Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Pale ale Belg  (gelezen 1080 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Pale ale Belg
« Gepost op: 26-10-2017 14:43 u »
Van plan mijn nieuwe brouwvriendin maandag uit te proberen. Easybrew 30
Is dit een saai recept ? :)
Ik hou wel van Palm... maar daar zal die wel niet in de buurt komen.

Nog meningen tips dingen die anders moeten? Kunnen?
:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBelgische pale ale
Naam receptBelgian Pale Ale
Brouwdatum26-10-2017
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume29,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Rager)26 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
27,70 lWater uit Water uit Assen
1,30 gCaCl2
2,70 gCaSO4
8,20 mlMelkzuur
15,93 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
86 mg/l6 mg/l20 mg/l180 mg/l38 mg/l55 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,57 kgPilsmoutDingemans3 EBC70,3 %
2,03 kgPale Ale moutDingemans7 EBC25,6 %
0,33 kgCaramunich IIIWeyermann150 EBC4,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.60 min.3,5 l/kg
uitmaischen78,0 °C1 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
79,4 gSaazbellen3,1%60 min.20,1 IBU
41,6 gTettnangerbellen3,5%15 min.5,9 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
14,50 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterSafAle English Ale (S-04)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering21,0 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale ale Belg
« Reactie #1 Gepost op: 26-10-2017 15:14 u »
18 EBU is veel te licht. Je hebt 30 nodig. En het bier is ook niet voldoende moutig.

Grosso modo:

41% pils
41% vienna
11% biscuit
5% aromatic
2% debittered black

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Pale ale Belg
« Reactie #2 Gepost op: 26-10-2017 16:07 u »
Zoiets?
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBelgische pale ale
Naam receptBelgian Pale Ale
Brouwdatum26-10-2017
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume29,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
27,70 lWater uit Water uit Assen
1,30 gCaCl2
2,70 gCaSO4
8,20 mlMelkzuur
15,60 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
86 mg/l6 mg/l20 mg/l181 mg/l38 mg/l55 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,20 kgPilsmoutDingemans3 EBC42,1 %
3,20 kgPale Ale moutDingemans7 EBC42,1 %
0,75 kgBiscuitDingemans50 EBC9,9 %
0,35 kgAroma 50Dingemans50 EBC4,6 %
0,10 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC1,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.60 min.3,6 l/kg
uitmaischen78,0 °C1 min.5 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
74,5 gSaazbellen3,1%60 min.19,3 IBU
41,6 gTettnangerbellen3,5%15 min.6,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
14,50 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterSafAle English Ale (S-04)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering21,0 °C



Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale ale Belg
« Reactie #3 Gepost op: 26-10-2017 16:40 u »
Vermits je het toch vraagt ;)

- ik weet niet hoe het met Palm zit, maar De Koninck is 100% Saaz.
- ik vind 21C een te hoge vergistingstemperatuur. Ik gebruik 18C.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Pale ale Belg
« Reactie #4 Gepost op: 26-10-2017 16:45 u »
Vermits je het toch vraagt ;)

- ik weet niet hoe het met Palm zit, maar De Koninck is 100% Saaz.
- ik vind 21C een te hoge vergistingstemperatuur. Ik gebruik 18C.

Ja... Sorry die temperatuur had ik eigenlijk nog niet naar gekeken is inderdaad te hoog.
Was ook van plan op 18 te gaan zitten en misschien aan het eind iets omhoog?

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 418
  • Land: nl
Re: Pale ale Belg
« Reactie #5 Gepost op: 26-10-2017 16:48 u »
In Palm zit hop uit Kent dus east kent goldings. Palm heeft een kleur van 17 EBC, dus het eerste recept komt wel aardig in de beurt qua kleur. Ik zou gaan voor pils mout en cara mout.

De beschrijving van de Palm site:
PALM
De bierstijl ‘Spéciale Belge Ale’ is het betere Belgische bier van het begin van de 20e eeuw. Dit vlotdrinkend amberkleurig bier van hoge gisting heeft een verstandig alcoholgehalte.
De speciale PALM-mouten bepalen haar honingachtige malsheid en de eigen geselecteerde PALM-gist haar fruitige gistingsaroma. Fijne aromahoppen uit Kent zorgen voor een subtiele harmonie.

Kenmerken
Hoge gisting - Amberkleurig - Spéciale Belge - Ale Erkend streekproduct - 5,2 Vol. % Alc.

De ambermouten van PALM
De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van PALM: lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Het moutproces gebeurt volgens de specifiėke voorschriften van PALM en is gericht op een natuurlijke karamelisatie die de specifiėke smaak aan het bier geeft.

De PALM-gist
Gist bepaalt in belangrijke mate het aroma van het bier. Door intensieve selectie heeft de familie Van Roy een rijke collectie aangelegd van verschillende giststammen die elk een eigen, fruitig karakter aan het bier geven. PALM wordt gegist met een specifieke giststam die een nadrukkelijke banaanfruitighe

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale ale Belg
« Reactie #6 Gepost op: 26-10-2017 17:16 u »
Hm, Palm is inderdaad lichter dan De Koninck. Volgens http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=21602.0 21 EBC.

Maar ja, wie wil Palm klonen als hij De Koninck kan klonen, nietwaar?
[EDIT] Van mijn recept weet ik in ieder geval dat het er recht op is [/EDIT]

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Pale ale Belg
« Reactie #7 Gepost op: 26-10-2017 17:17 u »
Hm, Palm is inderdaad lichter dan De Koninck. Volgens http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=21602.0 21 EBC.

Maar ja, wie wil Palm klonen als hij De Koninck kan klonen, nietwaar?


ik hou me aan jou tips. Het gaat met niet per se om een kloon, maar om iets wat lekker wordt.
Laat nog weten hoe het wordt...

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale ale Belg
« Reactie #8 Gepost op: 26-10-2017 18:35 u »
Dat is een wijze beslissing. Palm is in de verkeerde handen terecht gekomen.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Pale ale Belg
« Reactie #9 Gepost op: 29-10-2017 22:48 u »
Zzzpannend! Morgen mijn eerste keer brouwen met bovenstaand recept met de arsegan easy brew 30 ketel. Na rondneuzen en lezen het brouwzaalrendement maar eerst op 77% gezet in BrouwHulp. Ik ben benieuwd.

O het recept is nu als volgt geworden: alleen de vergistingstemperaturen heb ik nog niet veranderd. Dit is in elk geval te warm. Denk rond de 18 graden te vergisten?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBelgische pale ale
Naam receptBelgian Pale Ale
Brouwdatum26-10-2017
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume30,7 l
Begin SG1,053 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,5%
Alcoholgehalte4,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Rager)26 IBU
Brouwzaalrendement77,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
27,50 lWater uit Water uit Assen
1,39 gCaCl2
2,87 gCaSO4
8,71 mlMelkzuur
16,22 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
89 mg/l6 mg/l20 mg/l181 mg/l39 mg/l59 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,10 kgPilsmoutDingemans3 EBC42,1 %
3,10 kgPale Ale moutDingemans7 EBC42,1 %
0,79 kgBiscuitDingemans50 EBC10,8 %
0,37 kgAroma 50Dingemans50 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.60 min.3,7 l/kg
uitmaischen78,0 °C1 min.5 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
91,2 gSaazbellen3,1%60 min.22,0 IBU
30,0 gTettnangerbellen3,5%15 min.4,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
15,34 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,5%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering21,0 °C



Offline Staple

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale ale Belg
« Reactie #10 Gepost op: 29-10-2017 23:20 u »
Je bier wordt wel wat zoeter doordat je de debited black hebt vervangen.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Pale ale Belg
« Reactie #11 Gepost op: 04-11-2017 12:37 u »
Oké

Gebrouwen. Rendement gehaald van 74, terwijl ik hem ingesteld had op 75. Dus das redelijk.

Eerste vergisting ging prima. Na 7 dagen overgeheveld voor de nagisting (misschien iets te laat) met een sg van 1.016 deze is tijdens nagisting nog op 1.015 gekomen en niet verder gezakt.

Gisteren even voorzichtig getest en geproefd en wat me op viel was een heel licht romige smaak in de verte wat ik lees op het forum kan dit nog best over gaan. De gisting geheel uitgevoerd bij 18 graden en deze gisteren nog even op 20 gezet voor eventueel het afbreken van diacetyl. Vanmorgen nog 1 keer gemeten nog steeds 1.015 dus ik ga nu koud lageren. In de hoop dat de smaak nog een beetje beter wordt. Ik zal op het forum nog even rondkijken hoe lang een ieder lagert. Maar volgens mij krijg ik daar ook weer 100 antwoorden op en moet ik mijn eigen gulden middenweg zoeken. Ook de temperatuur van lageren is bij velen weer verschillend.

Bedankt voor alle feedback en tot het volgende brouwsel...


Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.711
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale ale Belg
« Reactie #12 Gepost op: 04-11-2017 13:37 u »
Als je diacetyl proeft moet je nu niet gaan koud lageren maar gewoon wat langer op 20 graden laten staan. De gist heeft tijd nodig om alles op te ruimen. En als je dit maandag gebrouwen hebt dan zit het nog geen 7 dagen in je gistvat. Neem gerust 2-3 weken de tijd al dan niet met warm/koud lageren.

Offline TeVeHa

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale ale Belg
« Reactie #13 Gepost op: 04-11-2017 17:59 u »
"Ik zal op het forum nog even rondkijken hoe lang een ieder lagert. Maar volgens mij krijg ik daar ook weer 100 antwoorden op en moet ik mijn eigen gulden middenweg zoeken. Ook de temperatuur van lageren is bij velen weer verschillend."



Haha, inderdaad en laat net dąt nu het mooie zijn van de hobby die je zelf hebt gekozen, succes.
mvg

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Pale ale Belg
« Reactie #14 Gepost op: 04-11-2017 18:10 u »
"Ik zal op het forum nog even rondkijken hoe lang een ieder lagert. Maar volgens mij krijg ik daar ook weer 100 antwoorden op en moet ik mijn eigen gulden middenweg zoeken. Ook de temperatuur van lageren is bij velen weer verschillend. "



Haha, inderdaad en laat m.i.net dąt nu het mooie zijn van de hobby die je zelf hebt gekozen, succes.
mvg
Zeker, bedoelde het zeker niet negatief.

Offline TeVeHa

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pale ale Belg
« Reactie #15 Gepost op: 05-11-2017 18:14 u »

Zo kwam het ook niet over hoor  :) succes nog.

Tags: