Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Klam geschroot mout in de diepvries?  (gelezen 1504 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #25 Gepost op: 14-11-2017 22:39 u »
Vanavond heeft mijn vriendin alles in de diepvries gedaan. In vier zakken. Nu afwachten of de enzymen en zo het overleven.

 :brouwen:

Een prima vriendin heb je.  :)
Bij mij thuis zal dat niet lukken. Zo groot is de vriezer die we hebben niet. 6 kg geschrote mout neemt veel ruimte in. Zo'n 10 liter.
Bang voor beschadiging van de enzymen ben ik niet.

Er zal condens op de mout komen tijdens het ontdooien. Hierdoor loop je het risico dat de eiwitsplitsende enzymen gedurende een langere periode kunnen werken waardoor je een verminderde schuimvorming kunt krijgen.
Ik zou de mout storten in water dat net gekookt heeft en de zakken niet allemaal gelijktijdig in het water doen. Na 2 zakken opstoken naar 74 C en dan weer een zak storten. Je kunt zo een omgekeerde infusiemethode toepassen. Door de toevoeging van de volgende zak daalt immers de temperatuur weer. Dit geeft waarschijnlijk een heel droog bier. Maar dat weet je pas als het bier klaar is.

Wordt inderdaad een heel mooi experiment.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.816
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #26 Gepost op: 15-11-2017 08:14 u »
Wat een gedoe voor 6 kg mout.
Kippenvoer.  :pan:

We blijven Hollanders he ;) Maar inderdaad, is zo'n 6,- tot 10,- aan grondstoffen... Ik had het ook naar de geitjes aan het eind van de straat gebracht.

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 217
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #27 Gepost op: 15-11-2017 08:46 u »
Als het je laatste mout is en je het zou moeten bestellen/naar de winkel toe dan snap ik het wel een beetje....

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #28 Gepost op: 15-11-2017 14:07 u »
Dit geeft waarschijnlijk een heel droog bier. Maar dat weet je pas als het bier klaar is.

In dat geval ga ik er een Saison van maken. Wellicht met wat Carapils en tarwe voor de schuimkraag.

:biersmile:

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #29 Gepost op: 15-11-2017 15:08 u »
Wordt inderdaad een heel mooi experiment.

Definieer 'mooi' :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #30 Gepost op: 15-11-2017 21:30 u »
Definieer 'mooi' :)

Dat mag iedereen voor zich invullen.

Denk aan leerzaam, interessant, bijzonder, enz.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #31 Gepost op: 15-11-2017 21:36 u »
Als dit experiment lukt zou het best wel een paar deuren openen zou ik zeggen.
Wie weet moeten we alleaal volgend jaar rond deze tijd een vriezer aan de goede sint vragen om ons klam geschroot mout te bewaren

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #32 Gepost op: 16-11-2017 08:37 u »
Als dit experiment lukt zou het best wel een paar deuren openen zou ik zeggen.
Wie weet moeten we alleaal volgend jaar rond deze tijd een vriezer aan de goede sint vragen om ons klam geschroot mout te bewaren
Ik zou als proefje dan 10 x invriezen en ontdooien van een klein beetje geschrote mout en dan maichen in een thermosfles 1 uur bij 65 graden, idem voor niet ingevroren portie en dan beide porties filteren en laten gisten en dan SVG vergelijken en smaak.
 

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.738
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #33 Gepost op: 16-11-2017 08:58 u »
Wat een gedoe voor 6 kg mout. Kippenvoer.  :pan:

Vind ik ook,
maar ook jammer voor die kippen, want kippen lusten geen mout, tenzij ze echt verhongerd zijn.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #34 Gepost op: 16-11-2017 18:02 u »
Ik zou als proefje dan 10 x invriezen en ontdooien van een klein beetje geschrote mout en dan maichen in een thermosfles 1 uur bij 65 graden, idem voor niet ingevroren portie en dan beide porties filteren en laten gisten en dan SVG vergelijken en smaak.

Misschien ook een deel vochtig schroten en een deel droog?

Tags: