Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Wyeast 1272 American Ale II - experiment met vergistingstemperatuur  (gelezen 381 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.079
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Het is weer November, dus tijd voor een experiment! Dit keer ben ik van plan om een experiment uit te voeren dat al erg lang op mijn lijstje staat. Ik wil namelijk de invloed van het vergistingstemperatuur op de smaak van de Wyeast 1272 American Ale II onderzoeken.

De Wyeast 1272 is n van mijn favoriete gisten om mee te werken. Deze gist laat de smaken van de hop en mout mooi naar voren komen en voegt daar een zeer subtiel gistprofiel aan toe (licht notig aroma). Dus niet zo 'clean' als de 1056 American Ale / US-05 maar wel een lekkere veelzijdige gist. Ik heb deze gist dan ook al in veel verschillende bierstijlen gebruikt.

Volgens de website van Wyeast zou deze gist bij een koele vergisting een 'clean, light citrus character' geven en bij een warmere vergisting juist hop karakter accentueren samen met een 'increased fruityness'. De ideale vergistingstemperatuur die ze geven is van 60 F (15,5 C) tot 72 C (22,2 C).

Om dit te testen wil ik 25 liter Double IPA brouwen en over twee vergistingsvaten splitsen. Een vat zal ik op 15,5 C laten vergisten en het andere vat op 22 C Na de hoofdvergisting zal ik het eerste vat ook laten opwarmen naar 22 C om ervoor te zorgen dat het bier ook goed uitvergist (en dus restsuikers niet de smaak zullen benvloeden).


Het Recept: Big Beard Double IPA

Begin SG: 19,6 P (1.082)
Eind SG:  4,0  P (1.016) 
Alc vol: 8,5%
IBU:  60

MOUT:
50% Golden Promise
48% Pilsmout
  2% Carapils

HOP
Columbus @ 60'  (47 IBU)

Citra @ 5' (6 IBU)
Centennial @ 5' (4 IBU)
Simcoe @ 5' (3 IBU)

Citra (Whirlpool)
Centennial (Whirlpool)
Simcoe (Whirlpool)

Dryhop
Citra (2 gr/l)
Centennial (2 g/l)
Simcoe (1 g/l)


Het plan is om dit bier volgende weekend te brouwen. Ik twijfel nog over de Centennial. Deze heeft van zichzelf ook een sterk citrus (sinaasappel) karakter. Misschien dat ik deze beter zou kunnen vervangen door Mosaic. Het citrus karakter van de gist dat volgens Wyeast uit een koele vergisting resulteert zou dan beter waarneembaar zijn.

Wat denken jullie?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Wyeast 1272 American Ale II - experiment met vergistingstemperatuur
« Reactie #1 Gepost op: 12-11-2017 23:38 u »
Ik volg met veel interesse, leuk! :)

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.816
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wyeast 1272 American Ale II - experiment met vergistingstemperatuur
« Reactie #2 Gepost op: 13-11-2017 12:02 u »
V.w.b. de Centennial kon je wel eens gelijk hebben. Sowieso zou ik niet direct een sterk hoppig bier gebruiken om de invloed van temperatuur op de gist te ondervinden. Wel goed om de grenswaarden qua ideale temperatuur te gebruiken.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 820
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Wyeast 1272 American Ale II - experiment met vergistingstemperatuur
« Reactie #3 Gepost op: 13-11-2017 13:02 u »
Vlak ook de Citra niet uit, als er iets citrus geeft... ;)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.079
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Wyeast 1272 American Ale II - experiment met vergistingstemperatuur
« Reactie #4 Gepost op: 13-11-2017 16:31 u »
Sowieso zou ik niet direct een sterk hoppig bier gebruiken om de invloed van temperatuur op de gist te ondervinden.

Juist omdat ze bij Wyeast aangeven dat een warmere vergistingstemperatuur het hopkarakter zou moeten accenturen, voer ik het experiment uit met een stevig hoppig bier.

Vlak ook de Citra niet uit, als er iets citrus geeft..... ;)

Citra herken ik juist altijd aan het sterke mango aroma. Vind het met Citrustonen wel meevallen eerlijk gezegd.

Tags: