Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hoi! Sasja nieuw  (gelezen 1125 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sasja

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoi! Sasja nieuw
« Gepost op: 22-10-2017 15:37 u »
Hoi,  ik ben sasja, 31 jaar oud.
Dit jaar begonnen met fermentatie.
Ik heb eerst een paar keer kvas gemaakt in wekpotten, en probeer nu
een cider te maken van vruchten uit eigen tuin en honing.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 217
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Hoi! Sasja nieuw
« Reactie #1 Gepost op: 22-10-2017 17:27 u »
Welkom!

Wat is kvas? (ik zou kunnen googelen natuurlijk  :P)

ennuh  :proost: op de hobby

Offline Sasja

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoi! Sasja nieuw
« Reactie #2 Gepost op: 22-10-2017 21:39 u »
Slavisch fermentie drankje gemaakt van roggebrood, water, suiker en gist.

Kan gewoon in wekpotten of frisdrank flessen gemaakt worden.
Heeft veelal een lage promillage <1%
Gisting is voornamelijk voor koolzuur.

Pan water koken, suiker of honing toevoegen. Ik doe ongeveer 2 liter en een 450gr potje honing er op. Ik ben namelijk een flinke zoetekauw.

Roggebrood goed donker roosteren, hoe donkerder hoe beter.

Water van de kook, brood dr in.
4 uur laten trekken. Óf totdat de temp gunstig is voor gist.

Brood uit zeven, gist er in.
2 thee lepel bakkersgist is prima

Steriele wekpot in en minimaal 8u laten gisten voor de prik.
Daarna de koelkast in.

Da's ongeveer de simpelste manier om op z'n modern boers kvas te maken.



Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.219
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoi! Sasja nieuw
« Reactie #3 Gepost op: 22-10-2017 21:56 u »
en probeer nu  een cider te maken van vruchten uit eigen tuin en honing.

En daarna bier? Want daar is dit forum voor  ;) :) :brouwen: :biersmile: :proost:

Offline Sasja

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoi! Sasja nieuw
« Reactie #4 Gepost op: 22-10-2017 23:39 u »
 Jazeker! Eerst even goed inlezen en wat meer materiaal aanschaffen. Ik heb de afgelopen maand pas mijn eerste baby stapjes gemaakt.

En ik heb al een dure hobby hehe.
Over een maand ga ik een brouwkitje aanschaffen.

Oh!
Zou havermout werken? Je weet wel, van die dr oetker pakken en zo

Online Traploper

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoi! Sasja nieuw
« Reactie #5 Gepost op: 23-10-2017 20:32 u »
Hoi Sasja! Bedankt voor het recept voor de kvass!

Mijn vrouw is van Russische komaf en ze heeft me al vaak gevraagd een kvass voor haar te brouwen. Ga het nu toch eens proberen!

Offline Sasja

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoi! Sasja nieuw
« Reactie #6 Gepost op: 23-10-2017 22:57 u »
Graag gedaan, ik was alleen vergeten te zeggen dat er ook wat rozijnen in moeten.
Een klein handje voor smaak en om de gist te helpen

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Hoi! Sasja nieuw
« Reactie #7 Gepost op: 24-10-2017 11:13 u »
Zou havermout werken? Je weet wel, van die dr oetker pakken en zo

Welkom Sasja. Je kan beter voor (bio)havervlokken kiezen in de supermarkt. Havermout heeft veelal toevoegingen als suiker en zout...
En met havermout zal het maischproces anders moeten zodat het niet eenvouding i.c.m. andere mouten gebruikt kan worden.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.564
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoi! Sasja nieuw
« Reactie #8 Gepost op: 24-10-2017 19:41 u »
Jazeker! Eerst even goed inlezen en wat meer materiaal aanschaffen. Ik heb de afgelopen maand pas mijn eerste baby stapjes gemaakt.


Zou havermout werken? Je weet wel, van die dr oetker pakken en zo
Ik zou als ik jou was beginnen bij het begin, nl bier maken met een kant en klaar blik (simpel) of nog liever op basis van mout, hop en gist. havermout, kruiden en andere toevoegingen leveren al andere smaken en vaak problemen op. 

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoi! Sasja nieuw
« Reactie #9 Gepost op: 24-10-2017 20:14 u »
Wat gaat de honing doen in jou cider is dat voor de smaak?
Gaan al die suikers dan ook vergist worden?

Offline Sasja

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoi! Sasja nieuw
« Reactie #10 Gepost op: 12-11-2017 00:03 u »
Ik hoop eigenlijk een beetje van beide.
Inmiddels is er succesvol geheveld, en geproefd.
Hij is lekker, erg wijnachtig, droog, heeft iets weg van een kruising tussen een mede en een witte wijn.
Nog wel érg scherp qua fruit zuur.
Maar dat zal wel wegtrekken wanneer hij gebotteld is en een paar maanden oud is.

Tags: