Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Tafelbier  (gelezen 425 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 518
  • Land: nl
  • Syntax error!
Tafelbier
« Gepost op: 09-11-2017 16:15 u »
Ik ben van plan om morgen een tafelbier te brouwen.

Mag redelijk zoet zijn en een laag alcoholgehalte en niet bijzonder hoppig.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptTafelbier?
KenmerkPoging voor een
Brouwdatum4-11-2017
BiertypeBlond(e)
Aantal liters23
Gewenst begin SG1035 (3,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater41,4 liter
Maischdikte6,0 l/kg
Maischwater24,4 liter
Spoelwater16,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur43 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid13 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Munchenermout 15 EBC90,0 %3,666 kg16 EBC
Aroma 15010,0 %0,407 kg150 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3,3 %36 gr10 minuten5 EBU
Saaz (CZ)3,3 %20 gr90 minuten8 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew S-33
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153C5 minuten6,0 l/kg
272C70 minuten6,0 l/kg
378C1 minuten6,0 l/kg


Met diverse topics in de geschiedenis in gedachten ben ik op dit recept gekomen. Ik weet dat het ook met een afloop kan, echter ik wil geen dun bier hebben maar echt wel een smaakvol bier.

Ik gebruik een 27 liter weckpan opdat ik een dikkere moutlaag krijg in tegenstelling tot de normale 50 liter maischpan die ik heb.

Nu gaf BrouwVisie nog 1 tip, toevallig misschien van toepassing voor dit bier, namelijk een snufje zout toevoegen om een zoeter bier te verkrijgen.

Heeft er iemand nog een goeie tip? :)

Mijn intentie is om morgen te brouwen.

Bij voorbaat dank,

db

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tafelbier
« Reactie #1 Gepost op: 09-11-2017 16:27 u »
Hoewel een klein beetje zout een impact heeft op de perceptie van zoetheid van bier zou ik toch niet met snufjes gaan werken...

Kijk eens naar dit recept: https://books.google.be/books?id=beXUBAAAQBAJ&pg=PA116&lpg=PA116&dq=beechum+tafelbier&source=bl&ots=ZM5B2XJtqT&sig=P5eKvmeJ_7c6AQPf_EYQ5LvG_8s&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiR_Pvo5bHXAhWC-KQKHdd-ALgQ6AEIMDAB#v=onepage&q=beechum%20tafelbier&f=false

Daarin wordt een soort decoctie gemaakt. Misschien is dat het proberen waard.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 518
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Tafelbier
« Reactie #2 Gepost op: 09-11-2017 21:55 u »
Hoewel een klein beetje zout een impact heeft op de perceptie van zoetheid van bier zou ik toch niet met snufjes gaan werken...

Kijk eens naar dit recept: https://books.google.be/books?id=beXUBAAAQBAJ&pg=PA116&lpg=PA116&dq=beechum+tafelbier&source=bl&ots=ZM5B2XJtqT&sig=P5eKvmeJ_7c6AQPf_EYQ5LvG_8s&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiR_Pvo5bHXAhWC-KQKHdd-ALgQ6AEIMDAB#v=onepage&q=beechum%20tafelbier&f=false

Daarin wordt een soort decoctie gemaakt. Misschien is dat het proberen waard.

Hmm, ik zat ook al stevig te twijfelen over het snufje zout.

Moutstort afgewogen. Meteen aangepast, ik kwam een klein beetje aroma 150 te kort. Niet getreurd, ik zag nog een zielig kleine hoeveelheid caramunich type 3 liggen. Tevens de maischdikte iets naar beneden aangepast om het beter te laten passen in mijn 27 liter pan :)

db

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptTafelbier?
KenmerkPoging voor een
Brouwdatum4-11-2017
BiertypeBlond(e)
Aantal liters23
Gewenst begin SG1035 (3,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater41,5 liter
Maischdikte5,3 l/kg
Maischwater22,0 liter
Spoelwater19,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur45 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid15 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Munchenermout 15 EBC88,6 %3,666 kg16 EBC
Aroma 1508,7 %0,360 kg150 EBC
Caramnch type 32,7 %0,111 kg140 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3,3 %40 gr10 minuten6 EBU
Saaz (CZ)3,3 %25 gr90 minuten11 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew S-33
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153C5 minuten5,0 l/kg
272C70 minuten5,0 l/kg
378C1 minuten5,0 l/kg



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.586
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tafelbier
« Reactie #3 Gepost op: 09-11-2017 23:55 u »
Hmm, ik zat ook al stevig te twijfelen over het snufje zout.

Met een snufje zout in je bier is niet zo veel mis. Het geeft inderdaad een zoetige indruk. In plaats van gewoon keukenzout geef ik overigens de voorkeur aan calciumchloride. Dat heeft als voordeel dat het ook de helderheid van je bier bevordert.

Tags: