Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: 1071 -> 1003 met S-33?  (gelezen 1143 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BrouwMark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
1071 -> 1003 met S-33?
« Gepost op: 30-10-2017 13:35 u »
Hallo brouw(st)ers!

Ik sta net een sg-meting te doen van een tripel die met S-33 staat te vergisten, zegt de hydrometer 1.003!
Begin SG van het geheel was 1071, eerst 78% palemout (ik weet het, fout...) vergist en daarna de 22% suiker.

Het bier smaakt heel droog, maar helemaal niet geÔnfecteerd. Ik weet die smaakjes wel te herkennen na 14 jaar werken in een speciaalbier cafť. Als ik even snel reken kom ik op een svg van 96%. De boel staat overigens nog steeds te gisten.

Mijn maischschema was wel gericht op droog (63į 90 min, 73į 15 min, maar hier sta ik gezien de giststam echt van te kijken...

Kan dit, logischerwijs? Hebben jullie ook zo'n ervaring?

 :degroeten:

Mark.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.306
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: 1071 -> 1003 met s-33?
« Reactie #1 Gepost op: 30-10-2017 16:55 u »
Met 22% suiker is dat zeker niet zo vreemd.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #2 Gepost op: 30-10-2017 20:59 u »
De vergistingsgraad die je haalt is ook afhankelijk van de hoeveelheid gist die je geŽnt hebt.
Om hoeveel liter gaat het en hoeveel gist heb je geŽnt?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 789
  • Land: nl
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #3 Gepost op: 30-10-2017 21:25 u »
Ik heb in totaal 9 keer met de S-33 gebrouwen. Nooit lager gekomen dan 1016. Vreemd.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.003
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #4 Gepost op: 30-10-2017 21:40 u »
Heb je een brouwsel hiervoor met de Belle Saison vergist? Dat is mij (en anderen) eens overkomen.

Offline BrouwMark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #5 Gepost op: 30-10-2017 23:55 u »
Ik moet wel zeggen, ik heb een heel zakje gist (11,5 g) in 10 liter gestrooid. Dit is uiteraard vrij ruim, maar aangezien het zakje 3 maanden over datum was leek het me wel geoorloofd.
Ik vind het nog steeds bijzonder!

 :degroeten:

Mark.

Offline BrouwMark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #6 Gepost op: 31-10-2017 00:01 u »
Oh, sorry Henielma,
Nee, ik heb nog nooit met een saisongist vergist. Ik  dacht ook eerst aan een besmetting met reeds eerder gebruikte gist, maar ik heb tnt nooit met een saisongist of een andere soort vergist die meer dan 80% svg had als gemiddelde.
Ik sta voor een raadsel, al zijn er vriendelijke forummensen die het blijkbaar niet vreemd vinden met 22% suiker (ik wel...)

 :degroeten:

Mark.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #7 Gepost op: 31-10-2017 17:20 u »
Ik moet wel zeggen, ik heb een heel zakje gist (11,5 g) in 10 liter gestrooid. Dit is uiteraard vrij ruim, maar aangezien het zakje 3 maanden over datum was leek het me wel geoorloofd.
Ik vind het nog steeds bijzonder!

 :degroeten:

Mark.

En wat was je begin SG?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.877
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #8 Gepost op: 31-10-2017 17:22 u »
En wat was je begin SG?
Als ik je de titel van dit topic vertel, mag je ťťn keer raden!  ;)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #9 Gepost op: 31-10-2017 17:27 u »
Ik sta voor een raadsel, al zijn er vriendelijke forummensen die het blijkbaar niet vreemd vinden met 22% suiker (ik wel...)


Kristalsuiker is voor 100% vergistbaar. Hierdoor krijg je een hogere vergistingsgraad van wanneer je geen suiker toevoegt.
Volgens Fermentis http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFBS33.pdf zorgt deze gist voor een vergistingsgraad van 70%, maar dat is zonder suiker en met een gestandaardiseerd maischschema (congreswort).

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #10 Gepost op: 31-10-2017 17:28 u »
Als ik je de titel van dit topic vertel, mag je ťťn keer raden!  ;)

O ja... Enkel gekeken naar het antwoord.

Niet al te zwaar dus. Dat zorgt ook voor een hogere vergistingsgraad.

Offline BrouwMark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #11 Gepost op: 31-10-2017 22:27 u »
Hehehe, ja, de titel van de post zei het al... Het kan dus wel zeggen jullie? Ik heb het nooit eerder gehad. Morgen zal ik nog eens meten en kijken of het nog lager is uitgekomen.

Dank alvast!

 :degroeten:

Mark.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.306
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #12 Gepost op: 01-11-2017 10:21 u »
Zoals Jacques aangeeft verhoogt de suikergift ook je vergistingsgraad. Daarbij is 22% best een groot suikeraandeel (ik gebruik zelf eigenlijk nooit meer dan 10-15%). Ik kan uit je verhaal niet halen of je de suiker tijdens de kook of tijdens de vergisting hebt toegevoegd. Als je het laatste hebt gedaan, dan kan dit ook een wat hogere vergistingsgraad geven.

En dan is er nog de mogelijkheid dat de gist gewoon een keer er zin in heeft. Het blijft een organisme waar we als hobbybrouwer niet volledig controle over hebben (ook al doen we onze best om het zoveel mogelijk te sturen).

Offline BrouwMark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #13 Gepost op: 01-11-2017 13:11 u »
Vandaag op 1.001, gisting nog steeds aan de gang.

Suiker heb ik zoals aangegeven tijdens de vergisting toegevoegd.
Mijn recept, droog maischschema, late suikertoevoeging en relatief veel suiker waren er expres op gericht om het bier zo droog mogelijk te krijgen, maar met (over datum zijnde) s-33 had ik dit resultaat echt niet verwacht.

Nu hopen dat het de volgende keer weer zo lukt, want het smaakt op dit moment al prima!

 :degroeten:

Mark.

Online JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 363
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #14 Gepost op: 01-11-2017 13:50 u »
Is je hydrometer wel goed geijkt?
Wat geeft ie aan bij kraanwater bij 20 graden Celsius?  :weetniet:

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: be
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #15 Gepost op: 01-11-2017 14:37 u »
Zeer vreemd, ik gebruik nooit meer de s-33 net door zijn zeer lage vergistingsgraad en veel te zoet eindresultaat.
Ofwel heb je een (brett) infectie (maar dit schijnt het geval niet te zijn volgens jezelf) ofwel werkt je meetapparatuur niet meer correct denk ik.
Misschien ergens een meter gebruiken van iemand in de buurt?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 789
  • Land: nl
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #16 Gepost op: 01-11-2017 15:06 u »
Zelfs met deze suikerstort lijkt me dit onmogelijk met de S-33. Verkeerde gist in het zakje? Defecte dobber?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.612
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #17 Gepost op: 01-11-2017 21:08 u »
Zelfs met deze suikerstort lijkt me dit onmogelijk met de S-33. Verkeerde gist in het zakje? Defecte dobber?

Het is inderdaad heel hoog. Je zou met deze suikerstort een vergistingsgraad verwachten variŽrend tussen de 77 en 88%.

Offline BrouwMark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: 1071 -> 1003 met S-33?
« Reactie #18 Gepost op: 01-11-2017 21:49 u »
Ik heb 2 hydrometers voor als er een keer eentje breekt, en die zeggen allebei hetzelfde.

Het enige dat ik kan bedenken is, dat het een hele 'smoothe' infectie is die nu nog niet te proeven is. Of ik moet inderdaad heel veel geluk hebben met het enthousiasme van de gist. Die ruikt en proeft overigens gewoon naar s-33.

Mocht het de volgende keer weer gebeuren, laat ik het jullie weten. 90 minuten op 63į is natuurlijk erg veel, misschien dat dat mee heeft geholpen?

Mijn doel was om met mijn 'droge' werkwijze te eindigen op 1.010 als het meezat...

 :degroeten:

Mark.

Tags: