Pagina's:
Actions
  • #1 door henkie Gepost op 13 Nov 2017
  • Kun je ongestraft klam geschroot mout in de diepvries bewaren?

    Ik heb net 6 kg geschroot maar moet invallen voor een collega. Brouwen wordt niet eerder dan zondag.

      :brouwen:
  • #2 door beermenke Gepost op 13 Nov 2017
  • Als er maar zo weinig mogelijk zuurstof aan kan komen
    Gewoon proberen want veel andere keus is er niet
  • #3 door TymonK Gepost op 13 Nov 2017
  • Vriezer zou ik niet doen. Droog en luchtdicht bewaren... er zijn zoveel bedrijven die schroten en dan per post versturen.... zal niet veel anders zijn toch?

    Mijn ervaring met klam schroten is dat het er behoorlijk droog uitkomt...
  • #4 door Eric v B Gepost op 13 Nov 2017
  • Vriezer zou ik niet doen. Droog en luchtdicht bewaren... er zijn zoveel bedrijven die schroten en dan per post versturen.... zal niet veel anders zijn toch?

    Mijn ervaring met klam schroten is dat het er behoorlijk droog uitkomt...
    Als je klam hebt geschroot, dan is het in ieder geval niet meer droog. Droog en luchtdicht bewaren valt voor mij af.

    In dit geval zou ik het gewoon proberen in de vriezer. Als het een issue is dan zijn er vast wel mensen op het forum die aan kunnen geven waarom je het niet in de vriezer had moeten doen. Dan kun je het alsnog weggooien.
  • #5 door Peterrr Gepost op 13 Nov 2017
  • Diepvries... Dan is in ieder geval het vochtige bevroren.
    En kan het niet beschimmelen (zou mijn keuze zijn)

    Grt Peter
  • #6 door Easywoods Gepost op 13 Nov 2017
  • Ik zou het ook in de diepvries proberen omdat het vochtige schrootsel dan niet kan beschimmelen inderdaad, luchtdicht afgesloten bewaren bij kamertemperatuur zal schimmelen alleen maar in de hand werken  :-[
  • #7 door henkie Gepost op 13 Nov 2017
  •  Vanavond heeft mijn vriendin alles in de diepvries gedaan. In vier zakken. Nu afwachten of de enzymen en zo het overleven.

     :brouwen:
  • #8 door Oscar Gepost op 13 Nov 2017
  • Ik heb net 6 kg geschroot maar moet invallen voor een collega. Brouwen wordt niet eerder dan zondag.

    Slechte planning!  :-[
  • #9 door hansHalberstadt Gepost op 13 Nov 2017
  • Ik denk dat de enzymen wel heel blijven in de vriezer als ook 5% van de gistcellen het overleeft. Enzymen zijn eiwitten, dus lang niet zo kwetsbaar als levende cellen waar de celwand kapotgestoken wordt door de groeiende ijskristallen.
  • #10 door beermenke Gepost op 13 Nov 2017
  • Bewaar recept heel goed want misschien wordt het wel een topper! Sommige bijzonderheden zijn ook onder bijzondere omstandigheden uitgevonden.
  • #11 door Oscar Gepost op 13 Nov 2017
  • Waarom plan je een brouwdag, als er de mogelijkheid bestaat dat je dingen voor je werk moet doen (in dit geval invallen voor een collega).... :weetniet: :weetniet:

    In mijn geval zou die collega (of de baas..) pech hebben. Beginnen met brouwen is ook afmaken...  ;)
  • #12 door Bennemans Gepost op 14 Nov 2017
  • ik vermoed een consignatiedienstje...
  • #13 door TymonK Gepost op 14 Nov 2017
  • En in het ergste geval/twijfel schroot je opnieuw toch. De kosten van mout wegen bij mij niet op tegen een verloren batch (uren, hop, gist)...
  • #14 door henkie Gepost op 14 Nov 2017
  • ik vermoed een consignatiedienstje...

    Van een week ja...  Haha
  • #15 door henkie Gepost op 14 Nov 2017
  • Waarom plan je een brouwdag, als er de mogelijkheid bestaat dat je dingen voor je werk moet doen (in dit geval invallen voor een collega).... :weetniet:

    In mijn geval zou die collega (of de baas..) pech hebben. Beginnen met brouwen is ook afmaken...  ;)

    Lekkere collega ben jij.
  • #16 door mbroek Gepost op 14 Nov 2017
  • Lekkere collega ben jij.

    Het komt zo wel van een kant. Neem verse grondstoffen en laat je baas drie extra overuren uitbetalen als compensatie. Voor wat, hoort wat.
  • #17 door hansHalberstadt Gepost op 14 Nov 2017
  • Het komt zo wel van een kant. Neem verse grondstoffen en laat je baas drie extra overuren uitbetalen als compensatie. Voor wat, hoort wat.

    Hangt ervan af hoe het met je baas is afgesproken. Van te voren goedgekeurde vrije dag of invallen op oproepbasis zijn 2 verschillende condities, maar goed het gaat er nu om hoe je de schade kunt beperken als je die niet bij je baas kunt declareren. invriezen is dan een betere optie dan laten liggen en weggooien is de beste, maar ook duurste optie.
  • #18 door hansHalberstadt Gepost op 14 Nov 2017
  • Je zou als testje een beetje kunnen invriezen en dan ontdooien en een uur maischen in een thermosfles en dan zetmeeltest om te testen of de enzymen nog werken. Als dat zo is is invriezen verder niet van invloed op de kwaliteit denk ik.
  • #19 door Knobby Gepost op 14 Nov 2017
  • Gepurifeerde enzymen worden ook in de vriezer bewaard, dus dat zal wel loslopen...
  • #20 door Eric v B Gepost op 14 Nov 2017
  • Aangezien het november is, zou ik er een november-experiment van maken. Goed documenteren en publiceren op het forum. Zoals al eerder in dit topic vermeld, misschien heeft het wel een positieve uitwerking op de smaak. Spruitjes en boerenkool zijn het lekkerst als de nachtvorst er overheen is geweest...
  • #21 door Jeukstaardt Gepost op 14 Nov 2017
  • Zou het gewoon doen. Kan me voorstellen dat door condensatie bij ontdooien het wat klammer wordt, maar als je het gelijk schroot of desnoods een gedeelte vervangt door droge mout moet dat wel goed komen denk ik.
  • #22 door Winne2 Gepost op 14 Nov 2017
  • (De mout is al geschroot)
    Vacumeren en in de koelkast/vrieskist nog een optie?
    Volgens mij speelt bij warmte het risico op schimmel en bacterie-groei zeker bij hogere vochtigheidsgraad denk ik.
    En ik meen gelezen te hebben dat met name oxidatie ook bij geschrote mout een issue kan zijn...
  • #23 door ciesvandekwis Gepost op 14 Nov 2017
  • Oxidatie tegengaan door Antioxin (is trouwens combi van ascorbinezuur, sulfiet en nog wat tannines), volgens mij best te doen om dat zelf te maken...
  • #24 door davyd Gepost op 14 Nov 2017
  • Oxidatie tegengaan door Antioxin (is trouwens combi van ascorbinezuur, sulfiet en nog wat tannines), volgens mij best te doen om dat zelf te maken...
    Wat geoxideerd is kan je natuurlijk niet ontoxideren.
  • #25 door stiaanke Gepost op 14 Nov 2017
  • Wat een gedoe voor 6 kg mout.
    Kippenvoer.  :pan:
Pagina's:
Actions