Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Verse eikenhoutsnippers en -krullen  (gelezen 807 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Alexander Bier

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • Alexander Bier - Lekker Bier!
Verse eikenhoutsnippers en -krullen
« Gepost op: 27-10-2017 17:54 u »
Bij mij voor de deur is een Hollandse eik gekapt. Bij het zagen kwamen mooie dunne eikenhoutkrullen en -snippers vrij die ik heb ingezameld. Iemand een idee hoe ik die zou kunnen behandelen voor een bijzonder bier? Ze liggen nu te drogen.

Ze zijn schoon (geen olie van de machines e.d.).

Zelf dacht ik aan roosteren (hoe en hoe ver kan ik gaan?) of laten weken in sherry, port, whiskey, of wijn...?!




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline FrankOD

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verse eikenhoutsnippers en -krullen
« Reactie #1 Gepost op: 28-10-2017 21:56 u »
Als het zaagsel is van een kettingzaag zal er altijd olie in zitten! Ketting word automatisch gesmeerd door de zaagmachine.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Verse eikenhoutsnippers en -krullen
« Reactie #2 Gepost op: 29-10-2017 17:12 u »
Ik denk dat het gehalte aan olie extreem laag is. Ik zou het wel aandurven.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.877
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Verse eikenhoutsnippers en -krullen
« Reactie #3 Gepost op: 29-10-2017 18:30 u »
Ik denk dat het gehalte aan olie extreem laag is. Ik zou het wel aandurven.
Ook al is het gehalte aan olie extreem laag ik zou het niet in mijn bier willen. Zelf heb ik ook een kettingzaag en de ketting is altijd vettig. Dit komt ook in het zaagmeel en op de krullen terecht. Voor mij een no go!

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 866
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Verse eikenhoutsnippers en -krullen
« Reactie #4 Gepost op: 29-10-2017 19:16 u »
Die olie is dodelijk voor je schuimhoudbaarheid ;)

Offline FrankOD

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verse eikenhoutsnippers en -krullen
« Reactie #5 Gepost op: 29-10-2017 19:19 u »
Gooi eens een handvol in een bakje water, denk dat je op gegeven moment wel een oliefilm op het water ziet drijven.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verse eikenhoutsnippers en -krullen
« Reactie #6 Gepost op: 29-10-2017 22:00 u »
Pak gewoon een blok eiken schaaf er zelf van alle zijde een paar mm af en je hebt schoon hout.
Gooi het dan in een bakje met  whiskey en dan je bier lageren met de snippers, dat zou mijn stappenplan zo'n beetje zijn

Offline Alexander Bier

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • Alexander Bier - Lekker Bier!
Re: Verse eikenhoutsnippers en -krullen
« Reactie #7 Gepost op: 30-10-2017 11:05 u »
Hartelijk dank voor jullie bijdragen aan dit topic. Ik weeg het risico af tegenover het resultaat en concludeer dat ik dit hout beter niet kan gebruiken bij bierbereiding. Misschien nog wel te gebruiken in de rookoven :)

Tags: hout rijpen