Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Klam geschroot mout in de diepvries?  (gelezen 1505 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Klam geschroot mout in de diepvries?
« Gepost op: 13-11-2017 13:52 u »
Kun je ongestraft klam geschroot mout in de diepvries bewaren?

Ik heb net 6 kg geschroot maar moet invallen voor een collega. Brouwen wordt niet eerder dan zondag.

  :brouwen:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #1 Gepost op: 13-11-2017 17:07 u »
Als er maar zo weinig mogelijk zuurstof aan kan komen
Gewoon proberen want veel andere keus is er niet

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 217
  • Land: nl
  • IBU!
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #2 Gepost op: 13-11-2017 17:48 u »
Vriezer zou ik niet doen. Droog en luchtdicht bewaren... er zijn zoveel bedrijven die schroten en dan per post versturen.... zal niet veel anders zijn toch?

Mijn ervaring met klam schroten is dat het er behoorlijk droog uitkomt...

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.877
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #3 Gepost op: 13-11-2017 17:55 u »
Vriezer zou ik niet doen. Droog en luchtdicht bewaren... er zijn zoveel bedrijven die schroten en dan per post versturen.... zal niet veel anders zijn toch?

Mijn ervaring met klam schroten is dat het er behoorlijk droog uitkomt...
Als je klam hebt geschroot, dan is het in ieder geval niet meer droog. Droog en luchtdicht bewaren valt voor mij af.

In dit geval zou ik het gewoon proberen in de vriezer. Als het een issue is dan zijn er vast wel mensen op het forum die aan kunnen geven waarom je het niet in de vriezer had moeten doen. Dan kun je het alsnog weggooien.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 718
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #4 Gepost op: 13-11-2017 19:21 u »
Diepvries... Dan is in ieder geval het vochtige bevroren.
En kan het niet beschimmelen (zou mijn keuze zijn)

Grt Peter

Offline Easywoods

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #5 Gepost op: 13-11-2017 20:17 u »
Ik zou het ook in de diepvries proberen omdat het vochtige schrootsel dan niet kan beschimmelen inderdaad, luchtdicht afgesloten bewaren bij kamertemperatuur zal schimmelen alleen maar in de hand werken  :-[

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #6 Gepost op: 13-11-2017 21:27 u »
 Vanavond heeft mijn vriendin alles in de diepvries gedaan. In vier zakken. Nu afwachten of de enzymen en zo het overleven.

 :brouwen:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.221
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #7 Gepost op: 13-11-2017 22:41 u »
Ik heb net 6 kg geschroot maar moet invallen voor een collega. Brouwen wordt niet eerder dan zondag.

Slechte planning!  :-[

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #8 Gepost op: 13-11-2017 22:46 u »
Ik denk dat de enzymen wel heel blijven in de vriezer als ook 5% van de gistcellen het overleeft. Enzymen zijn eiwitten, dus lang niet zo kwetsbaar als levende cellen waar de celwand kapotgestoken wordt door de groeiende ijskristallen.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #9 Gepost op: 13-11-2017 22:55 u »
Bewaar recept heel goed want misschien wordt het wel een topper! Sommige bijzonderheden zijn ook onder bijzondere omstandigheden uitgevonden.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.221
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #10 Gepost op: 13-11-2017 23:04 u »
Waarom plan je een brouwdag, als er de mogelijkheid bestaat dat je dingen voor je werk moet doen (in dit geval invallen voor een collega).... :weetniet: :weetniet:

In mijn geval zou die collega (of de baas..) pech hebben. Beginnen met brouwen is ook afmaken...  ;)

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 712
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #11 Gepost op: 14-11-2017 07:40 u »
ik vermoed een consignatiedienstje...

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 217
  • Land: nl
  • IBU!
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #12 Gepost op: 14-11-2017 08:17 u »
En in het ergste geval/twijfel schroot je opnieuw toch. De kosten van mout wegen bij mij niet op tegen een verloren batch (uren, hop, gist)...

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #13 Gepost op: 14-11-2017 08:41 u »
ik vermoed een consignatiedienstje...

Van een week ja...  Haha

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #14 Gepost op: 14-11-2017 08:52 u »
Waarom plan je een brouwdag, als er de mogelijkheid bestaat dat je dingen voor je werk moet doen (in dit geval invallen voor een collega).... :weetniet:

In mijn geval zou die collega (of de baas..) pech hebben. Beginnen met brouwen is ook afmaken...  ;)

Lekkere collega ben jij.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.016
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #15 Gepost op: 14-11-2017 09:47 u »
Lekkere collega ben jij.

Het komt zo wel van een kant. Neem verse grondstoffen en laat je baas drie extra overuren uitbetalen als compensatie. Voor wat, hoort wat.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #16 Gepost op: 14-11-2017 10:46 u »
Het komt zo wel van een kant. Neem verse grondstoffen en laat je baas drie extra overuren uitbetalen als compensatie. Voor wat, hoort wat.

Hangt ervan af hoe het met je baas is afgesproken. Van te voren goedgekeurde vrije dag of invallen op oproepbasis zijn 2 verschillende condities, maar goed het gaat er nu om hoe je de schade kunt beperken als je die niet bij je baas kunt declareren. invriezen is dan een betere optie dan laten liggen en weggooien is de beste, maar ook duurste optie.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #17 Gepost op: 14-11-2017 10:57 u »
Je zou als testje een beetje kunnen invriezen en dan ontdooien en een uur maischen in een thermosfles en dan zetmeeltest om te testen of de enzymen nog werken. Als dat zo is is invriezen verder niet van invloed op de kwaliteit denk ik.

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #18 Gepost op: 14-11-2017 11:54 u »
Gepurifeerde enzymen worden ook in de vriezer bewaard, dus dat zal wel loslopen...

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.877
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #19 Gepost op: 14-11-2017 12:50 u »
Aangezien het november is, zou ik er een november-experiment van maken. Goed documenteren en publiceren op het forum. Zoals al eerder in dit topic vermeld, misschien heeft het wel een positieve uitwerking op de smaak. Spruitjes en boerenkool zijn het lekkerst als de nachtvorst er overheen is geweest...

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 865
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #20 Gepost op: 14-11-2017 13:00 u »
Zou het gewoon doen. Kan me voorstellen dat door condensatie bij ontdooien het wat klammer wordt, maar als je het gelijk schroot of desnoods een gedeelte vervangt door droge mout moet dat wel goed komen denk ik.

Offline Winne2

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #21 Gepost op: 14-11-2017 13:50 u »
(De mout is al geschroot)
Vacumeren en in de koelkast/vrieskist nog een optie?
Volgens mij speelt bij warmte het risico op schimmel en bacterie-groei zeker bij hogere vochtigheidsgraad denk ik.
En ik meen gelezen te hebben dat met name oxidatie ook bij geschrote mout een issue kan zijn...

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.289
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #22 Gepost op: 14-11-2017 14:12 u »
Oxidatie tegengaan door Antioxin (is trouwens combi van ascorbinezuur, sulfiet en nog wat tannines), volgens mij best te doen om dat zelf te maken...

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #23 Gepost op: 14-11-2017 18:18 u »
Oxidatie tegengaan door Antioxin (is trouwens combi van ascorbinezuur, sulfiet en nog wat tannines), volgens mij best te doen om dat zelf te maken...
Wat geoxideerd is kan je natuurlijk niet ontoxideren.

Offline stiaanke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: be
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #24 Gepost op: 14-11-2017 18:26 u »
Wat een gedoe voor 6 kg mout.
Kippenvoer.  :pan:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #25 Gepost op: 14-11-2017 22:39 u »
Vanavond heeft mijn vriendin alles in de diepvries gedaan. In vier zakken. Nu afwachten of de enzymen en zo het overleven.

 :brouwen:

Een prima vriendin heb je.  :)
Bij mij thuis zal dat niet lukken. Zo groot is de vriezer die we hebben niet. 6 kg geschrote mout neemt veel ruimte in. Zo'n 10 liter.
Bang voor beschadiging van de enzymen ben ik niet.

Er zal condens op de mout komen tijdens het ontdooien. Hierdoor loop je het risico dat de eiwitsplitsende enzymen gedurende een langere periode kunnen werken waardoor je een verminderde schuimvorming kunt krijgen.
Ik zou de mout storten in water dat net gekookt heeft en de zakken niet allemaal gelijktijdig in het water doen. Na 2 zakken opstoken naar 74 ºC en dan weer een zak storten. Je kunt zo een omgekeerde infusiemethode toepassen. Door de toevoeging van de volgende zak daalt immers de temperatuur weer. Dit geeft waarschijnlijk een heel droog bier. Maar dat weet je pas als het bier klaar is.

Wordt inderdaad een heel mooi experiment.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.816
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #26 Gepost op: 15-11-2017 08:14 u »
Wat een gedoe voor 6 kg mout.
Kippenvoer.  :pan:

We blijven Hollanders he ;) Maar inderdaad, is zo'n € 6,- tot € 10,- aan grondstoffen... Ik had het ook naar de geitjes aan het eind van de straat gebracht.

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 217
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #27 Gepost op: 15-11-2017 08:46 u »
Als het je laatste mout is en je het zou moeten bestellen/naar de winkel toe dan snap ik het wel een beetje....

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #28 Gepost op: 15-11-2017 14:07 u »
Dit geeft waarschijnlijk een heel droog bier. Maar dat weet je pas als het bier klaar is.

In dat geval ga ik er een Saison van maken. Wellicht met wat Carapils en tarwe voor de schuimkraag.

:biersmile:

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #29 Gepost op: 15-11-2017 15:08 u »
Wordt inderdaad een heel mooi experiment.

Definieer 'mooi' :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #30 Gepost op: 15-11-2017 21:30 u »
Definieer 'mooi' :)

Dat mag iedereen voor zich invullen.

Denk aan leerzaam, interessant, bijzonder, enz.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #31 Gepost op: 15-11-2017 21:36 u »
Als dit experiment lukt zou het best wel een paar deuren openen zou ik zeggen.
Wie weet moeten we alleaal volgend jaar rond deze tijd een vriezer aan de goede sint vragen om ons klam geschroot mout te bewaren

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #32 Gepost op: 16-11-2017 08:37 u »
Als dit experiment lukt zou het best wel een paar deuren openen zou ik zeggen.
Wie weet moeten we alleaal volgend jaar rond deze tijd een vriezer aan de goede sint vragen om ons klam geschroot mout te bewaren
Ik zou als proefje dan 10 x invriezen en ontdooien van een klein beetje geschrote mout en dan maichen in een thermosfles 1 uur bij 65 graden, idem voor niet ingevroren portie en dan beide porties filteren en laten gisten en dan SVG vergelijken en smaak.
 

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.738
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #33 Gepost op: 16-11-2017 08:58 u »
Wat een gedoe voor 6 kg mout. Kippenvoer.  :pan:

Vind ik ook,
maar ook jammer voor die kippen, want kippen lusten geen mout, tenzij ze echt verhongerd zijn.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Klam geschroot mout in de diepvries?
« Reactie #34 Gepost op: 16-11-2017 18:02 u »
Ik zou als proefje dan 10 x invriezen en ontdooien van een klein beetje geschrote mout en dan maichen in een thermosfles 1 uur bij 65 graden, idem voor niet ingevroren portie en dan beide porties filteren en laten gisten en dan SVG vergelijken en smaak.

Misschien ook een deel vochtig schroten en een deel droog?

Tags: