik van gistkoek na een brouwsel 1
Hergebruik van gistkoek na een brouwsel 2
Commerciële bieren met hoofdgist als bottelgist
Opkweken van gist uit de fles
Bij gebruik van korrelgist hoeft niet te worden belucht

GISTBANK AANLEGGEN

Oscar's gistbank
Zelf een gistbank aanleggen: welke gisten zijn geschikt
Iemand maakt voor het eerst een gistbank
Nog meer opkweekbare gisten
Helder kweekwort nodig

GISTSTARTER


De perfecte giststarter (lang verhaal!)
Hoe smaakt een goede, 24 uur beluchte giststarter?
Beginnersvragen
Beginnersvragen 2
Beginnersvraag 3 over toevoegen giststarter
Ervaringen met gistmanagment
Hoe ziet een goede giststarter eruit?
Een stinkende giststarter: gebruiken of niet?
Bij gebruik van korrelgist hoeft geen starter gemaakt te worden
Problemen met het maken van een Wyeast giststarter
Bewaren van wort voor een giststarter
Tijdsplanning voor het maken van een giststarter
Gist opkweken uit de fles
Beluchten van starter of van wort
Giststarter niet van moutoplossing


VERGISTING

Beluchten van het wort 1
Beluchten van het wort 2
Problemen met beluchten
Hoe groot moet je gistvat zijn (headspace)
Vastgelopen vergisting 1
Vastgelopen vergisting 2
Wyeast gisten die erg veel schuim geven
Beginnersvragen over beluchten
Extra bescherming van het waterslot
Zeer snelle hoofdvergisting
Tijden van hoofdvergisting verschillen nogal
Optimum temperatuur
Wanneer van hoofdvergisting naar lagering
A3’s artikel over vergistingsgraad
Slechte vergistingen met korrelgist 1
Slechte vergistingen met korrelgist 2
Slechte vergistingen met korrelgist 3
Zwavelstank bij gebruik van Westmalle gist
Hopharsen (beginnersvragen)
Kan een hoge hopdosering de vergisting remmen?
Verschil temperatuur omgeving en temperatuur in het vergistingsvat
Hoe kan ik bij lage temperatuur ondervergisten
Zeer goede uitvergisting tot 1000
Open of gesloten vergisting
Traag opstartende vergisting
Traag opstartende vergisting (te koud, ondergister)
Vorming van meer esters



Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.335
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Samenvatting onderwerpen Brouwproces
« Reactie #6 Gepost op: 03-01-2006 16:08 u »
Definities

Fly sparging (spoelen)
Kaam
vergistingsgraad


EXPERIMENTEEL

Bier zonder mout
Geeft dunner inmaischen een efficienter brouwproces deel 1
Geeft dunner inmaischen een efficienter brouwproces deel 2
Bottelen in PET flessen
Brouwen met gistbolletjes
Vergisten onder druk: pils in een week
Hoploos bier brouwen (ook zonder kruiden)

High gravity brewing

Op welk moment verdunnen met water?
Heeft dit veel invloed op de smaak
Jongbier verdunnen tijdens de vergisting
Ervaringen

DESINFECTEREN/SCHOONMAKEN

Gebruik van de magnetron
Zeer uitgebreid onderwerp
Chemipro oxi
Ontsmetten met stoom
Uitgebreid (wat ouder) onderwerp
Nog een uitgebreide discussie
Desinfecteren beluchtingsset
Steriliseren van een beluchtingssysteem
Ontsmetten met jodium


BROUWEN MET MOUTEXTRACT/BLIKBROUWEN

Gistvat sluit niet goed af: veel voorkomend probleem bij beginners
Moutextract beginnersvraag
Beginnersvraag: doet de vergisting het?
Bottelen zonder te lageren, verstandig of niet?
Beginnersvragen over blikbrouwen
Beginnersvragen: vergistingstemperatuur
Diverse beginnersvragen
Beluchten voor vergisten
Blikbrouwen met een alternatieve (goede) gist
Brouwen met mout of met moutextract


DIVERSEN
Vind je het belangrijk om helder bier te brouwen
Helder bier met of zonder iers mos
Overbrengen van fles naar fles voor een keuring 1
Overbrengen van fles naar fles voor een keuring 2
De ene dag maischen, de andere dag hopkoken 1
De ene dag maischen, de andere dag hopkoken 2
Instabiel schuim
Zetmeelconversie bepalen met jodium
Brouwen op 2800 m hoogte
Vlokken tijdens de lagering
Verschil tussen bier van fles en bier van fust
Scharrelbier – historisch bredaas bier
Bewust zuur bier maken
Zelf mouten
Heel veel beginnersvragen
Hoe maak ik een frisser/iets zuurder witbier
Minder liters bier dan verwacht 1
Koude wort neemt 4% minder volume in dan hete wort
Zeer uitgebreide discussie over oxideren
Fruitbieren: hoe verwijder je de most
Temperaturen om eikenhout te roosteren en effecten op de smaak

Tags: