Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Mijn tweede recept  (gelezen 591 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Brouwer
Mijn tweede recept
« Gepost op: 07-11-2017 18:31 u »
Beste medebrouwers,

Hieronder mijn nieuwe recept...

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptRecept2
Brouwdatum11-11-2017
BierstijlWitbier
Volume8,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)15 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.



Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,80 kgPilsmout*Dingemans3 EBC81,8 %
0,20 kgAbbey Malt*Weyermann45 EBC9,1 %
0,20 kgHavervlokken*Weyermann2 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijd
Kruidnagelstap40,0 °C1 min.15 min.
Amylaserust64,0 °C1 min.50 min.
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,8 gSaaz*pellets3,4%45 min.12,9 IBU
10,0 gStyrian Goldings*pellets3,4%5 min.2,2 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gKorianderzaadspecerijkoken
3,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
8,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)*bovengist



De ingrediënten met een * zijn eigenlijk 'vast', deze heb ik namelijk al liggen.

D.w.z.: 2 kilo pilsmout, en abbeymout, havervlokken en de T-58 gist.


Wat denken jullie over bovenstaande?
Kan dit een niet te scherp, kruidig biertje worden..?

Groeten weer,
Jouke


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.877
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #1 Gepost op: 07-11-2017 20:50 u »
Waar is je tarwe(mout)? In een witbier zit tarwe.
Volgens mij kun je beter voor een tripel gaan als ik naar de gist kijk.
SG ophogen naar 1.080. In BrouwHulp tripel kiezen ipv witbier.
Maischschema aanpassen naar 63 ºC 30 min., 72 ºC 40 min.  en 5 minuten op 78 ºC.
Verder even kijken of de hoeveelheid hop nog overeen komt met een tripel.

Zoiets:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk999
Naam receptTST TRPL
Brouwdatum11-11-2017
BierstijlTripel
Volume8,0
Begin SG1,080 SG
Eind SG1,019 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,3%
Alcoholgehalte8,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement73,8 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lVenlo water.
7,4 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l5 mg/l9 mg/l156 mg/l15 mg/l24 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,37 kgPils MoutSBI4 EBC81,8 %
0,26 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9,1 %
0,26 kgAbbey MaltWeyermann45 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.6,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.40 min.6,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.6,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gSaazbellen2,3%60 min.22,6 IBU
30,0 gStyrian Goldingsbellen2,9%5 min.5,0 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gKorianderspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist



Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Brouwer
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #2 Gepost op: 08-11-2017 19:17 u »
Dankje Eric, ik heb in BrouwHulp al wat aanpassingen gedaan, waarop het er inderdaad meer op gaat lijken.

Vroeg me in het maischschema nog af, je wilt met die 72° stap een zoeter bier maken (denk ik), waar ik het over had.
Ook in combinatie met de T-58, die een hoge einddensiteit heeft.
Maar is 40 minuten niet wat lang?

Groeten
Jouke

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.877
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #3 Gepost op: 08-11-2017 20:14 u »
Dankje Eric, ik heb in BrouwHulp al wat aanpassingen gedaan, waarop het er inderdaad meer op gaat lijken.

Vroeg me in het maischschema nog af, je wilt met die 72° stap een zoeter bier maken (denk ik), waar ik het over had.
Ook in combinatie met de T-58, die een hoge einddensiteit heeft.
Maar is 40 minuten niet wat lang?

Groeten
Jouke
Het is meer een gewoonte dat ik dit maischschema aanhoudt. Je kunt ook een van de "standaard" schema's uit BrouwHulp kiezen. Ik zorg dat het maischen in ieder geval altijd langer dan 60 minuten duurt (exclusief uitmaischen) maar ook daar zijn de meningen over verdeeld.

Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Brouwer
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #4 Gepost op: 13-11-2017 20:36 u »
Okee...
Dit is hem nu geworden, ik hoop op een zoetig biertje, met een begin SG van 1075 ongeveer.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptLicht biertje
Brouwdatum12-09-2017
BierstijlTripel
Volume8,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lWater uit Rhenen
-0,77 lSpoelwater


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC71,4 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC17,9 %
0,30 kgAbbey MaltWeyermann45 EBC10,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.30 min.3,6 l/kg
Amylaserust72,0 °C1 min.30 min.4,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,5 gSaazpellets3,4%45 min.21,9 IBU
14,9 gStyrian Goldingspellets3,4%5 min.3,1 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
8,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist





Nog op en/of aanmerkingen?

Zie ik nog iets over het hoofd, zodat ik over een paar weken met een chagrijnig gezicht 24 flesjes door de gootsteen sta te spoelen >:(

Ik hoor het graag!

Groeten
Jouke

Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Brouwer
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #5 Gepost op: 16-11-2017 18:53 u »
Ik hoop morgen te gaan brouwen.

Hetgeen waar ik erg benieuwd naar ben is het maischschema.

30 minuten voor de vergistbare suikers en 30 minuten om een wat zoeter biertje te krijgen.


Groeten Jouke

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 818
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #6 Gepost op: 16-11-2017 19:56 u »
Vooral de gist zal er voor zorgen dat het zoet zal blijven. De T-58 is geen doorgister, tel daar het vrij hoge volmout begin SG bij op en het zal een zoet bier worden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.586
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #7 Gepost op: 16-11-2017 23:06 u »
Hetgeen waar ik erg benieuwd naar ben is het maischschema.

30 minuten voor de vergistbare suikers en 30 minuten om een wat zoeter biertje te krijgen.

30 minuten bij 72 ºC zorgt niet voor een zoeter bier. Ten eerste niet omdat bij 72 ºC ook vergistbare suikers worden gevormd en ten tweede niet omdat niet vergistbare suikers een zeer lage zoetkracht hebben.

Als je zoet smakend bier wilt hebben kun je het beste een gist gebruiken die veel esters aanmaakt die een zoetige indruk geven en ook de hoeveelheid hop beperken.

Tags: