Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Kruidnagel in de Weizen  (gelezen 1057 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kruidnagel in de Weizen
« Gepost op: 08-11-2017 09:05 u »
Hallo allemaal,

Ik ben al weer vijf brouwsels verder, de laatste was helaas niet zo`n succes. Ik vermoed dat ik het kraantje van de ton niet helemaal goed heb schoongemaakt/gedesinfecteerd want mijn tripel heeft (ook na bijna 2 maand) het gevoel zich te moeten voordoen als zoete witte wijn. Had ik me niet verrekent met de hoeveelheid spoelwater, was het azijn geweest.

Maar ik ga graag verder en omdat ik nog in een soort van beginfase ben wil ik me nog niet gaan richten op het aanzuren en dergelijke, wel wil ik hier snel meer kennis over gaan vergaren, hoe stel je BrouwHulp in op het juiste water en wat al niet meer....

Nu wil ik me richten op een "voor mij speciale" stap in het brouwproces, de ferulazuurrust, de stap die in combinatie met de juiste gist kruidnagelachtige tonen tevoorschijn zou kunnen toveren. Past natuurlijk heel goed in een Weizen.

Hieronder een voor jullie waarschijnlijk simpel recept. Maar toch, zou iemand hier misschien nog even naar kunnen kijken en zijn mening erover geven? Mijn doel is natuurlijk een smakelijke Weizen met een kruidnagelachtige ondertoon en eventueel een beetje banaan. Banaan is leuk maar hoeft niet per se, kruidnagel verteld mij dat ik goed mijn best heb gedaan én dat wat ik wil bereiken is gelukt.

Alvast bedankt!

Auke





Edit: moment even het recept aanpassen ivm een hele rare uitkomst qua maischwater

Nog een edit: Ik weet niet wat er allemaal gebeurd maar BrouwHulp gaf ineens aan graag 50 liter spoelwater te willen gebruiken, ik kan hier niks in aanpassen. Dan het recept maar opnieuw, kan hierin vervolgens geen hoeveelheden aanpassen vwbt mout, hop, etc. Eerst maar aan het werk en dan vanavond het programma opnieuw installeren...  :weetniet:

Laatste edit vd ochtend: Het niet kunnen wijzigen was dus een kwestie van het vinkje "werken met percentages".

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #1 Gepost op: 08-11-2017 11:06 u »
Komt het recept nog? :)

Online Marcel_k

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 245
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #2 Gepost op: 08-11-2017 13:25 u »
10 minuten / kwartiertje op 40-42 graden maisschen voor het kruidnageltje.

En even een beetje coachend: hierover staat al ontzettend veel in dit forum, dus had je ook even kunnen zoeken.  :degroeten:

Online Marcel_k

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 245
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #3 Gepost op: 08-11-2017 13:26 u »

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #4 Gepost op: 08-11-2017 14:24 u »
komt het recept nog ? :)

Ik stond behoorlijk op tijd en kwam er zodoende niet meer aan toe om aan te passen en te posten. Hier is ie:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptWeizen
Brouwdatum08-11-2017
BierstijlWeizen
Volume22,0 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)14 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Zutphen
-13,24 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC63,6 %
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC36,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
ferulazuurrust42,0 °C1 min.15 min.3,3 l/kg
Beta-amylase62,0 °C1 min.35 min.5,3 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C1 min.25 min.7,2 l/kg
Beeindigen enzymwerking75,0 °C1 min.5 min.8,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gSaazpellets3,4%60 min.10,2 IBU
15,0 gStyrian Goldingspellets3,4%30 min.3,9 IBU


Gist
starter[/data][data]Munich ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]15,0 gStyrian Goldingspellets3,4%30 min.3,9 IBU




Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #5 Gepost op: 08-11-2017 14:27 u »
10 minuten / kwartiertje op 40-42 graden maisschen voor het kruidnageltje.

en even een beetje coachend: hierover staat al ontzettend veel in dit forum, dus had je ook even kunnen zoeken  :degroeten:

Bedankt voor de tip! Ik zwerf al weer een aantal maanden over het forum, de wiki`s en aanbevolen websites. Het geeft me een veilig gevoel wanneer er door wat meer ervaren brouwers een blik op het recept wordt geworpen. Vaak is het in één oogopslag wel te zien door jullie of een recept een beetje degelijk in elkaar steekt of dat er nog wat aan gesleuteld moet worden. Nu zijn de recepten die ik tot dusver heb gemaakt vrij eenvoudig en ik denk dan ook dat er weinig mis aan kan gaan. Maar dan nog...

Misschien iets meer vertrouwen in mezelf en mijn ondertussen verworven inzichten is ook wel op z`n plaats.

Groeten,
Auke

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #6 Gepost op: 08-11-2017 14:30 u »
Trouwens, de gist is de Munich van Lallemand.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.713
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #7 Gepost op: 08-11-2017 15:37 u »
Kruidnagel komt door een combinatie tussen Ferulazuur en de juiste gist die het omzet in 4VG.
Ferulazuur rust stelt niet veel voor (iets lastiger voor de koelbox brouwers). Gewoon verder zorgen voor de juiste gist. Ik ben niet bekend met de Lallemand Munich, maar wat ik her en der gelezen heb is het niet de beste weizen gist. Je kan beter de Munich Classic nemen

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.713
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #8 Gepost op: 08-11-2017 16:23 u »
Ooh ja nog een andere tip is minder tarwemout gebruiken.
Het klinkt tegen natuurlijk maar je krijgt meer ferulazuur uit gerst dan uit tarwe. Door te kiezen voor 50% tarwe ipv 66 % ga je de nadruk meer op de kruidnagel leggen.
Mocht je meer banaan willen dan kan je beter een hoger aandeel tarwe nemen.

Offline Ernesto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #9 Gepost op: 08-11-2017 16:46 u »
Met zo'n hoog aandeel tarwemout filtert het wel wat lastiger. Wellicht iets om rekening mee te houden.

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 712
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #10 Gepost op: 08-11-2017 18:29 u »
Van de hop ga je niet heel veel van merken. Ik zou die daarom simpel houden en een Duits hopje nemen zoals Perle. Je bitterheid is voldoende zo.
Persoonlijk vind ik de Weihenstephaner (Wyeast 3068)  het lekkerst om  als gist toe te voegen, maar dat is mijn smaak. Je moet dan wel een starter maken, als je die ervaring nog niet hebt is de Munich Classic een prima korrelgist om toe te passen en is geloof ik van dezelfde stam als de Wyeast 3068.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 315
  • Land: nl
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #11 Gepost op: 08-11-2017 21:03 u »
Kruidnagel komt door een combinatie tussen Ferulazuur en de juiste gist die het omzet in 4VG.
Ferulazuur rust stelt niet veel voor (iets lastiger voor de koelbox brouwers). Gewoon verder zorgen voor de juiste gist. Ik ben niet bekend met de Lallemand Munich, maar wat ik her en der gelezen heb is het niet de beste weizen gist. Je kan beter de Munich Classic nemen
De Lallemand Munich is volgens mij helemaal geen echte weizen gist.
De Munich Classic daar in tegen is wel een goede keus maar dan wel de hoofdgisting uitvoeren op een graad of 17. Daar boven krijg je meer banaan.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #12 Gepost op: 09-11-2017 14:14 u »
Had ik me niet verrekent met de hoeveelheid spoelwater,

 :weetniet: Hoe kun je je verrekenen in de hoeveelheid spoelwater? :weetniet: Dit volume is namelijk totaal niet interessant. Je moet je altijd richten op het volume voor koken:brouwen:

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #13 Gepost op: 11-11-2017 11:02 u »
:weetniet: Hoe kun je je verrekenen in de hoeveelheid spoelwater? :weetniet: Dit volume is namelijk totaal niet interessant. Je moet je altijd richten op het volume voor koken:brouwen:

Ik weet niet hoe maar op een volume van 22 liter had ik 53 liter spoelwater... nadat ik het recept opnieuw had ingevoerd was het als bovenstaande.

Groeten,
Auke

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #14 Gepost op: 11-11-2017 11:03 u »
De Lallemand Munich is volgens mij helemaal geen echte weizen gist.
De Munich Classic daar in tegen is wel een goede keus maar dan wel de hoofdgisting uitvoeren op een graad of 17. Daar boven krijg je meer banaan.

Ik heb ook de Classic zag ik net, komt dat even goed uit :) bedankt voor de feedback!
Groeten,
Auke

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #15 Gepost op: 11-11-2017 11:04 u »
Kruidnagel komt door een combinatie tussen Ferulazuur en de juiste gist die het omzet in 4VG.
Ferulazuur rust stelt niet veel voor (iets lastiger voor de koelbox brouwers). Gewoon verder zorgen voor de juiste gist. Ik ben niet bekend met de Lallemand Munich, maar wat ik her en der gelezen heb is het niet de beste weizen gist. Je kan beter de Munich Classic nemen

Oké, maar... hoe kan het dan dit zo'n "hot item" is binnen het type Weizen?

Groeten,
Auke

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #16 Gepost op: 11-11-2017 11:05 u »
Ooh ja nog een andere tip is minder tarwemout gebruiken.
Het klinkt tegen natuurlijk maar je krijgt meer ferulazuur uit gerst dan uit tarwe. Door te kiezen voor 50% tarwe ipv 66 % ga je de nadruk meer op de kruidnagel leggen.
Mocht je meer banaan willen dan kan je beter een hoger aandeel tarwe nemen.

Oké! Ga ik rekening mee houden. Bedankt!!

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #17 Gepost op: 11-11-2017 11:06 u »
Vanavond los! Heb er zin in hoor. Iedereen bedankt voor de ondersteuning, top forum!

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 862
  • Land: be
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #18 Gepost op: 11-11-2017 11:19 u »

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.713
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #19 Gepost op: 11-11-2017 13:46 u »
Oké, maar... hoe kan het dan dit zo'n "hot item" is binnen het type Weizen?

Groeten,
Auke
Ach, hot item valt wel mee hoor. Het is gewoon een stijl kenmerk voor een weizen, naast de banaan en de brood, tarwe en weeďge smaak. Kunst van de weizen is dus alle smaken naar voren te brengen met een mooie balans. Dus gewoon 15 minuten 43-45 graden maischen, 10-12 ibu hopgift en een goede weizen gist (3068 bv ) toevoegen dan komt het wel goed met de kruidnagel. Verder niet te watm vergisten (17-18).

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #20 Gepost op: 11-11-2017 15:09 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptWeizen
Brouwdatum08-11-2017
BierstijlWeizen
Volume22,0 l
Begin SG1,057 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)12 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
51,56 lWater uit Zutphen
-19,95 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,80 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50,0 %
2,80 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
ferulazuurrust42,0 °C1 min.15 min.3,2 l/kg
Beta-amylase62,0 °C1 min.35 min.5,2 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C1 min.25 min.7,1 l/kg
Beeindigen enzymwerking78,0 °C1 min.5 min.9,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gSaazpellets3,4%60 min.7,6 IBU
15,0 gStyrian Goldingspellets3,4%30 min.3,9 IBU


Gist
starter[/data][data]Munich ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]15,0 gStyrian Goldingspellets3,4%30 min.3,9 IBU





En zie hier, het gebeurd me gewoon weer. Een enorme hoeveelheid maischwater (51 liter)... Wie weet hoe dit kan?

Ik zal voor nu het recept voor de 3e keer opnieuw instellen  :nut: :weetniet:


Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 224
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #21 Gepost op: 11-11-2017 15:24 u »
Kijk eens naar de "water wizard" op het tabblad "Maischen, Water"

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #22 Gepost op: 11-11-2017 16:01 u »
Kijk eens naar de "water wizard" op het tabblad "Maischen, Water"

Daar is vanalles aan te passen inderdaad. Vermoed zelf dat het komt door het maischschema. Beslagdikte wordt ook enorm hoog.

Heb voor nu maar het maischema los op het papiertje geschreven.

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #23 Gepost op: 11-11-2017 16:05 u »
Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
51,56 lWater uit Zutphen
-19,95 lSpoelwater


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
ferulazuurrust42,0 °C1 min.15 min.3,2 l/kg
Beta-amylase62,0 °C1 min.35 min.5,2 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C1 min.25 min.7,1 l/kg
Beeindigen enzymwerking78,0 °C1 min.5 min.9,2 l/kg


En zie hier, het gebeurd me gewoon weer. Een enorme hoeveelheid maischwater (51 liter)... Wie weet hoe dit kan?

Ik zal voor nu het recept voor de 3e keer opnieuw instellen  :nut: :weetniet:
Dit ligt aan het maischschema dat je geselecteerd hebt. Dit is een infusie schema. Dat betekent dat voor elke temperatuurverhoging kokend water moet worden toegevoegd. Dan gaat je volume natuurlijk omhoog.
Selecteer eens een ander schema. Je kan er ook zelf één maken. Als je in een ketel maischt (itt een koelbox) moet de eerste stap infusie zijn, elke stap daarna 'directe verwarming'.

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #24 Gepost op: 11-11-2017 16:09 u »
Dit ligt aan het maischschema dat je geselecteerd hebt. Dit is een infusie schema. Dat betekent dat voor elke temperatuurverhoging kokend water moet worden toegevoegd. Dan gaat je volume natuurlijk omhoog.
Selecteer eens een ander schema. Je kan er ook zelf één maken. Als je in een ketel maischt (itt een koelbox) moet de eerste stap infusie zijn, elke stap daarna 'directe verwarming'.

Het temperatuurschema had ik vanaf de eerste stap zelf ingevuld. Ik ga het zo nog even proberen, bedankt voor de tip!

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kruidnagel in de Weizen
« Reactie #25 Gepost op: 11-11-2017 16:49 u »
Het temperatuurschema had ik vanaf de eerste stap zelf ingevuld. Ik ga het zo nog even proberen, bedankt voor de tip!!

Het lukt, bedankt!

Tags: