Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Tarwe voor beter schuim  (gelezen 1710 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Erik Z

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: fr
  • Waar ik woon maakt men beter wijn dan bier
Tarwe voor beter schuim
« Gepost op: 14-11-2017 23:02 u »
Ik las vandaag in het Australische tijdschrift 'Beer and Brewer' dat veel commerciŽle bieren worden gebrouwen met een klein percentage tarwe om zo het schuim te verbeteren. Het zou vaak om minder dan 5 % gaan. Ik vraag mij af of er onder de brouwers op dit forum ook mensen zijn die dat doen. Ook zou tarwe meer body geven en een beter mondgevoel. Zijn er brouwers die wel eens een beetje tarwe hebben bijgevoegd? Ik heb zelf geen klachten over mijn schuim, maar ik vind het een zeer interessante gedachte. Ik wil er zeker mee experimenteren.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 650
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Tarwe oor beter schuim
« Reactie #1 Gepost op: 14-11-2017 23:07 u »
Ik doe er altijd tarwe bij behalve bij wedstrijdbieren omdat ik me aan de voorschriften hou. Merk geen verschil in schuim maar het blijft gewoonte.

Offline Erik Z

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: fr
  • Waar ik woon maakt men beter wijn dan bier
Re: Tarwe oor beter schuim
« Reactie #2 Gepost op: 15-11-2017 12:44 u »
En wat doe je er dan bij? Tarwevlokken of geschrootte korrels? En hoeveel doe je erbij als ik vragen mag?

Offline jaapz

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Tarwe oor beter schuim
« Reactie #3 Gepost op: 15-11-2017 16:50 u »
De brouwsels waar ik tarwe toegevoegd heb (vlokken en mout), zijn altijd wel bieren met meer body, en een betere schuimkraag. Als ik het me goed herinner ging het in mijn recepten om 5-10% van de gebruikte mout.

Ik lees het ook wel vaker op het internet dat deze vlokken en mouten zo'n effect zouden moeten hebben.
Als je er mee gaat experimenteren zou ik de resultaten graag zien!

Weizen, wat natuurlijk een typisch tarwebier is, heeft ook vaak een flinke body en een goede schuimkraag, dus er zal wel wat waarheid in zitten.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Tarwe oor beter schuim
« Reactie #4 Gepost op: 15-11-2017 16:51 u »
Ik doe het ook wel eens. Omdat "men" het zegt  ::).  5% of zo. Ook wel eens carapils. https://www.unibrew-Nederland.nl/weyermannr-carapils-5-ebc-1-kg.html

 :biersmile:


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 822
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tarwe oor beter schuim
« Reactie #5 Gepost op: 15-11-2017 17:39 u »
Ik las vandaag in het Australische tijdschrift 'Beer and Brewer' dat veel commerciŽle bieren worden gebrouwen met een klein percentage tarwe om zo het schuim te verbeteren. Het zou vaak om minder dan 5 % gaan. Ik vraag mij af of er onder de brouwers op dit forum ook mensen zijn die dat doen. Ook zou tarwe meer body geven en een beter mondgevoel. Zijn er brouwers die wel eens een beetje tarwe hebben bijgevoegd? Ik heb zelf geen klachten over mijn schuim, maar ik vind het een zeer interessante gedachte. Ik wil er zeker mee experimenteren.


Tja toen ik 24 jaar geleden begon met brouwen werdt mij dat al verteld. Of het waar is? Lees dit artikel eens. http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php/artikelen/11-beer-mythbusters-tarwe

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 650
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Tarwe oor beter schuim
« Reactie #6 Gepost op: 15-11-2017 17:56 u »
Ik doe er standaard ca 2% tarwekorrels bij die ik dus meeschroot

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.221
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Tarwe oor beter schuim
« Reactie #7 Gepost op: 15-11-2017 18:01 u »
Ik las vandaag in het Australische tijdschrift 'Beer and Brewer' dat veel commerciŽle bieren worden gebrouwen met een klein percentage tarwe om zo het schuim te verbeteren.

Broodje aap verhaal!

Offline CeesM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 118
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tarwe oor beter schuim
« Reactie #8 Gepost op: 15-11-2017 20:05 u »
Broodje aap verhaal!
Oja? Doen ze er dan schuimkraag versteviger in?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.221
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Tarwe oor beter schuim
« Reactie #9 Gepost op: 15-11-2017 20:48 u »
Oja? Doen ze er dan schuimkraag versteviger in?

Geen idee. Maar als je goed brouwt  ;)  heb je dit soort onzin niet nodig. :brouwen:  En de stelling is al jaren geleden onderuitgehaald... Dus een discussie hierover is een stap achteruit... :-[

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #10 Gepost op: 15-11-2017 21:16 u »
Dat beetje tarwe in de stort ter verbetering van de schuimhoudbaarheid en body blijft inderdaad steeds maar terug komen.

Zowel schuimhoudbaarheid en body zijn van heel veel factoren afhankelijk. Een klein beetje tarwe heeft maar weinig invloed. Dat weizen goed schuimen is vooral te danken aan het hoog koolzuurgehalte van dit biertype.

Meer over schuimhoudbaarheid kun je vinden in de wiki. Zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=schuimhoudbaarheid

Offline Erik Z

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: fr
  • Waar ik woon maakt men beter wijn dan bier
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #11 Gepost op: 16-11-2017 17:13 u »
Nou, dat is dan ook weer duidelijk. Bedankt voor de reacties.

Offline Staple

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #12 Gepost op: 16-11-2017 18:01 u »
Ik doe vaak een handje of twee havermout erbij. Ik weet niet precies of het nu goed werkt (ik heb nooit een experiment ermee gedaan) maar het kan geen kwaad.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.221
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #13 Gepost op: 16-11-2017 19:31 u »
maar het kan geen kwaad.

Nee, maar stop er maar mee. Zet geen zoden aan de dijk... ^-^

Offline Sjoerd

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #14 Gepost op: 16-11-2017 21:21 u »
Ik doe in mijn tripels altijd 10% donkere tarwemout. Of het daar aan ligt weet ik niet, maar ik heb ongeacht de gist die ik gebruik altijd body en goed schuim.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #15 Gepost op: 16-11-2017 22:20 u »
Ik doe vaak een handje of twee havermout erbij. Ik weet niet precies of het nu goed werkt (ik heb nooit een experiment ermee gedaan) maar het kan geen kwaad.

Haver bevat redelijk veel vet. 7% ten opzicht van gerst 2%. Zou ik niet doen.
Tarwe heeft net als gerst 2% vet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #16 Gepost op: 16-11-2017 22:22 u »
Ik doe in mijn tripels altijd 10% donkere tarwemout. Of het daar aan ligt weet ik niet, maar ik heb ongeacht de gist die ik gebruik altijd body en goed schuim.

Laat het eens weg en vervang de donkere tarwemout door een lichte caramout. Bijvoorbeeld carapilsmout. Waarschijnlijk heb je dan nog meer body en schuim.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.016
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #17 Gepost op: 16-11-2017 23:52 u »
Ik doe in mijn tripels altijd 10% donkere tarwemout. Of het daar aan ligt weet ik niet, maar ik heb ongeacht de gist die ik gebruik altijd body en goed schuim.

Mijn tripels schuimen prima zonder tarwemout  :proost:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.709
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #18 Gepost op: 17-11-2017 08:21 u »
A3 heeft hier nog es een keer een leuk artikeltje over geschreven:
http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php/artikelen/11-beer-mythbusters-tarwe

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #19 Gepost op: 17-11-2017 08:51 u »
A3 heeft hier nog es een keer een leuk artikeltje over geschreven:
http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php/artikelen/11-beer-mythbusters-tarwe

Dit  artikel gaat over ongemoute tarwe. Zelf gebruik ik vaak wat tarwemout. Daarvan heb ik toch wel het idee dat de schuimstabiliteit er door verbetert.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #20 Gepost op: 17-11-2017 14:27 u »
Dit  artikel gaat over ongemoute tarwe. Zelf gebruik ik vaak wat tarwemout. Daarvan heb ik toch wel het idee dat de schuimstabiliteit er door verbetert.

Doe eens een echte test. Brouw twee keer kort achter elkaar. Bij de ene wel een beetje tarwemout en bij de andere niet. Hou wel de andere omstandigheden exact hetzelfde. Dat wil zeggen: dezelfde gist, zelfde enthoeveelheid en zelfde vergistingstemperatuur. Gist en vergistingsomstandigheden hebben namelijk een hele grote invloed op de schuimhoudbaarheid. Veel meer dan een beetje tarwe...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.208
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #21 Gepost op: 18-11-2017 20:01 u »
Een handje tarwe doet niks. Prof Baetsle heeft daar al jaren geleden korte metten mee gemaakt.

Tarwe bevat niet meer eiwitten dan gerst.

Cara pils, cara hell, dat helpt. En dan niet meer maischen bij 50 įC, lagere gistingstemperaturen, grover schroten, gist hydrateren, ...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #22 Gepost op: 18-11-2017 21:32 u »
Een handje tarwe doet niks. Prof Baetsle heeft daar al jaren geleden korte metten mee gemaakt.

Tarwe bevat niet meer eiwitten dan gerst.

Cara pils, cara hell, dat helpt. En dan niet meer maischen bij 50 įC, lagere gistingstemperaturen, grover schroten, gist hydrateren, ...

Grover schroten? Nog nooit gelezen, gehoord of gezien dat schroten invloed heeft op de schuimhoudbaarheid.
Gist hydrateren?  Idem. Hydrateren is geen tovermiddel. Het zorgt er alleen voor dat de vergisting wat eerder start.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.771
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #23 Gepost op: 18-11-2017 21:46 u »
Grover schroten? Nog nooit gelezen, gehoord of gezien dat schroten invloed heeft op de schuimhoudbaarheid.


Ik wel ;D op de wiki over schuimvorming en schuimstabiliteit op dit forum
Citaat
Schroten Ė Door fijn te schroten worden meer kiempjes beschadigd waardoor meer basische aminozuren en trans-2-nonenal vrijkomen. Hierdoor krijg je een slechter schuimstabiliteit en kun je eerder last krijgen van een verouderingssmaak.


Gist hydrateren?  Idem. Hydrateren is geen tovermiddel. Het zorgt er alleen voor dat de vergisting wat eerder start.


Niet hydrateren leidt tot potentieel meer stress op de gist:
 wiki over schuimvorming en schuimstabiliteit
Citaat
Gist enten Ė Gist enten in een zware wort leidt tot stress bij de gist waardoor meer proteases (eiwitsplitsende eiwitten) vrijkomt. Door de werking van protease A worden schuimbevorderende eiwitten gesplitst. Een verminderde schuimstabiliteit is het gevolg

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tarwe voor beter schuim
« Reactie #24 Gepost op: 18-11-2017 22:25 u »
Hmm, het beschadigen van de kiempjes heb ik inderdaad over het hoofd gezien.

Of niet hydrateren tot stress leidt is de vraag. Er is zeer weinig verschil tussen hydrateren en niet hydrateren. Al heel wat keren heb ik gezien dat er geen enkel verschil is in de vergistingsgraad tussen wel en niet hydrateren. Wel gaat de vergisting eerder aan de gang.
Maar eerlijk is eerlijk. Het feit dat de gist eerder aan de gang gaat kan er op duiden dat de gist minder stress heeft wanneer je hydrateert.
Zo er al een effect is op de schuimhoudbaarheid dan is dat uiterst minimaal. Ik heb het in ieder geval nooit waargenomen.

Overigens heb je bij zware bieren vaak een mindere schuimhoudbaarheid door de vorming van meer hogere alcoholen en esters.

Tags: