Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Mijn eigen BA versie  (gelezen 363 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Mijn eigen BA versie
« Gepost op: 11-11-2017 21:02 u »
Goedeavond medebrouwers,

Ik ben van plan om vrijdag een dikke RIS te brouwen en tijdens de navergisting de batch op te splitsen. Één deel krijgt eikensnippers die in de bourbon hebben gelegen en de andere batch eikensnippers in de whiskey.

Nu moet als eerste de basis goed zijn dus vandaar hieronder de uitdraai van het recept.


Hebben jullie op- en/of aanmerkingen.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk29
Naam receptMijn BA versie
Brouwdatum04-11-2017
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume17,0 l
Begin SG1,101 SG
Berekende kleur (Morey)165 EBC
Berekende bitterheid (Rager)77 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC75,0 %
0,50 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC6,3 %
0,50 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC6,3 %
0,50 kgChocolademoutDingemans900 EBC6,3 %
0,50 kgCarafa IIWeyermann1150 EBC6,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
eerste62,0 °C1 min.45 min.2,8 l/kg
tweede72,0 °C1 min.20 min.2,8 l/kg
derde78,0 °C1 min.10 min.2,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
55,0 gPremiantpellets7,5%60 min.68,8 IBU
50,0 gSaazbellen3,3%20 min.8,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,2 l starterAmerican Ale (1056)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.586
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn eigen BA versie
« Reactie #1 Gepost op: 11-11-2017 23:06 u »
Lijkt mij niet veel mis mee.

Zelf zou ik de maischtijden inkorten. Vooral de rust bij 62 ºC. Daar zou ik 30 minuten van maken. Krijg je wat meer restsuikers. Dat vormt een mooi tegenwicht tegen de donkere mouten en bitterheid uit de hop. Houd er rekening mee dat ook de donkere mouten bitterheid geven.

10 minuten bij 78 ºC is onnodig lang. Daar kun je 2 tot 5 minuten van maken.

Bij welke temperatuur ga je vergisten?

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Mijn eigen BA versie
« Reactie #2 Gepost op: 11-11-2017 23:18 u »
Bij welke temperatuur ga je vergisten?
Mijn plan is om de primaire vergisting te doen op 18 graden. De navergisting met de eikensnippers op 20 graden.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Mijn eigen BA versie
« Reactie #3 Gepost op: 12-11-2017 12:50 u »
Lijkt heel erg op het recept van de Hell & Verdoemenis van de Molen  ;)

Voor wat betreft de restsuikers, die zullen voldoende aanwezig zijn omdat je rel. veel donkere mouten gebruikt.
Ik eindigde met mijn h&v kloon op 1032 (us05 gist).

En ben niet te zuinig met de eikensnippers. Mijn ervaring is dat het snel op de achtergrond raakt bij zoveel stout geweld.

 :brouwen:

Tags: