Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Koud enten ondergist in korrelvorm  (gelezen 464 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 138
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Koud enten ondergist in korrelvorm
« Gepost op: 25-10-2017 11:37 u »
Sinds kort beschik ik over een vergistingskast en kan nu dus ondergisters vergisten. Daarom ben ik bezig met een recept voor een pilsner die ik wil gaan vergisten met de W34/70 op 10 graden. Hoe moet ik te werk gaan m.b.t. het enten?

Ik heb over het enten van ondergist de volgende mogelijkheden her en der gelezen:
1) warm enten en bij de eerste activiteit snel/direct terug koelen naar 10 graden. Dit levert mogelijk wel bijsmaakjes op (esters, hoge alcoholen).
2) koud enten, dit heeft mijn voorkeur (ik heb genoeg korrelgist).

Fermentis raadt aan om te hydrateren op 23 graden of direct te strooien in wort van 20 graden. Gooi je de gehydrateerde gist dan in het  koude of warme wort?
Kan ik niet beter de korrels direct uit de koelkast in het koude wort strooien? Of overdrijf ik de gevolgen van warm enten en de temperatuurshock?

Hoe gaan jullie te werk vanaf het koelen t/m de start van de vergisting?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.877
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Koud pitchen ondergist in korrelvorm
« Reactie #1 Gepost op: 25-10-2017 12:43 u »
Afgelopen weekend heb ik een ondergister gebrouwen met de S-189 korrel. Ik heb verschillende werkwijzes gevonden op het forum en andere plekken en ik heb de volgende werkwijze gebruikt:
  • Gist aan het begin van de brouwdag uit de koelkast gehaald,
  • Vergistings kast op 12 C ingesteld,
  • Gebrouwen,
  • Na het koken, het wort zo ver mogelijk afgekoeld. In dit geval kwam ik niet lager dan 17 C,
  • Gist over het wort gestrooid (niet gehydrateerd of zo),
  • Vergistingsvat in de vergistingskast van 12 C  gezet.

Na een paar uur stond er al een beetje druk op het waterslot. De dag daarna pas echte activiteit in het waterslot.

Ik wil na een dag of 5 hoofdvergisting, overhevelen en dan de temperatuur op laten lopen naar 15 C. Een dag of 4 laten staan op 15  C. Dit afhankelijk van activiteit in het waterslot en SG. Dan terugkoelen naar 4 C  en een week lageren en dan bottelen.

Over het laatste gedeelte ben ik niet zeker dus als daar nog tips over zijn dan hoor ik het graag.

Offline Basje42

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koud pitchen ondergist in korrelvorm
« Reactie #2 Gepost op: 25-10-2017 12:44 u »
Gewoon alles op kamertemperatuur enten, dan terug koelen naar 10 graden of wat je wil.
Ik zou er niet al te zwaar aan tillen, belangrijkste is m.i. om plotselinge temperatuurschokken te voorkomen.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.306
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Koud pitchen ondergist in korrelvorm
« Reactie #3 Gepost op: 25-10-2017 12:59 u »
Altijd eerst terugkoelen en dan gist toevoegen. Enkele graden maakt niet uit, maar als je nog 10 graden of zo moet terugkoelen dan kan dit temperatuurshock zorgen voor een slechte start van de vergisting.

W34-70 is wel een redelijk vergevingsgezinde gist die je ook best op 14 C kan laten vergisten.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.293
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Koud pitchen ondergist in korrelvorm
« Reactie #4 Gepost op: 25-10-2017 13:28 u »
Mijn jaarlijkse Lager! Lager! (zie elders op forum) ent ik rond de 20, maar dan wel in de vorm van een zeer ruime giststarter (die kweek ik trouwens op op kamertemperatuur).
Vergisten op 12 tot 50% vergistingsgraad, daarna omhoog naar 18, tot uitgegist, dan coldcrashen (naar 0-2) in enkele dagen, en na 2-tal dagen bottelen. Bespaart je helft vergistingstijd zonder bijsmaken.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 138
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koud pitchen ondergist in korrelvorm
« Reactie #5 Gepost op: 25-10-2017 20:11 u »
Dank voor de reakties. Mijn vrees voor koelen na enten is dus wat overdreven.

Tags: vergisting